Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
fogyás Schüssler sókkal
  2011-10-18 18:22:13, kedd
 
 



"Heten, mint a gonoszok" - A fogyást gátló anyagcsereblokádok

Testünk külső tisztítása és tisztántartása szinte valamennyiőnk számára magától értetődő. Ám arra, hogy egészségünk megkívánná az éppoly rendszeres belső tisztítást is, már kevesebben figyelnek. Egy azonban bizonyos: akinek gondja támadt testsúlyával, annak bizonyosan problémája van így vagy úgy az anyagcserével is.

De ha Ön már több ízben is megkísérelt leadni a feleslegből, ill. ezen kísérletek általában sikertelenül végződtek, nos akkor az egy fontos jelzés lehet a testében kialakult blokádok egyikére, másikára.

A helyesen megválasztott ásványi sók képesek a normalizálásra

Aktivátorok, katalizátorok és kivezetők is egyben, s nyirok, szövet és vér egyaránt képes ismét erőt nyerni - így sejtjeinket a munkájukban megfelelőképpen támogatni...

1. A kötőszöveti blokádok

Legfontosabb feladata a tápanyagok szervezetünkben való továbbítása és raktározása. Szerepe nem csak az egyes anyagok felvételében, hanem azok végtermékeinek (salakanyagok) leadásában is jelentős...

Amennyiben ez a bizonyos salakanyag-elvezetés nem biztosított ill. nem elég intenzív, akkor ezek lerakódhatnak és elraktározódhatnak a kötőszöveteinkben. Egészségünknek tehát egyik fontos alapja, hogy ezen ún. tranzitszakasz a legmesszebbmenőkig áteresztőképes maradjon az egyes tápanyagok számára...

A Schüssler-sók jelentősége a kötőszövet számára
A különféle salakanyagok megfelelő elszállítása elegendő Nr. 10 Natrium sulfuricum nélkül nem lehetséges. Amikor azonban szerveink más szintű elfoglaltsággal bírnak, és nem történik meg a megfelelő salaktalanítás, méregtelenítés, akkor a méreganyagok fokozottabb mértékben képesek felszaporodni...

Mik is azok a salakanyagok?
A salakokanyagok savakból képződött sók, melyeket szervezetünk ásványanyagokból és savakból állít elő, hogy így azok ne tudják szétmarni vagy megmérgezni. Egyszerűen tehát a salakanyagok neutralizált savak. Elégtelen Nr. 10 Natrium sulfuricum jelenlétében a salakokkal teli folyadék elterjedhet a testben, következménye: lerakódása a kötőszövetekben, felpüffedt szemekkel, megduzzadt kezekkel és ujjakkel, de mindenekelőtt megduzzadt lábakkal...

Fontos biokémiai szer itt még a Nr. 11 Silicea, amely képes a húgysav-kristályokat ismételten feloldani. Így tehermentesíti a kötőszövetet. Ez elsősorban az olyan lágyrészeinket érinti, mint az izmok, a szalagok, ínak, zsír- és kötőszövetek, valamint az idegek és az erek. A szabaddá lett savak lebontásához még egy másik Schüssler-só is szükséges, s ez a Nr. 9 Natrium phosphoricum.
A Nr. 11 Silicea az izzadmányok szabályzásáért is felelős, így segíti a szervezetet a megterhelő anyagok bőrön keresztüli megszabadulásában...

2. A Vízháztartás blokádja

Talán már Önök számára is ismert, hogy testünk hónapokon át képes a szilárd táplálékok hiányában is tovább élni, azonban folyadék - pontosabban víz nélkül, csak igen kevés ideig; mindössze 3-4 napig.

A vízben nagyon fontos ásványanyagok találhatók oldott állapotukban, amiből következik, hogy miért is kellene előtérbe helyeznünk minden egyéb, napjainkban számos módon "átdegenerálódott" formájával szemben. Csakis a tiszta, ősi formájában található víz képes mindezen kritériumoknak megfelelni és szervezetünket hathatós módon segíteni a méregtelenítésben, salaktalanításban. E helyen is kitérnék a Pí-Víz jelentőségére és rendkívüli hatásosságára...

