Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Hé, paraszt, melyik út megyen
  2011-08-15 21:37:02, hétfő
 
  Hé, paraszt, melyik út megyen itt a vellneszbe?

2011.08.14. 08:47


Ülnek? Gondolom, igen. Ha nem, akkor legalább kapaszkodjanak meg, mert olyant mondok, hogy ha más mondaná és én hallanám valószínűleg megroggyannának a térdeim: a mi falunkban nemrég bezárt egy kocsma, és mi nyílt a helyén? Egy fitneszterem! Hogy miiiii??? Hogy ezen önök nem hajlandóak meglepődni??? Akkor tessék elképzelni azt, hogy most 1988 van, és egy bukmékernél egy az ezerhez adják a fent vázolt eseményt. Rátettek volna akár csak egy forintot is arra, hogy egy alföldi faluban hatalmi kényszer nélkül bezár egy kocsma és afféle seggrázó-szalon nyílik a helyén?

Pedig az ilyesmi úgy nagyvonalakban azért előrelátható. Azt mondják, hogy úgy nagyjából azonos társadalmi berendezkedések nagyjából azonos jelenségeket generálnak, így elég jól meg lehetett tippelni azt, hogy a rendszerváltással mi is ráállunk arra a bizonyos pályára, amelyen a boldogabb országok már egy ideje menetelnek és emiatt jól el is húztak tőlünk, de legalább megvan az az előnye ennek, hogy nem nekünk kell kitaposni az ösvényt. Elég, ha figyelünk és megpróbáljuk megérteni, hogy mi is fog ide pár éven, évtizeden belül beszivárogni. Például vidékre.

A vidéki lét elviselhetetlen könnyűségéről szeretnék csacsogni egy kicsit.

Az utóbbi időkben sűrűn nyílogatott a kisbalta a zsebemben, Anikó asszony lábasjószágozása, majd ennek doktrínává emelése, az ócsai skanzen terve, a pesti liberális értelmiség (kurzív, nem megsértődni!) belharca a ,,ki a legjobb vidék-szakértő"- versenyben, de ugyanúgy viszolyogtat a pesti- és nem csak pesti libertariánus értelmiség (és nemértelmiség) üggyel kapcsolatos önigazolása, hogy lám-lám, mégiscsak igaza volt Ayn Randnak, szóval nem egyszerű ez. A két szélsőséggel (a libertariánus ,,ő dolguk, oldják meg!" és a szélsőbal ,,de, meg lehet ezt oldani, csak akarni kell!") még csak vitatkozni sincs kedvem, pláne, amikor számomra annyira ellenszenvesen képviselik ezeket a nézeteket, amennyire nézeteket káeurópában ellenszenvesen képviselni lehet , persze ettől még ezek a nézetek jelen vannak, legitimek, de amíg adott a lehetőség arra, hogy én udvariasan átléphessek rajtuk, addig élni is szeretnék ezzel. No, bízva abban, hogy sapienti sat, rá is térnék a mire is? Tényleg, mi is itt a lényeg?

A vidék? Van olyan, hogy vidék? Mihez képest? Ami a nagykörúton túl van, az már vidék? Békásmegyer, azzal a cuki kis lakótelepével, az vidék, tessék mondani? Hévíz, Bükfürdő? És egy megyeszékhely, mondjuk Zalaegerszeg? Na jó, de egy zalai falunak már mindenképpen vidéknek illik lennie. És hozzá képest egy szabolcsi egybejáratos akkor mi?
Nem olyan nehéz belátni, hogy ez a vidékezés önmagában nem bír sok magyarázóerővel, hiszen ha el is fogadjuk, mint kézenfekvő ellentétpárt (főváros-összes többi, nagyváros-összes többi, város-falu, etc.) használni nem nagyon tudjuk, mert az, amit a ,,vidék" szóval jelölünk annyira heterogén, hogy szinte teljesen értelmetlen csoportként tekinteni rá, hiszen nincs olyan csoportképző ismérv, amelyik legalább valamelyest működni tudna. Ezért is gyanús nekem mindig, amikor valaki erősen vidékezik, mert ilyenkor szinte mindig kiderül, hogy valami egészen másra gondol ő, csak vagy nem tudja, vagy nem akarja azt mondani.

A bukolikus-álromantikus vidékezés még hagyján, már ugye ha az ilyen ember nem jut véletlenül fontos döntésekkel járó pozícióba. A városi, jellemzően értelmiségi, időnként ,,lemegy" vidékre, feltűri az inge ujját, belepök a tenyerébe, és egy álló héten keresztül ad férfiasan a bukolikának. Trágyát hord, kecskét fej, szívja a friss falusi áért, a megérkezése másnapján már remekül át is vette a helyi dialektust, olyan népiesch ő, hogy a gémeskút adja a másikat. Egy hét után hazamegy és ódákat ír a vidéki élet szépségeiről, miközben eszébe nem jutna, hogy a vidéki élet lényege pont az ottmaradás, tehát az, hogy a vidéki nem csak hét napig vidéki, hanem évi 365 napon keresztül az. Sok-sok 365 napon keresztül, ha pechje van, talán egy egész életen át. Amiről ő ritkán ír ódát, arra a másikra pedig fejcsóválva cöcög egy kicsit, a fejét többnyire csak akkor fogja, ha valamelyik hatalom forgatókönyvet íratna abból a szép bukolikus ódából.

És mintha ez a mostani valami hasonlót csinálna éppen. Nem nehéz meglátni a hatalom vidékezésében a lényeget: minden, ami nyomor, ami probléma, ami meglévő vagy potenciális konfliktusforrás, az nekik vidék. Persze a száz évvel ezelőtti értelemben, amikor még a nyomor, a probléma, a satöbbi volt annyira tapintatos, hogy eltakarodott a felsőbb osztályok szeme elől, és amikor mégis összefutottak, akkor tisztelettel megsüvegelte, és ha ezt nem elég fürgén tette, akkor ott volt a csendőr, aki picit megnoszogatta. Udvariasabb, tapintatosabb és ha lehet, akkor valamiféle bukolikával nyakonöntött nyomort szeretne ez a mostani hatalom. Menjen minden szerencsétlen vidékre, ez a megoldás, mert vidéken ugye ott a főd, amihez még a szociológus nagyasszony szerint is mindenki ért.

