Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Valami
  2011-08-07 23:58:29, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
A végtelen szerelme
  2011-08-07 22:40:48, vasárnap
 
  Ady Endre - A végtelen szerelme


Mindent akartunk s nem maradt
Faló csókjainkból egy falat,
Vágy, emlék, bánat, cél, okság,
Egy pillanatnyi jóllakottság.

Vonaglottunk bízón, nagyon,
Hős estén és hideg hajnalon.
Pállott harctér szegény testünk
S jaj, örömre hiába lestünk.

Roskadjunk le a Sors előtt
Két gyáva, koldus csókmívelők.
Mindegy, kik küldték, kik adták,
Nem ért a csókunk egy fabatkát.

Több voltunk, jaj, tán kevesebb,
Mint a hajrás, kis szerelmesek.
Túl vánkoson, leplen, igen
Sírva láttuk meg: ez se Minden.

Be' búsak vagyunk, be' nagyok,
Csókokban élő csóktalanok
A Végtelent hogy' szeretjük:
Sírunk, csókolunk s újra kezdjük.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Az a dolgod, hogy felfedezd
  2011-08-07 22:36:05, vasárnap
 
  "Az a dolgod, hogy felfedezd, mi a dolgod,
és aztán teljes szívvel magadévá tedd."
(Buddha)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Az ember időnként belebotlik
  2011-08-07 22:34:16, vasárnap
 
  "Az ember időnként belebotlik az igazságba,
de legtöbbször feltápászkodik és továbbmegy."
(Winston Churchill)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Őszibarack
  2011-08-07 22:06:35, vasárnap
 
  Még a fán:





Szedtem belőle - megkínálhatlak?



 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Barackok
  2011-08-07 21:47:28, vasárnap
 
  Kopasz barack, őszibarack, sárgabarack


Az illatos, csorgó levű, mézédes, rostos finomságokkal nem lehet betelni. S hogy ragacsosak leszünk tőlük? Ki bánja? Hisz ez jelzi, hogy édes, érett, lédús gyümölccsel van tele a markunk.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy sárgát, kopaszt vagy őszit válasszunk? Mindhárom gyümölcs egyaránt egészséges, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, rostos - és alacsony kalóriatartalommal bír. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de kiváló leveseket, szószokat, salátákat, édességeket vagy akár befőtteket is készíthetünk belőlük.


Kajszi vagy sárgabarack:




A sárgabarack magja megszárítva és megtörve finom ropogtatnivaló


A sárgabarack különleges gyümölcs. Nem pusztán betegségmegelőző hatása és édes íze miatt, hanem azért, mert ez az egyetlen csonthéjas gyümölcsünk, amelynek magjában rejlő - a mandulához hasonló-, puha, fehér belsejét is megehetjük vagy befőttekbe tehetjük.
Héja bársonyos tapintású, színe meleg napsárga. A gyümölcs húsa krémesen rostos, jó esetben mézédes, gyümölcslé-tartalma azonban közel sem olyan magas, mint rokonai esetében.

A Kínából származó növény a történészek szerint a törökök közvetítésével jutott el hazánkba.

A kajszibarack valódi kincs. 100 gramm energiaértéke mindössze 50 kcal, és rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, nátriumban és káliumban. Ezek szerint már napi 10 dkg sárgabarack elfogyasztása fedezi a napi A-vitamin igényünket, nem beszélve a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához - különösen nyáron - elengedhetetlen.


Gyógyhatásai:
- késlelteti a látásromlást
- rákmegelőző hatású élelmiszer
- optimalizálja az anyagcserét
- méregtelenítő hatása jelentős
- máj- és érvédő hatása van
- segíti a bőr regenerálódását




Őszibarack:





Az érett őszibarack héja könnyen lehúzható, így már a szőrőssége sem zavaró


Nevét feltehetően az érési időszakáról kapta, és annak ellenére, hogy ma már jó néhány fajtáját különböztetünk meg érési idejétől függetlenül, a köztudatban mint "őszibarack" maradt meg.

Az őszibarack vöröses-rózsaszínű héját puha fehér szőrszerű pihék borítják, belseje pedig érettségétől függően meleg narancssárga. Minél sárgább a színe, annál nagyobb az A-, és C-vitamin tartalma. Igen magas a kalcium-, magnézium- és szeléntartalma, így a nyári allergiás időszakban természetes allergiaellenes frissítőnek számít.