A Schüssler-sók jelentősége a vízháztartás számára
A vízháztartásunk legfontosabb szabályzója a Nr. 8 Natrium chloratum , amely arról gondoskodik, hogy a salaktalanításon átesett folyadék a veséken át elhagyja a szervezetünket. Továbbá serkenti és elősegíti a szövetek regenerációját a salaktalanítást követően azáltal, hogy támogatja a sejtosztódást. A nátrium-ionok megkötik a testünk számára mérgező anyagokat - itt a Natrium chloratum példájában -, melyek azután távozhatnak szervezetünkből. Ezért bír valamennyi mérgezéses betegség esetében rendkívüli fontossággal.

Az alkohol lebontása is ide sorolandó, ezért mindenki számára, aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, jó ha tud ennek az életsónak a rendkívüli hatásosságáról...

De természetesen itt is érvényes: a bajokat jobb megelőzni, mint orvosolni, mert - ha elfogadják egyesek, ha nem - az alkohol (természetesen itt nem a hébe-hóba való vörösbor fogyasztására gondolok) még mindig egy komoly méreg, melyet szervezetünk csak nagy erők bevetése által képes ismét neutralizálni...

3. Az emésztőrendszer blokádja

Emésztőrendszerünk két legfontosabb "főszereplője" a májunk és bélrendszerünk, melyek sűrűn reagálhatnak érzékenyen az egyes, őket károsan érintő anyagok bevitelére. A szóba jövő és igen fontos Schüssler-só ezen folyamatban a Nr. 6 Kalium sulfuricum, melyet röviden csak a biokémia "májszere"-ként szoktunk említeni...

Egyik legfőbb funkciója a Nr. 6 Kalium sulfuricum szernek a sejtek oxigénellátásának támogatása és így magának az anyagcserének a támogatása is. Azokat a káros anyagokat hozza ki a sejtekből, amelyeket szervezetünk nem volt képes kiválasztani, ugyanis itt, a sejtek belsejében bújtak meg lassacskán. De ha megtelt a depónk, akkor szervezetünknek nem marad más választása, mint hogy helyenként drasztikus módon reagáljon. Bizonyos anyagokra való allergiák, túlérzékenységi reakciók és különféle bőrproblémák mutathatják mindezeket...

A szabaddá vált salakanyagoknak a Natrium sulfuricum hatására kell távozniuk szervezetünkből, ellenkező esetben mérgezéses folyamatok léphetnek fel...

A Schüssler-sók jelentősége az emésztőrendszer számára
Természetgyógyászati körökben már régóta ismeretes, miszerint az egyes bőrproblémák, mint hámlásos folyamatok vagy a dermatitisz, az emésztőrendszer diszfunkcióira utalhat. Ez megint csak a lecsökkent Nr. 6 Kalium sulfuricum voltára enged következtetni, amely a tisztítómunka érdekében szép lassan a bőr legfelső rétegéből leválik...

4. A zsíranyagcsere blokádja

Az, hogy a fokozott zsírfelvétel nem vezet feltétlenül elhízáshoz, mára számos fórumon és szakelőadáson ismerté vált fogalom. A minőség a lényeges, nem pedig csupán a mennyiség. Fontosabb a minőségre helyezni a hangsúlyt, tehát inkább a telítetlen zsírsavak fogyasztása felé orientálódnunk. Nem szabadna naponta többet felvennünk zsírok formájában, mint a maximális energiaszükségletünk 30%-a, ennek is a 10%-a ún. esszenciális zsírsavak formájában kellene, hogy legyen. Különös figyelmet kell szentelnünk az ún. rejtett zsíroknak a túlzott húsfogyasztás időszakában, hiszen ezek igen gazdagok a telített zsírsavakban és koleszterinben is...

