Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Budapest és a Dunakanyar
  2011-09-14 18:00:02, szerda
 
 







BUDAPEST ÉS A DUNAKANYAR


Budapest és a Dunakanyar 3D-ben - ezt feltétlen meg kell nézni!
Ez egyszerűen fantasztikus.

3D virtuális túra

Engedjétek meg, hogy egy különleges várásnézésre invitáljalak Benneteket

Az elkövetkezendő pár percben néhány olyan épületről szeretnék mesélni, amelyek mellett nap mint nap elmentek, mégsem tudtok róluk sokat. Budapest nevezetességei nemcsak a turisták számára rejtenek titkot, hanem bizony néhány tőzsgyökeres Belváros-lakónak is. Tudtad például, hogy a Margit szigetet 1200-as évek elején még Nyulak szigetének hívták? Vagy hogy a Mátyás-templom hivatalos neve Nagyboldogasszony templom, Biztos vagy benne, hogy a Lánchíd oroszlánjainak nincs nyelvük? És azt gondoltad volna, hogy 40 éve nem fürödhetett együtt egyetlen házaspár sem a Széchenyi fürdőben? Budapest, Budapest te csodás! - szól a régi nóta és akárhány év is telt el azóta, hogy a fülbemászó dallam meghódította az országot, az üzenet még ma is éppoly igaz, mint a századelőn. A miénk Európa egyik, ha nem a legszebb fővárosa, fedezzük hát fel együtt büszkeségeit!

Budai vár

A tatárjárás után, az 1240-es évek elején épült meg a fennsík peremén a tornokkal mgerősített első védfal, majd a királyi palota. A XV. Században Zsigmond király gótikus,majd Mátyás király reneszánsz stílusban építette át az épületet, mely a török uralom idején többször is véres ostromnak esett áldozatul, így a XVIII-XIX században teljes rekonstrukcióra szorult. Az újjáépült palota sem pompázhatott sokáig, a II. világháború alatt súlyosan megsérült és sajnos később is csak a külső falakat tudták helyreállítani, a belső berendezést teljesen ki kellett cserélni. A budai várkiállításokkal is várja az idelátogatókat: a legdélibb palotaszárnyban kapott helyet a Budapesti Történeti Múzeum, a keleti szárnyban pedig a Magyar Nemzeti Galéria
Művészeti gyűjteményét tekinthetjük meg.

Mátyás templom

A várhegy első templomaként az 1450-es években kezdték meg a hivatalos nevén Nagyboldogasszony templom építését. A háromhajós gótikus csarnok később Mátyás király jóvoltából királyi oratóriummal és a templom déli tornyaival bővült ki, ekkor helyezték el rajta a hollós címert is. 1541-től a törökök főmecsetként használták, majd a ferencesek, később pedig a jezsuiták birtokába került. Pusztította tűzvész,villám, háború és enyészet, míg a XIX századra szinte csak romok maradtak. Ekkor azonban kinevezték Buda fő plébániatemplomának és Schulek Frigyes tervei alapján megkezdődhetett a teljes felújítás.A déli fal üvegablakit Székely Bertalan és Lotz Károly rajzai díszítik, míg a templom tetejét a pécsi Zsolnay-gyárban készült majolikacserepek fedik.

Halászbástya

Budapest egyik legigézőbb helye a Várnegyed legcsodálatosabb panorámáját nyujtja az innen szemlélődőknek. Különös nevét a középkorban kapta, amikor a Duna állandó áradása miatt a halpiacot a bástya egyik falába költöztették. A XIX században még vörös tégla falként pompázó építményt Schulek Frigyes merész és igen költséges tervei alapján építették újjá a milleneumi ünnepségsorozat tiszteletére.

Lánchíd

Két klasszicista stílusú mederpillér tartja a vasláncokat, melyeken a híd pályateste függeszkedik. Ez adta tehát a Lánchíd nevét, melynek építésébe gróf Széchényi István kezdeményezésére fogtak bele 1839-ben.A Buda és Pest közötti első állandó kőhíd tervezője T.W.Clark, kivitelezője pedig a skót Adam Clark volt, akinek a nevét viseli a híd előtti tér.Közismert legenda, hogy a Lánchíd oroszlánjainak hiányzik a nyelvük, ami természetesen nem igaz, bár az tény, hogy a vadállatok szájában megbúvó kődarab valóban csak felülnézetből figyelhető meg.

Margitsziget

A parkkal borított Duna-sziget, melyet három kisebb sziget mesterséges összeépítésével hoztak létre, Budapest azon pontja, ahol minden valószínűség szerint a legtöbb izgatott igen hangzott el egy-egy leánykérés eredményeként. A főváros legromantikusabb pontján szökőkutak, ösvények,virágágyasok,hatalmas fák és kolostorromok teremtenek ellenállhatatlan hangulatot egy-egy szerelmes sétához. A sziget és az egyik ide vezető híd is IV Béla lányának, Szent Margitnak a nevét viseli. A legenda szerint a király megfogadta, hogy ha az ország sikeresen túléli a tatárok ostromát, apácakolostort állíttat az akkor még Nyulak szigetének nevezett területen és lányát az Isten szolgálatába engedi.A kolostor romjai és a Margit emlékére épült kápolna ma is megtekinthetők a sziget felső harmadánál.

Parlament

Nincs még egy olyan épület Magyarországon, amit ilyen gyakran felújítottak volna, ugyanakkor /vagy éppen azért/ szinte folyamatosan állványok éktelenkednek a 265 méter hosszú épület valamely részén. Tervezője Steindl Imre a londoni Parlament épületének mintájára úgynevezett parlamenti stílusban tervezte meg az épületegyüttest, ahol nem csak a magyar országgyűlés, de a köztársasági elnök és a miniszterelnöki hivatal is sokáig helyet kapott. 2000.január1-je óta tekinthetők meg a magyar állam jelképei: a Szent Korona, a koronázási ékszerek, a jogar és az országalma.


B oldogság dalol, muzsikál a szó, harsogva mondom nevedet!
U jjong, szívembe bujkál a varázs, büszkeség, szárnyal a képzelet!
D rága, kristály szépségű Szülővárosom! Egy tündöklő csoda!
A z életet adtad nekem! A reményt! Nem felejtek el soha!
P ók szőtte, homályos álomképek suhannak szemem tükrébe.
E mlékemnek ritka szikrája száll a rózsás homokszemekbe!
STéged szeretlek! Áldalak! Szent koronád zenés gyöngye ragyog!
T e drága hazámnak városa! "Fénylő hajódban utas vagyok!"


Szép napot, szép estét Budapest!





Budapest és a Dunakanyar 3D-ben - Egy különleges városnézés - Mahart virtuális túra

Link



Nékem csak Budapest kell /Németh Juci/

Link



Kékduna keringő

Link



Lánchíd



Országház



Budai vár - 1908






Budapest panorámakép - Az Erzsébet híd és a Gellért-hegy a Lánchídról



Pesti panoráma a Gellért-hegy felől



Látkép a Budavári Palotáról



Az Országház és a Lánchíd a Margit hídról



Kilátás a Halászbástyáról



A főváros a Citadelláról









Dunakanyar



 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 435 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1617
  • e Hét: 12695
  • e Hónap: 35183
  • e Év: 213058
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.