Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Interjú egy kitüntetettel
  2011-08-21 22:34:29, vasárnap
 
  Interjú egy kitüntetettel

2011.08.20. 10:59


Augusztus 19-én adták át a Parlamentben a legrangosabb állami díjakat és kitüntetéseket. A díjazottak között találhattuk Kiskiit, aki a Magyar Köztársaság Közlegényi Keresztjét vehette át. Lapunknak sikerült a kitüntetett notabilitástól interjút kivenni.

K: Bár nem kell Önt bemutatnunk, mégis arra kérem, mondjon pár szót önmagáról a saját szavaival!

V: Örülök ennek a kérdésnek, mert rettenetes kínban lennék, ha mások szavaival kellene önmagamról nyilatkozni. Nos, 186 centi magas, 54 éves, barna szemű, ősz hajú férfi vagyok. Gyermekként ennél még sokkal alacsonyabb voltam, és eredetileg a hajam is barna volt. A szemem színe, na az nem változott. Egészségi állapotom jónak mondható, igaz, szemüveget kell hordanom, és a székletemmel...

K: Egy pillanat! Elnézést, hogy félbeszakítom, de most ebben az ünnepi hangulatban ha inkább a munkásságáról hallhatnánk!

V: Egy nemzetállamban a munkásság a történelmi körülményektől függően hol elnyomott, hol polgárosodó, mi több, kapitalizálódó osztályként élte, éli mindennapjait. Az én munkásságom — úgy gondolom — megelégedett. Rendes fizetést, némi ezen túli juttatást nyújtok nekik, a női munkásságom pedig nőnap alkalmából...

K: Magasra értékelem, hogy ilyen nyíltan beszél ezekről a fontos dolgokról, de talán ha arról is ejtene pár szót, hogy mely tevékenysége alapján érdemelte ki ezt a jeles kitüntetést!

V: Három éve kezdtem tevékenykedni, amikor meghallottam, hogy Sas Józsefet méltán szeretné a kormányfő Kossuth-díjassá emelni. Megkérdeztem pár barátomat, hogy mi is a folyamata egy ilyen kitüntetési listára kerülésnek. Azt válaszolták, hogy legyen egy-két jó emberem, aki felkeresi a döntés előkészítésével foglalkozó bizottságot, és meggyőzi őket arról, hogy engem is tüntessenek ki. Évek kitartó munkájával idén végre eljutottam addig, hogy megtudtam, mennyit kell fejenként fizetnem a...

K: Köszönöm az interjút.

http://orulunkvincent.blog.hu/2011/08/20/interju_egy_kituntetettel#c14259191
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudomásunkra jutott hogy
  2011-08-21 22:11:05, vasárnap
 
  Tudomásunkra jutott hogy ön szeretkezései 78%-át kutyapózban végzi. A túl magas arány miatt 2012-ban ebadó befizetésére kötelezem. APEH.  
 
0 komment , kategória:  Humor  
Mégis frankban van eladósodva
  2011-08-21 22:06:52, vasárnap
 
  Mégis frankban van eladósodva Debrecen

2011. augusztus 12. - 10:25

A korábbi hitelek - egyelőre - maradtak svájci frankban, csak az újabbakat vette fel euróban a cívisváros. Kósa Lajos polgármesterre hivatkozva írta a minap a Népszabadság, hogy ,,a város 2009-ben átváltotta a frankhiteleket euróra, idén már euróban vett föl egy újabb, 4,8 milliárd forintos hitelt". Kósa kijelentése többek számára félreérhető volt, mivel a korábbi svájci frank hiteléről ugyan tényleg euróra váltott a város, de csak az újabb hitelek esetében - írja a vagy.hu.

