Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jön a munkahelyi kaució? Még e
  2011-10-27 20:13:43, csütörtök
 
  Jön a munkahelyi kaució? Még egy ok a gyomorgörcsre

2011. október 27., csütörtök, 06:30

Szerző: D. Kovács Ildikó

Benne maradt az új, többször átjavított Munka törvénykönyve tervezetében a kaució intézménye. Ezt azokkal a munkatársakkal fizettethetnék meg a munkaadók, akik pénzzel vagy más értékkel dolgoznak. Kártérítést eddig is követelhettek a gondatlan munkavállalótól: a kaució csak arra jó, hogy az alkalmazottakat egy újabb technikával fölöslegesen stresszeljék.

Rendszeresen dolgoznak több millió forint értékű étkezési és egyéb utalvánnyal az egyik budapesti iroda munkatársai. Az utalványokat korábban nem tudták rendesen elzárni, csak egy átlagos szekrényben tartották őket. Az ugyan zárható volt, de bárki feltörhette volna, ha el akarja lopni. ,,Az egyik kolléganőmnek akkoriban a fiókjából tűnt el utalvány, ki is kellett fizetnie" - mesélte az ott dolgozó, neve elhallgatását kérő hölgy.

Valószínűleg jó pár olyan munkahely van még, ahol nem tudják megfelelő körülmények között tárolni a pénzt vagy az étkezési utalványokat, üdülési csekkeket, így nehezen várható el a dolgozóktól, hogy ők vállalják a felelősséget. A kormány által bevezetni tervezett munkavállalói biztosíték viszont pontosan arra adna lehetőséget a munkaadónak, hogy a felelősséget jogszabályi felhatalmazással az alkalmazottra hárítsa.

Biztosra mennének

A kaucióról az új Munka törvénykönyvében a következő - némileg egyszerűsített - körmondat szól: Ha a munkavállaló munkája során más munkavállalótól vagy harmadik személytől pénzt vagy más értéket, például utalványt vesz át, vagy részükre azt kifizeti, átadja, illetve ha ezek teljesítését közvetlenül ellenőrzi, akkor a munkáltatójával egyetértésben megállapodhat abban, hogy munkavállalói biztosítékot tegyen le.

A vonatkozó paragrafus szerint a ,,biztosíték összege nem haladhatja meg a munkavállaló egyhavi alapbérének összegét". A munkáltató az összeget elkülönített számlán helyezi el és a pénz csak kártérítésre használható fel.

A jelenleg hatályos Munka törvénykönyve (167. § 1. bekezdés) ennél egyfelől megengedőbb, hiszen gondatlan károkozás alapesetben legfeljebb félhavi átlagkeresetnek megfelelő kártérsítéssel sújtható. Ugyanakkor a károkozás, illetve a károkozó körülményeire (vétkesség foka, károkozás jellege, gyakorisága, az elkövető beosztása) tekintettel a kártérítés mértéke ettől eltérhet: ebben az esetben az összeg felmehet a kereset másfélszeresére.

Banki alkalmazottakra már korábban is rájárhatott a rúd: az ügyintéző és ellenőre akár a teljes kárért felelt akkor, ha a számfejtés vagy annak ellenőrzése során hibát követett el.

Felesleges nyomás

,,Mi is csak annyit tudunk róla, amennyi a sajtóban megjelent" - válaszolta a hvg.hu megkeresésére Schnider Marianna, a Liga Szakszervezetek munkajogásza. Ugyan az első és második törvénytervezetben is szerepelt a munkavállalói biztosíték, az egyeztetéseken nem esett róla szó, pedig szerettek volna tárgyalni róla. Értetlenül állnak a kaució előtt, igazából arról sem tudnak, hogy egyáltalán vannak-e nemzetközi példák.

A Liga álláspontja szerint ez az intézkedés a munkavállalókat kiszolgáltatottá teszi, még akkor is, ha ez nem a munkáltató egyoldalú kérése lenne, hanem közös megegyezéssel történne a dolog. Ráadásul a pénzintézeti dolgozókra eddig is szigorúbb szabályok vonatkoztak: nekik teljes kártérítést kellett fizetniük.

A munkáltató dolga a kártérítés behajtását tekintve is könnyebb lett: eddig bírósági úton kellett behajtania, míg jövő évtől csak fizetési felszólítást kell küldenie. Tehát a munkavállalónak kell bíróság elé vinnie az ügyet, ha úgy érzi, jogosulatlanul fizettették meg vele a kárt. Félnek, hogy ez visszaélésekre adhat lehetőséget - mondta Schnider Marianna.

Az új jogintézmény újabb anyagi terhet ró a munkavállalóra és a munkaviszonytól teljesen idegen - véli a munkajogász, aki szerint sem a munkaviszonyt létesítő, sem a már munkaviszonyban álló munkavállaló nincs olyan anyagi helyzetben, hogy biztosíték fizetésére képes legyen, de abban sem, hogy visszautasítsa a munkáltató megállapodás-kötésre irányuló ajánlatát.

Bizalmi kérdés

A kauciófizettetési lehetőség elvi hátterével egyetértenek, a teljesítést viszont kétségesnek tartják a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségénél (KISOSZ). Antalffy Gábor elnök szerint a kisvállalkozóknál, kiskereskedőknél gyakori jelenség, hogy ha a dolgozó bajt csinál, akkor másnap be sem megy dolgozni, egyszerűen felszívódik, a kárt pedig senki sem téríti meg.

,,Nézzünk egy karácsonyi vásárt - hoz az elnök egy gyakorlati példát - a kereskedő kitelepül, felvesz egy alkalmazottat, rábízza az árukészletet és ugyan naponta többször is ránéz, nem tud leltárt készíteni. Ha eltűnik az árukészlet egy része vagy a hiányzik a pénz a kasszából, a tulajdonos nehezen tudja rábizonyítani az alkalmazottra, hogy lopott."

A kereskedelemben Antalffy szerint bevett gyakorlat, hogy nem álláshirdetés útján vesznek fel új munkaerőt, hanem az ismeretségi körben keresgélnek, hiszen egy utcáról bejövő vagy a munkaügyi központ által kiközvetített munkaerőről nem lehet tudni, ha például lopásért bocsátották el az előző munkahelyéről. Ha mégis utóbbi úton érkezne az alkalmazott, szerinte a kaució letételével könnyebben vonnák felelősségre.

Amellett, hogy ez a vélemény diszkriminatívnak tűnik, éppen a kiskereskedelmi szféra az, amelyre leginkább jellemző a minimálbéres fizetés. Nem valószínű, hogy a munkavállalónak van annyi tartaléka, hogy abból jusson a munkavállalói biztosítékra.