Amitől újfent fogjuk a fejünket, mert konkrétan mihez is ért minden vidéki?

Emlékeim szerint lehettem már olyan hat-hétéves forma gyerek, amikor először ettem dinnyét. Nálunk, falun nem ismerték, a város messze volt, és ott is csak szezonban volt, az évi egyszer-kétszeri városba menésünk könnyen nem eshetett egybe a dinnyeszezonnal, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nekem nagyon megtetszett ez a furcsa tök, és már az első szeletnek úgymond megszedtem a magját, vittem haza boldogan nagyanyámnak, hogy mama, mama, vessük el és lesz nekünk is dinnyénk! Ó, hát nem értek én ehhe', mondta a nagyi, és én meg ezt nem értettem, hogy mi ez a fakszni, hát mag-mag, fődbe beledug, egyszer-kétszer megkapál, és nyáron dőzs, mi a rossebet kell ehhez ennél többet érteni? Gyermek, gyermek, csóválta a nagyi szelíden a fejét, amikor én dafke mégiscsak elvetettem a dinnyemagokat. Járta a faluban egy mondás, amit azóta sok más faluban is viszonthallottam: van szar főd, nagyon szar főd, rettenetesen szar főd, és van ez, ami nekünk jutott. No, bennem akkor tudatosult az, hogy főd és főd között is van különbség, amikor augusztusban végképp lemondtam arról, hogy a saját vetésű dinnyémen abból a három, paradicsomnál alig nagyobb, apránként rothadásnak induló zöld gumóból termés legyen. Ma már tudom, hogy dehogyis a mezőgazdasághoz, a növénytermesztéshez, mint mai értelemben vett hivatáshoz értettek ott az én falumban, hanem az autarkiához. Hogy hogy lehet a semmiből, abból a fajta fődből valahogyan mégiscsak éppenmegélni. De leginkább ahhoz, hogy hogyan kell ezt udvariasan, beletörődéssel, a mindenkori elitet nem zavarva csinálni.

Be kéne látni, hogy a vidéknek ez az aspektusa, a növénytermesztés, az állattartás ma már egy szakma, és semmivel nem igényel kevesebb tudást, tanulást, felkészülést, mint teszem azt a műanyag fröccsöntés, sőt. Fiatal, a bukolikába belezúgott ismerősöm teljesen komoly fejjel ágált amellett, hogy az a rohatt teszkó, az a hibás, és csak annyit kéne, hogy őt kihagyni, megvenni közvetlenül a paraszttól a kapirgálóst. Mindenki jól járna, a vevő is, mert nem 650 forintot fizetne egy kiló szárnyasjószágért, hanem csak ötszázat, és ugye a paraszt is jól járna, mert ő így egészen biztosan többet kapna, mint amennyiért az extraprofitra hajtó multi átveszi tőle a baromfit. Ez a fiatal, amúgy értelmes, művelt, olvasott barátom tényleg komolyan azt hitte, hogy amit ő a teszkókban megvesz, azt a multi a vidéki parasztbácsik- és néniktől vásárolja fel, extraprofittal súlyosbítva. A szokásos hozzáállás: vélemény van, nagyon határozott, de tudás az szinte semmi, amiért még csak haragudni sem nagyon lehet egy fiatalra, hiszen pontosan ezt láthatta a nagyjainktól is, erre a semmi tudásra, a totálisan megspórolt erudícióra alapozott, iszonyatosan határozott véleményekről szólna ez az ország.

Holott ha kicsit is a bukolika mögé néz az ember azt láthatja, hogy a száz évvel ezelőtti mezőgazdaság annyiban hasonlít a mostanihoz, hogy mindkettőhöz szükség van némi mezőre. (Bár ez sem teljesen igaz, rózsakertész barátom akár a kiskörúton belül is űzhetné az ipart, hidroponikus kultúrán tenyésznek a rózsái, így válik el a mezőgazdaság a mezőtől.) Ma a hangsúly sokkal inkább a gazdálkodáson van: befektetés, tudás, technológia, profit. Hogy a teszkónak szánt csirke nagyüzemileg hogyan állítható elő a leghatékonyabban. Olyan technológiák használatával, amilyennel a parasztbácsika -nénike ha megpusztul se képes árban felvenni a versenyt. És a technológiában a legfőbb csapásirányok egyike a gépesítés. A minél kevesebb élőmunkára való törekvés. Ócsa, az autarkia, a vidékezés, a lábasjószág, a bukolikus kertmagyarország totálisan inkompatibilis mindezzel. Ehhez a mai módjához a gazdálkodásnak nem hogy mindenki értene vidéken, hanem inkább pont fordítva, alig valakik, ami, lássuk be, így is van rendjén. Fröccsöntő vállalkozásból is csak viszonylag kevesen tudnak megélni, mire mennénk vele, ha mindenki értene hozzá?

