Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Éber éjszaka
  2011-11-30 21:17:28, szerda
 
  Sercegő toll a papíron suhanva,
A betűk serege egyre nő!
Vádolnak a szavak: - Mondatokba
tolonganak az éjszaka elől.

Egyre lassul a gondolatom,
a lázadás bennem elcsitulva,
tollam lassan vonul a papíron.
Párnámon alszik a megbékülés.

/Éber éjszaka/ című versemből részlet. November havától búcsúzom, ettől a hosszúra nyúl ősztől.
Mindenkinek kívánok kellemes december hónapot, közelítő ünnepi készülődést, legalább a lelkekben.
2011.11. 30.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igazgató:Simon Zsuzsa
  2011-11-29 10:43:25, kedd
 
  Kisalföld,2011.11.29.
2011-11-29 01:54:10, kedd

Az 56-os mosonmagyaróvári sortűz emlékének ápolása, a magyarságtudat erősítése mellett többek közt a környezeti, művészeti nevelést is fontosnak tartja az intézmény szakmai munkája során Simon Zsuzsanna, a Városi Kollégium vezetője.

Mosonmagyaróvár
Mészely Réka

2012. július 31-én több mosonmagyaróvári oktatási intézmény vezetőjének kinevezése is lejár. Az Éltes Mátyás Nevelési-oktatási Központ, a Haller János Általános, Szakképző és Szakközépiskola, a Kossuth Lajos Gimnázium, az Ujhelyi Imre Általános Iskola, a Kékcinke és a Lurkóvár óvodák mellett a Városi Kollégium vezetőjének álláshelyét hirdeti meg decemberben az önkormányzat. Elsőként Simon Zsuzsannát - aki 2007-es alapítása óta vezeti a Városi Kollégiumot - kérdeztük az intézmény eddigi sikereiről, tevékenységéről.
- A mosonmagyaróvári kollégiumokat 2007-ben egy intézményben vonták össze, a Gorkij utca 3. szám alatti épületben. Jelenleg 68 férőhellyel működünk, többségében a Haller iskola diákjainak adunk szállást a négyágyas szobákban - kezdi beszélgetésünket a kollégiumvezető, akinek munkáját három nevelőtanár segíti. Szakmai nevelőmunkájukat a Kollégiumi Nevelés Országos Alapprogramjára építik, több műveltségi terület is hangsúlyt kap.
- Legerősebb területünk a magyarságra nevelés, ezen belül kiemelten a Trianon témakör és az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz, melyeken keresztül kollégistáink elkötelezett ápolói lesznek a nemzeti hagyományoknak. Diákjaink tagjai a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesületnek, az 56-os Szövetségnek. Előadásokat, kiállításokat is szervezünk a téma kapcsán. Németh Alajos nevelőtanár segédletével a fiatalok a Gyásztéren a tereprendezésben, a kopjafák tisztításában vállalnak szerepet - sorolja Simon Zsuzsanna, aki idén az 55. évfordulón a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje kitüntetést vehette át a területen kifejtett munkájáért.
Az intézmény a környezeti nevelés terén is jelentős eredményeket ért el, és ezt a vidékfejlesztési minisztériumtól kapott elismerő oklevél is bizonyítja. 2008-ban váltak ökoiskolává, a rá következő évben a közintézmények kategóriában ők tudhatták magukénak az év ,,legzöldebb,, irodája díjat, tavaly pedig kiemelten kerékpáros barát munkahely címet nyerték el. Továbbá a testnevelés, sport, idegen nyelv, de a versmondás területén is jeleskedtek a megyében.
A napokban alakult meg a diákok képzőművészeti szárnybontogatását segítő Ars Collegium kör, melynek tagjai már az idei 56-os kiállítás keretében is bemutatkoztak. A kollégium négy honlapot működtet, az elmúlt közel öt év alatt mintegy félszáz országos, megyei és helyi pályázaton indultak sikerrel.
Arra a kérdésre, hogy kíván-e indulni a decemberben meghirdetendő álláspályázaton, a mosonmagyaróvári intézményvezető kifejtette: A pályázati kiírás megismerése után hozok döntést erről. Az eddigi szakmai sikerek, elismerések lehetnek a biztosítékai a folytatásnak.
Simon Zsuzsanna a Kollégiumi Szövetség,Győr-Moson-Sopron megye elnöki feladatait is ellátja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elpereg lassan
  2011-11-28 19:42:02, hétfő
 
  Böröndi Lajos költői fele A páva szeme

Mindig a teljesség igényével nyúl a toll és a papír után. Sokat ír! Aki azt állítja, hogy rosszul ír azért van, mert jól ír.

,,Fekszem az idő hűvösében
Iszonyú fáradt vagyok
Valamit akart velem az Isten
Hogy belém értelmet álmodott?"