Gyógyhatása:
- rákmegelőző hatású élelmiszer
- természetes antioxidáns
- optimalizálja a hormonszintet (ezért különösen a változó korban lévő nőknek javasolt a fogyasztása)
- méregtelenítő, tisztító hatású
- vértisztító, a tüdőre is gyógyítólag hat
- segíti az emésztést
- vízhajtó



Nektarin vagy kopasz barack:





A nektarin nemesített fajta


A kopasz barackként ismert közkedvelt gyümölcsünk nem más, mint az őszibarack egy különleges változata, amely mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza. Kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon, így édes ízét hosszú hónapokon át élvezhetjük.

Rokonaihoz hasonlóan igen sok káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.


Gyógyhatása:
- gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású
- segíti az emésztést
- idegnyugtató hatású
- helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt
- idős korban csökkenti a kézreszketést
- vérnyomáscsökkentő és értisztító hatású
- jó hatással van a májra
- serkenti az emésztést
- hatékonyan segít légzőszervi gyulladások megszüntetésében
- rákmegelőző hatású élelmiszer

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Őszibarack
  2011-08-07 21:37:23, vasárnap
 
  Őszibarack






Az őszibarack nagyon hosszú utat tett meg, mielőtt elérkezett a mi vidékeinkre: vadon termő formájára Krisztus előtt öt évszázaddal Dél-Kína területéről vannak adataink, s innen vándorolt nyugatra. Vándorlása során először Perzsiában honosodott meg, itt kapta a "Prunus persica" nevet, majd útját Arábia, Mezopotámia s Egyiptom felé folytatta. Egyiptomban a csend istenének, Harpokratésznek lett szimbolikus gyümölcse. A rómaiak már öt őszibarack-fajtát különböztettek meg, s néhány évszázad alatt egész Európában népszerűvé vált. A XV., s főként a XVI. századtól az őszibarack-termesztés európai központjává Franciaország vált. .

Hogyan válasszunk?
Ha finom őszibarackot akarunk vásárolni, ezt csukott szemmel, s tágra nyitott orrcimpákkal tegyük! Ha a gyümölcsot finoman megnyomjuk, az érett őszibarackhúsnak lágynak kell lennie. Egy másik előítélet sem állja meg a helyét: sokan még mindig azt tartják, hogy a fehér húsú őszibarack aromásabb, mint a sárga húsú. A gyümölcshús színe (fehér, sárga, sőt vörös is) bizonyos pigmentek jelenlététől függ, amelyeknek semmilyen hatása sincs az őszibarack minőségi jellemzőire, mint például az íz vagy a textúra. .

Hogyan tároljuk?
Az őszibarack és a nektarin érzékeny gyümölcs: ha nem kemény tárolóedényben szállítjuk, tegyük a kosár tetejére! Ha tehetjük, az őszibarackot ne hűtőszekrényben, hanem inkább hűvös helyen, egy tálban tároljuk! .

Hogyan készítsük elő?
Főzhetünk belőle kompótot, vagy akár le is fagyaszthatjuk. Ebben az esetben vágjuk őket ketté, távolítsuk el a magot, s rakjuk zacskókba - így kilenc hónapon át élvezhetjük isteni aromájukat. .

Hogyan főzzük?
Az elkészítés módja és ideje attól függ, milyen célra kívánjuk felhasználni őket. Ha köretként akarjuk tálalni, a sütés végén serpenyőben 6, sütőben 8 percre adjuk hozzá a készítendő ételhez. Mikrohullámú sütőben 3-4 perc alatt is remek lekvár készíthető belőle. Egy kis cukor hozzáadásával azonban vajon megpirítva is (esetleg egy csipetnyi bors hozzáadásával, amitől íze pikánssá válik) fenséges csemege. Posírozhatjuk, sőt cukor- vagy mézszirupban 4-5 percig kandírozhatjuk is ezt a sokoldalú gyümölcsöt. .

Néhány praktika
Ha szeretnénk az őszibarack héját könnyen eltávolítani, 30 másodpercre mártsuk lobogó vízbe, majd tartsuk hideg folyóvíz alá. Hámozás után locsoljuk meg egy kevés citromlével, így megőrizhetjük szép színüket. .