A napi 10 000 Kjoule szükséglet mellett nem szabadna többet fogyasztanunk, mint 77 gramm az efféle telített zsírsavakból. A táplálékunk energiáját Joule-ban fejezik ki. 1 Joule az a mennyiség, amellyel 100 grammot 1 Newton erősséggel 1 méter magasba emelünk. Vagyis látható, hogy a Joule valójában nem más, mint az energiaelhasználás mértékegysége...

Aki olvasta a Gyógyulás a 12 ásványi sóval című könyvet, az emlékezhet arra, hogy a Nr. 9 Natrium phosphoricum több szinten is fontos az anyagcserénket illetően. Először is a savháztartás szabályzásában van rendkívül fontos szerepe, továbbá fontos még a zsír-, illetve a cukorlebontás folyamatában. Mivel mindhárom szintnek megvan a maga jelentősége a testsúly kérdésében is, ezért a Nr. 9 Natrium phosphoricum igen fontos a sikeres súlycsökkentésben...

A Schüssler-sók jelentősége a zsíranyagcsere számára
Ha megemelkedik a szervezet savszintje, akkor - a lecsökkent jelenlét miatt - a zsíranyagcsere számára nem tud elegendő mennyiségben a Nr. 9 Natrium phosphoricum a rendelkezésre állni. Felszaporodnak a zsírok, melyek azután különböző képen hathatnak ki. A szervezet megkísérli azokat a zsírokat kiválasztani, amellyel a lecsökkent Nr. 9 Natrium phosphoricum -tartalom hatására nem volt képes elbírni.
Okos és bölcs szervezetünk mindig egy bizonyos séma alapján cselekszik. Legelőször az úm. alacsonyabb rendű (faggyú) zsírokat igyekszik kiválasztani, melyeket viszontláthatunk az apró, eldugult faggyúmirigyekben mitesszerek és pattanások formájában, a zsíros arcbőrben és hajban. Viszont eközben a folyamat közben, tehát a faggyúkiválasztás folyamatában, fennállhat annak a veszélye, hogy a bőr apróbb nyílásai a mirigyeknél eldugulnak, minek következtében a mirigyek begyulladhatnak, körülötte vörös folttal jelezvén ezt...

Ha hosszabb ideig fennáll a Nr. 9 Natrium phosphoricum hiánya és már sok zsírt kellett a szervezetnek kiválasztania, abban az esetben a testben zsírhiány jön létre, bár meglehet a túlsúly mégsem csökken. A zsírhiány ilyenkor elsősorban a test felső rétegeiben fog megmutatkozni, a sprőd (zsírszegény) és száraz hajban, de mindenek előtt a száraz bőrben. A száraz bőr egyre kellemetlenebben feszül, s azok, akik érintettek, megkísérlenek mindent, hogy különböző zsíros kozmetikai krémekkel enyhítsenek a problémán, amely idővel egyre elviselhetetlenebb lesz...

5. A fehérje-háztartás blokádja

A fehérjék (proteinek) minden kétséget kizárva rendkívül fontos építőkövei szervezetünknek, melyeket azonban csak kis mennyiségben igényelne a legfontosabb funkciók kielégítése érdekében. Minden ember, mint egy közel 50 000 protein-molekulával rendelkezik. A táplálkozással vesszük fel, s közel 20 aminosav az, amelyet mindenképpen igényel - ezek azok a bizonyos esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavak. Másként úgy is hívják még ezen aminosavakat, mint az életünk építőkövei...

Napi igényünk a fehérjéből kilónként, mint egy 2 gramm körül van. Rendkívül fontos, hogy előtérbe helyezzük a növényi fehérjéket, mert ezeket szervezetünk csak lassan bontja fel, így nem lehetséges a túlzott felvételük ellentétben az állati fehérjékkel. Ezek testünknek gyorsabban a rendelkezésére áll, azonban az komolyabban igénybe veszi szervezetünket a túlzott zsírokkal, koleszterinnel, purinnal, hormonokkal és egyéb peszticidekkel is...

