Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Damjanich János imája
  2011-10-05 19:46:55, szerda
 
  Damjanich János imája

Ima kivégeztetésem előtt, 1849. október 5-ről 6-ra virradóra
Mindenség ura! Hozzád fohászkodom! Te erősítettél engem a nőmtől való elválás borzasztó óráiban, adj erőt továbbra is, hogy a kemény próbát: a becstelen, gyalázatos halált erősen és férfiasan állhassam ki. Hallgasd meg, ó, Legfőbb Jó, vágyteli kérésemet! Te vezettél, Atyám, a csatákban és ütközetekben
- Te engedted, hogy azokat kiállhassam, és a Te védelmező karod segített némely kétes küzdelemből sértetlenül kilábolni - dicsértessék a Te neved mindörökké!
Oltalmazd meg, Mindenható, az én különben is szerencsétlen hazámat a további veszedelemtől! Hajlítsad az uralkodó szívét kegyességre a hátramaradó bajtársak iránt, és vezéreld akaratát a népek javára! Adj erőt, ó, Atyám, az én szegény Emíliámnak, hogy beválthassa nékem adott ígéretét: hogy sorsát hitének erejével fogja elviselni.
Áldd meg Aradot! Áldd meg a szegény, szerencsétlenségbe süllyedt Magyarországot! Te ismered, ó, Uram, az én szívemet, és egyetlen lépésem sem ismeretlen előtted: azok szerint ítélj fölöttem kegyesen, s engedj a túlvilágon kegyes elfogadást találnom. Ámen
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Balogh József: Aradi őszi dal
  2011-10-05 19:40:13, szerda
 
  Balogh József: Aradi őszi dal

Figyel az Isten árván,
Nem áll magyar a strázsán

Kinek volt ez az átka?
Néma a börtön rácsa.

Amikor bátrak halnak,
Ki kezd új forradalmat?

Gyilkol idegen horda,
S Petőfi kardja rozsda.

Ősz van, dermed a lélek,
Aradi gyertyák égnek.

Tábornok-tizenhármak,
Rájuk angyalok várnak.

Hant kortyolja a könnyet,
S csöndek, iszonyúk jönnek.

 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Juhász Gyula: Vértanuink
  2011-10-05 19:11:53, szerda
 
  Juhász Gyula: Vértanuink
1918. okt. 06

A föld alól, a magyar föld alól
A vértanúk szent lelke földalol:

E nagy napon, hol emlék s béke leng,
A bús bitókra hittel nézzetek!

Hittel, reménnyel, mert most kél a nap,
Minden napoknál szebb és szabadabb!

A nap, melyért mi vérben esve el,
Nyugodtan haltunk ama reggelen.

Szemünk nem látta, lelkünk látta csak,
Hisz onnan jönnek mind e sugarak;

Hisz onnan árad, új világ felett,
Szentháromságunk, mely jövőt teremt:

Szabadság minden népnek, aki él
S halni tudott egy megváltó hitér,

Egyenlőség, hogy Ember ne legyen
Mások szabad prédája, becstelen.

Testvériség, mely át világokon
Kézt fog a kézbe, hisz mind, mind rokon.

Ó magyarok, ti élő magyarok,
A halhatatlan élet úgy ragyog

Rátok, ha az egekbe lobogón
Igazság leng a lobogótokon,

Az Igazság, mely tegnap még halott,
Világ bírájaként föltámadott.

A népek szent szövetségébe ti
Úgy lépjetek, mint Kossuth népei.

A föld alól, a magyar föld alól
A vértanúk szent lelke így dalol
 
 
0 komment , kategória:  Október 06  
Bakos Erika: Őszi idill
  2011-10-05 17:36:01, szerda
 
  Bakos Erika: Őszi idill /Ősz Dánielné, Marikától kaptam
2011. szeptember 2
Forrás POET
Link

.....



A vers címének másik változata: Őszi ének, ami nekem már megvan az alábbi kinken:
Link

Forrás: Irodalmi szempont
Link
Ugyanazon versnek kétféle címe van.