Kíméletesebb megoldást keresnének

,,Megdöbbenéssel olvastuk már az első tervezetben is, hogy be akarják vezetni a munkavállalói kauciót" - meséli Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. A vidéki és kisebb boltokban a pénztárosok jelentős része még a szakmai bérminimumot, azaz 94 ezer forintot sem kapja meg, hanem minimálbért (78 ezer forint) keresnek. Ha őket arra kényszerítik, hogy letegyék a kauciót, akkor egyhavi munkabérrel károsítják meg, amit ilyen alacsony fizetés mellett nem engedhetnek meg maguknak.

Ha pénztárhiány van, akkor azt vagy megfizettetik, vagy más módon szankcionálják, két-három alkalom után akár el is bocsáthatják, életkorra való tekintet nélkül. Ez általában kisebb összegű leltári különbözet. Sokkal jobban járna mindenki, jegyzi meg Budayné, ha az alkalmazottal ezt fizettetnék csak ki - az állása viszont maradna.

A KASZ mindenképpen tiltakozni fog a tervezett újítás ellen. Mivel nincs emberük a parlamentben, képviselői módosítói indítvánnyal nem tudják befolyásolni a törvény tartalmát. Így inkább a munkáltatóknál fognak lobbizni.


http://hvg.hu/gazdasag/20111026_munkavallaloi_biztositek_szakszervezetek_#utm_sou rce=hvg_karrier&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2011_10_27&ut m_content=topbox
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felmentést harcoltak ki magukn
  2011-10-27 20:08:04, csütörtök
 
  2011-10-27. 12:40
Felmentést harcoltak ki maguknak a tótok: nem sajtol ki több pénzt Brüsszel belőlük

Szlovákia az euróövezet egyetlen országaként nem fogja növelni hozzájárulását az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF), mert a szerdai brüsszeli csúcstalálkozón felmentést kapott - közölte Iveta Radicová miniszterelnök csütörtökön délelőtt Brüsszelben.
"Döntés született, hogy Szlovákia ebben a tőkeemelési programban már nem vesz részt. A Szlovák Köztársaság felmentést kapott. Mi ebben a programban csak az eredeti megállapodás keretei között veszünk részt. Semmi több" - szögezte le a kormányfő. Hozzátette: "Szlovákia" az euróövezet egyetlen országa, amely mentességet harcolt ki magának ezen a téren.
Kérdésre válaszolva Radicová elmondta, hogy ezt elérni nem volt könnyű. "Nem volt ez könnyű. Mi azonban egyértelműen leszögeztük, hogy vannak bizonyos határaink, vannak bizonyos feltételeink, s ezt a határt egyszerűen nem lépjük át" - magyarázta Radicová. Hozzátette: úgy véli, hogy a szlovák álláspont azért talált megértésre az európai partnereknél, mert "racionális" volt.
A tót parlament két hete az euróövezet tagállamai közül utolsóként fogadta el az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) kapacitásbővítését. Miután a négypárti kormánykoalícióban ezen a téren nem volt meg az egység, Radicová a szavazást összekapcsolta a kormány iránti bizalmi szavazással, ami azonban kormánya bukásához vezetett. A második kísérletkor az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) támogatta a koalíciót, s ezzel az úgynevezett Szlovákia is jóváhagyta az EFSF kapacitásbővítését.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/3/87232/#ixzz1c0U8rPAx
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Túl sok iszap volt a tározóban
  2011-10-27 20:06:58, csütörtök
 
  2011-10-27. 18:48
Túl sok iszap volt a tározóban, a Mal a fő felelős - elkészült a jelentés