Kérdőjeles a versrészlet: Böröndi biztosan tudja, hogy Isten nem álmodik. Isten Teremt!

,,Hogy még jobban tudjon fájni
A magány az elhagyatottságban"

És ez önmagának válasza. A csend nem lüktet, aki túl sokat ,,van" egyedül, mégis annak érzi. Dead bírd, című (Koppány Attilának) jegyzett versében, talán a kép csendjében érezte a lüktetést. Böröndi költészete csendes, nem hivalkodó, mégsem találja meg azt a csendet, amire vágyik.
,,Külön világunk védelmez, megóv, hogy ne vesszen a gyermek belőlünk ki." Lassan, énekelve versében érzi ő, érezteti velünk, kell a külön világ, hogy lélegezni tudjunk! Jütland májusi fényben, e versében újra éled a természettel, a hitével ,,Élettel telik meg az öreg test is, /s vágyakozással lesz teli."
,,Átvérzel rajtam /Az elragadtatottságban" akár hihetnénk, hogy az előző vers, folytatás. Nem, ez újrakezdés az Elragadottság című vers első versszak két utolsó sorában, majd az őszi hangulat - ban ,,Élvezi az őszből itt maradt pillanatot."
Olyan esendő versben: ,,De védekezni nem tud, nem mer /Fölsebzik durva rossz szavak" /Amikor földre rogy még érzi/ a vér ízét s az alkonyat / Olyan esendő az ember amikor /Ruhái lehullanak." Itt a civil embert, a hétköznapot és a forradalmat érzem hasonlítani az esendőségben ,,De védekezni nem tud, nem mer"
,,Ha elhallgat egy pillanatra minden, hallom még: belül egy / pásztorfiúcska énekel" mondja a költő: Tágra nyílt pupilla című versében, mert a világ mindig kinyílik a költő előtt, az újrakezdés lehetőségének látásával.
Állandó a múlt olvasása, kutatása, keresése? Maga elé vetíti Böröndi, honfitársai, nem sorstársai1956-véres zászlaját, ,,amit már régen / a történelem lapjaira kellett volna/ száműzni." írja: Keserű versében ,,Magyarnak lenni sorscsapás./Magyarként nem magyarnak lehetetlen" Sirám csupán? Sorsvállalás? Magyarsághordozás? Kérdezhetné, az olvasó.
Az Október csöndje versében érezzük a folytatást, a költői sorsvállalást:"Október csöndje súlyos nehéz ólomkabát."
Böröndi Lajos ,,pávaszemében" hullámzik egy ,,szerelmesvers" így kisbetűvel, egybe írva fonódva, akár a szerelem maga. Kedvencem ez a vers, mint sokan kérdezném a múzsája nevét, nem árulja el. A vers minden sora a gyengédségé, érzéki simogatás az ,,éhező" olvasónak.
,,ebben a versben megsimogatlak/ mezítelen szégyenlős tenyeremmel" a világirodalom legszebb szerelmes verse díjat, akár odaítélhetjük a költőnek. Emeli a díjra ítélést az Ezüst című vers utolsó két sora ,,Tengerzúgás van és szomjúság/ Meg szívverés és semmi más nincsen" Azután, mint a hóesés, amikor betakarja a tájat. Fölzengeni vélem versében fedi-óvja az érzést, a szerelmet ,,Hányféle nem emberi nyelven/ mondható el, hogy szeretlek?/ Szótlan, fény nélküli szobában,/ véletlen érintéssel."/ Egy zongora leütött billentyűjében/ fölzengeni vélem a himnuszt, / amit majd hozzád írok."
A lecsendesülés a kötet harmadában Sarkady Sándor köszöntő. ,,Igazság pajzsával jöttél vad- keletről a vadnyugatra./ Paripád meseszép volt!/ Írja múlt időben: ,,Ló sincs most, elfogyott a zab is, mégis gazdag vagy Sándor!" Gazdagnak érzi, akinek lecsendesültek a vágyai az elmúlottak, hangyaként gyűjtögetett verseket, két vaskos kötete summázza munkáját, amit őriz Lajos könyvespolca.
Konok embernek vallja magát Böröndi Lajos a" töredék" című verse igazolja. ,,Isten szomorúan tekint rám/ neki fáj igazán konokságom.../ vallomásféle, magábanézés, mint a ,,vallomás az anyanyelvről" mi ez, ha nem a verse igaza. ,,ha fáj csak magyarul/ Könyörögsz, hogy legyen már elég!" Folytatja az önmaga előtt takargatott érzéseit a ,,Nem jön válasz" című versében ,,Kín és gyönyör, miért ez a két/ testvérérzés uralta az életem?" ,,S nem a másodperc tűzében égni, /elvérezni egy mozdulaton! Böröndi, Folyamatos az ösztönszerű feltámadásban hitével, hazájával való vívódásaival. Szeretem - nemszeretem mégis Haza, érzi ,,gyanakvóan, folyton becsapott nemzedék/ gyermekeként" a ,,Nincs választás" versben.
Mire a kötet végére érek, felfedezem a költő jövőbe látását az ,,Alámerülő nyár"- ban."A domboldal rozsdabarna tűzben ég, /gyönyörködünk a pusztulásban, míg/ az idő végül az egészet elnyeli." - itt a vörös iszapra gondolok én! ,,Vígasztalnak? Ki kit vígasztal?/ Nehéz a törvényt elfogadni./ a szív lázad ameddig teheti."

