Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 59 
hétfő 31.
  2011-01-31 23:07:25, hétfő
 
  egy kicsit enyhült az időjárás, de most meg szmog várható.
én is nagyon rosszul voltam egész nap, nem aludtam éjszaka,se utána, nagyon nem jó a vérnyomásom, és a szivritmusom. Ingadozó, vajon miért?
 
 
0 komment , kategória:  Tél van  
földrengés károk
  2011-01-30 19:28:19, vasárnap
 
  vasárnap,még mindi tart a földrengés Magyarországon, utóhatásának felérései, sajnos, félő, hogy még nagyobb baj lesz itt már. Elmult hónapokban igen sok baj történt. Katasztrófák sorozata, mi lesz még?  
 
0 komment , kategória:  földrengés  
földrengésről beirások
  2011-01-30 02:22:09, vasárnap
 
  Guruló székek, zenélő bili - olvasói beszámolók[origo]|2011. 01. 29., 20:30|Utolsó módosítás: 2011. 01. 29., 23:47|Címkék:Magyarország, beszámoló, földrengés, epicentrum
eszközök:Egy panelház kilencedik emeletén gurulni kezdtek a székek, a szélcsengő huzatot jelzett, több helyen emberek futottak az utcára, valaki pedig a hajózáshoz hasonlította a szombati földrengést. A rengés epicentrumában, Környén a rengés idején épp egy darabot adtak elő környékbeli fiatalok: egy szemtanú szerint "akkora sikerük volt, hogy a föld is beleremegett". Olvasói beszámolók.

JÁTSSZ ONLINE!
Válassz kategóriát! Szófoci Word Soccer Billiárd Makaó Amőba Sakk Strip Póker Póker Texas Hold'em Dáma Torpedó Passziánsz Sudoku Wild West IQ kártya Pexeso Puzzle Hoki
Keresés
Magyarországi viszonylatban erősnek számító földrengés történt szombaton késő délután. A fővárosban, és Nyugat-Magyarország több pontján is érezni lehetett a Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű földrengést, a mozgás epicentruma Oroszlány térségében volt. Oroszlányban több épület megrepedt, de a fővárosban is keletkeztek károk több panelházban. A földrengésről itt olvashat részleteket, a földrengés okairól és várható folytatásáról pedig az [origo] Tudomány rovatának cikkében olvashat.

Egy budapesti olvasó úgy írta le a rengést, hogy "mindössze 5-10 másodpercig tartott, és igen gyenge volt. Sokan észre sem vették, de a szék bizony mozgott alattam". Oroszlányról azt írta valaki, hogy "szörnyű volt megrepedtek a falak..., mindenki kint áll, félnek az emberek". Egy levélíró azt hitte megszédült "és azért érzem, hogy inog alattam a szék pár pillanatig, de úgy tűnik, hogy a földrengést éreztem". Egy lábatlani olvasó szerint két mobilszolgáltató működése is akadozott a földrengés után. Egy érdi olvasó azt írta, "biztonság kedvéért azért a kocsival kiállok a garázsból éjszakára".

Egy környei asszony azt írta az [origo]-nak, hogy a rengés epicentrumában lévő településen éppen egy zenés színházi előadást tartottak az oroszlányi és kecskédi fiatalok, amikor megmozdult a föld. "A második felvonás közepe táján éppen énekeltek a művészek, amikor a nézőtéren azt érzékeltük, hogy ide-oda imbolyog a széksor alattunk" - írta, hozzátéve, hogy a rengés után az előadás folytatódoptt, de sokan elhagyták a színháztermet. Az utcán minden házból kint álltak a lakók, megszólaltak a riasztók a házakon és autókon: a fiataloknak "akkora sikerük volt, hogy még a föld is beleremegett".


"Nem mutattam a pánik jeleit"

Egy újpesti férfi azt írta, "a kislányommal néztük a tv-t. Az ágyban feküdtünk amikor valami rángatás félét észleltünk és a tv is majdnem leesett az álványról. Kb. 5-10 másodperces volt a rezgés. A kislányom nagyon megijedt. Én is, de nem mutattam kifelé a 'pánik' jeleit".

Egy győri olvasó azt írta, "hullámzott alattam az ülőgarnitúra, a cserepes virágaink - van vagy 18 a nappaliban - dülöngéltek... Érdekes, hogy a fiamék, akik pár percre laknak tőlünk, semmit nem éreztek!"