Túl sok vörösiszap volt a Kolontár melletti zagytározóban, ez volt a fő oka annak, hogy 2010 októberében átszakadt a tározó gátja - olvasható a katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottság csütörtökön megjelent jelentésében. A jelentés szerint a katasztrófa okai nagyon összetettek, de a Mal Zrt. a fő felelős.
Megjelent csütörtökön délután a parlament honlapján a tavaly őszi kolontári vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottság jelentése. A 2010. október 4-én történt katasztrófa során átszakadt a Kolontár melletti iszaptározó fala, több mint egymillió köbméter vörösiszap összesen 363 ingatlant rongált meg, ezek közül 306-ot le is kellett bontani. A katasztrófában tíz ember meghalt, több mint százan sebesültek meg, és nagyjából ezer embert kellett kitelepíteni az iszapömlés sújtotta területről.
A bizottság jelentése szerint a felelősség összetett, de "a tervezés és a kivitelezés során elkövetett hiányosságok miatt a tervezők és a kivitelezők marasztalhatók el". A jelentés szerint "a hatósági engedélyezés során a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a hulladékbesorolás, a töltésépítés, az üzemeltetés és annak időszakos felügyeletének ellenőrzése során alapvető hibákat követett el. Ezért az illetékesek felelősséggel tartoznak."
"Végezetül a MAL Zrt. alapvető felelőssége nem kérdőjelezhető meg [...] a katasztrófát nem lehet természeti katasztrófának vagy vis maiornak tekinteni, hisz egy sor technológiai, üzemeltetési hiányosságot lehetett az üzemnek felróni. Mindezek tételes igazolását és következményeit a bírósági tárgyalások hivatottak igazolni" - fogalmaz a jelentés.
A jelentés szerint a katasztrófa a bizottsági meghallgatások, tárgyi bizonyítékok és szakértői jelentések alapján a következő okokra vezethető vissza:
- a fő ok a jelentés összefoglalója szerint az, hogy az engedélyezettnél több vörösiszap volt a tározóban
- a jelentés szerint az engedélyezettnél több víz volt a tárolóban lévő vörösiszapon, ami hatalmas terhelést jelentett a gátnak
- a tároló állapotának figyelése nem volt megfelelő, a környezetvédelmi ellenőrzés is hiányos volt
- az iszaptározó töltéseinek építéséhez nem kértek megfelelő bányakapitánysági szakvéleményt, elég volt a jegyző jóváhagyása, ami a jelentés szerint "jogszabályi hiányosságra utal"
- az iszaptározó katasztrófavédelmi besorolása nem volt megfelelő, ezért nem őrizték az indokolt mértékben a tározót
- a hatóságok közötti egyműködés nem volt megfelelő
- nem volt körültekintő az átszakadt vörösiszap-tározó tervezése
- nem vizsgálták meg, hogy milyen feszültség keletkezik majd a tározó falában, és azt sem, hogy ennek milyen következményei lehetnek
- hibás volt az az engedély, amely nem veszélyes hulladékként sorolta be a tárolóban lévő vörösiszapot, így enyhébb követelmények vonatkoztak a kezelésére
Túl sok anyag volt a tározóban
A MAL Zrt. saját adatai alapján a katasztrófát okozó X. tározó 2010 közepére "csaknem megtelt". A tárolt vörösiszap felett több méter vastag lúgos folyadékréteg helyezkedett el, ami a cég szerint összesen 845 ezer köbméter volt, de a Műegyetem bizottság által idézett számítása szerint közel 960 ezer köbméter lehetett.
A tározó azért volt ennyire tele, mert a MAL Zrt. nem az úgynevezett száraz technológiát alkalmazta, hanem egészen híg állapotban, csővezetéken juttatta ki a gyárból a kazettába a vörösiszapot. "Az energiahordozók árának növekedése miatt az eleven iszap teherautós továbbítása a tározókba, vagy a bányászatban megszokott és jól bevált szállítószalagos továbbítás, mint lehetséges más megoldás választására nem került sor" - áll a jelentésben.
A bizottság jelentése geodéziai mérésekre hivatkozva azt írja: a katasztrófa következtében mintegy 1650 ezer köbméter anyag ömlött ki a X. kazettából, aminek kétharmada lúg volt. A MAL Zrt. jelentéshez csatolt észrevétele ezt vitatja, szerintük jóval kevesebb, "mintegy 3-400 ezer m3 vörösiszap és technológiai folyadék szabadult el a tározóból". A cég azt is vitatja, hogy a vörösiszap veszélyes hulladék lenne. "A vörösiszap nem veszélyes hulladék, A NaOH koncentrációtól függően maró, vagy irritáló (a vörösiszap felett található retúrvíz az irritáló kategóriába esik)" - állítja a cég.
A Mal állítása szerint a tározóban nem lehetett a megengedettnél több lúgos víz, hiszen "nem volt szabályozva hatóságilag az összes vízmennyiség". Észrevételeiben a cég állítja, hogy "a katasztrófát talajtörés okozta". A bizottság jelentése a Mal szerint "láthatóan szándékosan kerüli azt a kérdéskört", hogy 2010 második és harmadik negyedévében az esős időjárás miatt több mint 1 millió köbméterrel több víz került tározót körbevevő résfalon belülre, mint a 2009-es évben.
Szűklátókörű volt a MAL Zrt. vezetése
A bizottság szerint a bekövetkezett katasztrófáért döntően a MAL Zrt. a felelős. A jelentés szerint a vizsgálat során arra jutottak, hogy a társaság igazgatósága és menedzsmentje az üzem működése és az iszaptározó-tér üzemeltetése során gondatlanul járt el, csak részben számoltak azzal, hogy milyen műszaki követelményei vannak a vörösiszap-tárolásnak.
Nem a jó gazda gondosságával járt el a cég a vörösiszappal keveredett és fedett magas lúgtartalmú folyadék tárolásánál, kezelésénél és ártalmatlanításánál sem - olvasható a jelentésben. A dokumentum szerint nem voltak elég elővigyázatosak, és nem tettek intézkedéseket, hogy védelmi rendszert alakítsanak ki, vagy hogy a környező települések megfelelő védelemben részesüljenek.
A vizsgálóbizottság szerint a megismert adatok, vallomások a helyszíni szemlén tapasztaltak, továbbá a felkért szakértők véleményei "arra utalnak, hogy az ipari katasztrófa fő oka a társaság és a tulajdonosok szűklátókörű, a nyereséget előtérbe helyez ő és a biztonságos működést nem kellően biztosító vállalati stratégia és az ezt szolgáló gazdasági és technológiai döntések sorozata" volt.
A vizsgálóbizottság szerint a MAL Zrt. mellett felelősség terheli a környezetvédelmi hatóságokat is, elsősorban a Középdunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőit és munkatársait, akik a társaság részére kiadott egységes környezetvédelmi engedélyek és részengedélyek betartását nem kellő körültekintéssel ellenőrizték. A vizsgálóbizottság véleménye szerint felelősség terheli a tervezőt és a kivitelezőt is, és megállapítják, hogy "a meglévő gátakat a többi kazettánál is haladéktalanul meg kell erősíteni".
Több mint 35 milliárd a kár
A jelentés szerint a legutóbbi összesítés alapján több mint 35 milliárd forintnyi kárt okozott a katasztrófa. Az bizottság emlékeztet, hogy az állam a katasztrófa után rendelkezett a kárenyhítésről, de a kárenyhítésre fordított összeg célja nem a károkozók helyetti felelősségvállalás volt, csak szerették volna minél előbb rendezni az emberek lakhatását.
A bizottság szerint a MAL Zrt. is részt vett a kárenyhítésben, kb. 30 millió forintot adtak a károsultaknak, és a helyreállítási munkákban is részt vettek. A kárenyhítő alapba közel kétmilliárd forint folyt be. A jelentés megállapítja, hogy a MAL Zrt-re összesen 135,14 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, de a cég ezt eltúlzottnak tartja és a jogalapját is vitatja.
A jelentés nem tér ki arra, hogy az állam hogyan szeretné visszaszerezni a felelősöktől a kárenyhítésre és a helyreállításra fordított több mint 35 milliárd forintot.
Jól csinálta a kormány a jelentés szerint
A bizottság szerint a tragédia ráirányította a figyelmet az engedélyező hatóságok és jogkörök tisztázatlanságára, de "mára többnyire egyértelművé váltak az engedélyezés szabályai". A jelentés szerint további lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy egyértelmű legyen a hulladékok és a technológiai eljárás részét képező anyagok megkülönböztetése, a veszélyes hulladékká minősítés folyamata és az, hogy ki hogyan köteles megtéríteni a károkat.
A jelentés hosszansan méltatja a kormány intézkedéseit, és egyetlen javaslatot tesz: azt, hogy "a szerzett tapasztalatok birtokában javasolt egy, a gazdasági élet minden területét lefedő szakmai stáb készenlétben tartása" arra az esetre, ha egy gazdasági szereplőt bármilyen okból állami felügyelet alá kell vonni.
(Origó)


További részletek: http://kuruc.info/r/2/87248/#ixzz1c0TsDC2S
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kötvényt sem tudott eladni
  2011-10-27 20:04:51, csütörtök
 