Kerestem természet könyvekben, madarak, szárnyasok között a Páva micsoda madár is lehet?
(Rikácsoló hangú fácánféle madár. Pulykát ingerlő játékos mondókát ismerünk, gyermeki csúfolódásokat, ,,Szebb a páva, mint a pulyka, mert a ......." Páváskodik: Cifra ruhába jár, hivalkodik, pöffeszkedik. A pávaszem jelentése: Páva farktollának végén levő, kerekded, színes rajzolat. Akár díszítő elem a Népművészetben. A hím páva díszes farktolla.)
Böröndi Lajos költő versei kiteljesítik, szembefordítják a Pávát és a Pulykát, majd összegezi kettőjük örök harcát: A páva szeme, című verse soraiban.
,,Olyan a páva szeme
Téged néz, de te látsz vele
Mert a páva is te vagy
Megdermedt vágy és indulat"
Én így szeretem a költő Böröndi verseit, amikor olvashatom a páva szemével.

L. Burda Zsuzsanna

Böröndi Lajos költő: következő kötete elé:Elpereg lassan címmel. Bemutatója 2011. december 1. 17-órakor a Huszár Gál Könyvtárban. Beszélgető partnere: Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közölte a Kisalföld.
  2011-11-26 20:02:50, szombat
 
  A művészek halála

Hányszor kell elképzelnem, mialatt
az életem hol gyorsan, hol
lassabban halad.
Az élet titkaiba gyűrte arcom,
karikatúra arcodat.

Újra kezdem rajzolni a foltot,
a véres alkotást, mint a vér
vöröst, átkozott lelkeket
zokogva taposott.

Lehet, hogy soha nem érek
forrást, legyen minden
firkám átkozott!
Szirmokra tépdesett virág
hever szerte, a lelkem halott.

L. Burda Zsuzsanna


Közölte a Kisalföld ezt a versemet is az elmúlt hét szombatján, éppen egy hete. Gülch Csaba költő- újságíró, heti, versekről beszélgető oldalán. Örültem nagyon!

Mindenkinek kívánok szép vasárnapot, sok napsütést!

 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Hosszúra nyúlt az ősz!
  2011-11-25 18:17:26, péntek
 
  Persze ki hogyan érzi, vagy látja. A nyírfák levelei most hullanak a kertben. Olyan szép színes az avar. Az elkésett kicsi sünike minden nap ide látogat vacsorázni. Attól tartok nem tudott téli menedéket találni. Annyira kicsi és mindent megeszik amit kiviszek neki. Ma rántott húst is evett, sült tököt, tegnap sajtot adtam neki egyéb híján.
Lealapoztam az ikonok deszkáit, holnap felkarcolom a képeket. Már vagyok annyira jól, hogy kedvem legyen a festéshez.
Holnap kimegyek a kertbe, összegereblyézem a leveleket. Három óra táján várok egy kedves ismerősömet. Kicsit adunk az irodalomnak.
Ma egész délután töltőn volt az aksim, délelőtt nem indult. Igaz, hogy beteg lettem nem indítottam el, nem kellett az autóm. Remélem reggel menni fog. nem szép a cserben hagyás tőle, mindig garázsban tartom. Izgalom van bőven, meg izgulni való is.
Ma jöttek a meghívók: Böröndi Lajos" Elpereg lassan" kötet bemutatójára. December 1. 17-órakor a Huszár Gál könyvtárban.
Másik: A" Szivárvány" festő körtől jött! December, 6-án 17-órakor, ugyan csak a könyvtárban.
Kaptam meghívót Hegyeshalomba, ott már voltam, Reisinger Attila A vörös Istálló című kötetét mutatta be, nekem azonnal a szívemhez nőtt a könyve.
Ilyen az ősz! Látványos, mozgalmas és színes világ. Amikor le esik az első hó és látszanak a fagyott lábnyomok a hóban, akkor lesz itt a tél.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Olyan betegség...........
  2011-11-23 21:07:45, szerda
 
  Igazából olyan, hogy a mai orvostudomány nem ismeri az" övsömör" - miértjét, sem a gyógyszerét.
Nem tudják miért jön elő, miért pont ott ahol, meddig tart míg lezajlik, kit mennyire visel meg és miért.

