Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Azt kérded...
  2011-09-01 22:20:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Barátság - Avagy, nem minden..
  2011-09-01 22:19:21, csütörtök
 
  Barátság - Avagy, nem minden az, aminek látszik.



Él egy régi mondás: "Van barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél"

Talán első olvasatra furcsállhatnánk ezt a mondást, hisz a testvéri kapcsolat az egyik legszorosabb kapcsolati forma két ember között. Viszont van egy gyengéje, mégpedig, hogy nem önkéntességi alapon jött létre. Egész egyszerűen más valaki - nevezetesen a szüleink - döntött afelől, hogy legyen-e egy ilyen jellegű kapcsolatunk, vagy sem.



A barátság létrehozója az önkéntesség.

A testvéri kapcsolat nem választás kérdése, a testvér van. Senki nem kérdezte meg tőlünk, hogy akarunk-e egy öcsikét, vagy nővérkét.

Ezzel szemben a barátot választja az ember. A barátság csak úgy jöhet létre két ember között, hogyha mindkét fél akarja azt. Éppen ezért, sok esetben erősebb kötelék tud lenni, mint a rokoni szál. A barát - mivel önként van a kapcsolatban - alkalmasint hűségesebb, ragaszkodóbb lehet, mint akár egy testvér.

Tekintettel arra, hogy a barátság az önkéntesség alapján működik, többnyire nem kérik egymás segítségét, hanem önként ajánlják fel azt. Az igazi barát látja a másik szükségét, látja, ha valami nincs rendben, és azon van, hogy mielőbb segíthessen a barátjának. Az igaz barát, kezdeményező és nem várja meg, amíg kérnek tőle, magától cselekszik. Ezt láthatjuk egy másik mondásban is: "Az igaz barát a bajban ismerszik meg."

Az igazi barátra ez jellemző: mindig szeret, és ha baj van, elsőnek érkezik, hogy segítsen. Nagyon kevés az a barátság, amire ráfoghatnánk, hogy igaz barátság. Sajnos ez a fogalom is - akár csak a szeretet - az idők folyamán megkopott, veszített az értékéből, degradálódott. Manapság, nagyon könnyen dobálóznak ezzel a megtisztelő jelzővel. Főleg a fiatalok körében gyakori, de előfordul az idősebb korosztálynál is, hogy egy-két napos ismeretség után barátoknak nevezik egymást. Persze mit várhatunk tőlük, ha azt látják a filmeken, és a környezetükben is, hogy egy-két órás ismeretség után, párok képesek egymással akár ágyba is bújni. Ehhez képest nem nagy ügy, ha valaki az első találkozás után a barátjának nevezi a másikat.

A barátság egy olyan kapcsolat, melyben megmutatkozik az ember semmilyen más teremtménnyel össze nem hasonlítható egyedisége - a személyessége, és különleges helye a teremtésben. Olyan mély kapcsolat, amire csak az ember képes, ezért ilyen kapcsolata az emberen kívül, más élőlénynek nincs, és nem is lehet.

Nagyon kevés olyan kapcsolati forma létezik, amiről annyit írtak volna, mint a barátságról. Talán a szerelem az, ami vetekszik - mint örök írói téma - a barátsággal. Homérosztól, Shakespeare-ig sokan és sokféle módon írtak eme embert-gazdagító kapcsoltról.

Talán az egyik legfantasztikusabb barátság - amit publikáltak - Dávid és Jonathán között volt. Arról a Dávidról van szó, aki legyőzte Góliátot, és Izrael királyaként halt meg. Sokan vélekednek akképpen, hogy Hamlet és Horatio barátsága lehetne mintája ennek a kapcsolati formának. Ha megengedi, én mégis Dávid és Jonathán barátságára szavaznék. Ez egy igazi barátság volt. Az ő szoros kapcsolatuk, az egymás iránti tiszta őszinte szeretetük, példája annak, hogy milyennek kéne lenni egy igaz barátságnak. A barátságukat bemutató írásból tudhatjuk, hogy Jonathán és Dávid úgy szerették egymást, hogy összeforrt a lelkük.

