Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Körték pálinkára várva. :)))))
  2011-07-30 22:30:39, szombat
 
  Fotó: Szalai Richárd
.........



- Már érzem is a zamatát a számban:)) .
- Jó sok pálinkát lehet főzni ebből a sok körtéből
- Öszödön így hívják a körtéket - körtök
- szerintem néhány szögedi Törp alapította a falut, csakis ezért lettek belőle körtök:)
- Öszödi körtök, melyet Törpök szödögöttek
-
 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Zsókanita fotói
  2011-07-30 22:14:50, szombat
 
  Kilátás a sífelvonó legmagasabb pontjáról, a zöldben szentistváni házak, a kékségben Nagybátony város házai, mögöttük a Karancs hegység egyik csúcsa




Életképek a Mátrából
Éppen egy sziklatömbre másztam fel, mely inogott alattam, és a szikla lábánál a párom. Balra a mátra-szentistváni egyik sifelvonó



Nagyon jók lettek a képek
 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Borregatta képek
  2011-07-30 20:46:08, szombat
 
  ...... ...........



...... .......



...... ......



...... .....



...... .....



 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Balatoni BOR Regatta
  2011-07-30 20:27:22, szombat
 
  Balatoni BOR Regatta

Link
Magyar borregattát rendeznek a Balatonon
A nemes versengés célja, hogy egy vitorlás verseny alkalmával a Borász és a Vitorlás társadalmat közelebb hozza egymáshoz. Közben magas színvonalú parti rendezvényekkel szórakoztassa a versenyre érkezőket kortól és nemtől függetlenül.
A verseny ötletadói Ember Sándor, és Kamocsay Ákos, voltak. A gondolatot Corso Vino Kft a társasági borfogyasztást népszerűsítő tanfolyamokat, kóstoltató esteket szervező cég karolta fel és 2010 augusztusában vette kezébe az esemény teljes szervezését. A Magyar Vitorlás Szövetség 2011. július 29-31. dátummal regisztrálta a ,,Borregattát, valamint a ,,Borászregattát" a 2011 évi versenynaptárba.
A Balatonon évről évre egyre sikeresebbek a tematikus business-kupa kategóriájú versenyek, melyek között hiánypótló kezdeményezés a borász szakma megszólítása. Az ötletgazdák valamint a szervezők maguk is vitorlázók és borhoz értő szakemberek valamint elkötelezettek hívei a magyar bornak. Az Első Magyar Borregatta nemcsak egyike, a balatoni vitorlásversenyek szokásos rendjébe illeszkedő magas színvonalú amatőr vitorlásversenynek, hanem szándékaink szerint borral dolgozó számos szakterület találkozójának, közös kötetlen ünnepének, társasági eseménye lesz. Az Első Magyar Borregattán belül kerül megrendezésre az Első Magyar Borászregatta, melyen azon nevezett hajók kerülnek értékelésre, melynek a kapitánya borász.

Programok az alábbi linken Link
Videó link
Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Grillázs könyv
  2011-07-30 20:03:57, szombat
 
  ...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Köles gyógyhatásai
  2011-07-30 19:38:39, szombat
 
  Dr Leitem Ágnes
2011-07-25 15:53:00

A köles az őskortól ismert egyik legősibb termesztett gabonaféle.
Sajnos, a kenyérgabonák megjelenésével a kölesfogyasztás erősen visszaszorult a XVII-XVIII századtól, pedig számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Főleg a gyermekélelmezésben, növekedésben levő fiatalok és kismamák táplálkozásában lenne ott a helye.
Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik, és naponta fogyasztják.
Lúgos kémhatású, ezért kiemelt szerepe lehet testünk a sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.
Magas kovasav tartalmának köszönhetően hozzájárul a bőr fiatalon tartásához, mint egy belső regeneráló. A bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi.
Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva nagy. Kiemelendő ezek közül a kalcium- és a vastartalma, amelyek felszívódását elősegítő ásványi anyagokat is tartalmaz. Cukorbetegség, fogyókúra esetén is ajánlott fogyasztása, mert alacsony GI (glikémiás index) értéke jelentősen hozzájárul a testsúly és a vércukor csökkentéséhez.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami az immunrendszert erősíti.
Gazdag fluorban, ezért jelentős szerepe van a fogak fejlődésében és az ép fogzománc kialakulásában, a fogszuvasodás megelőzésében.
A köles magas esszenciális aminosav tartalma (metionin-, cisztin-, cisztein) elősegíti a máj regenerációját, a májbetegek gyógyulását.
Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és vasat, Béta-karotint, B1- és B2-vitamint, melynek következtében segíti a szívizom működését, és a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújthat védelmet.
A készen kapható kölesgolyó lassan népi táplálékká válik, ennél azonban sokkal értékesebb a számtalan formában elkészíthető egészséges köles.

...... ........... ............



...... ........... .............



...... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Zila Cukrászda: torta recept
  2011-07-30 19:28:39, szombat
 
  AZ ORSZÁG TORTÁJÁNAK RECEPTJE:

A köles ugyanis gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják, ezenkívül az egyetlen olyan gabona, amely savasítás helyett lugosítja a szervezetet. És nem mellesleg egy olyan gabona, amely a középkori Magyarország legfontosabb élelmiszere volt, így ezzel egy korai hagyomány is újjáéledhet a jövőben!

...... ........... ......