  2011-10-27. 17:30
Egy kötvényt sem tudott eladni az állam

Egyetlen fillér államkötvényt sem tudott eladni az Államadósság Kezelő Központ a mai, csütörtöki aukción. Az ÁKK 40 milliárd forintnyi diszkont-kincstárjegyet akart értékesíteni, de csak 22,8 milliárd forintnyi mennyiségre érkezett ajánlat a befektetők részéről. Az ÁKK nem fogadott el egyetlen ajánlatot sem - vélhetően a magas hozamigények miatt.
Az aukció sikertelen lett, ilyenre még 2008 őszén, a válság kitörésekor, a feszült állampapír-piaci helyzetben sem volt példa, amint arra a Portfolio.hu rámutatott. Utoljára a meghirdetettnél kevesebb benyújtott ajánlat 2003 januárjában volt a 12 hónapos aukciók történetében, de még akkor is adott el papírokat az adósságkezelő.
A csütörtöki aukció sikertelenségében két tényező játszhatott szerepet. Egyrészt a piac jegybanki kamatemelést áraz, a befektetők ezért kivárnak, és akkor fognak vásárolni, ha a Magyar Nemzeti Bank megemeli a kamatot, így nagyobb nyereségre tudnak szert tenni. A sikertelenség másik oka a Magyarország leminősítésével kapcsolatos aggodalom lehet, amely Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai interjúja után felerősödött. Matolcsy a Heti Válasznak nyilatkozva jelezte, hogy reális lehetőség a leminősítés.
(Origó nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/2/87244/#ixzz1c0TJumuS
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Napi zsidó lelet: Dörner kinev
  2011-10-27 20:02:36, csütörtök
 
  Napi zsidó lelet: Dörner kinevezése ,,a zsidók magyarországi jólétét" veszélyezteti
2011. október 27. 07:14:51

Falusy Márton - Hunhír.info

dorner.jpgAggódnak a világzsidók. Tudjuk, ez a foglalkozásuk - reggel, délben, este aggódnak, reggel, délben, este hazudoznak, s ebből nagyon jól meg is élnek. Itt van például a világzsidók führere, Ronald S. Lauder - a világ egyik leggazdagabb embere -, aki a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökeként levelet írt Orbán Viktornak. Azt ,,kéri" - magyarul: követeli -, hogy a kormányfő ,,semmisítse meg Dörnerék kinevezését".

Ha jól számolom, két hete tart a nagy habverés az Új Színház körül. Vártam már, mikor jelenik meg a hír a Síp utcai különítmény honlapján arról, hogy mérhetetlenül aggódnak a világzsidók. Ma délután 3 óra körül végre megjelent a közlemény a mazsihiszos portálon: ,,A Zsidó Világkongresszus kéri Orbánt, hogy semmisítse meg Dörnerék kinevezését".

A viligzsidajokat ,,mélységes aggodalommal" tölti el Dörnerék kinevezése - áll abban a levélben, amely a hvg.hu birtokába jutott (a Síp utcaiak innen vették át a hírt, feldmájeréket tehát nem tájékoztatta a fővilágzsidó Lauder, ami nagy szégyen).

A levél teljes szövege tudtommal nem került nyilvánosságra, csupán néhány mondata olvasható a világhálón. A ,,legszebb" mondatot most megosztom a kedves Olvasóval. Nyílt, őszinte mondat, Lauder zsidóführer kertelés nélkül kimondta, mi az igazodási pont Magyarországon (és hazánkon kívül is, persze): a zsidók jóléte. Íme:

,,Mindennek, más politikailag motivált döntésekkel és közelmúltbeli fejleményekkel együtt, az a kockázata, hogy negatívan befolyásolják a zsidók magyarországi jólétét közép- és hosszú távon."

Érdekes megállapítás: ha Dörner az igazgató, Csurka az intendáns, akkor a hazánkban tetvészkedő zsidók jóléte veszélybe kerül. Dörner és Csurka miatt például drágább lesz a macesz, meredeken emelkedik a jó minőségű kipák ára és így tovább. Ha az Új Színházban bemutatják Csurka valamelyik darabját, csökken a zsidajok keresete. Igaz, nem rögvest, csupán ,,közép- és hosszú távon".

Ilyen hülyeséget már régen olvastam. Csak azt nem értem, miből tett szert annyi pénzre ez a holoiparos milliárdos, ha ilyen primitív gondolatok futkároznak odvas agyában?

Ha én Orbán Viktor kormányfő lennék, táviratot írnék Lauder zsidóführernek. Mondjuk valami ilyesmit:

,,Dörner marad. Stop. Csurka marad. Stop. Ha veszélyben jólétük, zsidók mehetnek. Stop. Nekem a magyarok jóléte a fontos. Stop. Magyarország a magyaroké."

Forrás: Hunhir.info

http://nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=90231
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarország ki fog lépni az E
  2011-10-27 20:00:56, csütörtök
 
  Magyarország ki fog lépni az Európai Unióból



Az európai pénzügyi rendszer leépülésével párhuzamosan Európa-szerte megnőtt a "parlamenti szélsőjobb" támogatottsága. Általánosnak tekinthető, hogy az önmagukat jobboldalinak nevező szervezetek kezdik felismerni az újabb szavazatszerzési lehetőséget, és igyekeznek meglovagolni a hullámot. Jelen helyzetben minden olyan szervezet támogatottsága csökken, ami az EU tagság mellett foglal állást, és a kormánypártok számára is azonnali népszerűségvesztést jelentene az európai gazdasági kormányzatnak való nyílt alárendelődés. A jobboldali önmeghatározású parlamenti pártok két tűz közé kerülnek: meg kell felelniük a rendszernek, amihez alkalmazkodnának, de meg kell felelniük saját szavazóiknak is. A radikális szélsőjobbnak nevezett irányzat támogatottságának növekedése pedig a jobbközép pártokat is rákényszeríti, hogy saját szavazóiknak egyre radikálisabb kijelentéseket tegyenek, miközben egyre nyilvánvalóbbá válik a külföldről való irányítottság.

Angliában nemrég a konzervatív-liberális kormánykoalíció elvetette azt a népszavazási indítványt, aminek tétje Nagy-Britannia EU tagságának fenntartása vagy megszüntetése lett volna. Az indítványt a konzervatív jobboldal nyújtotta be, és korábban több mint százezer választópolgár írta alá a petíciót. Cameron szerint a jelenlegi válságos időszak nem a legjobb alkalom az EU tagság kérdésének megvitatására, mert az csak tovább növelné a bizonytalanságot az Unión belül. Cameronnak igaza van: az EU tagságot még azelőtt kellett volna megvitatni, mielőtt megszületett, így megelőzhettük volna a bajt. Az EU tagságról szóló vita nemsokára az európai politikai élet középpontjába kerül, és egy ország kilépése is láncreakciót indíthat el. Azonban nem érdemes hiú reményeket táplálni: az angol példa is jól mutatja, hogy egy ilyen népszavazással való kilépés - ameddig az a rendszernek nem érdeke - nem történhet meg.

Magyarországon a Jobbik is ezt a helyzetet használja ki a terjeszkedésre. Vona Gábor szerint népszavazást kellene kiírni arról, hogy Magyarország tagja maradjon-e az Európai Uniónak, amit egy fél éves társadalmi vitának kellene megelőznie. Ez a felvetés két szempontból is célba talált.

