Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Feng shui a babaszobában
  2011-09-05 17:35:05, hétfő
 
  A feng shui mindenhol működik: ahol harmóniát teremtünk fizikai szinten, ott kézzel fogható eredményeket érhetünk el - lelki szinten. Így a babaszobában is, amelynek eredményeképpen gyermekünk nyugodt, kiegyensúlyozott, egészséges, és vidám baba lesz, akinek sírásmentesek az éjszakái, és mosolygósak a reggelei.

Mivel az újszülöttek és a csecsemők napjaik nagy részét alvással töltik, kiemelten fontos, hogy békés, kellemes környezetet teremtsünk a szobájukban, amelyben szép lassan minden egyes szegletet megismernek, és magukénak tudhatnak. Mivel az első hat hétben a babák csak közelre, kb. arasznyira látnak élesen, ne zsúfoljuk tele az ágyukat, polcaikat játékokkal, mert az ijesztő lehet számukra. A kevesebb néha több - elvet követve fokozatosan díszítsük, gazdagítsuk birodalmukat, hogy legyen idejük megszokni az újonnan érkező "játék-barátaikat".

A babaszobán belül a kiságy elhelyezkedése a legfontosabb, hiszen hatással van az alvási szokásokra. Szakemberek szerint lényeges, hogy a kiságy vagy bölcső:
- ne külső falon helyezkedjen el, mivel az télen nagyon hideg lehet, nyáron pedig nem tud éjszakára kellőképpen lehűlni
- ne helyezkedjen fej-láb irányban az ajtóval szemben
- az ágy fejvége ne D / ÉNY / ÉK felé nézzen
- ne legyen elektromos hosszabbítók, gépek (hifi, magnó, tévé) közelében
- nem tanácsos ablak alá állítani, az esetleges viharkárok miatt
- ne tartsunk szobanövényeket az ágy közelében


Optimális esetben a kiságy a belső falak egyikén helyezkedik el, elektroszmogtól mentes környezetben, és a kicsi szépen kilát belőle vagy az ablakok vagy az ajtó irányában. Attól függően, hogy az ágy fejteteje milyen irányba néz, meghatározza, hogy melyik csí-ből vesz fel a legtöbbet, mivel minden irányból más energiát kap a baba.

Az alábbiakban felsoroljuk, melyik helyzet, milyen előnyökkel járhat:
(É-Észak, K-Kelet, D-Dél, Ny-Nyugat)
- K: elősegíti a növekedést, és a friss, élénk reggeli ébredést
- DK: békés alvást biztosít a babának, és fejleszti a kicsi kreativitását, elősegíti a lelki fejlődést
- D: nyugtalan alvást eredményezhet
- DNY: előnye a nyugodt alvást, és a csi megfontolt, gyakorlatias jellem kialakulását segíti elő
- NY: a jó alvást játékos, vidám légkörrel kombinálja
- ÉNY: komoly hatású csít eredményez, ami nem ajánlott még csecsemőknek, bár bölcsesség szempontjából vannak előnyei
- É: rosszul alvó kisbabáknak kifejezetten előnyös, mert megnyugtatja a síró kicsit. Hosszú távon azonban nem ajánlatos ilyen irányban tartani a kiságyat, mert a növekedésben lévő babának túl lassú lehet.
- ÉK: nehéz és éles csít eredményez, ezért előnytelen a babának, és még a legnyugottabb csecsemőt is síróssá teheti


Növények

A babaszobát is otthonosabbá varázsolhatjuk néhány - apróbb termetű- szobanövénnyel, azonban itt is elengedhetetlen, hogy betartsunk néhány alapszabályt.
1. Alaposan járjunk utána, hogy véletlenül se kerüljön a baba közelébe mérgező, szúrós / hulló levelű, vagy sprórákkal szaporodó (páfrány) növény.
2. Olyan távolságba helyezzük a virágokat, ahol a kicsi nem érheti el, nem eshet rá, nem ránthatja magára. (pl. ablakpárkányra, szekrény tetejére)
3. Válasszunk kicsi, virágos, kerek levelű szobanövényeket, amelyek egészséget, vidámságot és lelki gazdagságot eredményeznek a kicsinek, nem beszélve arról, hogy színesebb lesz tőle a szoba, és frissebb a levegője.