A hántolt, megmosott 290 gramm kölest egy liter tejjel, csipet sóval és vaníliával puhára főzzük. Ha megpuhult, a tűzről levéve hozzáadjuk 260 gramm cukrot, 60 gramm vajat és egy egész citrom reszelt héját adjuk hozzá. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, 960 gramm forró kölesalaphoz adjunk hozzá 60 gramm túrót, 3 egész tojást, 30 gramm mandulalisztet és 70 gramm lenmag pelyhet. Töltsük a becsomagolt karikába. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
Az elkészült tortalapot tegyük vissza a tortaformába. A félretett és lehűtött 500 gramm kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarack konzervet, az 50 gramm sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 gramm felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válaszuk le róla a formát.
De ha úgy gondolod, túl bonyolult ez számodra, úgy augusztus elsejétől megnézhetsz egy oktatófilmet a laptopkonyha.hu oldalon arról, hogyan készül lépésről lépésre vagy augusztus 20-tól keresd a tortát a cukrászdákban!
Oktató videó linkje
Link
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Jóságodért kívánom cserébe,
  2011-07-30 19:19:24, szombat
 
  Jóságodért kívánom cserébe,
Boldog estéd legyen végre.
A hold rád ragyogjon szépen.
Minden csillag mosolyogjon érted.
Lelked tükre legyen az égen.
Hogy lássa mindenki végre
Hogy kié e szív és a lélek!
Nagyon szép estét kívánok Néked!!!
........

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Sárgabarackos kölestorta recep
  2011-07-30 15:05:06, szombat
 
  A szegények tortája lehet az új országtorta, amit az alapanyag latin neve után pániktortának is nevezhetünk. A köles latin neve ugyanis Panicum miliaceum. No para :)
.........


Sárgabarackos kölestorta receptje 1 db 12 szeletes tortához
1. Köles alapfőzet
290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja

2. A sütéshez
980 g lefőzött köles alap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
60 g áttört túró

3. A töltéshez
100 g darabolt sárgabarack konzerv
30 g sárgabarack koncentrátum
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin (1 l forrásban lévő vízhez 160 g zselatinpor arányában)

4. Összeállításnál
300 g házi sárgabarack lekvár
40 g étcsokoládé
150 g felezett sárgabarack konzerv
20 g natúr zselé

5. Sárgabarack öntet
230 g sárgabarack
70 g cukor
4,5 g pektin

Az öntet lefőzése:
Szezonálisan használhatunk friss, vagy fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. tortába töltés előtt hűtsük vissza.

A köles alap lefőzése:
A hántolt kölest alaposan mossuk meg forró vízben. Folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amikor puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 gramot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A sütés:
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt kölesalaphoz adjuk hozzá atúrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet. Majd alaposan keverjük össze, és töltsüka becsomagolt karikába. 180 C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra, és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Betöltés:
A Zila tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal, és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.
Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.

Összeállítás:
A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hideg zselével.


További oldalak
Sütiklub
Link

Az első helyezett Kecskeméti barackkal töltött köles tortájának érdekessége, hogy cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Sőt a fogyókúrázóknak sem kell aggódniuk a fölösleges kilók miatt. Sikerült egy olyan tortát készíteni, mely nem csak finom, hanem egészséges is, így méltán megérdemelt az első hely Zila László mestercukrász Krisztina cukrászdájának.
Az eredeti recept Karcagról származik és az alaprecept kisebb módosításaival készült a torta Az ország tortájának fontos, hogy magyar elemeket, jellemző magyar összetevőket is tartalmazzon, így a köles és a sárgabarack jól képviseli a magyar gabona és gyümölcstermesztést a tortában.
Az ország torta cím nagy elismerés és mára már keresett torta a cukrászdákban, így nem véletlen, hogy Augusztus 20 után az ország több mint 150 cukrászdájában megtalálható lesz. Az augusztus 20-i állami ünnepségen több ezer szelet barackkal töltött köles tortát kóstolhatnak meg a szerencsések. A Krisztina cukrászda esetében pedig nem ez az első alkalom, hogy kreativitással, fejlesztéssel és hatalmas munkával hozzájárultak a magyar cukrász ipar fejlődéséhez. Sikerüket és kiváló munkájukat jól mutatja, hogy már többször elnyerték az Ország tortája címet!
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
2011 év_ Ország tortája
  2011-07-30 14:33:19, szombat
 
  2011 év_ Ország tortája: Barackos kölestorta /S.Katitól kaptam

...... ........... .......


Eddig 3 alkalommal a Zila Kávéház készítette az Ország születésnapi tortáját, 2007-ben a Madártejtorta, 2008- ban a Szatmári szilvatorta, 2009- ben a Pándi meggytorta volt a befutó. Idén a Kecskeméti barackos kölestorta lett a győztes.
A szatmári szilva és pándi meggy mellett legalább olyan híres Hungaricum gyümölcs a kecskeméti barack is, így megérdemli, hogy ebből készítsék el az ország tortáját - áll a közleményben. Idén tavasszal megkereste Zila Lászlót Szabó Imre karcagi molnármester és arra kérte, hogy mivel Karcagon nagy hagyománya van a kölesnek, a birkafőző fesztiválon készítenek édességeket belőle, próbálják meg ebből elkészíteni a Magyarország Tortáját. Így született meg a Kecskeméti barackos köles torta. A torta elkészítését a laptopkonyha.hu stúdiójában mutatták be és ezen az oldalon lesz majd követhető, nézhető.
Magyarország tortáját A Magyar Cukrász Ipartestület és a Miniszterelnöki Hivatal közös szervezésében a 2011. augusztus 20-i ünnepségeken a budai rakparton, illetve az ország minden részén, a regisztrált közel 150 cukrászdában lehet megkóstolni.

 
 
1 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 413 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4185
  • e Hét: 15815
  • e Hónap: 48969
  • e Év: 282716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.