Felhasználási javaslat
Jégkrém: 1 kg őszibarackot turmixoljunk le fél doboz cukrozott sűrített tejjel vagy 15 dkg cukor és 2,5 dl tejszín keverékével, adjunk hozzá citromlevet és reszelt citromhéjat, majd tegyük fagylaltgépbe. Ital: ha őszibarack-turmixot készítünk, mixeljünk össze apróra vágott gyümölcsöt jégkockákkal, tejjel és néhány csepp rummal. A koktélhoz turmixoljunk össze őszibarack-darabokat narancslével, gránátalmaszörppel és fehér rummal. Posírozott őszibarack: Főzhetjük a gyümölcsöt édes borban, juharsziruppal elkevert konyakban vagy cukros, esetleg mézes, zöld citrommal, mandulatejjel, vagy különféle fűszerekkel (vanília, gyömbér, levendula) ízesített szirupban. Az így elkészített barackot aztán meglocsolhatjuk mézzel, karamellel, csokoládéval. Csőben sütve: A félbe vágott barackokat töltsük meg tojás sárgája, őrölt mandula és darált vajas keksz (vagy püspökkenyér, macarons, pisztácia) keverékével, majd negyed órára tegyük a sütőbe. .

Miért ne?
Salátában Eredeti zamatú salátát kapunk, ha összekeverünk egy adag grillezett zöldpaprika-csíkot és néhány vékonyra vágott őszibarack-szeletet, és az egészet leöntjük fűszerpaprikával ízesített vinegret-szósszal. Kevert saláta Mentaleveleket, cseresznyét, vékony szeletekre vágott őszibarackot öntözzünk meg olívaolajból, citromléből készült, borssal és édesgyökérrel ízesített mártással. .

Ismerjük meg jobban!
A köztudatban elterjedt az a téveszme, amely szerint a nektarin (amit egyébként gyakran összekevernek a kopaszbarackkal) az őszibarackfa és a szilvafa (vagy a sárgabarackfa) keresztezéséből jött létre. Az őszibarackfa nagyon változatos formát ölthet: egyesek bíborszínű leveleket hoznak, mások akár dupla virágokat. Így a gyümölcsök alakja is sokféle lehet (lapos, hosszúkás, piros húsú), és héjuk is különbözhet (lehet bársonyos, vagy akár teljesen kopasz is, mint a nektarin vagy a kopaszbarack esetén). Ez a két utóbbi gyümölcs abban tér el egymástól, hogy a hús a magtól mennyire válik külön. Az őszibarack, a nektarin és a kopaszbarack tehát egyaránt az őszibarackfa gyümölcse, és ehhez nem volt szükség semmiféle emberi beavatkozásra. Az egyes változatok mindig is léteztek. A lilás húsú őszibarack szintén nem keresztezés útján jött létre. Ezt a jellegzetes színéről könnyen felismerhető változatot, amely kedvelőit szeptemberben és októberben örvendezteti meg zamatos gyümölcseivel, Franciaországban főként a Lyon környéki dombokon és a Rhône völgyében termesztik. .

Élelmezési ismeretek:
A nyári szezon sztárjának számító, frissítő őszibarack alacsony kalóriatartalmú gyümölcs (alig 40 kcal/ 100 g). Kitűnő szomjoltó, és mégsem viszünk vele a szervezetbe túl sok cukrot. Gazdag C-vitaminban (7 mg/100 g, tehát egy átlagos méretű barack 8-10 mg-t tartalmaz) és A-provitaminban (ez főként a sárga húsú változatokra jellemző: 0,5-1 mg/100 g). A kellően érett barack illatos, zamatos és könnyen emészthető. Rostjai ilyenkor különösen zsengék és még az érzékeny fogyasztók és a kisgyermekek szervezete is jól tolerálja. Az őszibarack aromája Az őszibarack aromája számos, többé-kevésbé illékony vegyület keverékéből alakul ki. Több, mint nyolcvanat sikerült azonosítani, főként laktonokat, aldehideket, ketonokat, terpéneket. Röviddel a teljes érettség előtt hirtelen megemelkedik ezeknek az aromás összetevőknek a koncentrációja, és az őszibarack csak ekkor nyeri el jellegzetes illatát. Ha túl korán szedik le, a hirtelen koncentráció-emelkedés nem történik meg, és a gyümölcs alig illatozik. Viszont ha a barackot röviddel a beérés előtt szedik, és úgy 18 fokon tárolják, néhány nap alatt kialakulnak ezek a összetevők (a 8 fokon történő tárolás jelentősen fékezi az aromás anyagok megjelenését). Az őszibarack színe Az őszibarack festékanyagai két típusba sorolhatók. Egyrészt megtaláljuk a gyümölcsben a karotin-vegyületek csoportjába tartozó xantofillineket, (mint pl. az A-provitamin), amelyek a barack húsának narancsos színét biztosítják. Másrészt kimutathatók a gyümölcsben polifenol-vegyületek, azaz antociánok és flavonoidok is. Ezek az élénkpiros pigmentek bőségesen megtalálhatók a magház körül elhelyezkedő színes húsban. A flavonoidok P vitamin tulajdonsággal rendelkeznek, tehát elősegítik a C-vitamin hatását és védik a hajszálereket. .