Még ha károk nem is keletkeztek, olvasóink nagyon félelmetesnek találták a földrengést. Többen írták, hogy a háznak, a lakásnak csak bizonyos részein lehetett érezni a mozgást, hallani a morajlást, és azt is, hogy a rengés két hullámból állt, és a második lökés volt az erősebb.Tatabányán károk is lehetnek, egy olvasónk szerint Dózsakertben kihívták a tűzoltókat egy tízemeleteshez, a tűzoltók most a falakat vizsgálják.

Egy óbudai családban a szülők az anya leírása szerint úgy érezték, mintha émelygett volna a gyomruk. "Fél éves gyermekünk is megérezte, már előtte erősen sírt, míg a rengés alatt még jobban. Gyorsan összekaptuk magunkat, és lementünk az utcára, de a 100 lakásos házból ezt rajtunk kívül csak két másik lakó tette meg. Sétáltunk fél órát, és hazajöttünk".

A XI. kerületben, egy panelház kilencedik emeletén lakó olvasó azt írta: "a számítógép előtt ültem egy kerekes széken, mikor éreztem, hogy elindul velem a szék. Az unokám a másik szobában ült, szintén kerekeken gördülő fotelban. Ő is azt érezte, hogy picit gurul. Ami a legérdekesebb volt, hogy a poharak, a csillár tányérjai nem koccantak össze, csak a talaj mozgott. Én már többször átéltem földrengést, de még ilyent nem".

"Ááááááá nagyon rossz volt" - írta egy olvasónk, aki épp moziban volt Budapesten a földrengéskor. "Csomóan kimentek a moziból, pedig pont a film csattanója volt, aztán a személyzet nyugtatgatta az embereket, hogy csak munkálatok vannak a MOM Parkban".

Oroszlányban nagy rengést lehetett érezni. "Mozgott minden. Megszólaltak az autóriasztók mindenhol. Elmozdultak a szekrények a helyükről, kb 5 centit. Kinyíltak a szekrényajtók és a virágok leestek az ablakpárkányról. A konyhában és a nagyszoba ablak alatt repedt meg a fal" - írta egy olvasónk.

"Mintha sátorban lettem volna, nem házban, semmi védelmet nem éreztem, nagyon félelmetes volt" - írta egy olvasónk, aki Budakeszin élte át a rengést. Egy győri negyedik emeleti laklótelepi lakásban élő olvasónk a szomszédokra gyanakodott, "először el sem hittem, hogy valaki lejjebb nem tudja becsukni a műanyag erkélyajtót és azt erőszakolja, csapdossa, attól érezzük ezt" - írta.

Zenélő bili, megrágatott asztalok

"A szélcsengőm úgy szólt, mintha a lakásban huzat lenne" - írta az [origo]-nak egy XIII. kerületben lakó olvasó a szombati földrengésről. Pázmándról azt írta egy férfi, hogy "nagyon megrémültünk, először azt hittük hogy gázrobbanás történt. Kirohantunk az utcára, velünk egy időben több szomszéd is és ekkor tudatosult bennünk hogy földrengés volt".

"Mi volt ez, a cserépkályha dől össze, vagy mi?" - mondta a szombati földrengés után egy olvasó 90 éves nagyapja. Balázs azt írja, hogy betegen feküdt otthon, amikor megrázkódott alatta az ágy, először azt hitte, hogy egy kocsi csapódott a házukba, vagy egy fa dőlt a házukra. "Megingott alattam a fotel, a falilámpa remegett, több lakó is kimenekült a lépcsőházba" - írta egy férfi Pápáról, egy II. kerületi olvasó pedig azt írta, olyan volt a rengés, "mintha hullámzó vízen hajóban ülne az ember".

"Mi itt Szombathelyen nem éreztünk semmit, de a kislányom zenélő bilije egymás után háromszor zenélt magától az adott időben" - írta egy olvasó, aki azt is hozzátette, "a zenélő rész érzékelője felettébb érzékeny, de magától nem szokott elindulni, a szobában pedig nem volt senki. A harmadik zenélésnél még viccesen meg is jegyeztük, hogy biztosan földrengés van és ezért muzsikál".

Budapesten az [origo] egyik munkatársa szerint a Batthyány térnél az ablakok is beleremegtek a rengésbe. Egy másik beszámoló szerint a XI. kerületben egy panelház nyolcadik emeletén a hálószoba ágyát is arrébb tolta a rengés, a gyerekhinta pedig kilengett. A Baross téren egyik szerkesztőnk azt jelentette, hogy "olyan volt, mintha az asztalokat megrángatták volna", és a virágcserepek is beremegtek a földrengés miatt.Budapesten a Wesselényi utcánban "himbálóztak a nadrágszárak a fogason", a XIII. kerületben a Röppentyű utcában "két cserép virág arréb ment a polcon, csepp híja, hogy nem eset lett pont az internetre", egy tatabányai olvasónk körülbelül 200 dobozból álló gyűjteményének fele ledőlt.