Egyrészt szól a magyar társadalomnak, ami minden társadalmi felmérés szerint többségében ellenzi az EU tagságot. A Jobbik ígéreteit korábban szembesítettük a jelen hazugságaival, így a népszavazás kérdésének felvetése több szempontból is égetően szükségessé vált. A jobbikos szavazók elvárják, hogy a párt betartsa korábbi ígéreteit. Így a Jobbik két tűz közé került: polgárinak és "haladónak" kell mutatkozni, meg kell felelni a parlamenti mentalitásnak, és egyúttal meg kell felelni az egyre türelmetlenebbé váló szavazóknak. Azonban egy ilyen népszavazás nagy valószínűséggel nem jönne létre. A Fidesz kétharmad nem fogja engedni, mivel tisztában vannak azzal, hogy ha nem hamisítják meg az eredményt, a magyarországi lakosság többségi egyetértéssel kinyilvánítja, hogy ki kell lépni az Európai Unió szervezetéből. Ebben az esetben megszűnne a demokratikusságnak a látszata is, mivel nyilvánvalóan nem lépnének ki. Ezért Vona Gábor kijelentése különösebb veszélyek nélkül növeli a Jobbik szavazóbázisát. Mikor a Fidesz kétharmad elutasítja az előterjesztést, a Jobbik abban a szerepben tetszeleghet, hogy "mi megpróbáltuk", a "Fidesz miatt nem sikerült". Ami mentesíti a Jobbikot a saját ígéretek megszegésének terhe alól, és drasztikusan növelheti a párt szavazóbázisát, miközben a Fideszét csökkenti.

Másrészt az a kitétel, hogy a népszavazást fél éves társadalmi vitának kell megelőznie, egyfajta üzenetet hordoz a hatalomnak. Fél évnyi propagandával a lakosságot akármiről meg lehet győzni. Ha a Jobbiknak valóban célja lenne az Európai Unió szervezetéből való kilépés, miért akarná azt fél évet késleltetni? A lakosságot nem kell meggyőzni arról, hogy ki kell lépni. Viszont az ellenkezőjéről - kellő mértékű fenyegetettséggel - meg lehet. Ilyen fenyegetettség érzését alakítja ki például, ha a média hangsúlyozza, hogy kilépés esetén a pénzügyi "védernyő" megszűntével több százezer munkahely szűnhet meg, rengetegen utcára kerülhetnek, drasztikusan megemelkednének az élelmiszerárak, stb. A tömeget mindenről meg lehet győzni, és a Jobbik ebben a tekintetben ismét összekacsint a hatalommal. Vona Gábor sikeresen mutogatott mumusként a Fideszre, hogy a Jobbik így lovagolja meg ugyanazt a hullámot, amit Európa-szerte felhasznál a radikális jobboldal.

Ennek azonban végletesen káros következményei lehetnek. Ha a Jobbik sikeresen megvezeti a lakosságot, azzal hozzájárul a demokratikus rendszer fennmaradásához. Most a nemzeti radikális irányvonal az, ami az alaptalan reménnyel tarthatja bilincsben a magyarságot. A változások időszakára való felkészülés helyett az emberek ismét várakoznak: várják a következő választásokat, hogy elmehessenek a radikálisokra szavazni. Akik ha hatalomra kerülnek, majd kilépnek az Európai Unióból. És mikor behúzzák az ikszet, nem gondolnak arra, hogy a négy év elmúltával egy másik párt ígéreteire fognak várakozni, miközben a magyarság elöregszik, és lassan tolószékbe kényszerül.

Jelen helyzetben az egyetlen, ami valós megoldást jelent a társadalom önpusztítására, az a hungarista munkásállam kiépítése. Magyarország ki fog lépni a NATO-ból és az Európai Unióból. De nem a Jobbiknak köszönhetően!

Fenyvesi Áron - Jövőnk.info

2011. október 27.


http://jovonk.info/2011/10/27/magyarorszag-ki-fog-lepni-az-europai-uniobol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A cigánykérdés megoldása a Hun
  2011-10-27 19:57:59, csütörtök
 
  A cigánykérdés megoldása a Hungarista Munkásállamban


Részlet az MNA államépítési alapjai című munkaanyagból. A tőlünk másolók és ötleteket lopkodók is bátran olvashatják, bár nem hisszük, hogy a miniszterelnök egy héten belül fölolvassa a Parlamentben...

Vannak népcsoportok (nem használjuk most a fajok kitételt), akik önerőből képtelenek a környezetük kulturális és civilizációs szintjére felemelkedni. A cigányság esetében ezt több évszázados tapasztalat bizonyítja. Mária Terézia cigánytörvényeitől kezdve napjainkig minden igyekezet hiábavalónak bizonyult. Ez csak részben írható a cigányság rovására, mert másrészt a módszerek voltak rosszak. A szabad mozgás tiltásától kezdve napjaink segélyezési módszeréig - beleértve a Harmadik Birodalom kategorizálását is - csak tüneti kezelések voltak, és a lényeget nem érintették.

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a cigány soha nem lesz képes arra a szintre felemelkedni, amire más civilizált kultúrnépek. Ezt nem is lehet elvárni, de azt igen, hogy a képességeiknek megfelelő módon hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. Erre a műveletre a demokrácia alkalmatlan, és a cigányproblémát az egész társadalom lezüllesztésével igyekszik megoldani, miközben a kiváltságos réteg jól őrzött és védhető területeken él, és szinte semmilyen formában nem vesz részt a lezüllesztett társadalom életében.

A Hungarista Munkásállam minden egyes tagja számára előírja, tőle megköveteli a munkát, és ezért megfelelő díjazásban részesíti. A cigányoktól is. Még az analfabéta cigányoktól is, mert egy társadalomban vannak olyan műveletek, munkakörök, amit így is megfelelően el lehet végezni. Azokat pedig, akik a tőlük elvárható munkát (nemzetszolgálatot) megtagadják, átnevelő intézményekben, táborokban addig tartják felügyelet és munkavégzési kötelezettség alatt, amíg gondolkodásuk jó irányban meg nem változik. A változást oktatással segíti az átnevelő intézmény.

Azokban a térségekben, ahol rendkívül rossz az általános helyzet (lakás, ellátás, bűnözés, munkakerülés, stb.), tíz-tíz problémás családot egy-agy szociális munkás felügyel, aki rendőri státusszal rendelkezik. Jogában áll figyelmeztetni, ellenőrizni és végső esetben átnevelő intézménybe küldeni az arra rászolgálókat. Minden bírósági eljárás nélül három hónapos időtartamra. További sorsáról az intézmény szakembere a bírósággal együtt dönt.