 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Szüreti furmintos marharagu
  2011-10-05 13:48:13, szerda
 
  Szüreti furmintos marharagu kapros-juhtúrós gombóccal
Lorien receptje


Hozzávalók
- 6-6.5 kg érlelt marhalábszár
- 1 marhafarok
- kb. 15 deka kacsa, liba- vagy mangalicazsír
- 2 palack furmint (most Kerkaborum)
- 1.5 liter marha alaplé vagy húsleves
- 5 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 5 szál nagy sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 50 g szárított vargánya
- 650 g tejföl
- fűszercsomó: zellerzöld, petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél, zsálya, rózsabors, feketebors, római kömény
- só
- 1 nagy csokor snidling
- 15 szárított zsemle
- 1.5 kg juhtúró
- 15 tojás
-1 csokor kapor

Elkészítése
A bográcsban zsírt hevítek, beledöntöm a 4-5 centisre kockázott lábszárat és illeszkedéseknél "felkarikázott" marhafarkat. Néhány gallyat dobok a bogrács alá, hogy amíg pirul a hús, nagy tűz legyen. Egy megfelelő fakanállal óvatosan forgatom a húst, majd amikor kifehéredett és egy kicsit megpirult, hozzáadom a hagymát. Tíz-tizenöt percet együtt pirítom tovább, majd sózom, felöntöm a borral és az alaplével (egyenlő arányban legyen). Innentől kezdve tilos fakanállal kevergetni, csak rázogatni, forgatni. Amint forrás után elült a habja, hozzáadom a 4-5 cm hasábokra vágott zöldségeket és a fűszercsomót (a száraz fűszereket gézbe tekerem). Csak a parázson, csendesen bugyborékolva főzöm, azaz inkább kiolvasztom a húst. (A szél természetesen ellenem dolgozott, ezért néha 1-2 közepes ággal pótoltam a parazsat, vigyázva, hogy még épp ne lángoljon.) Forrástól számítva kb. három és fél óra múlva készül el. Félidőben hozzáadom a megmosott szárított vargányát, lesz ideje a lében beázni, fűszerként használom. Mielőtt leveszem a tűzről, ellenőrzöm a sózást, kidobom a fűszercsomót, beleszórok egy nagy csokor metélőhagymát, hozzáadom a tejfölt, és a bográcsot rázogatva elkeverem. Miközben a ragu főtt, lereszeltem a zsemléket, összeállítottam a gombóc tésztáját a finomra vágott kaporral. A nagy mennyiségre való tekintettel segítőket toboroztam, ketten formáztuk a gombócokat, egy valaki pedig a gombócok két felét villával belapította, hogy jobban felvegye a szaftot. Amint a gombóc kifőtt (5 perc), egyet ellenőriztem, majd leöntöttem róla a vizet és tálaltunk

...... ............

 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Avokádókrémleves kókusztejjel
  2011-10-05 13:07:57, szerda
 
  Avokádókrémleves kókusztejjel

Hozzávalók
- 3 dl víz
- 4 db újhagyma
- 1 db nagy gerezd fokhagyma
- 1 db friss, zöld csili paprika
- 1 kis csomó korianderzöld
- 2 db avokádó .


- 3 dl natúr joghurt
- 1.5 dl kókusztej
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- cukor, só, fekete bors
- egy fél leveskocka

Elkészítése
Egy kis vizet felforrósítunk, beleöntjük egy mérőpohárba, és feloldjuk benne a leveskockát, majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy 3 dl folyadékunk legyen
Az újhagymát megmossuk, és kis darabokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk és összezúzzuk. A csili paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és apróra összevágjuk.
A koriandert megmossuk és megszárítjuk. Néhány levelet félreteszünk, a többit durvára összevágjuk.
Az avokádókat megfelezzük, és a magjukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kikanalazzuk, és a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a levest, az újhagymát, a fokhagymát, a csili paprikát, a joghurtot, a koriandert, a kókusztejet, az olajat, a citromlevet és egy csipet cukrot. Addig turmixoljuk, amíg a keverék krémes állagú nem lesz, majd ízesítjük.
Korianderlevelekkel és ízlés szerint durvára őrölt fekete borssal díszítjük.