Világítás

Tartózkodjunk az éles, erős fényerejű izzóktól a baba hazaérkezését következő hónapokban, mivel a kicsi szeme még nagyon érzékeny, és az a fény, amiben mi remekül látunk, számára zavaró lehet. Érdemes alternatívan használható fényforrásokat választani:
- a plafonra egy alulról zárt, játékos formájú lámpát, amely a csupasz izzó fénye bánthatja a baba szemét
- a pelenkázóasztal fölé egészen tompa fényű lámpát válasszunk, amely mellett tisztába tudjuk tenni a babát éjszaka, de nem ébresztjük fel vele
- a szoptatófotel mellé halvány fényű (álló)lámpát használjunk, amely mellett kellemes "elalvós" hangulatot teremthetünk a fürdetés után
- éjszakai lámpának egészen pici, állatfigura-alakú lámpát használjunk, hogy ha a kicsi felébred az éjszaka sötétjében, akkor is legyen mindig egy biztos, "ismerős" pontja a szobában, ami megnyugtatja


Szőnyegek

Sok gyermekorvos nem ajánlja a szőnyegpadlót a szülőknek annak ellenére, hogy a későbbiekben a játék minden kisbabának jól esik a puha, süppedős felületen, mivel az asztmára, kruppra hajlamos babáknál ez előhozhatja a betegséget. A mosógépben mosható un. játszószőnyegeket szívesebben javasolják, amelyeket a szülők igény szerint használhatnak, ráadásul a későbbiekben sem jelent gondot, ha a baba rábukik, esetleg pisi- vagy ételfoltos lesz.
Valójában mindegy, hogy parkettánk, vastag szőnyegeink vagy padlószőnyegünk van; az a lényeg, hogy hetente porszívózzunk, mossunk fel, és mindig tartsuk tisztán a kisbaba környezetét.


Színek

A babaszoba falainak színezésénél tartózkodjunk az éles, harsány színektől, mert ez nyugtalanná teheti az arra hajlamos kisbabákat, ráadásul kötöttebbé teszi a bútor-, függöny- és szőnyegválasztást. A kicsik alvására jó hatással vannak a halvány, pasztel színű falak:
madártej-sárga, világoskék, pisztácia-zöld, kávé, lazac, halvány narancs.
A gyerekszoba, a lakás többi részéhez hasonlóan akkor van - szín szempontjából - jól berendezve, ha az 5 elem színei harmonizálnak egymással. Így aztán ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy egy kisfiú szobájában minden csak kék, egy kislányéban pedig minden csak rózsaszín lehet. Keressünk egy uralkodó színt, amely megadja a szoba hangulatát, de az apró részletek legyenek színesek. Ettől lesz igazán vidám, szivárványszínű a babaszobánk.


Felhasznált irodalom: Simon Brown: Feng Shui Biblia, Alexandra Kiadó



 
 
0 komment , kategória:  Ezoteria : Feng Shui  
Gazdagság és siker
  2011-09-05 17:31:41, hétfő
 
  Magasabb fizetésre, több sikerre vágysz? Jobb életszínvonalon szeretnél élni? Hirtelen nagyobb összegre lenne szükséged? Ne várj mások segítségére, teremts rendet otthonod gazdagság és siker területén!

A gazdagság és siker területe a bejárattal szemközt, a bal oldalon található sarok, amelyet jobb oldalról a ,,Hír és hírnév" terület határol. Kedvező esetben lakásunk déli oldalán helyezkedik el.

* Díszítsük ezt a részt olyan tárgyakkal, amelyek vonzzák a csit: ezek lehetnek különféle (üvegből, fából, fémből készült) szélharangok, mozgókák, zászlók, szélkakasok. -

* Érdemes olyan festményeket, fényképeket, posztereket tenni a falra, amelyek vágyaink tárgyát jelképezik: ez lehet egy szép kertes ház, romantikus nyaraló, divatos sportkocsi, vagy egy vitorlás. A lényeg az, hogy álmainkat tükrözze, és mindazt, amit el szeretnénk érni a jövőben.

* Ültessünk (vásároljunk) kerek levelű szobanövényeket, mint például a begónia vagy a nebáncsvirág. A szárított növények is jó hatással vannak erre a területre, de csak szépen kompozícióba rendezve: pl. a nyári hónapokban kapható ,,júdástallér" ezüstös csillogásával nagyon szép dísze lehet a lakásnak.

Válasszunk olyan cserepes virágokat, amelyek a gazdagság színeiben pompáznak: ilyen a ciklámen, az ibolya, vagy a korallvirág. Ízléses selyemvirágokkal is dekorálhatjuk otthonunk egy-egy sötétebb részét, de ügyeljünk arra, hogy véletlenül se legyen poros, vagy koszos, mert az rossz hatással van a csire.

* Értékes dísztárgyainknak ennél megfelelőbb helyet keresve sem találhatnánk: régiségeinket, festményeinket, kristályainkat, esetleg szobrainkat tegyük lehetőleg erre a területre. A gazdagságot, a pénzt szimbolizálják és erősítik a csit.