Ki kell iktatni azokat az elemeket, melyek akadályozzák a cigányság beilleszkedését a munkástársadalomba. Mindenekelőtt az alkoholfogyasztás, a szerencsejáték és a prostitúció lehetőségét kell megakadályozni, akár részleges, helyi alkoholtilalommal, illetve a szórakozóhelyek, kocsmák bezárásával. A hatósági intézkedések ellenszegülőivel szemben elrettentő jellegű ítéleteket kell hozni, és ennek megfelelő propagandát kell biztosítani. Általános nyugtalanság esetén a helyi statárium is alkalmazható.

A beilleszkedett, munkás cigány teljes jogú tagja a társadalomnak, hátrányos megkülönböztetés nem érheti. A segélyezés, cigányprogramok, pozitiv jellegű megkülönböztetések tiltott műveletek, mert akadályozzák a program sikerét. A munkával megkeresett pénz értékesebb, mint a segélyként kiosztott, és ezt az értékalapú szemléletet kell erősíteni, nem pedig további vegetálásra kényszeríteni a cigányság százezreit. Az egyik a feltörekvő akaratot támogatja, a másik a züllést és a bűnözői életformát erősíti.

A program sikerét csak az erős állam képes biztosítani. A demokrácia gyenge, korrupt és bűnöző jellegű. Amíg a Hungarista Munkásállam hatalmi helyzetbe nem kerül, a cigánykérdés megoldására semmi remény, és a jövőben a helyzet csak rosszabbodni fog. A cigány-autonómia a demokrácia terméke, és olyan helyzetet teremtene, mely örök időkre konzerválná a cigányság mai helyzetét és elviselhetetlen terhet jelentene a dolgozó, értékteremtő társadalom számára.

Kassai Ferenc - Jövőnk.info
2011. október 27.

http://jovonk.info/2011/10/27/ciganykerdes-megoldasa-hungarista-munkasallamban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az igazság az inflációról!
  2011-10-27 19:55:55, csütörtök
 
  Az igazság az inflációról!


Dátum: 2011. October 27. Thursday, 09:16
Publicisztika

Előző cikkünk megmozgatta az olvasóink fantáziáját. Elsőre sokan nem is hitték el, amiket írtunk - a monetáris és fiskális szavak jelentése volt ugyebár a téma-, de miután utánanéztek hívtak minket és írtak nekünk kifejezve megdöbbenésüket.

Az inflációt viszont sokan nem értették. Ezért nagyon fontos, hogy ezt is nagyon hamar tisztába tegyük. Az infláció témája ugyanis az egyik legnagyobb hazugság a mai pénzügyi világban.

Seprik az utcán az értéktelen pénzt a háború után! Biztos sokan láttunk vagy rendelkezünk is ilyen milpengőkkel.

A legveszélyesebb az a dologban, hogy sokan azért nem tudják, hogy mi is az infláció, mert meg vannak tévesztve. Ráadásul nagyon nehéz őket meggyőzni, mert számukra nagyon hiteles emberek a szüleik és a tanáraik tévesztik meg őket, teszem hozzá nem direkt, mert ők maguk is szentül hiszik, hogy az igazat mondják.

Nos tehát, kezdjünk neki! A szokásos figyelmeztetés. Csak akkor olvassa tovább, ha jó idegállapotban van!
Az infláció könyv szerinti definíciója: Az infláció a közgazdaságtanban az árszínvonal tartós emelkedése, a pénz vásárlóerejének romlása mellett. Ellentéte az árszínvonal csökkenése a defláció. Az infláció tehát a pénzromlás! Ráadásul mi magyarok ebben világelsők vagyunk déd- és nagyszüleink mesélnek nekünk a II. Világháború utáni inflációról, mely a történelem eddig ismert legnagyobb pénzromlása volt. Tízmilliárd millpengőkért sem lehetett semmit sem venni. Ezért beleégett a magyar ember homlokába az a téves adat, hogy nem szabad pénz nyomtatni, mert, akkor infláció lesz. Ez kérem óriási tragédia, ez egyszerűen nem igaz!

A pénz mennyiségének meghatározása nagyon fontos dolog a gazdaságban. Gondoljunk csak bele, ha nincs elegendő pénz forgalomban, akkor miből vásárolnának az emberek bármit is? Miből fizetnének adót? Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy - az egyszerűség kedvéért - az összes áru egy ország gazdaságában 100 db kerékpár. Semmilyen más áru nincs. Az összes forgalomban lévő pénz mennyisége meg 1000 forint. Könnyen kiszámolható, hogy egy kerékpár ára 10 forint lehet nagyjából. Mi történik? Ha a pénz mennyiségét csökkentjük - mondjuk kivisszük külföldre -, és csak 500 forint lesz az országban, akkor azt vesszük észre, hogy 1 kerékpár ára előbb-utóbb beáll 5 forintra (defláció). Ha viszont nyomtatunk még pénzt, vagyis növeljük a pénzkészletet - tegyük fel - kétezer forintra, akkor azt figyelhetjük meg, hogy egy kerékpár ára 20 forint lesz. Na, ugye mondhatja erre valaki, nőtt a pénzkészlet nőttek az árak.

Igen ám, de mi van akkor, ha marad az 1000 forint pénzeszköz az országban, de már nem 100 db kerékpár van, hanem közben előállítunk még 100 darabot és immár 200 darab kétkerekű lesz az országban? Ekkor azt figyelhetjük meg, hogy mivel a pénzkészlet nem követi az árualap növekedését a kerékpárok ára 5 forintra esik, pedig igazából 10 forintot ér. Hoppá! Magyarul, akkor nincs se infláció, se defláció, ha az árualap és a pénz mennyisége egyensúlyban van! Ezt szokták úgy is mondani, hogy lehet pénz nyomtatni, csak kell annak fedezetének lennie.

Szóval mi a jelenlegi helyzet? A magyar gazdaság termel bőven árukat és szolgáltatásokat. Tehát a magyar munkaerő fedezi a pénzkibocsátást, vagyis a pénzkészlet növekedésének a lehetőségét. Ehelyett mit tapasztalunk? A pénzkészlet nemhogy nő, hanem csökken! Ráadásul az infláció mégis nő! Hogyan lehet mindez?