Csak mintegy érintőlegesen visszatérnék a nyitógondolathoz, miszerint azonos társadalmi berendezkedés azonos jelenségeket generál. Látni nyugaton, hogy van egy figyelemre méltó és szépen gyarapodó szegmense a vidékiségnek, jelesül a nagyon nem indusztriális-jellegű hasbavalók előállítása. Az ökobio-izék, meg a gasztrománok által agyonhájpolt nyersanyagok, félkész- és késztermékek. Jelentem, jómagam is haspók lennék, így én is hájpolnám, hájpolom is, már ugye ha van mit. De két egészen aprócska mozzanatot azért itt is érdemes lenne észrevenni: egyrészt ez még hosszú ideig (szvsz nagyon hosszú ideig) rétegigény fog maradni, a zöm, a túlnyomó többség úgyis csak az indusztriálisan előállított tömegélelmiszerekre fog hagyatkozni, másrészt pedig ez a manufakturálisabb jellegű növénytermesztés, állattartás, élelmiszer-előállítás sem olyasvalami, amihez hozzáértés nélkül is neki lehetne látni. El kéne fogadni, hogy ez sem Ócsa-kompatibilis. Hogy attól, mert vidéken és az autarkiával kompatibilis módon állították elő még nem lesz minőségi, és ebben a szegmensben ez azért egy lényeges szempont. Az önáltatás, miszerint vedd a vidékit, a magyart, mert az jobb hosszú távon nem nagyon fog működni. Őszintébb lenne azt mondani, hogy legyél soviniszta és vedd a magyart, a minőségről pedig ne essék szó. Vagy esetleg azt, hogy venném én a minőségi magyart, ha lenne, tehát tessék bátran hozzáfogni és minőségi termékeket előállítani. De ismétlem, ez sem Ócsáról szól, hanem arról, hogy lenne egy piaci rés, ahová sok-sok munkával, tanulással, küszködéssel nem kevés vidéki is be tudna törni.

Be kéne látni, el kéne fogadni, hogy a vidéki lét ma már nem arról szól, amiről száz, vagy akár csak 30-40 évvel ezelőtt szólt. Kis ország, kis távolságok, helyenként már valójában nincs is vidék, összegyógyult a várossal. Vannak szerencsésebb falvak, amelyek ma már a wellness-fittnessről szólnak, nem a lábasjószágról. Vannak olyanok is, ahonnan már a sokadik generáció jár be a városba dolgozni, és a gyerek abban nő fel, hogy háztáji helyett gyep és sziklakert van. Vagy: nagyon sok család döntött úgy a kilencvenes évek tájékán, hogy inkább a városhoz közeli faluban építkezik, mert ott tizedáron volt a telek, de a megélhetésük a városhoz kötődik. És igen, rengetegen vannak olyanok is, akik kényszerűségből váltak városiból vidékivé, ez is egy szegénységi pálya volt a kilencvenes évek elejétől kezdve: megszűnő munkahelyek, elszegényedés, az értékesebb környéken lévő ingatlan eladása, majd olyan helyre költözés, ahol lényegesen olcsóbbnak tűnt a megélhetés. De hát ugye ez már település-szociológia lenne, és egy olyan országban, amelyiknek a szociológus nagyasszonya kijelenti, hogy márpedig vidéken (értsd: túl a Nagykörúton) mindenki ért a földműveléshez, ott milyen belátást is várhatok el én?

Ócsa és a lábasjószág tehát a szar szőnyeg alá söprésén túl leginkább valamiféle küldetéstudatos népnevelésről szólna, visszavezetni a zembereket a munka mezejére, vagy mi, ezt még értelmezni is nehéz, annyira unortodox, míg a vemhes kecske és a vetőmagosztogatás a szintén küldetéstudatos megváltásról, amiről még akkor is igen nehéz lenne értelmesen beszélgetni, ha mentes lenne a ráaggatott hazugságoktól, a teljesen nyilvánvalóan obskúrus hülyeségektől, ha lenne józanságunk kivonni ebből az ostoba vidékező narratívából, és annak elfogadni, ami: borzasztóan súlyos szociális problémákra adott, erősen vitatható válaszok. Nem a derék, Vidéki Magyar Ember megteremtése, nem vitán felüli megváltás, hanem nagyon is vitatható válaszok, még ha ettől a vitathatóságtól Hegedűs Zsuzsa hisztériás rohamot kap, akkor is. De nincs érdemi, lényegi vita, és ez azért is szomorú, mert az ilyen misszionárius hevülettől áthatott pótcselekvés-sorozat amellett, hogy ablakon kidobott erőforrás még azzal is jár, hogy magát a szociális problémák megoldásáért való tevést is teljesen elhitelteleníti. Tessék, tömtük eddig beléjük a halat, nem volt nekik elég, nem lettek tőle rendes, jóravaló, hozzánk hasonló emberek. Tessék, most meg adtunk nekik hálót, és így se. Igen, én tartok tőle, hogy nagyon sokan gondolják azt, miszerint ha egy vidéken élő, találomra kiválasztott embernek adok párszáz forint értékű vetőmagot és féltucat naposcsibét azzal már meg is oldottam valamit. Különösen azok, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy a hobbikertészkedésben a legkisebb, mondhatni jelentéktelen tétel a vetőmag. Tessék benézni egy gazdaboltba, megnézni, hogy mennyibe kerül egy ásó, egy kapa, mennyiből lehet kihozni a legprimitívebb locsolást, és mennyibe kerülnek a permetszerek, ja, és jut eszembe, a gép, ami a permetszert kijuttatja. A középosztálynak való hobbi ez, higgyék el.

Szóval újból hitelvesztés, kiábrándulás lesz ennek a vége. Ami baj, nagy baj, mert ezeknek a szociális problémáknak a kezeléséhez rengeteg józan ész, türelem, kitartás kellene, hiszen gondoljuk csak meg, hogy szerzőtársam, jotunder spanja, a híres Big JC sem arról az üzenetéről híresült el, hogy pajtikák, tegyetek egy óvatos próbálkozást, de ha nem megy, akkor hagyjátok bátran az egészet a francba.

http://orulunkvincent.blog.hu/2011/08/14/he_paraszt_melyik_ut_megyen_itt_a_vellne szbe#c14217330
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
997 ezerért a pofátok lapos!
  2011-08-15 21:29:13, hétfő
 
  997 ezerért a pofátok lapos!