* A víz jellegű tárgyak az anyagi javak özönlését jelképezik, ezért ha van akváriumunk, vagy kisebb csobogónk mindenképp ebben a sarokban legyen. Nemcsak hangulatosabbá teszik otthonunkat, de jó hatnak majd anyagi helyzetünkre is.

* Ezoterikus boltokban találhatunk különféle papírra, fára illetve selyemre festett, a gazdagsággal és sikerrel kapcsolatos feliratokat. Ezeket jól látható helyre tegyük, például az ajtó fölé, vagy bármilyen szabad falfelületre, lehetőleg szemmagasságban.

* Használjunk vörös, kék és bíbor színeket. Ezek lehetnek díszpárnák, függönyök, szőnyegek, virágkaspók, lámpaburák, vagy apró használati tárgyak. Az élénk színek pozitív energiájuk révén felpezsdítik a lakás csijét.

* Aggassunk az ablakok (ajtók) fölé csilingelő pénzcsengettyűt, vörös zsinóron lógó pénz-szimbólumokat, vagy tegyünk polcunkra aprókkal teli perselyt, pénztárcánk hamarosan gyarapodni fog! Ha gyors anyagi sikerre vágyunk érdemes ezen szimbólumok mögé tükröt helyezni, megduplázva ezzel a csit.

* Ügyeljünk arra, hogy mindig különös gondot fordítsunk a rendezettségre, ha pedig véletlenül ezen a területen helyezkedik el valamelyik vizesblokkunk tartsuk mindig zárva a WC fedelét és zárjuk le a lefolyókat, különben a csi elszökik a lakásból.





 
 
0 komment , kategória:  Ezoteria : Feng Shui  
Változó képek
  2011-09-05 17:27:45, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képek - Változó képek  
Szép napot !
  2011-09-05 17:01:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Róna Katalin : Öreg szivem
  2011-09-05 16:39:05, hétfő
 
  Öreg szívem...... .....


Öreg szívem, mint vén hegedű húrja,
megkopott már, nem cserélhetem újra!
Az idő elszállt, csak emlékeimből élek,
sírva, kacagva néha vissza-vissza nézek.
Mit tettem én? Mennyi jót, vagy rosszat?
Istenem még milyen feladatokat oszthat?
Öreg szívem, mint vén hegedű húrja,
megkopott már, ki tudja, meddig bírja?
A legnagyobb kincs, mit életemben kaptam,
két szép gyermek, kiknek életet adtam.
S, most végre már nagymama is lettem,
kis unokámat nézve, csak félve kérdezem:
Mondd Jó Uram, mennyi időt adsz még?
Láthatom-e hogy nő ez a kis csöppség?
Ígérem én, hogy jó bárányod leszek,
amit csak kérsz én mindent megteszek!
Csak még egy kis időt adj énnekem,
nézzem, hogy boldogul mindkét gyermekem!
Öreg szívem, mint vén hegedű húrja,
megkopott már, de talán még elbírja!
Tisztességgel elvégzem a munkám,
ott vagyok, ahol éppen szükség van rám.
Öreg szívem, mint vén hegedűn a húr,
elpattansz te is, ha úgy dönt majd az Úr!


...... ........... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  ***** Az élet alkonyán********  
Múlnak az évek, ...
  2011-09-05 16:35:44, hétfő
 
  Múlnak az évek, ...


Múlnak az évek, jönnek a gondok,
Talán ráncosabb már a homlok.
De úgy érzed, a lélek még fiatal, s bohó,
Az ember azonban nem lehet mindig mohó.
Változunk. Ahogy a nappal is éjbe vált egyszer,
Vagy ahogy a Föld megfordul ezerszer.
És hidd el, mégis ugyanazok maradunk legbelül,
A lélekben dúló vihar is egyszer elül.
De sebezhetőek vagyunk. Sérülékenyek és érzők,
Sokszor a velünk történteket is csak kívülről nézők.
Átélünk, túlélünk és megélünk dolgokat,
S közben kompromisszumokat kötünk, túl sokat.
És mégis élvezzük az ÉLETET, magát,
Megnyerjük a reménytelennek tűnő csatát.
Meggyőzzük azt, akiről azt hittük, nem lehet,
Az ember úgy érzi, többet már nem tehet.
Múlnak az évek, tűnnek a gondok,
Simábbnak tűnik már a homlok.
Ha barátaid, s szeretteid most veled vannak,
Megbocsáthatsz minden hibát magadnak!

Ism.
.......

 
 
0 komment , kategória:  ***** Az élet alkonyán********  
Az élet alkonyán
  2011-09-05 16:32:07, hétfő
 
  Kárpáti Éva:Az élet alkonyán


Elmúlt már az ifjúságod
Itt van életed alkonya.
Ne gondolj az elmúlásra.
Ne add fel soha!