A csapda a következő. A múlt héten tárgyaltuk ugye, hogy a monetáris politikának (a jegybanknak) a feladata a pénzmennyiség szabályozása. Ha tehát bővíteni kellene a pénzkészletet, azt neki kellene megtennie. DE! Sajnos a jegybank már nem magyar tulajdon és így nem is várhatjuk el, hogy az ország érdekében cselekedjen. A pénzkészlet bővítése nem a magyar forint nyomtatásával valósul meg, hanem ,,csak" államkötvényt nyomtatunk, amit ,,befektetők" megvesznek. Így nem az áruk megvásárlása állítunk elő pénzt, hanem a ,,befektetőknek" a kamatok visszafizetésére. Emlékszünk mi történik, ha a pénzkészlet egy részét kivisszük az országból? Elvileg csökkennie kellene az áraknak, mint amikor 100 kerékpárra 1000 forint helyett csak 500 forint maradt. De akkor nálunk, hogyan lehetséges, hogy annak ellenére, hogy az uzsorás magukat ,,befektetőknek" mondott elemek kiviszik a pénzt és mégis emelkednek az árak. A csapda része, hogy ezeknek a befektetőknek a kezében van néhány olyan dolog, amire nekünk nagyon nagy szükségünk van, és nem rendelkezünk vele. Ilyen például az olaj. Ezeknek a külföldről beszerzett termékeknek (importcikk) az árát ők, mármint a befektetők állapítják meg. Figyelem, nem a piacszabályozza, hanem ők állapítják meg. Persze valamilyen porhintéssel mindig meghülyítenek minket, és megindokolják az emelést, például, Katrina hurrikán, líbiai helyzet, az amerikai olajkészletek állása, a napfolttevékenység, a fókák nemi élete, a latin amerikai szöcskeugró bajnokság bojkottja stb.

Így ezek a pénzügyi elnyomók elérik azt, hogy egy nemzetállam (nem csak a magyar), mely bár rengeteget dolgozik és termel, a csökkenő pénzkészlet ellenére azt veszi észre, hogy az árak a kereslet csökkenése ellenére emelkednek, vagyis romlik a pénz, nő azt infláció! A helyi kormány, hogy fenn tudja tartani a közszolgáltatásokat és fizetni tudja a ,,befektetőknek" a kamatokat ezért az adóprés eszközéhez nyúl (értsd megszorítás) és az saját állampolgáraitól és vállalkozóitól behajtja a pénzt, ezzel tovább csökkenti a pénzkészletet. A jegybank meg tudják, hogy küzd az infláció ellen? Úgy hogy emeli a kamatokat, vagyis az irányadó kamatlábat? Miért? Azért, mert ott olyan közgazdászok ülnek, akik a pénzügyi elnyomók által írt könyvekből tanulták a közgazdaságtant. Azzal az indokkal emelik a kamatokat, hogy az infláció így csökkeni fog, mert a fogyasztás mérséklődik, mert az emberek nem vásárolni fognak, hanem bankba teszik a pénz a magasabb hozam reményében. Ekkora néphülyítést. Az infláció nem azért nőtt, mert a magyar nyugdíjas és minimálbéres 5 millió ember megrohamozza a TESCO-t és a LIDL-t, immár nem 10 deka párizsit, hanem 15 dekát vásárolva. Nem, nem. Az infláció azért nő, mert a fogyasztás mértékétől teljesen függetlenül, emelkedik a benzin, a gázolaj, az internet (kommunikáció), a víz, a gáz, az áram, stb. ára. És persze ne feledjük a családi (deviza) hiteltörlesztő részleteket se. Mire a magyarok többsége eljut odáig, hogy minden sárga csekkét kifizesse, a maradék pénz - ha marad - arra elég, hogy ne halljon éhen a gyerek.

Az Orbán kormány megpróbált egy kicsit más dolgot csinálni az elején, mint az előző kormányok. Mi történt? Behívták őket egy szobába és megmondták nekik: - Gyerekek, vagy fizetitek a kamatokat vagy leváltunk benneteket. - Értsd ezt úgy, hogy pénzelünk ellenzéki szervezeteket, a médián keresztül kivégzünk titeket, ha nem törlesztetek.

Orbánék úgy megijedtek, hogy elsődleges kommunikációjuk lett a hiány tartása mindenáron. Mikor Bajnai mondta, hogy kőbe van vésve a 3,8%-os hiány (gondolom Bajnai is járt abban a bizonyos szobában), akkor a Fidesz röhögött és tiltakozott, most mit hallok, hogy idén kőbe van vésve a 2,9%-os jövőre a 2,5%-os hiány.

Jelenleg semmi különbséget nem lehet tapasztalni a Bajnai és az Orbán kormányzás között. Talán Orbán keményebben szorít meg. Ennyi!

Tudjuk miért? Hogy benyaljuk azoknak a ,,befektetőknek", akiket ,,meg kell nyugtatni", hogy ugyan vásároljanak már magyar államkötvényt, hogy legyen pénzünk. És mindezt ahelyett, hogy mi magunk nyomtatnánk pénz, ami ugye árualappal bőven fedezett és még uzsorakamatot sem kell rá fizetni.
Amíg ezen nem változtatunk, addig esélyünk sincs a kilábalásra. És annak ellenére fog nőni az árszínvonal, azaz infláció lesz, hogy a magyar lassan éhen hal.

Forrás: szabadeuropa.com

http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4469
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jó hír: tömegével menekülnek K
  2011-10-27 19:53:16, csütörtök
 
  Jó hír: tömegével menekülnek Kanadába a cigányaink

Sajnos az egészben az a baj, hogy ott nem szeretik az élősködőket és hamarosan visszazavarják őket.
2011/10/27 - 11:19 Szent Korona Rádió

Naponta mintegy ötven, a zsidó jogvédőik által felcukkolt magyar állampolgárságú cigány érkezik Kanadába a pearsoni repülőtérre, hogy menekültstátuszt kérjenek az országtól - a további élősködésük reményében -, mert állításuk szerint Magyarországon üldözik őket a "neonácikok és a szkinheddek".
A múlt héten egy géppel egyszerre 110-en érkeztek Kanadába a pearsoni repülőtérre, a reptérnek pedig az akkor szolgálatban lévőkön kívül több vámost is be kellett hívnia, hogy foglalkozni tudjanak a Magyarországról érkezőkkel - írja a Toronto Sun. (...)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élő képek az elsodort faluból
  2011-10-27 19:51:14, csütörtök
 
  Baranyi Győző: Élő képek az elsodort faluból


Szabó Dezső egyik legismertebb munkája, Az elsodort falu, a magyarság számára kincsesbánya, amit reánk hagyott tanulságként, figyelmeztetésnek, átgondolásra . Nyelvezete, színes kifejezéstára egyedülálló . A parasztság szeretete, követnivaló szemlélete, szinte kimaradt a magyar nép mai ábrázolásában . Fővárosunk romlásbefogadó képessége szinte egyedülálló a világon . Minden féle könnyű kacat, hitvány szellemiség, ostoba ábránd, itt vevőre akad, élvezettel szürcsölik a rontás eme negédes szellemi italát, méghozzá önkéntesen .

Budapest és a vidék : abban is a Székelyföld egy eldugott falucskája éles ellentétet mutat, mintha két világot látnánk megjelenni egyszerre, két Magyarországot . Még egységes országként értelmeztük a Kárpátmedencét, benne meghatározó többségben a magyarságot, de az egyes helyeken gyökeret verő idegen fajok indulatairól is képet ad nekünk . Elénk tárja sorsát a földet szerető nemes magyar embernek, egy tehetséges írónak, a református papnak, meg a falusi tanítónak, s ezek családtagjainak .