...... .......



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Almaboros csirkemell
  2011-10-05 12:59:29, szerda
 
  almaboros csirkemell

Hozzávalók
-1 evőkanál olívaolaj
-1 evőkanál vaj
- 2 db mogyoróhagyma
- 2 db piros héjú kemény alma
- 2 db csirkemell
- 1.5 dl száraz almabor
- 2 kiskanál Worcester szósz
- 2 evőkanál főzőtejszín
- só és fekete bors
- 0.5 evőkanál barna cukor

Elkészítése
hagymát megtisztítjuk és apróra összevágjuk. A serpenyőbe tesszük, a hőmérsékletet kissé megemeljük, és 3-4 perc alatt időnként megkeverve puhára pároljuk.
Közben az almát megmossuk, szárazra töröljük és négyfelé vágjuk. A magházakat eltávolítjuk, és az almanegyedeket felszeleteljük. A hagymához tesszük és megszórjuk a barnacukorral. Viszonylag magas hőfokon addig pirítjuk, míg a cukor megolvad és a keverék aranybarna színű lesz. Hússütő lapáttal kiszedjük a serpenyőből és félretesszük. Szükség esetén még egy kis olajat teszünk a serpenyőbe. Beletesszük a csirkemelleket és viszonylag magas hőfokon kb. 6 percig sütjük, míg aranybarna színt nem kap, közben egyszer megfordítjuk a húsdarabokat. Az almabort a húsra öntjük. Felforraljuk, és a csirkemelleket fedő nélkül, időnként megkevergetve, egyszer megfordítva 8-10 percig pároljuk, míg jól át nem sülnek. Erről úgy győződhetünk meg, hogy beleszúrunk egy hústűt: ha átlátszó lé jön a húsból, akkor átsült. Amíg a hús készül, a Worcester szószt és a tejszínt összekeverjük, megsózzuk és megborsozzuk. Hozzáadjuk a hagymát meg az almát, és még 1-2 percig melegítjük, de már nem forraljuk.
Tipp:
A csirkemellfilét mikrohullámú sütőben héjában főtt krumplival szolgáljuk fel. De jól illik hozzá a rizs vagy a vajjal elkevert főtt tészta, a zöld saláta vagy valamilyen főzelék is. A mártás almabor helyett száraz fehérborral vagy erőlevessel is elkészíthető. Kemény húsú almát használjunk, amely főzés közben nem esik szét. A mikrohullámú sütőben héjában megfőzött burgonya gyorsan elkészíthető köret. Két egyforma nagyságú burgonyát több helyen szurkáljunk meg. Egy darab papírtörlőn tegyük a készülék forgótányérjára, és a legmagasabb fokozaton süssük 6-8 percig. Félidőben fordítsuk meg. Csomagoljuk alufóliába és 3-4 percig hagyjuk állni.

.........


A csirkemellszeleteket pompás tejszínes mártással tálaljuk, amely almabor ízű, és barna cukorral karamellizált almát tartalmaz.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Móra Ferenc: Kertem alján
  2011-10-05 11:42:35, szerda
 
  Móra Ferenc: Kertem alján

Kertem alján lombot ontva
vén akácfa vetkezik, ablakomba
búcsút mondva nyújtogatja ágkezit.

Ha szükellő őszi szellő
simogatja sudarát, gallya rebben,
halk zörejben sírja vissza szép nyarát.

Puszta ágad bármi bágyadt,
bármi búsan bólogat, vén akácom,
e világon nincsen nálad boldogabb!

Viharával, nyomorával,
átaluszod a telet- új virággal,
lombos ággal kelteget a kikelet.
.
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Sharon: lila tlipánok
  2011-10-05 11:30:08, szerda
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 233 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3013
  • e Hét: 14075
  • e Hónap: 26751
  • e Év: 260498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.