Belépés
klerierzsi.blog.xfree.hu
Örülj a mának László Istvánné
1957.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 188 
A gyertyagyújtás
  2011-10-31 21:54:37, hétfő
 
 



A gyertyagyújtás
A gyertyák a halottakért égtek, a tűz megtisztulást hoz. Mindenszentek ünnepén, a halottak napja előestéjén a sírok néhány órára fénybe öltöznek. A katolikus hit az üdvözültek, a szentek emlékének szenteli november 1-jét, s a mai napot mindazoknak, akik már eltávoztak a földi világból. A gyertyaláng Krisztus jelképe, aki meghalt az emberekért, hogy elhozza a megváltás fényét.

A mindenszentek napja az összes szent ünnepe
A tél rámutató napja november elseje. Délután megtisztítják, estére pedig gyertyákkal kivilágítják a sírokat. Odahaza annyi gyertyát gyújtanak, ahány halottja van a családnak. A szokás szerint éjjelre kenyeret és bort, vagy más, jelképes ennivalót tettek az asztalra, mert ilyenkor a hagyomány szerint a holtak hazalátogatnak. A halottak napja, vagyis másodika a tisztítótűzben szenvedő lelkek ünnepe. Ez a nap a ,,lelkek emlékezete". A két napra vonatkozó szokások az idők során összekeveredtek. A napra vonatkozó tiltások egész hétre érvényesek.

Az ünneplés és a gyász napjai ezek, amikor a néma könnyektől a hangos zokogásig utat törhet magának az emlékezés, a fájdalom. A novemberi hideg csendben mintha csak megelevenednének Ady Endre fájóan szép sorai:

Ó hányszor kell a sírra néznünk,
Hogy vigasztaljuk önmagunk,
Dobjuk el a tettető álcát:
Ma ünnep van, ma sírhatunk.

/Ady: Halottak napján /




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ady Endre-Halottak napján
  2011-10-31 21:18:57, hétfő
 
 



HALOTTAK NAPJÁN

Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sír hantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
-- Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk!

Annyi nyomor, annyi szenny, vétek
Undorít meg e sárgolyón...
Hulló levélt hányszor feledtet
A megváltó, a gyilkos ón!...
Óh, hányszor kell a sírra néznünk,
Hogy vigasztaljuk önmagunk --
-- Dobjuk el a tettető álcát:
Ma ünnep van, ma sírhatunk!...

1899 november 1



 
 
0 komment , kategória:  vers  
Ady Endre-Temetés
  2011-10-31 21:09:43, hétfő
 
 



temetek, gyászom van, lélekölő gyászom,
Temetem elhervadt, boldog ifjúságom,
Amennyi örömet nyújtott hébe-hóba,
Azt mind belezárom sötét koporsóba...
-- Szól a harang búsan, végsőt üt az óra.

Nincs ember szívében oly keserű bánat,
Mint az én szívemben. Elnémítja számat...
Itt rebeg ajkamon az utolsó nóta,
Aki nekem dalolt lenn a koporsóba
-- Szól a harang búsan, végsőt üt az óra.

Ki fog majd dalolni boldogságról nékem?
Ki ad majd szárnyakat a göröngyös élten?
Ki ad szent álmokat a rideg valóra?...
Minden kincsem ott van, ott a koporsóba
-- Szól a harang búsan, végsőt üt az óra.

Sötét koporsó, bár mindenem elzártad,
Szívem szeretni vágy, ne vidd el e vágyat!
Szeretni vágy szívem minden kis atomja,
Szerelmi vágy nélkül az élet mi volna?
-- Szól a harang búsan, végsőt üt az óra.

Temetek. Temetem éltem ifjúságát,
Temetem szívemnek minden édes vágyát.
Oh, de megsiratnám -- hogyha könnyem volna --
Kedves halottaim, ott a koporsóba...
-- Szól a harang búsan, végsőt üt az óra.

1898 június 26




 
 
0 komment , kategória:  vers  
Halloween tök
  2011-10-31 20:04:37, hétfő
 
 







 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Halloween
  2011-10-31 19:59:43, hétfő
 
 











































 
 
0 komment , kategória:  Halloween  
Halloween sordísz
  2011-10-31 19:53:35, hétfő
 
 






















 
 
0 komment , kategória:  Sorelválasztók  
Pikáns halgombócleves
  2011-10-30 21:44:43, vasárnap
 
  Hozzávalók:
1/2 db ponty
100 g vöröshagyma
100 g sárgarépa
50 g zeller
50 g vaj
1 dl fehérbor
1 dl tejfel
30 g liszt
1 db tojás
1/2 csomag petrezselyemzöld

őrölt bors
babérlevél
1 db zsemle
citrom.

Elkészítés:

Nos, a halkárkászból vöröshagymával, sóval egy tartalmas halfondot készítünk, amit átpasszírozunk. A halfilét 2-3 mm sűrűn a borig bevágva bevagdaljuk - irdaljuk -. Majd a halhúst lefejtjük a bőrről és ledaráljuk. A beáztatott zsemlét jól kinyomjuk, darált halhússal, tojással és a fűszerekkel összedolgozzuk, úgynevezett halfást készítünk. Kis gombócokat formázunk, és hűtőszekrényben tartjuk, míg el nem készül a leves.
Vajban a metéltre vágott sárgarépát, zellert üvegesre hevítjük, majd finomra vágott petrezselyem zölddel, liszttel megszórva áthevítjük. Hal alaplével, fehérborral felengedjük. Tejfellel dúsítjuk, citromlével pikánssá varázsoljuk, majd a halgombócokat befőzzük. Ugye milyen egyszerű és nagyszerű, különleges íz. És még szálka sincs benne, így nyugodtan lehet fogyasztani.
 