Nyergesújfalui olvasónk azt hitte, megtréfálja a szervezete: " számítógépemnél ülve dolgoztam éppen, elég hosszú ideje már, amikor azt éreztem, hogy székem és asztalom megmozdul velem. Azt hittem, egy pillanatra erőt vett rajtam az elalvást megelőző állapot, pedig ébernek éreztem magam".

"Úgy éreztük, mintha meglöknének hátulról, a szobában rázkódott az üvegpolc, és megmozdult a hűtő is. Nagyon megijedtünk, de nem tartott csak pár másodpercig és nem esett kár semmiben" - írta egy székesfehérvári olvasónk. "Éppen a számítógép előtt ültem, a földrengés az egybe épített asztalt és szekrénysort érezhetően megmozdította, illetve alattam a görgős széket. Nagyon meglepődtem, hogy mekkora ereje van, ugyanis egy 98 kilós ember vagyok" - írta a rengés erejéről Zoltán a IV. kerületből.

Meredten nézett a kutya

Több olvasó is arról számolt be, hogy háziállata már a rengés előtt észlelt valamit. Egyikük azt írta, hogy a földmozgás előtt a macska kikéredzkedett a házból, pedig nem szokott kimenni, másvalaki pedig azt írta, hogy a kutyája alig akart bemenni a panelházba, a hideg ellenére "úgy kellett bekönyörögni". Vörösberényi olvasónk szerint a kuytája meredten nézett a rengés előtt egy irányba.

Egy Andris nevű olvasónk Enyingről azt jelentette, hogy "a szomszéd udvarban a két kutya már 18 óra fele vonyított meg rohangáltak (mint teliholdkor). Más tapasztalt már ilyet? Én csak egy kis imbolygást éreztem, de ezt akkor betudtam a szilvórium hatásának".

Amennyiben ön is érzékelte a földrengést, illetve információja, fényképe van esetleges károkról, kérjük, küldje el azokat a hirugyelet@origo.hu címre!
 
 
0 komment , kategória:  földrengés  
földrengés 2011. Magyaro.
  2011-01-30 02:11:16, vasárnap
 
  A szombati földrengés okai és a várható folytatásSimon Tamás|2011. 01. 29., 19:45|Utolsó módosítás: 2011. 01. 29., 22:04|7 kommentCímkék:Timár Gábor, Magyarország, Richter-skála, geológia, földrengés, lemeztektonika
eszközök:Január 29-én, 18 óra 41 perckor Magyarországon nagynak számító földrengés történt, amely igen kis mélységben pattant ki . A magyarországi földrengések esetében általában jellemző, hogy az első rengés a legnagyobb. A szakember szerint most jöhetnek kisebb, de még mindig jelentős utórengések, és néhány hét alatt fog megnyugodni a földkéreg.
Ajánlat
"Azt hittem, robbantanak" - érezhető földrengés volt Magyarországon
Guruló székek, zenélő szélcsengő - olvasói beszámolók
JÁTSSZ ONLINE!
Válassz kategóriát! Szófoci Word Soccer Billiárd Makaó Amőba Sakk Strip Póker Póker Texas Hold'em Dáma Torpedó Passziánsz Sudoku Wild West IQ kártya Pexeso Puzzle Hoki
KORÁBBAN
Nem valószínű, hogy nagyobb földrengés lesz Magyarországon
A panelházak állva maradnának: mi történne egy 7-es rengésnél Budapesten?
Részletesen a földrengésekről
Keresés
Legutóbbi információk (január 29., szombat, 21 óra):

Tóth László szeizmológus (MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet) az [origo]-nak elmondta: biztosan lesznek még utórengések. Ezek egyre gyengülnek majd, de az elején még lehetnek a Richter-skála szerint 4-es körüli értékek is. Az utórengések valószínűleg hetekig zajlanak, ennyi ideig tart, amíg megnyugszik a földkéreg.