Túl ezeken, az állati fehérjében gazdag táplálkozással igen gyorsan bekövetkezhet a szervezet túlsavasodása, hiszen egyidejűleg számos fontos ásványanyag vonódik el az egyéb fontos területekről ezen savak megkötése érdekében...

A Schüssler-sók jelentősége a fehérje-anyagcsere számára
Bár a fehérje emésztés folyamata egy rendkívül bonyolult és komplex folyamat, mégis egy bizonyos: ismervén Dr. Schüssler álláspontját, nem lenne lehetséges a Nr. 2 Calcium phosphoricum nélkül, tehát ennek a szernek is kulcs szerepe van testsúlyunk kontrolljában! A túlzott fehérjebevitel eredményeképpen, az ebben a folyamatban résztvevő fontos ásványi sók hiánya, de legalábbis lecsökkent jelenléte lesz megfigyelhető. Ez egy napjainkban egyre inkább terjedő "lopakodó tömegbetegség" kialakulása szempontjából is igen fontos. Szemléljük csak meg, miért: A hosszú hónapokon és éveken át tartó folyamatos állati fehérjékben gazdag táplálkozással lassan, de biztosan kialakul a szervezetben a kalcium-hiány. Elsősorban az állati fehérjék lebontása jár különböző savak termelődésével együtt és ezen savak megkötéséhez, ismételt kivezetéséhez ásványanyagok szükségesek...

Ilyen pl. a Nr. 2 Calcium phosphoricum , melyet a szervezet ilyen esetben egyre sűrűbben igényel. Mivel egyidejűleg egy lecsökkent kalcium-kínálat és bevitel is társul mindezekhez, a szervezet kénytelen az egyes raktáraihoz nyúlni, hogy elegendő kalcium-foszfát molekulákat tudjon a savmegkötéshez mozgósítani. No és hol van testünk legnagyobb kalcium-foszfát raktára? A csontjaink belsejében. Az éveken át fennálló tartós elvonás eredményeként jön tehát létre azon betegség, melyet oszteoporózisként, magyarul csontritkulásként ismerhetünk...

6. A szénhidrátok blokádja

A szénhidrátok közé a cukrot, a keményítőt és a cellulózt soroljuk. A zsírokon és fehérjéken kívül a harmadik legfontosabb és leggyakoribb táplálékunk. Testünkben a különböző biokémiai folyamatok által energiává alakul, midőn szénné, vízzé és hidrogénné bomlanak szét. A szénhidrátok emésztése már a szájunkban elkezdődik, a nyálban lévő enzimek (amilázok) segítségével. Ezek a szénhidrátokat kisebb "cukordarabkákra" bontják, többek között pl. diszaharidokra. Ez az oka is annak például, hogy a kenyér hosszabb rágást követően édesnek hat a szánkban. Miközben rágunk, hasnyálmirigyünk megkapja azon információt az agyunktól, hogy már egyes szénhidrátok úton vannak a vékonybél felé. Itt azután "kellemes fogadtatás közepette" előkészítik a különböző enzimei a további feladatokhoz - egyszerűcukrokká alakulnak, mint glükózok, fruktózok vagy galaktózok. A bélből azután bekerülnek a keringésbe, a véráramba, hogy így az egyes szerveinkhez is eljuthassanak...

Az egyik legfontosabb glükóz-raktárunk a májunk, ahol a glükózok az inzulin segédletével (hasnyálmirigy enzim) glükogénné alakulnak. A májat azonban glükogénként nem hagyhatja el; eredménye: lecsökkent vércukorszint és az ezzel együtt járó lecsökkent inzulin-kibocsátás. Amennyiben a testnek még több energiára lenne szüksége (glükóz formájában), abban az esetben a glükogént kell újra visszaalakítania glükózzá. A májunk mintegy 170 grammnyi raktára gyorsan megtelik, ám a szervezet képes még további 170 gramm glükogént az izmokba "félretenni", és elsősorban ehhez a tartalékhoz fog visszanyúlni egy esetleges nagyobb terhelés idején...

