Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Szerbek a kollektív bűnösségre
  2011-10-14 00:02:01, péntek
 
  A szerbek, a kollektív bűnösségre hivatkozva...


http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/a-magyar-kulugyminiszter-kozlem enye-a-szerb-miniszterelnok-helyettesnek-a-szerb-vagyon-visszaszarmaztatasi-torve nyrol-elhangzott-kijelentese-kapcsan

A magyar külügyminiszter közleménye a szerb miniszterelnök-helyettesnek a szerb vagyon-visszaszármaztatási törvényről elhangzott kijelentése kapcsán
2011. október 5. 18:20

Martonyi János külügyminiszter szeptember 15-ei belgrádi megbeszélésén Božidar Đelić miniszterelnök-helyettessel semmilyen formában nem biztosította arról szerb tárgyalópartnerét, hogy a vagyon-visszaszármaztatási törvénynek ne lenne európai uniós vonatkozása, illetve EU-jogi hatása. Ezzel szemben felhívta a figyelmet arra, hogy a kollektív bűnösség elvének megjelenítése a törvény szövegében teljes mértékben elfogadhatatlan a nemzetközi jogi normák szerint, illetve nincs összhangban az európai értékekkel sem: sérti az EU alapértékeit és a diszkrimináció tilalmát.
Az érveket a szerb miniszterelnök-helyettes meghallgatta, és a találkozón ígéretet tett arra, hogy a törvénytervezet kapcsán - a Vajdasági Magyarok Szövetségével történt konzultációt követően - olyan megoldást találnak, amely a kollektív bűnösség elvét elveti. A szerb kormány a megbeszéltek szerint olyan módosító indítványt terjesztett be, amely kizárta a kollektív bűnösség elvének érvényesülését, és csak a háborús bűnösöket rekesztette volna ki a kárpótlásból, az egyéni elbírálást alapul véve. Ez a módosítás minden fél számára elfogadható lett volna.
A parlamenti vitában a szerb kormány belpolitikai okok miatt lépett vissza korábbi kötelezettségvállalásától, módosító javaslatát visszavonva a törvény eredeti formában történő elfogadása mellett állt ki. A törvény elfogadása így új helyzetet teremtett: az elfogadott, súlyosan diszkriminatív törvény alapvetően megkérdőjelezi Szerbia EU-integráció melletti elkötelezettségét.
Magyarország számos jelét adta annak, hogy mélyen elkötelezett az EU bővítési politikája mellett, azt az európai integráció egyik legsikeresebb területének tartja, amely hatékonyan képes hozzájárulni a Balkán stabilitásához. Alapvető érdekeink azt diktálják, hogy ezt a folyamatot minden lehető eszközzel támogassuk. Ennek megfelelően EU-elnökségünk alatt is kiemelt prioritás volt a régió integrációs folyamatának előmozdítása. Elkötelezettségünk azonban nem jelenti azt, hogy alapvető európai értékek és normák felülírásában is segédkezet adunk. Az EU jogos elvárása, hogy azok az országok, amelyek a jövőjüket az EU-ban képzelik el, ne fogadjanak el olyan jogszabályokat, amelyek az EU alapelveivel ellentétes jogrendet kodifikálnak. Ilyen értelemben a szerb lépés nem összeegyeztethető Szerbia csatlakozási folyamatával. Határozottan kérjük ezért, hogy a szerb kormány fontolja meg az elfogadott törvénynek az európai normákkal és az alapvető egyetemes jogelvekkel összhangban lévő módosítását.
Magyarország, mint ahogy eddig is, nyitott a párbeszédre a kérdésben, és reméli, hogy decemberig sikerül olyan megoldást találni, amely teljes mértékben megegyezik az európai értékekkel és normákkal.
(Külügyminisztérium)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 399 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 96
  • e Hét: 719
  • e Hónap: 3845
  • e Év: 35575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.