Mint azt városházi forrásokból megtudta az online újság, Debrecen város hosszúlejáratú hitelállománya idén január 1-én 24,5 milliárd forint volt a Magyar Nemzeti Bank árfolyamain nyilvántartva (1 svájci frank 222,68 forint, egy euró 278,75 forint). Ennek az összegnek a több mint háromnegyede, pontosan 76 százaléka svájci frankban felvett hitel. Városházi források szerint a svájci frank túlsúlyának az az oka, hogy a hitelfelvétel időpontjában a svájci frank és az euró kamata jelentősen eltért a frank javára. Miután 2009-től a kamat közel azonos mértékű volt mindkét devizanemnél, ezért az újabb hiteleket már euróban vette fel a város.

A vagy.hu tudomása szerint a városházán még nem döntöttek, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy a svájci frank alapú hiteleket átváltsák-e euró alapúakra - erre lehetőséget biztosítanak a város hitelszerződései.

altnyil.hu - szebbjovo.hu

http://szebbjovo.hu/node/8649
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Két döglégy ül egy hatalmas sz
  2011-08-21 22:05:12, vasárnap
 
  Két döglégy ül egy hatalmas szaron és beszélgetnek.

Az egyik fingik egy rohadt büdöset, mire megszólal a másik: nem zavar hogy eszek?
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Öt szabály amit sose feledj el
  2011-08-21 22:03:41, vasárnap
 
  Öt szabály amit sose feledj el!:

1.) A pénz nem boldogít, de kényelmesebb egy Audi S8 asban sírni, mint egy biciklin.
2.) Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a rohadékok nevét...
3.) Segíts a bajba jutottaknak és emlékezni fognak rád, mikor megint bajba kerülnek...
4.) Sok ember csak azért él még mindig, mert törvénybe ütköző lelőni őket...
5.) Az alkohol nem megoldás, de a tej sem az!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kezdődik: milliárdokat fizetün
  2011-08-21 21:57:14, vasárnap
 
  Kezdődik: milliárdokat fizetünk vissza az IMF-nek

Sun, 2011/08/21 - 19:07


Magyarország kezdi elsőként az IMF-EU uzsora hitelek törlesztését az év utolsó negyedévében azon országok közül, amelyek a 2008-2009-es válság során készenléti hitelkeretre kötöttek megállapodást a nemzetközi szervezetekkel.

Jövőre azonban már mind az öt ország számára esedékes a törlesztés, így Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna terv szerint 8 milliárd eurónyi összeget fizet vissza. Közülük egyedül Románia kötött újabb, de már csak elővigyázatossági hitelszerződést - ami a jelen pénzpiaci turbulenciák közepette okos döntésnek bizonyult - írják az UniCredit elemzői.

A 2008-ban kitört válság nyomán a közép-kelet európai régióból öt ország vette igénybe az IMF/EU/Világbank közös pénzügyi segítségét készenléti hitel formájában: Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna. Az öt ország összesen 46,9 milliárd euró összegnek megfelelő hitelrészt hívott le a megállapodott keretekből. Időközben a magyar és a szerb hitelprogram már lejárt, Románia egy újabb, ezúttal elővigyázatossági hitelkeretre váltott a lejárat után (amiből már terv szerint nem hívnak le összeget), a lettországi program az idei év végén jár le. Az ukrán hitelprogram még folyamatban van, de a reformok politikai halogatása miatt a hitelrészek kifizetését az IMF felfüggesztette.

Csaknem három év telt el, és lassan esedékessé válik a hitelek visszafizetése. Magyarország kezd egy nagyobb adaggal, ugyanis az év utolsó negyedévében 2 milliárd eurónak megfelelő törlesztés válik esedékessé az EU felé, az IMF-felé való törlesztéssel együtt jövőre pedig 3,6 milliárd euró. 2012. július-szeptemberi időszakában azonban mind az öt országban esedékessé válik a visszafizetés, így 2012-ben 8,2 milliárd, 2013-ban 14,2 milliárd eurót fizet vissza összesen az öt ország.