Kérdésünkre a szakember elmondta: kizárható, hogy Magyarországon egy a szombat estihez hasonló erejű földrengés egy nagyobb földmozgás előrengése legyen.Az 1763-as nagy komáromi földrengés a Richter-skála szerint 6,2-es lehetett. A skála logaritmikus jellege miatt ez azt jelenti, hogy akkor a mostaninál körülbelül ezerszer nagyobb energia szabadult fel.

Ajánljuk figyelmükbe a http://www.georisk.hu/ honlapot, ahol a Térképekre kattintva jól láthatjuk, miért nem volt szokatlan a mostani földrengés kipattanásának helye.

Korábbi információk (január 29., szombat, 19.30):

A földrengés erőssége az Amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) adatai szerint 4,2-es, a Potsdami Geofizikai Intézet (Németország) adatai szerint 4,7-es volt a Richter-skálán (magnitudó-skálán). Ez Magyarországon nagy rengésnek számít. (A német adat korábban 4,8-as volt, ezt módosították 4,7-re).

Ehhez hasonló erősségű földrengés átlagosan csak 10 évente fordul elő Magyarországon, utoljára 1985-ben a berhidai rengés volt 5-ös erősségű. Azóta nem volt ehhez fogható földmozgás.

A földrengés központja (epicentruma) Környe és Vértessomló között (Oroszlány és Tatabánya között) volt (lásd a Google Maps oldalát). Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője szerint ez nem meglepő, mert ez a terület Magyarországnak a földrengések szempontjából legaktívabb zónájába, a Komárom-Berhida vonalra esik. A geológiai háttér a Dunántúli-középhegység máig tartó kiemelkedése. Tágabb (lemeztektonikai) értelemben arról van szó, hogy Magyarországon az Adriai-mikrolemez (egy kis területű kőzetlemez) észak felé tartó mozgása okoz feszültségeket a földkéregben, amely mindig ott törik el, ahol a leggyengébb.

A rengés fészke (a hipocentrum) egyébként "szinte a talpunk alatt volt", ami azt jelenti, hogy a felszínhez nagyon közelről indultak el a rengéshullámok: az USGS szerint 8, a német adatok szerint pedig mindössze 5 kilométeres mélységből - mondja Timár. Minél sekélyebb fészkű egy földrengés, annál erősebben érezhető az epicentrumban, de annál gyorsabban lecseng attól távolodva. A mostani rengést ettől függetlenül még körülbelül száz kilométerről is érezték.

A magyarországi földrengések esetében általában jellemző, hogy az első rengés a legnagyobb, és az esetleges utórengések már gyengébbek (de nem kizárható újabb nagy rengés sem).

A beszámolók szerint károkról egyelőre nem érkezett jelentés, de sokakat sokkolt az esemény. Recsegő ajtókról, falakról, leeső képekről is beszámolnak az epicentrum környékéről. "Felkaptuk a gyereket, és rohantunk ki az ajtón" - mondta sírva az [origo]-nak egy vértesboglári nő. Máshonnan pihenő emberek arról számoltak be, hogy mozgott az ágyuk, és mintha "zuhant volna valami".
A földrengés szeizmogramján is látható, hogy jelentős esemény történt (forrás: MTA Szeizmológiai Intézet)

Magyarországon évente általában 100-120 kisebb, nem érezhető (2,5 magnitúdónál enyhébb) földmozgást regisztrálnak, és általában négy-öt gyengébb, de már érezhető rengésre lehet számítani.

A történelmi feljegyzések óta közel három tucat olyan rengés volt hazánkban, amely súlyos következményekkel járt. Az egyik legkomolyabb földmozgás 1763-ban pattant ki, és 63 halálos áldozatot követelt. A súlyos rengések közül a legutóbbi a berhidai volt 1985. augusztus 15-én, amely a Richter-skála alapján 4,9 magnitúdót ért el, és épületkárokat okozott a térségben.

A Richter-skála (magnitúdó skála)

A skála a földrengés kipattanásának fészkében (a hipocentrumban) felszabadult energia logaritmusával arányos. A számok egzakt módon a felszabaduló energiát mutatják, a melléjük írt megjegyzések csak tájékoztató jellegűek, és a földrengés helyi intenzitására utalnak (amelyre egy másik skálát lehet felállítani).