 
1 komment , kategória:  Recept gyüjtemény  
Tepsis töltött ponty
  2011-10-30 21:43:30, vasárnap
 
  Hozzávalók:
1,6 kg ponty
150 g bacon szalonna
2 dl tejföl
150 g vöröshagyma
1 kg burgonya
3 db zöldpaprika.

Töltelékhez:
3 db zsemle
2 db tojás
1 csomag petrezselyemzöld
100 g gomba
50 g vöröshagyma
Ízlés szerint: Só, őrölt bors
80 g olaj
50 g zsemlemorzsa.

Elkészítés:

Essen néhány szó a halelőkészítésről. A gondod pikkelytelenítés az első fázis. Ha történetesen cigány ponty kerülne a sütőbe, a pikkelyeket hegyes, éles késsel a farok felől távolítsuk el úgy, hogy a pikkelyek alá szúrunk, és toló-vágó mozdulattal szinte egészbe lefejtjük. Így sokkal szebb, esztétikusabb lesz a hal, mintha kaparással távolítanánk el. A hasüreg felnyitásával a belső részt zárt ujjakkal egyben kivesszük. A kopoltyú lamellákat, szemet, keserű fogat kivesszük, és a halat jól kimossuk. Így már tölthető a ponty. Ha nagyon igényesek szeretnénk lenni, egy hegyes ollóval a donga szálkákat a gerinc csigolyáknál elvágjuk, és csipesszel a nagy szálkákat kihúzzuk. Ezután a csigolyákat is óvatosan, hegyes késsel kifejthetjük, kivághatjuk. Ügyeljünk, hogy a bőr részt ne vágjuk ki. A donga szálkáktól és gerinctől kiszálkátlanított ponty szépen tölthetővé válik. Besózzuk, borsozzuk. A töltelékhez a beáztatott zsemlét jól kicsavarjuk. Olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük, benne a kocka gombát, halbelsőségeket kissé átpirítjuk, sót, finomra vágott petrezselyemzöldet, őrölt borsot adunk hozzá. Kihűtjük, majd zsemlemorzsát teszünk a töltelékbe, ha lágy benne. A befűszerezett halat ezzel betöltjük, a hasi résznél hústűvel összetűzzük. Szeletelt bacon szalonnába burkoljuk. Így kerül a tepsibe. A tepsibe tisztított, vékony cikkekre vágott burgonyát, zöldpaprikát, és lekarikázott vöröshagymát teszünk. Enyhén sóval meghintjük, majd tejfellel gazdagon meglocsoljuk. Erre tesszük a töltött pontyot. Zsemlemorzsával megszórjuk, és a kemencében pirosra sütjük. Természetesen sütőben ugyanígy elkészíthető. Ha burgonyaágy nélkül óhajtják készíteni, gyűrt alumínium fóliát, vagy néhány karika vöröshagymát tegyenek a hal alá! Így nem ragad a tepsibe, és könnyen a tálalótálra tudjuk áttenni. Friss salátával mutatós vacsora étel.
 
 
0 komment , kategória:  Recept gyüjtemény  
Pipás zöldségsaláta
  2011-10-30 21:41:22, vasárnap
 
  Hozzávalók:
1 csomag pipa tészta,
8 ek olíva olaj,
2 db tv paprika,
2 db paradicsom,
3 db retek,
1 db cukkini,
20 dkg ementáli sajt,
1 csomag bazsalikom,
1 csomag újhagyma,
3 ek ecet,
fél ek dijoni mustár,
só, bors.

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A zöldségeket kockára vágjuk. A mustárt, az olajat és az ecetet kikeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az összevágott hagymát. Salátás tálba rakjuk a tésztát, rárakjuk a zöldségeket, majd az öntettel nyakon öntjük. Tetejére rakjuk a kockára vágott sajtot.
 
 
0 komment , kategória:  Saláta receptek  
Spanyol tokány
  2011-10-30 21:39:39, vasárnap
 
  [Hozzávalók:
40 dkg lapocka vagy comb,
10 dkg főtt füstölt hús (tarja,
sonka),
20 dkg zöldbab,
20 dkg zöldborsó,
1 kicsi cukkini (vagy gyenge tök),
4 paradicsom,
10 szem dióbél,
1 kis fej vöröshagyma,
3 evőkanál olaj,
2 dl száraz fehérbor,
törött fekete bors,
só.

(A zöldbab meg a zöldborsó lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)

Elkészítés:

A megmosott és leszárított húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot tisztítás után vagy félbetörjük, vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkinit egészen vékonyan lehámozzuk, és hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk, a diót apróra törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon üvegesre pároljuk a tisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a húscsíkokat hozzáadva addig pirítjuk, amíg a hús minden darabja meg nem fehéredik. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldségfélét a húshoz adjuk. (Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor ezt csak az étel elkészülte után adjuk hozzá, különben megkeményedik.)
A tört diót is beleszórjuk az ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és még 1,5 dl vizet ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind megpuhult, csak akkor tegyük bele a paradicsomot. A diótól különleges zamatot kap a ragu. Főtt burgonyával kínáljuk./c]
 
 
0 komment , kategória:  Recept gyüjtemény  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 188 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 918 db bejegyzés
Összes: 14816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 378
  • e Hét: 786
  • e Hónap: 8489
  • e Év: 215855
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.