Bizonytalan időkben felértékelődik a védőháló

Nem vagyunk ott, ahol 2008-2009-ben, mind az öt országnak jelentőset javultak külső és fiskális pénzügyi pozíciói, de nem biztos, hogy az utóbbi időkben felerősödött pénzpiaci turbulenciák nyomán negyedévről negyedévre ez mindig elegendő garancia lesz. Románia döntése az év elején a második, elővigyázatossági hitelkeretről okosnak bizonyult - írják az UniCredit elemzői - fontos pénzügyi puffert nyújt és biztosítékot, hogy a közelgő parlamenti választások dacára a kormány végrehajtja az eltervezett intézkedéseket. Az UniCredit szerint ugyanakkor sajnálatos, hogy Magyarország vonakodna egy hasonló, elővigyázatossági hitelkeret megkötésétől az IMF-fel, bár az országnak még jól jöhetne egy ilyen vésztartalék.

Szerbiától sem valószínű a kapcsolat felélesztése, miután a kormány olyan lépésről döntött, ami a központi kormányzati bevételek egy részét átcsatornázták a helyi önkormányzatokhoz, az IMF ellenjavallata dacára.

(portfolio.hu)

http://szentkoronaradio.com/belfold/2011_08_21_kezdodik-milliardokat-fizetunk-vis sza-az-imf-nek?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A +atisztamagyarhang+%28Szent+Korona+R%C3%A1di%C3%B3+%2B+Magyar+Jelen%29
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Semmit sem tesz a MÁV a cigány
  2011-08-21 21:49:23, vasárnap
 
  2011-08-21. 16:39
Semmit sem tesz a MÁV a cigánybűnözők ellen

Olvasó: Tisztelt Szerkesztőség!

Engedjék meg, hogy beszámoljak egy ma, velem történt, tipikus esetről.
Egyértelműen kisebbségi, és emögé bújó bűnözőkről van szó, akik arra szakosodtak, hogy vonaton utazókat fosztogassanak, mindezt a MÁV elnéző "utaspolitikával".
Az ügyben semmilyen feljelentés (felsőbb, MÁV utasításra) nem történt, sőt egyenesen megtiltották (a kalauztól tudom), utólag csak néhány fejét fogó utas és vonatkísérő személyzeti tag van, akiknek az elmondása alapján a MÁV vezetősége tud a problémáról, de egyáltalán nem foglalkozik vele, a bűnözőkkel pedig nem tudnak mit kezdeni. (Az indok: ismeretlen tettesek, a rendőrséget minek kihívni, úgyse tudnak mit kezdeni velük. (?))
Olyan esetről is hallottam tőlük, hogy a kalauzt lefejelték, kórházba került, ill. ha valaki valamilyen módon le próbálja szerelni őket, rögtön kést rántanak, és nagyon jól tudják, hogy a vasúti személyzet nem tud érdemben intézkedni (nincs joga (?)), és még ők kérik az igazolványokat, hogy rendőr -e az illető. (?)
Az ügyben az alábbi levelet írtam a MÁV ügyfélszolgálatának, amit azonnal szét is küldök minden általam megbízhatónak tartott országos médiumnak.
A velem történtekről ebben a levélben számolok be.
Köszönöm a figyelmüket.
Tisztelettel: B.R.

A mellékelt, a MÁV ügyfélszolgálatára elküldött levelem:

Tisztelt Ügyintéző!
Az alábbi észrevétellel ill. panasszal szeretnék Önhöz fordulni, és kérném segítségét:

Kecskeméti lakos vagyok, az augusztus 20-i ünnepségekre utaztam fel a fővárosba, és más megoldás híján a mai napon, azaz augusztus 21-én a legkorábbi, azaz a 4 óra 4 perckor a Budapest-Nyugati pályaudvar megállótól Szegedre induló személyvonatukkal utaztam haza.
A vonat középső részében elhelyezkedő egyik fülkében foglaltam helyet, és az indulás előtt kb. negyed órával már szinte félálomban hallottam valami suttogást a fülkém előtt, ahogy valaki azt mondta a társának: "Te, ez egyedül van, nyissunk be hozzá". A fülkémbe be is nyitottak, felébredtem, két egyértelműsíthetően roma származású fiatalember volt, és rögtön azzal indítottak, hogy "Na, a fajgyűlölő anyádat, beszélgessünk csak egy kicsit!".
Hozzáteszem, még csak nem is szóltam hozzájuk, rögtön a kezemhez kaptam a csomagomat, de határozottan kifele indultam, mondván, hogy várom egy ismerősömet, ill. kell beszélnem a kalauzzal. A fülkéből alig akartak kiengedni, körbeálltak, de nagy szerencsémre, és talán a határozott hangvételemnek köszönhetően sikerült kijutnom, de így utólag örülök, hogy dulakodás nélkül ill. anélkül, hogy kést vagy fegyvert kaptak volna elő, megúsztam.
A kalauznak a vonat végén elmondtam mindent, és kértem rá, hogy figyeljen nagyon oda erre a két fiatalemberre, mert más utasba is beleköthetnek, ill. hozzátettem, hogy a vonat közepén foglaltak helyet. Arra is figyelmeztettem a kalauzt, hogy ezzel a két utassal lehet még zűr a későbbiekben is, készüljön fel rá. Mint később kiderült, sajnos nem tévedtem!
Én, hogy minél inkább elkerüljem a későbbi zaklatásaikat, a vonat közvetlen elején foglaltam helyet, és figyeltem arra, hogy lehetőleg a szomszédos fülkékben is üljenek, ha segítségért kell újra folyamodnom.
Nagyjából egy óra utazás után a két illető újra megtalált, visszajöttek a vonat elejére, és előadtak valami mesét arról, hogy a kalauz bocsánatkérésre szólította fel őket, ezért jöttek újra oda hozzám (a kalauz elmondása alapján nem is beszélt egyáltalán ezekkel az illetőkkel). Ekkor már más hangnemben, de elkezdtek mindenféle ürüggyel tőlem pénzt kérni, először a vonatjegyre, aztán kvázi bevallották, hogy "anyagra", "speedre" kellene a pénz, és valójában nem is Szegedig utaznának. Közben végig faggatóztak, hogy meddig utazok, mennyi pénz van nálam, stb.
Én megőriztem a lélekjelenlétem, és "segítséget ígérve" megint távozni voltam kénytelen a fülkéből, ahova már előzetes óvatosság alapján eleve közvetlen az ajtó mellé ültem.
A kalauzt a vonat végén találtam meg, és szóltam neki, hogy beszélnünk kell. Újra elmondtam az esetet, mire kiderült, hogy a kalauzzal a fülkében már eleve két olyan utas van, akit szintén ugyanezek a személyek kifosztottak, kiraboltak. Pénzt, mobiltelefont, személyes iratokat, és egyéb értékeket vittek el tőlük.
Nem sokkal később egy újabb utas kért "menedéket" a fülkénkben, meglátva a kalauzt, és ő is beszámolt arról, hogy ő viszonylag "olcsón megúszta", egészen egyszerűen kizsaroltak tőle némi pénzt, aztán nem bántották, és békén hagyták. Az utastársaimban már csak kérdésként merült fel, hogy vajon még hány utast foszthattak ki ezek a "jól kiképzett" fiatalemberek.
Nagy sajnálatomra feljelentésre nem került sor, a vonatkísérő személyzet pedig a két fiatal után már hiába kutatott, valahol Monor és Cegléd között valószínűleg a "zsákmánnyal" leszállhattak.
Mindezt azért írom meg Önöknek, mert úgy gondolom, mindannyiunk érdeke, hogy a MÁV minden egyes tisztességes, becsületes utasa biztonságban, fosztogatás, tolvajlás, megfélemlítés, zsarolás és rablás nélkül utazhasson, és a jegyet nem váltó, félbűnözői alakok lehetőség szerint ne lehessenek annyira gátlástalanok, hogy jóformán erre szakosodva, a vonattal utazók kirablásával elégítsék ki a kábítószerek és könnyű pénz iránti igényüket.
Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem a MÁV hibája, de mivel az Önök járművén történt az eset (és ki tudja, hány ilyen történik mások beszámolóit hallgatva...), minden szükséges lépést érdemes lenne megtenni ahhoz, hogy az ehhez hasonló bűnügyek soha többé ne fordulhassanak egyetlen vonaton se elő.
A problémával egyébként az országos médiához ill. nyilvánossághoz fordultam, úgy érzem, közügy, ami ezeken a vonatokon történik, és az emberek joguk van hozzá, hogy tudjanak róla ill. fel legyenek rá készülve és meg tudják védeni magukat.
Segítségüket és közbenjárásukat előre is köszönöm.