<2,0 csak műszerekkel érzékelhető
2,0-2,9 az emberek általában nem érzik meg
3,0-3,9 emberek által érzékelhető, de károkat nem okoz
4,0-4,9 érezhető rengés, a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, csekély károk fordulnak elő
5,0-5,9 a gyenge szerkezetű épületekben komoly károk keletkeznek
6,0-6,9 stabilabb szerkezetű épületek is megrongálódnak
7,0-7,9 a rengés súlyos károkat okoz, halálos áldozatok is várhatók
8,0-8,9 a rengés súlyos károk még több száz kilométeres körzetben is okoz
9,0-9,9 a rengés rendkívüli pusztítással jár, településeket töröl el a Föld felszínéről
Epicentrum: a földrengés kipattanásának felszíni vetületi pontja.
Hipocentrum: a földrengés kipattanásának valódi, felszín alatti pontja.

 
 
0 komment , kategória:  földrengés  
földrengés Magyarországon
  2011-01-30 01:56:39, vasárnap
 
  Azt hittem, robbantanak" - erős földrengés volt Magyarországon


[origo]|MTI|2011. 01. 29., 18:58|Utolsó módosítás: 2011. 01. 29., 23:49|19 kommentCímkék:Magyarország, földrengés
eszközök:Magyarországi viszonyatban nagynak számító földrengés volt szombat este az országban. A rengést rengeteg helyen észlelték az országban, néhány ház megsérült, Budapesten panelházakat, hidakat, aluljárókat ellnőriznek. A rengés után kisebb utórengések is várhatóak a szakértők szerint.

Táci olvasónk házában megrepedt a fal

Ajánlat
A földrengés adatai a potsdami geofizikai intézet honlapján
Ajánlat
A szombati földrengés okai és a várható folytatás
JÁTSSZ ONLINE!
Válassz kategóriát! Szófoci Word Soccer Billiárd Makaó Amőba Sakk Strip Póker Póker Texas Hold'em Dáma Torpedó Passziánsz Sudoku Wild West IQ kártya Pexeso Puzzle Hoki
Keresés
Érezhető földrengést jelentettek az [origo] olvasói és munkatársai az ország különböző pontjairól szombat este. Megremegett a föld egyebek mellett Budapest több kerületében, Tatabányán, Veszprémben, Esztergom térségében és Székesfehérváron is. A rengés miatt beremegtek a falak, megmozdultak a bútorok - jelentették kollégáink.

A potsdami geofizikai intézet adatai szerint a rengés a Richter-skála szerint 4,8-as erősségű volt, ami magyarországi viszonylatban erősnek számít. A rengés epicentruma Komárom-Esztergom megyében, Környe és Vértessomló között, Oroszlány közelében volt. Az MTA GGKI Szeizmológiai Obszervatóriuma és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a rengés a Richter-skála szerint 4,7-es erősségű volt, a földfelszíntől 10 kilométer mélységben történt 18.41 perckor, és 38 másodpercig tartott - írja az MTI. A földmozgást észlelték Délnyugat-Szlovákiában is: Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban.

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy ekkora rengés 10 évente egyszer fordul elő Magyarországon, utoljára az 1985-ös berhidai rengés volt ehhez mérhető. Akkor a Richter-skála szerint 5-ös volt a rengés mértéke. Tóth László szeizmológus (MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet) az [origo]-nak azt mondta, hogy biztosan lesznek még utórengések is: ezek egyre gyengülnek majd, de az elején még lehetnek a Richter-skála szerint 4-es körüli értékek is. (A földrengés okairól és várható folytatásáról az [origo] Tudomány rovatának cikkében olvashat).Repedéseket és vakolatomlást észleltek

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy Budapesten négy épületből jeleztek repedéseket a földrengés után, de a statikusok szerint két esetben a károknak nincs köze a földmozgáshoz. A III. kerületben, a Huszti úton észleltek repedéseket két épületben, itt még vizsgálódnak a szakemberek, a XI. kerületi Gazdagréten egy 10 emeletes panelházban vakolatpotyogást jelentettek. A lakókat egyik épületből sem kellett kiköltöztetni.

A katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, hogy Oroszlányban két épület, Vértessomlón egy ház sérült meg, a statikai vizsgálat még tart. Domba Péter, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az [origo] kérdésére korábban azt mondta, hogy este 8-ig "nem kaptak számottevő riasztást" a földrengéssel összefüggésben, csupán két hívás érkezett falrepedések miatt. Egyik olvasónk szintén azt írta, hogy a háza fala megrepedt a rengés miatt.