Van valami szomorú abban, ha egy egykor szociológusként ismert és elismert ember a hatalom árnyékában elveszíti az arányérzékét, majd a józan ítélőképességét is. Hegedűs Zsuzsa Orbán főtanácsadójává lépett elő a fülkeforradalomban, és bár zöld balosnak mondja magát, utóbbi nyilatkozataival nem sikerült minimális szinten sem kilógnia a mantrát betanult egybites beszélőgépek közül. Sőt.

A Népszabadságban megjelent interjú elénk rajzolja egy olyan ember képét, akit letepert az orbáni egoizmus. Ő, csak ő van talpon a vidéken, ő maga egyszemélyben a hülyenépszavazás, ő az elszámoltatás, és ő határozza meg a prioritásokat is. Vagyis ő maga a láb, a pedál, a lánc, a fogaskerekek a rendszerben, a többi léhűtő meg a lábát lengető potyautas.Az interjú megjelentekor nem foglalkoztam vele, megtették ezt máshol mások, bár nem igazán értettem, hogy most akkor ki ad kinek tanácsot: Hegedűs Orbánnak szakmait, vagy Orbán Hegedűsnek viselkedésit, mert igazán csak az utóbbi látszik. Hagytam volna a francba, de Mong Attila készített egy interjút vele az Origónak, és ebben talált olyat is mondani Hegedűs, ami mellett nem mennék el szó nélkül.

Először is kiderült, hogy a Népszabinak nyomott arrogáns stílus nem egyszeri botlás volt, hanem Hegedűs Zsuzsa ilyen. Két dolgot nem szeret: a kérdéseket és a kritikát. Előbbi megzavarja a magában magáról alkotott kép dédelgetésében, utóbbi meg nevetséges egy naposcsibe szakértővé vált miniszterelnöki főtanácsadóval szemben. Ilyenkor hisztirohamot kap, és a milyen tanácsot adott Orbánnak utoljára kérdésre csak úgy odavágja:

"Az tartozik a nyilvánosságra, hogy ezért a pénzért én csinálok-e valamit, vagy elmentem a Riviérára üdülni"

A rossz hír az, kedves naposcsibe szakértő Hegedűs Zsuzsa, hogy havi 997 ezer forintért - ami megfelel a legmagasabb államtitkári fizetésnek - nagyon is a nyilvánosságra tartozik minden szó és betű amit Orbán fülébe gyömöszölsz. Akkor különösen, ha olyan hasznos tanácsok fűződnek a nevedhez, mint a hülyenépszavazás, és a gazdaságról, az ország állapotáról alkotott véleményed betűhiba nélkül megegyezik a kormánypropagandával:

"Amikor összeomlás fenyegeti az országot, aminek a legnagyobb vesztese mindig az alsó egyharmad és az alsó középosztály, akkor nincs mese, a pénzügyi stabilitás mindent felülír"

Azt, hogy milyen állapotban vettétek át az országot világos mindenkinek régen, vagy ha nem is olyan régen akkor a MOL részvényekre "talált" és elköltött pénz óta mindenképpen. A léket a hajóra ti magatok vertétek az egykulcsossal. Ami után tényleg nem volt mese, az alsó egyharmad és az alsó középosztály szopott, kormányotok meg nem győzi a versenyszférával finanszíroztatni a matolcsyzmusban megbukott számtanzsenik baklövéseit.
Úgyhogy, kedves Hegedűs Zsuzsa, a remek teljesítmények után nem ártana gyakorolni némi önmérsékletet és visszafogottságot a választókkal szemben. Havi egymillióért ez a minimum, amit elvárhatunk.


http://varanus.blog.hu/2011/08/15/997_ezerert_a_pofatok_lapos
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Átáll a svájci frankra a Pénzj
  2011-08-15 21:24:16, hétfő
 
  Átáll a svájci frankra a Pénzjegynyomda Zrt.


2011. augusztus 15., hétfő

Minél gyorsabban állunk neki svájci frankot nyomtatni, annál többért lehet majd eladni.

,,Szívünk szerint megvárnánk a 300 forintos svájci frank-árfolyamot, de még 275 forintnál is nagyot tudunk vele kaszálni" - mondták el a Pénzjegynyomda Zrt. szakemberei, hozzátéve: ,,A magyaroknak természetesen olcsóbban adnánk, hiszen a szállítás és a tárolás költségei is kevesebbek."

A Pénzjegynyomda illetékesei arról is beszámoltak, hogy nemcsak pénzt fognak nyomni, hanem az alpesi devizával kapcsolatos mindenféle emléktárgyat is: ház alakú kulcstartót, amelynek minden oldala svájci frankból van, és amivel a lakáshiteleseknek kedveskednének, illetve kisautókat, amiknek pénzérmékből vannak a kerekeik, hogy az autó-hitelesekre is gondoljanak.

A kinyomtatott bankjegyekből Magyarország első sorban a frankban eladósodottakon segítene, másodsorban az exportmutatóit növelné, harmadsorban pedig, ha majd egyszer a frank lesz olyan gyenge, mint most a forint, akkor a "Gazdálkodj Okosan"-ban lehetne játékpénz.

http://hircsarda.blog.hu/2011/08/15/atall_a_svajci_frankra_a_penzjegynyomda_zrt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megérkezik a pizza
  2011-08-15 21:16:10, hétfő
 
  Megérkezik a pizza

- Mennyi borravalót szokott kapni? - kérdezi az ember a pizzafutártól.

- Nem tudom, ez az első fuvarom. Egyetemista vagyok, csak besegítek a nyáron.
De a többiek azt mondták, maga elég fukar egy alak. Örülhetek, ha húsz forintot kapok magától.

A hapsi bedühödik.

- Micsoda? Na, itt van még 500 Ft, és mondja meg nekik is, mennyit kapott!
Egyébként mit tanul az egyetemen?