Tartogat még az élet szépet
Még, ha lassabb is már a lépted
Gyönyörködj kerted virágában
Fürdőzz meg a Napsugárban.

Nézd, hogy növekszik egy kisgyermek.
Tanítsd meg , mire csak lehet
Ha tovább adod a jót és szépet
Már nem volt hiába élted!

A reményt , ne add fel soha,
Hogy sorsod nem lesz mostoha.
Ha elérkezik az utolsó óra
Mosolyogva indulj a Nagy Útra.

Mikor megszülettél, mosolygott mindenki
Egyedül Te sírtál ,más senki.
Próbáld úgy élni Élted,
Hogy mikor elmész sírjanak Érted!


.......

 
 
0 komment , kategória:  ***** Az élet alkonyán********  
Gondolaok az öregségről
  2011-09-05 16:29:42, hétfő
 
  Várnai Zseni
Gondolatok az öregségről


A fáradt, öreg elme zakatol,
körben forog, ismétel szüntelen,
a múltak mély kútja fölé hajol,
hol békalencsés, zöld hínár terem.
Egy-egy emléket megragad, motyogja,
és újra kezdi tízszer is naponta,
mint vén malom,
mely már csak szelet őröl,
s letűnt idők fanyar borával dőzsöl.

Rettent a példa,
vigyáznom kell magamra,
minden elgondolt, kimondott szavamra,
s főként arra,
mit papírra vetek...
Érzem, tudom az ember gyöngeségét,
ezért mindig szemem előtt
a mérték..
.
Hibáimnak én nem kegyelmezek!
De te ne bántsd a vént,
te fiatal,
ha botlik is a lába vagy a nyelve.
Így jársz te is,
ha véget ér a dal...
És minden érdem immár elfeledve!


...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  ***** Az élet alkonyán********  
A legnagyobb művészet
  2011-09-05 16:24:51, hétfő
 
  Ismeretlen szerző
- A legnagyobb művészet


A legfőbb művészet, tudod mi?
Derűs szívvel megöregedni!
Tenni vágynál, s tétlen maradni,
igazad van, mégis hallgatni.
Soha nem lenni reményvesztett.
Csendben hordozni a keresztet:
Irigység nélkül nézni másra,
ki útját tetterősen járja.

Kezed letenni az öledbe,
s hagyni, hogy gondod más viselje.
Hol segítni tudtál régen,
bevallani alázattal, szépen,
hogy arra most már nincs erőd,
nem vagy olyan, mint azelőtt.
Így járni csendesen, vidáman
Istentől rádrakott igádban.

Mi adhat ilyen békét nékünk?
Ha abban a szent hitben élünk,
hogy a teher, mit vinnünk kell,
örök hazánkba készít el.
Ez csak a végső símítás
a régi szíven, semmi más.
Eloldja köteleinket,
ha e világ fogvatart minket.

Teljesen ezt a művészetet
megtanulni nehezen lehet.
Ára öregen is sok küzdelem,
hogy a szívünk csendes legyen,
s készek legyünk beismerni:
Önmagamban nem vagyok semmi!

S akkor lelkünk kegyelmes Atyja
nekünk a legszebb munkát tartogatja:
Ha kezed gyenge más munkára,
összekulcsolhatod imára.
Áldást kérhetsz szeretteidre,
körülötted nagyra, kicsinyre.
S ha ezt a munkát is elvégzed
és az utolsó óra közeleg,
hangját hallod égi hívásnak:
"Enyém vagy! Jöjj! El nem bocsátlak!"


.......

 
 
0 komment , kategória:  ***** Az élet alkonyán********  
Kérés az öregséghez
  2011-09-05 16:17:07, hétfő
 
  Áprily Lajos - Kérés az öregséghez


Öregség, bölcs fegyelmezője vérnek,
taníts meg hogy Csendemhez csendben érjek.

Ne ingerelj panaszra vagy haragra,
hangoskodóból halkíts hallgatagra.

Ne legyek csacska fecskéhez hasonló,
ritkán hallassam hangom, mint a holló.

A közlékenység kútját tömd be bennem,
karthauzi legyek a cella-csendben.

Csak bukdácsoló patakok csevegnek,
folyók a torkolatnál csendesednek.

Ments meg zuhatag-szájú emberektől,
könyvekbe plántált szó-rengetegektől.

Csak gyökeres szót adj. S közel a véghez
egy pátosztalan, kurta szó elég lesz,

a túlsó partot látó révülésben
a ,,Készen vagy?"-ra ezt felelni: Készen.


.......

 
 
0 komment , kategória:  ***** Az élet alkonyán********  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1846 db bejegyzés
e év: 12096 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 109
  • e Hét: 2497
  • e Hónap: 6903
  • e Év: 62836
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.