http://kuruc.info/r/35/83854/
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Egy amerikai és egy szovjet tu
  2011-08-21 21:47:48, vasárnap
 
  Egy amerikai és egy szovjet turista vitatkoznak arról,hogy kinél van
nagyobb demokrácia. Persze mindegyik lódít egy kicsit.
- Én akár a Fehér Ház elôtt is hangosan szidalmazhatom az elnököt,mégsem
csuknak le! - dicsekszik az amerikai. - Ez az igazi demokrácia!
- Az semmi! - szól a szovjet, - Én akár mindenki elôtt levizelhetem a
Lenin szobrot és mégsem számûznek!
Késôbb belátva,hogy kissé túloztak, mindkettô helyesbít:
- Tényleg szidalmazhatom az elnököt, de csak ha nem hallja senki! - vallja
be az amerikai.
- Én is nyugodatan levizelhetem a Lenin szobrot, de csak ha nem nyitom
ki a sliccemet! - helyesbít mostmár a szovjet is.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Várják már a sitten a kanufók
  2011-08-21 21:47:02, vasárnap
 
  Várják már a sitten a kanufók a magyarországi celebet

2011. augusztus 21. 19:15
Hunhír.info

Elsőfokú ítélet várható az erőszakos közösüléssel és személyi szabadság megsértésével vádolt sorozatszínész, Damu Roland ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken. A tárgyalássorozat személyiségi jogokra, illetve erkölcsi okokra hivatkozva a nyilvánosság kizárásával zajlott.Akinek ez jár, annak jár.

A 36 éves Damu Rolandot 2010. november 18-án vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt, majd két nappal később az elsőfokú bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Ügyvédei akkor az MTI-nek azt mondták: ügyfelük panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen, részletes vallomásában "egyértelművé tette", hogy ártatlan, és poligráfos vizsgálatot kért, hogy bizonyítsa igazát.

A védelem tájékoztatása szerint a másodfokú bíróság tíz nappal később szabadlábra helyezte a férfit, mert sem a szökés, elrejtőzés, sem az összebeszélés veszélye nem állt fenn.

A vád szerint Damu Roland 2008 szeptemberétől 2010 októberéig - kisebb-nagyobb megszakításokkal - élettársi közösségben élt a sértettel, és rendszeresen alakult ki köztük tettlegességig fajuló konfliktus. Egy ízben, 2009 nyarán egy szállodai szobában szóváltás után a férfi ököllel arcul ütötte élettársát, emiatt a nő bal szeme bevérzett.

A vádirat azt is tartalmazza, hogy egy másik esetben, 2010 őszén a vádlott korábbi viszonyuk helyreállításának reményében találkozott a sértettel, a vita azonban elfajult, és a férfi folyamatosan ütlegelte, rugdosta volt élettársát. A nő megpróbált ellenállni, de a vádlott - folytatva a bántalmazást - közösült vele. A sértett a lakásból nem tudott elmenekülni, mert a férfi az ajtót kulcsra zárta, és a történtek után csak hosszas könyörgésre engedte el volt élettársát a lakásból. A bántalmazás következtében a sértett az arcán, a nyakán, a jobb felkarján, a bal bokáján, a jobb térdhajlatán és a hátán szenvedett el zúzódásos, bevérzéses sérüléseket.

A 28 éves nőt mentők szállították kórházba, onnan értesítette a rendőrséget, és feljelentette volt barátját.