Nem minden az, aminek látszik.

A feltételnélküli szeretet képes arra, hogy két személyt igaz baráttá, egy lélekké fonjon össze. A mély, őszinte barátság alapja, a feltételnélküli szeretet. Az emberi kapcsolatok legnagyobb ellensége, ha a szeretetünket valamilyen feltételhez kötjük. "Szeretlek, ha te is szeretsz engem, szeretlek, ha..." Az igaz barát szerepe, hogy mindig teljes elfogadást mutasson a másik iránt. A másik érdekeit helyezze előtérbe. Az nem barátság, ami saját érdekeire mutat; az csupán szentimentális érzelmi kötődés. Sajnos gyakran előfordul, hogy két ember egy érzelmi kötődésben él, és meg vannak győződve arról, hogy az egy jó barátság. Pedig minden olyan kapcsolat, ami nélkülözi a másik felé való szolgálatot, csak az önző érzelmek kielégítését szolgálja. Az igazi barát, minden helyzetben a másik érdekeit tekinti elsődlegesnek. Ez a fajta barátság nagyon ritka, és éppen ezért nagy-nagy kincs, amit meg kell becsülni.


A szívben dől el.

Amikor a szívedben érzed a barátság szívet bizsergető érzését, akkor az már kialakult, s visszavonhatatlanul a tiéd.
Lehetnek olyan helyzetek a barátok életében, hogy átmenetileg el kell, hogy váljanak egymástól, de ez egy igaz barátságot nem ingathat meg. Sokan úgy gondolják, hogy attól barátság a barátság, hogy folyton egymás szoknyáján vagy gatyáján ülnek. A barátságot nem korlátozza idő vagy tér. A barátság a szívben dől el, a szív szándékán múlik és nem azon, hogy minden nap együtt töltik az idejüket. Lehet, hogy évente egyszer tudnak csak találkozni, lehet, hogy több ezer kilométer választja el őket, de a szívükben megvan az a hely egymásnak, amit más nem tölthet be.

A barátság a legegyedibb kapcsolat, ami két személy között létezhet. Minden más kapcsolattal ellentétben, a barátságnak nincs alá, vagy fölérendeltje. Ez egy olyan kapcsolat, ahol a résztvevők egyenlő szinten vannak. Ha megnézünk más kapcsolatot, teszem azt, a főnök-beosztott, vagy férj-feleség, vagy szülő-gyermek kapcsolatát, láthatjuk, hogy ezeknek a kapcsolatoknak státusilag van egy fölé, és egy alárendeltje, hogy egészen pontos legyek: van vezetője és vezetettje. A barátságban ezzel szemben, a felek abszolút egyenrangúak.

Az igazi barátság létrejöttéhez tehát, feltételnélküli szeretet, a másik felé való szolgálat, építés és bátorítás szükségeltetik. Egy olyan hozzáállás, mely a másik érdekeit helyezi előtérbe, ami azt kommunikálja a másik felé, hogy mindig számíthat rá.
A barátság az égvilágon semmít nem követel, kivéve egyvalamít: őszinteséget. Csak ezt az egyet, de ez nem kevés, mondta Ingmar Bergman.

Ennek a hozzáállásnak a kialakításához elengedhetetlen, hogy egészséges módon gondolkodjunk a másikról, és a minket körbevevő valóságról. A helytelen életelvek használata, megfoszthat minket attól, hogy az életünket gazdagító kapcsolataink lehessenek. Ezért létkérdés mindnyájunk számára, hogy megtanuljunk helyesen, a valósággal összhangban gondolkodni.
Forrás:Megoldások-Duló Attila
 
 
0 komment , kategória:  Barátság  
Ami elszakadhat...
  2011-09-01 22:11:03, csütörtök
 
  ,,Ami elszakadhat, sosem volt egy."
Tatiosz: A Három Világ

,,Az Ezüstszál nem szakadhat el soha."
Tatiosz: Az Ezüstszál Tanítása

Fordította:Vágó Gy. Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
Az Élet Törvénye egyetlen...
  2011-09-01 22:08:17, csütörtök
 
  Tatiosz

,,Az Élet Törvénye egyetlen nagy törvény, mi neveztük el Szeretetnek.
A Szeretet erejénél senki nem ismer nagyobbat.
Roppant hatalmánál fogva egyformán érvényes mindenkire."
Fordította:Vágó Gy. Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
A csend hangjai
  2011-09-01 22:06:11, csütörtök
 
  A csend hangjai.