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Görög serpenyős burgonya
  2011-08-07 21:28:53, vasárnap
 
  Görög serpenyős burgonya


Hozzávalók:
2 paprika (lehet különböző színű)
1 nagy szál póréhagyma
80 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
20 dkg fetasajt
kakukkfű
10 dkg vaj
bors
kb. 0,5 dl víz

Elkészítés:
A vaj felét a serpenyőben felforrósítjuk, ebben a karikára vágott burgonyát forgatgatva 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kész, borssal fűszerezzük, és kivesszük a serpenyőből. A vaj másik felét a serpenyőbe tesszük, ebben a felszeletelt fokhagymát és a karikára vágott póréthagymát egy picit dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát és a vizet, és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, közben időnként átkeverjük. Amikor a paprika is megpuhult, levesszük a fedőt, és a felesleges vizet elfőzzük róla. Majd hozzáadjuk a burgonyát, a fetasajtot, a kakukkfüvet, óvatosan összekeverjük, felforrósítjuk, és tálaljuk.

Megjegyzés:
A sózni nem kell, mert a fetasajt is sós. Akár köretként, akár egytálételként is finom.

A receptet Mirmos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Heti menü ajánlat
  2011-08-07 21:04:41, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2011. augusztus 08-14.

Hétfő:

Előétel: Kukoricakrémleves
Főétel: Csőben sült töltött tök
Desszert: Agglegénytorta
Vegetáriánus ajánlat: Bazsalikomos sárgarépatallérok


Kedd - sokan töltik szabadságukat Görögországban, ezért ma görög ételeket ajánlok:

Előétel: Tzatziki kefirrel és tejföllel
Főétel: Görög csirke fetával és olívabogyóval
Desszert: Galaktobureko (görög tejkrémes édesség)
Vegetáriánus ajánlat: Görög serpenyős burgonya


Szerda:

Előétel: Hideg gyümölcsleves tetszés szerinti gyümölcsből
Főétel: Kolbásszal töltött hústekercs
Desszert: Őszibarack
Vegetáriánus ajánlat: Majonézes-lilahagymás kukoricasaláta


Csütörtök:

Előétel: Gulyásleves csipetkével
Főétel: Zöldborsófőzelék rántott párizsival
Desszert: Főtt kukorica
Vegetáriánus ajánlat: Rakott zöldbab hekkel


Péntek:

Előétel: Karfiolleves
Főétel: Rántott gomba illatos gombás rizzsel
Desszert: Gyümölcsfagylalt
Vegetáriánus ajánlat: Rakott gomba lecsósan


Szombat:

Reggeli: Kelt kifli vajjal, kakaóval
Előétel: Tojásleves
Főétel: Dinsztelt marhafelsál burgonyagombóccal
Desszert: Borhabkrém
Vacsora: Zsemlében sült sonkás tojás
Vegetáriánus ajánlat: Borban érlelt zellerszeletek bundában


Vasárnap:

Reggeli: Reggeli omlett, ahogy V2 szereti, friss kenyérrel, gyümölcsteával
Előétel: Tyúkhúsleves
Főétel: Fehérboros sertéspaprikás galuskával
Desszert: Krémsajtos kehely feketeribizlivel
Vacsora: Könnyű saláta tejfölös túróval
Vegetáriánus ajánlat: Lazacos-spenótos makaróni

A részletes recepteket megnézhetitek itt:
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Angyali üzenet
  2011-08-07 16:33:29, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 195 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1507
  • e Hét: 4379
  • e Hónap: 9417
  • e Év: 139124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.