Petróczi Tímea éjjel 11 után azt mondta, hogy továbbra sem kellett senkit kiköltöztetni a házából a földrengés által okozott károk miatt, és sérültekről sem tudnak. Oroszlányban az éjszaka folyamán önkéntes tűzoltók egy statikussal járják a várost, itt 13 címről érkezett bejelentés, folyamatban van a sérült épületek felmérése. Székesfehérváron 2 panelház és egy családi ház sérült meg, ezeknek is tart még a statikai felmérése, de a lakókat innen sem kellett kiköltöztetni. Vértessomlón viszont 4 ember, Tatabányán pedig egy személy költözött ki az otthonából északára, mert bár a statikus nem tartotta indokoltnak a kilakoltatást, "valószínűleg megijedtek" - mondta Petróczi.

Kisebb belső repedést jeleztek egy 10 emeletes székesfehérvári panelház egyik lakásából a szombat esti földmozgást követően. A lakás statikai vizsgálata megkezdődött - közölte az MTI-vel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Az elsődleges hírek szerint a Széchenyi utcai panelépület lakásában maga a fal nem repedt meg, csupán a belső falfestésen észleltek a lakók repedést.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, hogy elővigyázatosságból megkezdték a veszélyes üzemek ellenőrzését. A vizsgálatok szerint a technológiában nem esett kár, intézkedésre sehol nem volt szükség. Oroszlányban összeült a helyi védelmi bizottság, ahol áttekintik a károkat.

A fővárosban még éjszaka megvizsgálják a hidakat és aluljárókat - mondta Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója. Tarlós István főpolgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal, ám egyelőre nem tartják indokoltnak a védelmi bizottság összehívását.

Robbanásnak hitték az epicentrumban

"Betegen fekszem itthon, az ágy megmozdult alattam, azt hittem a szomszéd bérház robbant fel" - mondta az [origo]-nak a rengés epicentrumánál található Környe polgármestere. Beke László azt mondta, influenzásan fekszik otthon, és ezért érte ágyban a földrengés. A polgármester szerint egy hullámban pár másodpercig érezhető robajt hallottak, elmozdultak a bútorok, és leestek a könyvek a polcról. Károkról eddig nem tudnak, a környékbeli házakon repedéseket sem találtak.

Félelmetes volt, azt hittük a gázkazánunk robbant fel - mondta az [origo]-nak a rengés epicentrumában élő Vértessomló iskolaigazgatója is. Hartdégenné Rieder Éva azt mondta, megmozdultak a bútorok, sokan megrémültek, az utcában többen is kirohantak a házból, ugattak a kutyák, ijesztő volt, de károkat nem észleltek a házukon.


A rengés epicentruma a Komárom-Esztergom megyei Környe közelében volt

Budapesten az [origo] egyik munkatársa szerint a Batthyány térnél az ablakok is beleremegtek a rengésbe. Egy másik beszámoló szerint a XI. kerületben egy panelház nyolcadik emeletén a hálószoba ágyát is arrébb tolta a rengés, a gyerekhinta pedig kilengett. A Baross téren egyik szerkesztőnk azt jelentette, hogy "olyan volt, mintha az asztalokat megrángatták volna", és a virágcserepek is beremegtek a földrengés miatt. További olvasói beszámolókat itt talál.

Amennyiben ön is érzékelte a földrengést, illetve információja, fényképe van esetleges károkról, kérjük, küldje el azokat a hirugyelet@origo.hu címre!
 
 
0 komment , kategória:  földrengés  
csütörtök, hideg van
  2011-01-27 00:08:20, csütörtök
 
  csütörtök, folytatódik a havas tél, téli napok, nem szeretem a telet.  
 
0 komment , kategória:  csütörtök van  
hó ujra
  2011-01-26 23:47:45, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tél van  
ujra nagy havazás van
  2011-01-26 23:47:17, szerda
 
  ma ujra nagy havazás kezdődött el, máris fennakadások voltak az országutakon, karambolok a nagy hó miatt, és a csuszásveszély miatt.  
 
0 komment , kategória:  Tél van  
kedd, hideg van
  2011-01-25 23:48:03, kedd
 
  ma kedden esett ujra a hó, ujra fehér lett a táj.
és hideg lett.
 
 
0 komment , kategória:  időjárás  
hétfő,rossz a kedvem
  2011-01-24 23:05:57, hétfő
 
  ma nagyon rossz a kedvem, nincs energiám az élethez, csak szomorkodom, és tehetetlen vagyok helyzetem javitásában. Nincs segitség. Depresszió van emiatt állandóan. Félelem uralkodik rajtam.
mi lesz a jövőben velünk?
 
 
0 komment , kategória:  egészség, betegség  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 59 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 323 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 243
  • e Hét: 243
  • e Hónap: 7160
  • e Év: 147185
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.