Ahogy gondolom:

A csend oly összetett, oly sok ágú-bogú, sokoldalú, mert az élet egésze sűrűsödik benne; a földi és az azon túli élet egésze.
Soha ily nagy ínsége nem volt még a csendnek az ember életében, mint a XXI. század hajnalán élőknek. Mindig kellett a csend, de most nagyon. Csöndhiányos kor ez!!! (Táltos)


Üzenet:

A csend összetett valami. A csend szintézis, a benső én szintézise, ahol a béke, a rend, a harmónia kialakul. A benső én csendjében teremtődik meg, (ahogy Michelangelo bensőségessége, halksága miatt óriás). A csönd nem üresség, nem sivatag. Nem nyílik meg mindjárt. Az ember birodalma bent van, önmagában. A sivatag se homokból és berberekből és fegyveres mórokból áll.....!
Ami lényeges, láthatatlan. Nem látni semmit, nem hallani semmit, mégis valami sugárzik. "Nem lát semmit. Nem hall semmit. Valami mégis csöndesen sugárzik..."
("On ne voit rien. On nentend rien. Et cependant quelqne chose rayounne en silence..." Antoine de Saint Exupéry: A kisherceg.)
A csönd gazdagság, a lélek fényűzése. Az igazán igaz ember nem lehet nélküle. A csönd és a közösség egymás nélkül elképzelhetetlen.
A világot, melynek rendjében élünk, nem lehet megérteni, csak akkor, ha magunk maradunk vele.
A csend küzdelmekből született harmónia, küzdelmekről született béke. A csend mérkőzés. A csend a küzdelem eredménye. Az ember akkor fedezi föl amikor megmérkőzik az akadállyal.
A csend titok: Minden embernek megvan a maga titka, egy hangsúly, egy mozdulat, egy csönd. A csendben születik meg a védtelen remény.
Amit keresünk életünk folyamán, a dolgok mögött rejlenek a csendben.
A csend ad otthont a szellemnek. A tiszta logika szétrombolja a szellem életét. A megismerés útja nem a szétbontás, nem a magyarázat. Hanem a látás. A csend látható. A csend hallható.
A csend láthatatlanul is látható, hallhatatlanul is hallható.
A csend szeretet. Az Isten szeretet és aki szeret Isten életét éli. Az igazi szeretetre megtanít a Szentlélek, ha csendet teremtünk a szívünkben. A Szentlélek gyümölcse pedig a "szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás" (Gal 5,22).
Benső erőforrás ez, mely erőforrás nélkül lehetetlen lenne, főleg a mai világban élni.
A csendnek méltósága van. A csend emlékezés: rang és rangsor nélkül ezért időtálló. A sok hamis hang között a csend az a valami, ahol az igazság megnyilvánul. A csend a küzdelmes harmónia, a lélek küzdelme, a testetlen valóság örökös. Nem múlik el az emberekkel, nem múlik el az évszázadokkal, nem múló mint az idő, hanem olyan mint a szépség, jóság, igazság, szeretet. Örök. (A Szép Igaz, s az Igaz Szép, Keats.)
Az igazság meg a szeretet nem ember alkotása. Az ember részesedik az igazságban és a szeretetben. Igazság és szeretet: ajándék.
"...... ......az idő múlhat, a szépség és jóság, a szeretet és az igazság nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös, mint a testetlen valóság, s ezekből annyit kap mindenki, amennyit megérdemel..." Fekete István: Tüskevár.
A lélek lelkesül, ha árnyékban is van, ezért lélek. A csend csendesül, ha zajban van is, ezért csend...
A virág is csöndesen növekszik, nem csinál lármát. A szépség is csendes alapokon mendegél, akár a bölcsesség, ez őrzi meg a szerencsét és az igaz hősiességet. A lármával telt világ tele hamis hősiességgel, hamis szerencsével, hamis bölcselkedéssel és igaztalan szépséggel.
"Az örökkévalóság szava, csak a csendben szólal meg"
(Das ewige Wort wird nur in der Stille laut. - Meister Echart)