Azon glükózok, melyeket nem raktároz el testünk, a keringéssel a szerveinkhez, sejtjeinkhez jutnak, ahol közvetlenül energiává alakulnak vagy elhasználódnak. Itt a a glükózok oxigén kíséretében szénné és vízzé égnek (glükolízis). Ebben a rendkívül fontos folyamatban nem elhanyagolandó szereppel bírnak az ásványanyagok és nyomelemek is, mint a magnézium, a mangán, a kobalt vagy a réz. Ha azonban az elégetést követően maradna még glükóz, ám a glükogén-raktár telve, úgy az a testben fog elraktározódni, melyhez azonban előtte zsírrá kell alakulnia...

A Schüssler-sók jelentősége a szénhidrát-anyagcsere számára
Mind a Nr. 3 Ferrum phosphoricum , mind pedig a Nr. 6 Kalium sulfuricum a sejtek oxigénellátásában jeleskedik, azaz támogatja a glükóz elégetését (glükolízis). Ehhez azonban az amiláz nevű enzim kálciumot is igényel, hogy a szénhidrátokat kellőképpen fel tudja bontani. Éppen ezért oly' nélkülözhetetlen a glükóz-anyagcsere megzavart folyamatánál a Nr. 2 Calcium phosphoricum is...

7. A túlsavasodás, mint fontos tényező!

Sajnos egyre többen érintettek ebben a témában, hiszen táplálkozásunk és életkörülményeink nagymértékben "hozzásegítenek" bennünket ahhoz, hogy szervezetünk lassan, de biztosan, túlsavasodjék. A napjaink szintén túlzott mértékű szénhidrát fogyasztásának is meg van a maga problematikája, amely megint csak kihathat a testsúlyunkra is - persze negatívan. A szénhidrátok elsősorban (mint szacharidok) víz-, szén- illetve oxigén-atomokból állnak és ismételt lebontásuk és átalakításuk a Nr. 9 Natrium phosphoricum nélkül lehetetlen, mert a Nr. 9-es Schüssler-só segítségével válhatnak ismételten szénsavvá és vízzé. Így talán jobban megérthető, miért is növekszik oly' nagyon a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás alkalmával (elsősorban az ún. fehérlisztből készült sütemények említhetőek itt elsősorban) e biokémiai szer hiánya, illetve az is jobban érthető, hogy a raktárunk tartósmértékű "ürítése" következtében miért növekszik egyúttal a szervezet savszintje is...

Az izommunkát követően a tejsav szindioxidra és vízre bontódik. A széndioxidot a nátriumfoszfát ionok megkötik és a tüdőn keresztül, a kilégzéssel hagyja el testünket. A húgysav pedig, ami a fehérjeemésztést követően marad hátra, karbamiddá (húgyanyag) bontódik le és a vesék át ürül ki. Ha tehát a táplálkozásunk túl sok savat tartalmaz (vagy a táplálékunk az anyagcserében savakat termel), illetve túlzott mértékben képes megkötni a savakat, akkor ez rendkívüli mértékben veszi igénybe szerveztünk Natrium phosphoricum -háztartását. Az eredmény: ezen életsó raktára szervezetünknek fokozott mértékben kiürül. Ha pedig mind emellé egyre kevesebb jut be, akkor (ez egy szimpla matematikai számítás is egyben) ez hamarosan sejtpusztulást is eredményezhet...

Mint láthattuk, a zsír- és fehérjeemésztés bizonyos folyamatainak irányításában szintén fontos szerep jut a Nr. 9 Natrium phosphoricum-nak; Ha nincs elegendő belőle, hogy a felszaporodott savakat megköthesse, akkor az elhízáshoz és az egyes szervek elzsírosodásához is vezethet...



 
 
0 komment , kategória:  Schüssler sók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 497
  • e Hét: 662
  • e Hónap: 5066
  • e Év: 36795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.