2011-08-01 18:35:46, hétfő
|
|
|
Csáky töltött rostélyos /Bánki Károlytól kaptam
A Balaton egyik neves étele, a Csáky töltött rostélyos Balatonfüreden "született meg" a XX. század elején. A füredi Palace Szanatórium ez idő tájt már országos hírű konyhát vitt, élén Csáky Sándor mesterszakáccsal. Az ő negyedszázados balatoni pályafutásának egyik csúcsa a tojásos lecsóval töltött, tejfölös, paprikás "szaftban" szervírozott marharostélyos, amely rövid idő alatt a tómellék, majd az ország minden "jobb" vendéglőjének étlapjára felkerült. (Forrás: Magyar Turizmus Zrt.)
Hozzávalók 4 személyre
4 db, egyenként 20 dkg-os marhahátszín szelet, 2 db nagy fej vöröshagyma, 2 db sertésszív, 2 evőkanál fűszerpaprika, 40 dkg zöldpaprika, fél kiló paradicsom, 15 dkg húsos kolozsvári szalonna, 30 dkg liszt, 10 db tojás, 2 deci tejföl, só, bors
Az elkészítés módja
A kockára vágott szalonnát lepirítjuk, majd hagymát és az apróra vágott sertésszívet hozzáadva jól átdinszteljük. Rádobjuk az apróra vágott zöldpaprikát és a feldarabolt (lehéjazott) paradicsomot, és finom lecsót készítünk - arra vigyázva, hogy a paprika még ,,res" maradjon. Leütünk 7 tojást, a lecsóra öntjük (figyelem: ha túl sok a lecsó leve, inkább szedjünk le belőle), és jó keményre sütjük. Ezután a maradék 3 tojással a lecsót kissé megtörjük, és jól elkeverjük. A marhahátszín szeleteket óvatosan kikopfoljuk, majd megolajozott alufóliára helyezzük a hússzeleteket, hogy kissé egymást fedjék. A tojásos lecsót elosztjuk a húsok felületén, úgy hogy a széleken hagyjunk elég helyet a felcsavaráshoz. Tekerjük fel cső alakba az alufóliát, a végeket jól zárjuk le, és tegyük félre addig, amíg a pörköltalap kész nem lesz (praktikus, ha előzőleg elkészítjük). Hagymát pirítunk, majd húslevessel felöntve, megpaprikázva, borsozva pörkölt alapot készítünk. Ebbe helyezzük bele a fóliába tekert, lecsóval töltött húsokat, amit fedő alatt kb. ¾ órán át dinsztelünk, közben a tekercset többször átfordítjuk. Ha kész, hagyjuk kihűlni, hogy szeletelni lehessen. A főzőlevet szűrjük le, majd tejfeles habarással sűrítsük be (a tejföl felét használva fel, a másik felét a díszitéshez használjuk). A húst a felszeletelés után mikróban, vagy sütőben felmelegítjük, a tányérokra helyezzük és leöntjük a besűrített szósszal. Galuskával tálaljuk. Paprika- és pardicsomszeletekkel, valamint tejföllel díszítjük.
|
|
|
1 komment
, kategória: receptek |
|
|
|