(Részlet: Szatlóczkyné Gajdóczi Zsuzsa munkájából)
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
A vágy a tett szülőanyja
  2011-09-01 22:04:14, csütörtök
 
  A vágy a tett szülőanyja


Azt gondolom, hogy :
A csönd megismertet Önmagaddal, a csönd elvezethet Másokhoz, de a csönd (a várakozó csönd) kioldhatja belőlünk a reményt, s cseppenként falat építhet--- vigyázzunk , hogy ne zárjon magányba ! (Öcsi)

Üzenet :
Csak egy történet ...
A férfi, még 30 sem volt, amikor megtudta, két hónapja sincs hátra az életéből.
Azon kezdte törni a fejét, mihez kezdjen a hátralévő idejében...egyedül nem sok boldog nap várt rá...magányos volt, de nem elkeseredett.
Csak nézelődött...élvezte a napokat... egyiket a másik után... míg nem egy kirakatban meglátott egy NŐt.
Egészen pontosan "A" nőt...egész életében ilyen...nem, nem is ilyen, egészen pontosan ERRE a nőre vágyott...bement a boltba... lemezbolt volt...levett találomra egy lemezt a polcról...odavitte a lányhoz a pénztárba... sokáig nézte, majd megkérte, csomagolja be a lemezt és fizetett...nem volt bátorsága elmondani vonzalmát...nem akart csalódni... talán holnap, holnap újra megpróbálja.
Másnap már délelőtt ott volt a boltban... nézelődött... igazából nem tudta milyen lemez amit újra becsomagoltatott...a lányt nézte... mintha mosolyogna... de ki tudja, talán nem neki szól az a mosoly...nem baj... holnap... majd holnap elmondja, mit érez...teltek a napok, a hetek... nem vette észre az idő múlását...
Egy nap nem ért oda a boltba... másnap sem... .
A lány újságot olvasva meglátta a képet, a fiu képét a gyászrovatban.... elment a temetésére.
A temetés után néhány szót váltott a fiú anyjával... a nő megkérdezte kicsoda ő?...elmondta, hogy egy lemezboltban dolgozik, onnan ismerte a fiát...erre a fiú anyja hazahívta, beszélgetnének még.
A fiú szobájában ott volt közel 60 db lemez becsomagolva szépen egymás mellett...rendes fiú volt...a lány a kezébe fogott egy lemezt... könnyes volt a szeme... bánat és sírás fojtogatta... kicsomagolta...egy apró cetli hullott a földre...a lány kézírásával egy telefonszám volt rajta és egy mondat:Hívj fel!...minden lemez mellett volt egy...kb 60 napon át...
(agnia)
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
Megérteni egymást
  2011-09-01 19:39:28, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Minden, ami történik...
  2011-09-01 19:10:23, csütörtök
 
  Seneca

,,Minden, ami történik velünk, a javunkat szolgálja."
Fordította:Vágó Gy. Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tudni, vagy nem tudni?
  2011-09-01 19:08:55, csütörtök
 
  Tudni, vagy nem tudni?
Melyik félelmetesebb?
Aki sokat tud, sokat veszíthet.
Aki semmit nem tud,
Mindent elveszített.
Lao-ce
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Legyünk hálásak azoknak...
  2011-09-01 19:07:57, csütörtök
 
  "Legyünk hálásak azoknak,
akik boldoggá tesznek;
ők azok a bájos kertészek,
akiktől a lelkünk virágba borul."
Marcel Proust
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 582 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 264
  • e Hét: 2009
  • e Hónap: 10275
  • e Év: 126928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.