- Alkalmazott pszichológiát.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Izrael reméli, Magyarország se
  2011-08-15 21:04:45, hétfő
 
  Izrael reméli, Magyarország sem szavazza meg Palesztina önállóságát


Izrael reméli, hogy Magyarország sem szavazza meg az ENSZ Közgyűlésében a Palesztina önállóságáról és ENSZ-tagságáról szóló határozatot, mert annak elfogadása a térségben egyet jelentene a konfliktussal - mondta Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes az MTI-nek hétfőn, Budapesten adott interjúban.


Ma, 20:50




"Európának nem áll érdekében egy olyan határozat támogatása, amely tovább fokozná a Közel-Keleten a bizonytalanságot" - hangsúlyozta a kétnapos látogatásra Magyarországra érkezett diplomata, aki mostani útján nem látogat el más országba.

Az Európai Unió országai szeptemberben remélhetőleg nem fogják támogatni a palesztin állam önállóságáról és az ENSZ-be történő felvételéről szóló határozati javaslatot, ennek elfogadása ugyanis egyenlő lenne a konfliktussal, a feszültséggel - fogalmazott az izraeli diplomata.

Danni Ajalon elmondta, budapesti látogatásának fő célja a kétoldalú kapcsolatok erősítése. Izraelt és Magyarországot hasonló gondolkodású és kultúrájú országnak nevezte, amelyeket történelmi szálak kötnek össze. Elmondta, kedden megállapodást ír alá a kétoldalú diákcsereprogramról és a tudományos együttműködésről a nemzeti erőforrás miniszterrel.

Arra a kérdésre, lobbizik-e annak érdekében, hogy Magyarország nemmel szavazzon a palesztin határozat ügyében az ENSZ-ben, úgy felelt: "természetesen erről is lesz szó". Hozzátette, nemcsak Magyarországról és az EU-ról, hanem végső soron minden demokratikus államról van szó, be kell látniuk, mennyire veszélyes egy ilyen közgyűlési határozat.

A diplomata rámutatott: Izrael és a palesztinok 1994-ben és 1995-ben megállapodtak, hogy a fontos vitás kérdéseket egymás között, tárgyalásos úton rendezik, nem fordulnak harmadik félhez és nem kényszerítenek egymásra egyoldalú megoldásokat.

"A palesztinok nem a tárgyalásos utat választják, ránk akarják kényszeríteni a saját feltételeiket" - mondta, és hozzáfűzte, ez a párbeszéd, a békefolyamat végét jelenti, a palesztinok a tárgyalások és a megbékélés helyett a konfliktust jelentő egyoldalú lépésre szánták el magukat. Kifejtette, ha a palesztinok most megkerülhetik a párbeszédet, akkor a jövőben sosem lenne érdekük tárgyalni, az ENSZ-hez fordulnának.

Ajalon úgy fogalmazott, hogy az ENSZ Közgyűlés határozata sajnos "halott betű", mivel nem változtatna a helyzeten, nem hozna létre egy független palesztin államot. Az a legnagyobb veszély, hogy - hamis elvárásokat keltve a palesztinok körében - erőszakhoz vezet, s ez még inkább destabilizálná a régiót. "Ez senkinek sem érdeke" - szögezte le.

Az egy éve szünetelő izraeli-palesztin párbeszéd kapcsán kijelentette: Izrael több alkalommal felszólította a palesztinokat, hogy előfeltételek nélkül üljenek le tárgyalni minden kérdésről, de "minden esetben kibúvót találtak". Az izraeli külügyminiszter-helyettes azt mondta, a jelenlegi palesztin vezetés vagy nem akar, vagy nem képes békét kötni Izraellel, mert nem képes engedményeket tenni.

Arra is rámutatott: a határozatnak azért sem lenne valódi jelentősége, mert a Közgyűlésnek nincs felhatalmazása arra, hogy önállónak nyilvánítson államokat és felvegye őket a világszervezetbe. Erről csak a Biztonsági Tanács dönthet, amely azonban - szerinte - bizonyosan nem támogatna egy "ilyen egyoldalú, veszélyes határozatot". (Az Egyesült Államok, Izrael szövetségese már jelezte, hogy megvétózna egy ilyen tartalmú határozatot.)

Arra a kérdésre, miképpen reagálna Izrael, ha a Közgyűlés őszi ülésszakán megszavaznák az önálló Palesztina felvételét a világszervezetbe, kifejtette: ez az oslói keretegyezmény de facto végét jelentené, "ha a palesztinok megsértik, már minket sem fog kötni, mérlegelni fogjuk a lehetőségeinket".

Ajalon kizárta, hogy a palesztin önállóságról szóló közgyűlési határozat fegyveres konfliktushoz vezetne. Ugyanakkor megjegyezte: Szíria esetleg provokációt hajthat végre az izraeli határnál, hogy elterelje a figyelmet a belső feszültségről, arról, hogy hadserege saját lakosságát mészárolja. Véleménye szerint a közgyűlési határozat utáni legrosszabb forgatókönyv egy újabb kiterjedt izraeli-palesztin összeütközés, egy harmadik intifáda lehet.

Az izraeli diplomata úgy látja, az arab tavasznak remélhetőleg kedvező hatása lesz a közel-keleti békefolyamatra. Erre azonban csak akkor nyílik lehetőség, ha az érintett népeknek demokratikus módon valóban lehetőségük lesz saját jövőjüket alakítani. "Ez hosszú folyamat, és eddig sajnos nem látni azt a programot, hogy a forradalmárok milyen irányban akarnak haladni, legyen szó akár Tunéziáról, akár Egyiptomról" - tette hozzá.

Figyelmeztetett: fennáll a veszélye annak, hogy szélsőséges elemek kihasználják a kaotikus helyzetet és saját céljaikra kisajátítják a forradalmakat. Hasonló történt 1979-ben Iránban, amikor egy veszélyessé és brutálissá váló iszlám köztársaság jött létre. Azt mondta, Irán közvetlenül és ügynökein keresztül a forradalmak kisajátítására törekszik, azt akarja elérni, hogy az iránihoz hasonló radikális iszlamista államok jöjjenek létre.

