Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Garfield
  2011-09-12 21:29:28, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
lemúriai csodakenyér
  2011-09-12 21:02:05, hétfő
 
 



Eredete:
Ősi tudás felhasználásával az atlantiszi, de minimum az ókori egyiptomi időkből származó recept alapján jutott a birtokunkba. Bátran merem állítani, hogy gyógyító hatása van a hosszú távú fogyasztásának.
Recept 2 darab kb. 1 kg-os veknihez
Érdemes ekkora adagot elkészíteni, mert sokáig eláll. Különben is úgy a legízletesebb és a legaromásabb, ha egy-két napot érik. Úgysem marad belőle, mert a család és az ismerősök széthordják (tapasztalat!) De ha mégsem, akkor le is fagyaszthatod!

Hozzávalók:
 1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,
 500 gr étkezési búzacsíra !!! - Vigyázat, itt nem a csíráztatott búzára gondolunk, hanem a kereskedelemben kapható lisztszerű termékre!
 10 gr (kb. egy mogyorónyi) élesztő (nincs tévedés - minimális kell hozzá), élesztő helyett használhatsz 1,5 kávéskanál szódabikarbónát (lúgosít),
 2 pohár élőflórás natúr joghurt (pl. DANONE Aktívia, vagy hasonló),
 6dl, 40 Celsius fokos víz (kicsit melegebb a kézmelegnél),
 3,5 teáskanál tengeri só,
 9 evőkanál tökmagolaj, lenmagolaj vagy kendermagolaj (lehet vegyesen is),
 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag,
 2 marék hántolt tökmag,
 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas).
 A forma kibélelésére sütőzacskó (celofán)

Megjegyzés:
1. A búzacsírát kiválthatod 500 gr fehér liszttel (BL 55) - de szerintem a kenyér elveszíti tőle az aromáját, és csökken a biorezonanciás energiaszintje is.
2. Ha kenyérsütő géppel dolgozol, akkor a mennyiség 1/3-át vedd! A tapasztalatom azonban azt diktálja, hogy kell neki a minimum 4-5 óra kelés a fermentálódáshoz, a gép ugyanis túl gyorsan végez! Vannak ételek amikhez igenis illik követni a hagyományokat a megfelelő eredmény érdekében. (25 éves háziasszonyi tapasztalat)
3. Állítólag pörköltszaft tunkolására nem alkalmas -szendvicsekhez, köztes étkezésekhez, reggelihez azonban a legkitűnőbb.

Elkészítés lépésekben:
1. A búzacsírát vegyítsd össze a tönkölyliszttel.
2. Melegíts 6 dl vizet kb 40 Celsius fokosra és olvaszd fel benne a kb mogyorónyi élesztőt.
3. A lisztkeverékből tégy az élesztős vízbe annyit, hogy tejfölsűrűségű kovászt kapj.
4. Tedd a kovászt langyos helyre és kb fél órát hagyd kelni.
5. Ha felfutott, add az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyj meg a kenyér megszórásához.
6. Gyúrd össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapsz, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál. Ne ijedj meg, csak gyúrd össze. Ha szódabikarbónát használsz, akkor csak 1-2 órát pihentesd a tésztát miután összegyúrtad.
7. Lisztezd be a tetejét és konyharuhával letakarva hagyd kelni 2 teljes órán keresztül.
8. 2 óra elteltével deszkán vágd két egyenlő darabra, gyúrd át őket, formálj akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjen.
9. Tipp: egy kevés tengeri sót olvassz fel egy dl vízben, és kend meg a kenyereket. Szórd rá az olajos magkeveréket.
10. Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 - 3 órát keleszd.
11. Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.
12. Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezel egy kislábas vizet a pára kedvéért.
13. Süsd a kenyereket aranybarnára kb 50 perc - 1 óra alatt.
Megjegyzés: A szódabikarbónás változat sokkal egészségesebb, és kevésbé munka és időigényes.

Fogyaszd egészséggel! Ez az étek maga az élet! Ha teheted add tovább minél több embernek!
 
 
0 komment , kategória:  makrobiotika  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 259
  • e Hét: 405
  • e Hónap: 1397
  • e Év: 33126
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.