Háború szörnyűségeiről képet ennyire tisztán keveset kapunk . Magyarország belső ellenségeinek furkálódásait, előretörését ennyire nyíltan kevesen írták meg előtte, vagy ha igen, arról sem tudhattunk meg sokat mi magyarok . Miként lesz Schönberger bácsi fiából báró Sarkadi, s a pénz ingatag hatalma mire képes az ő kezükben . Egy, a csodálatos szépségét kezelni nem tudó papi gyermek, s az őt körülvevő asszonyok ebből következtethető felelősségének a leírását, ami furcsa indulatokra készteti egy közösség értelmiségi családjainak nőtagjait .

Böjthe János sorsa ez a szomorú történet, amit büszkén, nevetve visel a legnagyobb megpróbáltatások idején is . Hatalmas termete, támaszt nyújt azoknak, akik valahol elvesztették lelki erejüket, életük értelmezésének szent fonalát . Ez a nemes egyszerűségben élő székelyföldi család összekovácsolja a roskadozó falu tagjait, segít ott, ahol segítségre van rá, meghatározza az éppen esedékes munkálatokban mindenkinek a maga helyét . Nagyon megszerettem alakját, azt amit képvisel abban az ősi kultúrában, ami már eltűnni készül modern áramlatok hatására . Mindannyian megéltük emlékeinkben ezt az embert . Amikor kutakodni kezdünk lelki örökségünk legmélyén, apáink, nagyapáink életritmusára emlékezve, megtaláljuk őt benne .

Hol vannak ezek a tanyán élő nemes lelkű emberek napjainkban ? Ki védi meg az elhagyott falusi portákat, ahol egyedül élnek múltba révedő, hagyományokkal terhelt emberek . Régen mindent megtermelt a magyar paraszt, amire szüksége volt . Előrelátóan vetett, bőségesen aratott, állatokat tartott, gyümölcsfákat ültetett, béreseket, napszámosokat foglalkoztatott, akiket terményben fizetett meg, s az pénz alkalmazása nélkül tarthatta állatait falun . Ökrös szekér, lovas hintó, ekevas, szénakazal, gémeskút, most már furcsaság számba megy vidéken is, a lebetonozott szántóföldek mellett . Ipartelepeket terem a zsíros anyaföld, melyekhez széles út vezet . Ugyanúgy kezdődött ez is, mint amikor először vasutat építettek falvakon keresztül, ahová így a tőke kényelmesebben eljuthatott .

Budai kávéházak, hangulatos éttermek, kifőzdék emléke már a múltté . Amikor álmai fő városát akarta meghódítani az a megtévedt leány, nem is tudta mibe vág bele . Pénzért odaadta testét Sarkadinak, akinek mit számított az a pár ezer bankó, de ez a butácska szépség észre sem vette, hogy mégis ő az áldozat .

Újgazdagok ingatag világát élte a kereskedelemből meggazdagodott piperkőc népség, akik ott duhajkodtak még éjszaka is az előkelő szórakozóhelyeken . Két kézzel szórták a pénzt, miközben sokaknak kenyérre sem tellett . Mint a fénybe vágyó pillangót, úgy ragadta magához a minden erkölcsi értéket figyelmen kívül hagyó leánykát ez a dús gazdagság . Majd amilyen gyorsan a felszínre kerül valami, olyan hamar oszlik szerteszét ez a látszólagos gazdagság .

Ünnepelt írók között is a legünnepeltebb lett Farkas Miklós, aki szerkesztők nyelvén énekelt csodákat, virtuóz gondolatait képtelenek voltak követni lúdtalpas írótársai, akikből szenvedve, kínkeservesen törtek elő a sorok . Mégis felemésztette őt ez a gépezet, mert tartás nélkül nehéz maradandót alkotni . Mintha Ady párhuzamot felfedeznék fel benne, egy ébredező Adyét, aki élete végén rádöbben arra miként használták őt, szeretett népével szemben . 1911-től kezdve a sátánt szolgálta úgy, hogy észre sem vette .

Wass Albert soraiból is kiérezni Szabó Dezső írói munkásságának e tökéletes szemléletét, akit méltánytalanul mellőztek egy évszázadon át ! Az elsodort falu egy alapmű . Sokan merítettek belőle, ha mást nem, hát lelket, amiből meríthet az elárvult magyar . Sorainak gazdagsága, képeinek tisztasága, szókincsének ellenállhatatlan művészi ereje megszégyeníti korunk ellaposodott bértollnokainak sokaságát . Műveiben ostorozza ezt a bágyadtságot . Alakjaiban elénk tárja tévedéseinket, de mutat kiutat is ebből, amelynek nem adnak hangot a cenzúra idegen szívű urai .

Református papunk vívódásait szinte meg sem értheti az, ki nem ismeri Kálvin János tanításait, ezt az Isten sajátos értelmezését megjelenítő vallást . Egy szép szónoklat többet ér számára, mint az élet valósága . Szerep csupán, amit eljátszik érzelmei húrjain, viszont saját példával nem jár elől . Gyermekeinek sem tud hazudni, látják gyarlóságait, melyektől szabadulni képtelen . Felesége zongorázik, előkelően jelenik meg ura mellett, de valahogyan elvész cselekedeteiben a lényeg . Vetélytársa, a helyi tanítóné, minden lehetőséget megrakad, hogy lerántsa a leplét a varrónő leányáról, aki tiszeteletesnévé lett, mégis kevés ez ahhoz, hogy megbocsássa neki . Fekete indulatok, fel nem oldódó rétegeződések csatároznak benne, amit a legfeketébb történelem halált hozó napjai sem kisebbítenek .
Tragikus remekmű ez a Szabó Dezső könyv, szembesít bennünket önmagunkkal . Elénk tárja azt, amiért haldoklik ősi nemzetünk . Még sem engedik elfogadtatni, megismertetni velünk őt az ellenségeink, akik a tömegtájékoztatás monopóliumát a kezükbe vették . Ezért lehet tabutéma mai is köztelevíziónkban e tragikus sorsú, elhallgatott íróóriásnak az életműve . Amiről nem beszélnek, az szerintük nem is létezik . Az elsodort falu kötelező olvasmány minden magát magyarnak valló ember számára . Keressük meg, építsük ujjá falvainkat, leheljünk életet a haldokló tanyavilág házaiba, éljünk hozzájuk méltó életet mai vívmányaink segítségével . Ezt követi majd a magyar feltámadás, ami megmentheti az egész emberiséget .
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 801 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 760
  • e Hét: 2247
  • e Hónap: 13358
  • e Év: 166854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.