"Az utolsó dolog, amelyre a világnak szüksége van, egy újabb Irán a Közel-Keleten - jelentette ki a külügyminiszter-helyettes, fontosnak nevezve, hogy politikailag és gazdaságilag folyamatosan nyomást kell gyakorolni Iránra, "a világ legveszélyesebb országára", amely "nagyon agresszív módon terjeszti nagyon radikális ideológiáját".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzetközi közösségnek és benne Európának politikai és morális iránymutatással kell segítenie az arab országok átalakulását, a demokratikus intézmények, az átláthatóság és elszámoltathatóság megerősödését. Megjegyezte, rá kell bírni a gazdag arab államokat, Szaúd-Arábiát és más olajtermelő országokat, hogy befektetésekkel segítsék a régió országainak gazdaságát.

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=461422
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudták a rendőrök, hogy baj va
  2011-08-15 21:02:27, hétfő
 
  Tudták a rendőrök, hogy baj van Csepelen, mégsem intézkedtek?

Megjelent: 2011.08.15. 18:24 | Frissítve: 2011.08.15. 18:34

Az NNI nem válaszolt, a BRFK pedig kitért az elől a kérdés elől, hogy miért nem tettek semmit, ha már volt információjuk bűntettekről.
Tudták a rendőrök, hogy baj van Csepelen, mégsem intézkedtek?
(MTI)

Nem lehetett kérdéseket feltenni azon a sajtótájékoztatón, melyen a Nemzeti Nyomozóiroda arról számolt be, hogy elásott emberi maradványokat találtak a XXI. kerületben - írja a hvg.hu. Mindez azután történt, hogy egy félig eltemetett, majd kiszabadult áldozat a rendőrségen beszámolt a vele történt borzalmakról.

A férfi vallomása nyomán egy állítólagos külföldi állampolgárt fogott el a rendőrség, két hajléktalan tettestársát pedig az NNI kerítette kézre. A banda tagjait csoportosan elkövetett rablással gyanúsítják, a kihantolt és még azonosítatlan holttestek ügyében pedig emberölés miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik eljárás.

A sikeres felderítésről szóló sajtótájékoztatón viszont az NNI-sek elejtettek egy arra utaló megjegyzést, hogy tavasz óta már tudták, hogy az Észak-Csepelen tanyázó hajléktalanok nagyon súlyos bűntetteket követnek el. Ezt igazolandó, elmondták, hogy április 14-én elkaptak három, a XXI. kerületben közértekre és sörözőkre "szakosodott" fegyveres bűnözőt. Ha viszont ez így volt, akkor fel kellett volna tűnnie annak, hogy a környék más negyedeiben sincs minden rendben, és időnként indokolt lett volna a terület ellenőrzése - fejti ki a hírportál.

A hvg által megkérdezett kriminológus szerint, ha a banda lefülelése után az ellenőrzést elmulasztották, az nagy hiba volt. De lehetséges az is, hogy az elejtett megjegyzéssel saját sikerük nagyságát akarták kidomborítani a nyomozók. "Arra viszont nem számítottak, hogy éppen ezzel rejtenek el egy olyan csapdát a történetben, amire a média rákérdezhet. Így lehet, hogy csak egy kommunikációs bakit követtek el" - vélekedett a szakember, aki arra hivatkozva kérte neve elhallgatását, hogy jelenleg a rendőrségnél nemhogy nem szerencsés a hibákról beszélni, hanem azzal szemben, aki mégis megteszi, retorzióval élnek.

A sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy volt-e bármilyen ellenőrzés, melynek révén előbb kiderülhetett volna, mi folyik Csepel északi részén, az NNI nem akart válaszolni, a BRFK pedig azzal tért ki, hogy "ez most nem időszerű" - írja a hvg.hu

Forrás: hvg.hu


http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/2011/08/15/tudtak-a-rendorok-hogy-baj-van-csep elen-megsem-intezkedtek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az árverési maffia kiröhögi Pi
  2011-08-15 20:53:53, hétfő
 
  Az árverési maffia kiröhögi Pintért

2011. augusztus 15. 15:33:25

Hiénák uralják a végrehajtásokat - állítja a Magyar Hírlapban Zoltán Hunor Csaba. Szerinte közvetlenül az ingatlan árverése előtt a ,,hiénák" megállapodnak egymás között, hogy a lakást vagy a házat melyikük vásárolja meg a lehető legalacsonyabb áron.

"Az ingatlant olcsón megvásárló ember a többieknek azért fizet, hogy ne vegyenek részt a licitálásban. A csoporton kívül álló személyeket pedig ,,különböző módszerekkel lebeszélik" a vásárlásról, vagy nekik is fizetnek azért, hogy ne srófolják fel az adott ingatlan árát. Sajnos a végrehajtási eljárások során értékesítendő vagyonelemek árverése jelenleg egy szűk nepperi kör kezében van. Az e körön kívül eső személyek pedig rendkívül kis számban vesznek részt az árveréseken, joggal tartva az esetleges atrocitásoktól."Pintér, ezeket nem lehet kiiktatni? A nagy maffiavadász főzsaru, aki egy kalapot sem ér. Feltérképezni őket, aztán kilőni. Ebben az országban bankárok, jogvédők, meg bűnözők uralkodnak.

Ezt a jogszabályok lehetővé teszik, noha komoly kár éri nemcsak a bajba jutott embereket, hanem az államot is. Zoltán Hunor Csaba a lapnak azt mondta, őt nem lehet megfélemlíteni, az utolsó be­tűig fenntartja a nyilatkozatát. Szerinte tarthatatlan, hogy az árverések után a tartozások jó része megmarad. Zoltán Hunor Csaba önálló bírósági végrehajtó a parlament egyik albizottsági ülésén beszámolt a fentiekről, ezt követően fel is függesztették hivatalából, és nála is bírósági végrehajtók jelentek meg.