Az ügyészség erőszakos közösülés és személyi szabadság aljas indokból elkövetett megsértése miatt börtönbüntetést indítványozott Damu Rolanddal szemben - áll a bírósági hírlevélben.

Hozzászólás


Babaarcú - 2011.08.21. 21:21
Olyan méretű lyuk lesz a cuki kis fenekén mint egy gyönyörűen kifejlett napraforgó :D

csele - 2011.08.21. 20:39
Ha Kamu Roli bekerül,biztos köcsög lesz,így is eléggé buzi kinézete van.


http://hunhir.info/?pid=hirek&id=44359
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
I. István, a családbarát
  2011-08-21 18:34:54, vasárnap
 
  I. István, a családbarát

Annyi mindent ünnepeltünk már augusztus huszadikán. István királyunk, mint ünneplendő személy kitartott évszázadokon keresztül, de volt rendszer ahol az új kenyér, az akkori alkotmány és a népköztársaság ünnepének napja volt. A rendszerváltás óta ismét államalapító királyunkat ünnepeljük, a mában pedig lehet ez különösen indokolt. Ugyanis I. István abszolút nerkompatibilis királyunk volt, mondhatjuk akár konzervatív keresztény, családbarát uralkodónak is. Ha már a mai nap az ő ünnepe, és az alkotmányé is, akkor idézzük fel István szellemiségét egy pillanatra, amíg az éves körmenet megteszi útját.

A magyar állam ezer éves törvénytára az általa hozott törvényekkel kezdődik, amikbe ha belelapozunk kicsit akkor világos lesz mire gondoltam mikor azt mondtam, István családbarát, keresztény konzervatív királyunk volt. Először is ugye az első törvények az egyházról, annak javairól, az ország népének hozzájuk való ajánlott viszonyulásáról szólnak, a pénteki böjt megtartásától a vasárnapi kötelező misére járásig, és a templomban való néma figyelésig. Akkoriban vádaskodni sem lehetett csak úgy összevissza mindenkinek, a 3. törvény szerint a vádlók minimum "minden gyalázat foltja nélkül való, feleséges és családos emberek, akik mindenestől fogván Krisztus követői. " Lehet neki könnyű dolga volt ezzel a szabályozással, mert az egyházban nem volt még a hamvas gyerektest iránti rajongásnak ilyen nagy divatja, mint manapság.

Korán felismerte, hogy az áhítat mellett a magyarságnak szüksége van bizonyos alapjogokra is, ezért törvénybe iktatta a magántulajdonhoz való jogot, ami felett szabadon rendelkezhettek őseink. Szerintem nem gondolta, hogy ezt a jogunkat majd 1000 év után fogja elvitatni valaki, mert 12 év megtakarításának kizsarolása nélkül a segge kilógna a gatyából.A kard által vész, ki kardot ragad mondás frázissá vált István óta, ő mégis úgy gondolta ne legyen magyar magyarnak farkasa. Egyszerű törvényt hozott a béke érdekében: aki a másik sérelmére kardot ránt, az ( azt első törvénykönyve szerint csak le kellett döfni a kirántott karddal ) halál esetén kard által vesszen, ha csak sérülést okozott akkor fizessen vérdíjat, és a trubadúr péteri viselkedésért is járt a vérdíj fele.

A kereszténység és a békesség fenntartása mellett tényleg fontos volt számára az erkölcs, a család. A maga módján, - nyilván a kor szellemében - megtett mindent ennek érdekében. Tilos volt például a lányrablás. A lánykérés nem úgy ment, hogy felkaptuk a menyecskét oszt'szaladunk vele az első istállóig, és ott megrontottuk büntetlenül. Tilos volt a szabadoknak szolgálólánnyal paráználkodni. Az első és a második eset meg megúszható volt némi vesszőzéssel és kopaszra nyírással, de a harmadikban menthetetlenül szolgává vált az állócerkás parázna maga is. Bizony bizony, kedves honfitársaim, három csapás törvényünk volt Amerika felfedezése előtt cirka 450 évvel.