Forrás: Hunhír

http://nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=86674
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szellemiség háborúja
  2011-08-15 20:42:12, hétfő
 
  A szellemiség háborúja
Dátum: 2011. August 14. Sunday, 18:03



Egy közösség akkor működhet csak zavartalanul (természetesen), ha a gazdasági és a politikai tevékenységet jó szellemiség irányítja az erkölcsi törvények alapján. A Nyugat szellemisége elkorcsosodott (degenerálódott), erkölcstelensége nyilvánvaló. Minden szinten, úgy a politikai, mint a gazdasági téren a hazugság szellemisége uralkodik. Megtévesztés, túl-, vagy aláértékelés, aljas értékrendek törvényerőre emelése, az erkölcsös szellemiség kíméletlen üldözése.




Még azok is, akik ismerik a lényeges gazdasági adatait az USA-nak és az EU-nak, értetlenül szemlélik a mai válságnak nevezett zavarát a nyugati világnak. Jogos az értetlenkedés, mert lényegében se politikai, se gazdasági magyarázata nincs ennek az egyre súlyosbodó helyzetnek. Neves közgazdászaik csak azért, nehogy hülyéknek nevezzék őket, különféle, akár hihetőnek tűnő elméletekkel álltak elő. Szó volt a külpiacok zsugorodásáról, a meggondolatlan hitelkihelyezésekről, energiagondokról, túlságosan megnövelt állami apparátusról, a háborús és a hadiipari kiadások növekedéséről, a magas szociális igényekről, és még sorolhatnánk sokáig a megnevezett okokat. A baj csak annyi ezekkel a magyarázatokkal, hogyha minden felsorolt tényező egyszerre is jelentkezne, semmiféle válságot nem okozhatna.


A nyugati államok lakossága közel 1 milliárd ember. A termelő technológia modernsége magas fokú, messze felette áll a világ többi országainak. Oroszországban, Japánban, Kínában, Indiában és Brazíliában is jelen van a legmagasabb technológia, de általánosan, az egész ipari szektorra kiterjedően még nem beszélhetünk teljes felzárkózásról. Ha ezt kiegészítjük a felhasznált energia adataival, még nagyobb a különbség. A világ energiatermelésének a 83%-át a nyugati (fejlett) államok (a világ népességének 22%-a) használják fel. Ebből is az USA kétszer annyit, mint Németország (és tizenháromszor annyit, mint Kína). A nyugat belső piaca is nagy és fizetőképes, a munkanélküliség nagysága nem befolyásolja az általános fogyasztást. Tehát a termelő kapacitás adott, az energiaellátás zavartalan, a fizetőképes kereslet a lakosság egyes rétegeinek túlköltekezésből adódó visszafogottsága ellenére megmaradt. A zavartalan gazdasági fejlődésnek minden eleme megvan.


Ennek ellenére miért van válságban, pontosabban gazdasági-politikai válságban a Nyugat? Mert a társadalmak zavartalan működése nem csak ennek a két tényezőnek a függvénye. Sőt, ez a két tényező alárendelt szerepet játszik a szellemi és az abból fakadó erkölcsi tényezőkkel szemben. Egy közösség akkor működhet csak zavartalanul (természetesen), ha a gazdasági és a politikai tevékenységet jó szellemiség irányítja az erkölcsi törvények alapján. A Nyugat szellemisége elkorcsosodott (degenerálódott), erkölcstelensége nyilvánvaló. Minden szinten, úgy a politikai, mint a gazdasági téren a hazugság szellemisége uralkodik. Megtévesztés, túl-, vagy aláértékelés, aljas értékrendek törvényerőre emelése, az erkölcsös szellemiség kíméletlen üldözése.


A szimbolika világát ismerőknek nem kell bemutatni az ördög hét tornyát, viszont akik nem ismerik, azoknak legalább annyit tudniuk kell, hogy ez a szimbólum a gonosz szellemi erők jelenlétére utal. A Föld hét pontján "vár"-nak nevezett helyeken örökké ott ül a Sátán egyik papja, aki gonosz szellemi kisugárzással, gyűlölethullámokkal igyekszik rosszabbítani a világ sorsát. Mivel szimbolikus megjelenítésről beszélünk, nem kell tornyokban gondolkodni, de lehet épületekben, mely lehet akár a Fehér Ház is, de lehet egy híres egyetem, vagy vallási központ. Csak a hetes szám a fontos, és ez is csak azért, hogy be lehessen azonosítani legalább azt a térséget, ahol a "tornyok" találhatóak. A francia forradalom már a felerősödött gonosz kisugárzás következménye volt, és mert a jó-javító szellemiség az emberiség elfordulása miatt veszített erejéből, azóta is növekszik a gonosz ereje. Illetve növekedett a közelmúltig, mert valami nagy támadás érte, és megroppant. A szellemvilágban iszonyatos küzdelem folyik, és a jó szellemiség a védekezésből támadásba ment át, növekszik az ereje, és ez a gonosz erő hanyatlásával jár a Földön is.


A nyugati világ az elmúlt kétszáz évben a gonosz szellemiség bázisává vált, ezért adatott meg számára az a jólét, mely teljesen elkorcsosította, a Sátán szolgájává tette. A sátáni rend szabályai és törvényei szerint működött, és minden gonoszság innen indult ki. Most szellemileg megroppant, mert a szellemvilág történései kihatnak a földi eseményekre is. "Mint fent, úgy lent" - mondja ki az ősi magyar vallás, és ez pontosan ezt a folyamatot takarja. A Földön az ördög hét tornyával szemben az isteni küldöttek hét tornya már újra, és egyre növekvő erővel sugározza a világba a jó szellemiséget, a harcos, küzdelmes utasításokat. Minden olyan embernek a lelkébe eljut, aki még nincs teljesen elsötétülve. Ez gondolkodásra kényszerít mindenkit, melynek eredményeként egy életmód változás történik, mely tömegméretűvé terebélyesedik.


Ez a gonoszság elleni, kíméletet nem ismerő harc szellemisége. Ez a szellemiség roppantotta most meg a Nyugatot, ez okozza a zavart, teszi tehetetlenné a gazdasági és a politikai vezetést. Nem a gazdaságot akarják a Nyugat igazi irányítói rendbe tenni, minden ilyen irányú nyilatkozatuk hazugság. Mindent elkövetnek azonban annak érdekében, hogy megtalálják az isteni erők tornyait, és azt lerombolják, akár az atomfegyver bevetésével is. A tornyok azonban igen jól álcázottak, jobban, mint a gonoszság tornyai. Lehetséges, hogy egy kis falusi házban élő idős asszony, vagy egy távoli hegycsúcson működő obszervatórium csillagásza, esetleg egy halászhajó kapitánya, vagy egy tajgai faházban lakó vadász a küldött. Ők bárhol vannak, mindent tudnak (mint a régi táltosok), és akkor beszélgetnek egymással amikor csak akarnak (Oroszországban nem véletlenül kiterjedt tudományos kutatás tárgya a telepatikus kommunikáció).


Elég egyetlen hatalmas szellemi teljesítményre képes küldött ahhoz, hogy kisugárzása óriási bajokat okozzon az ördög világában. Ezért akarják megölni, mint annak idején Jézust, aki földi foglalkozását tekintve ács volt. De már elkéstek, és mert a szellemvilágban a helyzetük vereséggel fenyeget, ezért itt a Földön sem tudnak teljes erővel küzdeni. Kegyetlenkedni, gyilkolni még tudnak, de fenntartani a világukat már nem bírják erővel. Szellemi erővel.


Ez a nyugati világ minden gondjának a kiváltója, és az igaz emberek reményének az alapja. Rendbe fog jönni a Nyugat is, de nem úgy, ahogy ők gondolják.

Kassai Ferenc - Jövőnk.info

http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4438
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az építőiparban továbbra sem l
  2011-08-15 20:40:38, hétfő
 
  Az építőiparban továbbra sem lehet semmi jóra számítani

bulletNyomtatásbulletKüldés e-mailben MTI bullet 2011. augusztus 15. 16:41
Az Opten céginformációs szolgáltató szerint összesen 387 építőipari céggel szemben indult felszámolás 2011 júliusában.


Összesen 387 építőipari céggel szemben indult felszámolás 2011 júliusában, ami az egy évvel korábbinál ugyan hattal kevesebb, a cégalapítási kedv azonban nem csökken, miután a csődbe vitt cégek rendre újraélednek, ezért az ágazatban továbbra sem lehet semmi jóra számítani - ismerteti az Opten céginformációs szolgáltató hétfői közleményében.

A társaság emlékeztet rá: a júliusi felszámolási szám a csökkenés ellenére a negyedik legmagasabb a júniusi, tavaly szeptemberi és tavaly júliusi után. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint az ágazat még nem jutott túl a válság nehezén, a megrendelésállományról szóló adatok és az elmúlt néhány nap devizapiaci eseményei pedig tovább rontanak a kilátásokon.

A rendkívül magas júniusi felszámolási értéknek (490) még lehettek sajátos - a cégbíróságok működési rendjéből fakadó - okai. "Két egymást követő siralmas hónap után azonban úgy látszik, kizárólag az exportcélú beruházások, például a Daimler kecskeméti gyára, vagy az állami megrendelések tartják a lelket az ágazatban. Ám ez kevés ahhoz, hogy a felszínen tartsa a kis- és középvállalkozások tömegét" - véli az Opten igazgatója.

Idén a végelszámolások száma az év első hónapjaiban rendre meghaladta a 400-at, a tavaly havonta jellemző 200 körüli után, most júliusban pedig 290 cég végelszámolása kezdődött meg. "A hatóságok által indított kényszer-végelszámolási hullám reményeink szerint nem ér véget, hiszen sokkal több olyan cég van, amelyik nem adta le mérlegét, mint amennyivel szemben ténylegesen megindult az eljárás" - idézi Csorbai Hajnalkát a közlemény.

Júliusban 490 új céget alapítottak az ágazatban, vagyis fennmaradt a nagy és nehezen megmagyarázható cégalapítási kedv. "Az építőipar jelenlegi állapotában hosszú távon sem kecsegtet megtérüléssel, így csak a csalárd szándék szolgál magyarázatul arra, hogy miért ilyen magas a cégalapítási kedv" - mondja az Opten igazgatója. Csorbai Hajnalka szerint a hatóságoknak sokkal következetesebben kellene alkalmazniuk a cégvezetéstől való eltiltás szabályait, mert olyanok alapítanak sorban új cégeket, akik korábban adósságokat hátrahagyva döntötték be vállalkozásaikat.


http://hirszerzo.hu/profit/20110815_epitoipar_opten_valsag#utm_source=hsz_daily&a mp;utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2011_08_15&utm_content=latest
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Drága Apu!
  2011-08-15 18:54:57, hétfő
 
  Drága Apu!

Berlin egy csodálatos város, az emberek kedvesek és nagyon jól érzem magam
itt.
De apa, szégyellem magam, hogy az egyetemre egy valódi-arany Ferrari 599
...GTB -vel járok, mikor az összes tanár és a tanulók vonattal járnak.

A fiad, Nasser

Nagyon szeretett Fiam!

Húsz millió dollár át lett utalva a kontódra. Ne szégyeníts minket! Vegyél
egy vonatot te is.

Szeretlek, Apu
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 204 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2275
  • e Hét: 5377
  • e Hónap: 16488
  • e Év: 169984
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.