Ha pedig szabad eleink családot alapítottak jó keresztényhez méltóan, akkor királyuk gondoskodott róluk vitás esetekben is. Mert ugye bővérű a magyar, ha megunja az asszonyt és cseléddel paráználkodik, akkor szolga lesz maga is, így célszerűbb volt külhonba menekülni a házastárs elől. Ám az itthon maradt asszonyoknak sem kellett addig kegyelemkenyéren élni: urának minden itthon hagyott javát bírhatta mindaddig, amíg az vissza nem jött, és senki új házasságra nem kényszeríthette. Vagyis Koppány felnégyelésével a levirátus intézménye is megpimpósodott, mint Tas nyergén a bőrtömlős kumisz. Ha asszonyka mégis szerelembe esett a távollét alatt mással, és dobta a családi tinócsordát a kumiszfeldolgozóval együtt, akkor vihette a holmiját, és elhálhatta büntetlenül az új házasságát mással. A hírre hazatérő ex ősünk viszont nem járt ilyen jól, neki új házassági engedélyért kellett pitiznie személyesen a püspöknél. Ha létezett volna már akkor elempé, bizonyára diszkriminációt kiáltanak, és szorgalmazzák az új házasság megkönnyítéséhez kötelezően alkalmazandó férfikvótát.

Nem csoda, ha ilyen törvények mellett inkább ölték meg eleink a feleslegessé vált nejeket, mint hagyták el őket. Ebben a kérdésben Istvánt úgy gyűrhette le a nejgyilok lobbi, mint forradalmárunkat a dohánygyárak. Semmi másnak nem tudom betudni, hogy a feleséggyilkosság viszonylag bocsánatos bűnnek számított a frissen alapított keresztény államban. Simán beárazta a leölt asszonyt:

1. az ispánok ötven tinóval és némi böjttel vezekeltek,
2. a mezítlábas vitéz urak 10 tinóval és böjttel,
3. a sima szabad parasztok meg már 5 tinóért is nyírhatták az asszonyt, ha útban volt.

Cserébe ezért gondolt arra az esetre is, ha a családon belüli erőszak a visszájára fordult, és ősanyánk özvegyült meg: az árvákat nevelni kell - ismerte fel - ezért amíg asszonyka ezzel foglalkozik, és nem akar férjhez menni újra, addig őt erre nem kényszerítheti senki. A gyerek nélküli özvegyek is vállalhatták az özvegységet, az ezzel járó kényelmet, és a férj családjának is csak az ő halála után járt vissza a faragott kupakészlet.

Szociális érzékenységét példázza, hogy jelentősen meghaladva korát két egyszerű rendelettel kidolgozta a kor munkatörvénykönyvét. Mert mi kellett akkor a munkáltatói jogokat birtokló nemeseknek a szolgák külön kasztján kívül? Úgy van, földjét művelő paraszt, és seregébe sorozott vitézek. Ezért István azt mondta:

1. a szabad ember szolgaságba vetni ne merje senki. Aki ezt mégis merészeli, az a saját vagyonából váltja vissza szabad emberré. Ha esetleg a szolga keresi szabadságát a törvény előtt, és megtalálja azt, akkor ennek a szolgának további igénye nem lehet, végkielégítés nincs.

2: egymástól jómunkásember vitézeket elszerezni meg se próbáljanak a gonosz kapitalista pénzemberek, mert abból csak a verekedés van a kocsma udvaron.

Valahogy így éltek eleink István alatt új államunk hajnalán, erről emlékezünk meg ma kellő csinnadrattával. Ha teljesítményét, törvényei átgondoltságát összemérjük a jelen zsebvezéreivel, akkor nyugodtam mondhatjuk: ugyan srácok, István a király.


http://varanus.blog.hu/2011/08/20/i_istvan_a_csaladbarat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 204 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1734
  • e Hét: 7466
  • e Hónap: 18577
  • e Év: 172073
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.