Általános rossz közérzettel, hőemelkedéssel, lázzal, erős, vagy elviselhető fájdalommal jár. Ezután még a kiütések:- lehetnek aprók, nagyok, nedvedzőek vagy piros hólyagok, amik később kifakadnak, varasodva gyógyulnak. Mindezt elolvastam a googl-ban, azután néhány orvos barátom rávilágított, hogy sajnos semmit sem tudnak róla, csak a leírtakat.
Ami enyhítheti a tüneteket: -erős fájdalom csillapító, B12 vitamin, immunerősítő szerek.
Nálam az egész zajlás olyan, hogy összesen csak a bal karomon jöttek a kiütések, nem hólyagok ,hanem apró borsó nagyságúak. Körülötte pír, majd bedagadt a környezete.Láz és hőemelkedés váltották egymást. Fájdalom:- gyomorszáj tájékán, végtagokban, fejfájás, hátfájás.
Igazából kétszer vettem be fájdalomcsillapítót, de a fájdalmak még mindig jelentkeznek elviselhetőek.
A vitaminokat most kezdtem szedni, előtte csak a citrom levét vízzel ittam. Étvágyam nem jött vissza, néhány kg-ot fogytam. (nem baj)
Aluszékony vagyok, végig alszom az éjszakákat.
Orvosok szerint a tünetek eltarthatnak akár fél évig is, ezt a tapasztalatok mutatják.
Csak azokra a kiskorúakra ragályos, (állítólag) akik nem estek át bárányhimlőn.
Kiváltó okok: Trauma, lelki okok, hosszabban tartó feszült, vagy szorongó állapot. Mindenképpen az idegrendszerhez kapcsolódik, mint minden (aminek nem tudják az okát) " Talán a válság is hozzá járult, pl: minden, ami nem biztosítja azt, hogy emberi körülményeket teremthessünk magunk és családunk számára. "Semmi a betegség, minden a táptalaj" és a körülmények!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyon kedves vers...
  2011-11-21 21:46:01, hétfő
 
  Szabó Lőrinc

Séta közben

Jó volna csöndben, egymagam,
úgy élni, békén, boldogan,
mint a pipacs vagy ott alább
a margaréta, a szarkaláb,-
jó volna egy kis tanyai ház
előtt őrt állani, nyurga akác,
és megborzongani, szótlanul,
ha az égre éji vihar vonul,
és reggel a fénybe kéjesen
belemosni millió levelem.

Jó volna szállni, ameddig a szem,
kék fátyol lenni a hegyeken,
felelőtlen, kóbor szelek
módján futkosni, egyre szebb
és távolibb országokon át,
jó volna, mint a kis kacsák,
fürödni, patakban, szitakötők
fia lenni, vagy malacok között,
akiket nem kínoz öntudat,
heverni a sárban a nap alatt.

Jó volna, - óh, de nehéz a szívem! -
átszűrni magam az elemeken,
hisz csoda - balzsam a puha sár,
mit esőből s porból kever a nyár:
óh, elaludni a föld vegyész
kezében, úgy, hogy az ébredés
kihagyja a bűnt, embert, - s virág
lenni csak, pipacs, szarkaláb,
vagy legfeljebb a tanyai ház
előtt az a szép ártatlan akác!

Nagyon szeretem Szabó Lőrinc verseit, fordításait.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élelmiszerek?!
  2011-11-20 19:52:48, vasárnap
 
  Valószínű a hal okozta ezt az allergia jellegű kiütést, ma is visszatért a láz, a rossz közérzet.
Azt már tudom, hogy még ennél is jobban megválogatom, mit és hol eszek meg. Sajnos kevés a szervezetem tűrőképessége.
Újra főzök magamnak naponta, bár ennek a veszélye, hogy gyakran nem fogok ebédelni. Nem fér bele minden napomba a főzés, vásárlás.
Körbe raktam magamat könyvekkel, ezeket még ez évben kell kiolvasnom. A megválaszolandó levelek sora is gyűlik, lassan a karácsonyi üdvözlő kártyákat is el kell készítenem.
Holnaptól folytatom az ikonok festését. Rohannak a napok!

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Allergia, vagy más?
  2011-11-18 21:07:08, péntek
 
  Érzékenységem nem csak az irodalomról szól, sajnos. Egyre több élelmiszerre, növényre, vegyi anyagokat tartalmazó szerekre (tisztító, mosó és mosogató) váltam túlérzékennyé, a gyógyszereken kívül. Talán másoknak segít, ha leírom az elmúlt heti "balesetemet", ami arról szól, hogy mit nem tehettem volna az elmúlt pénteken.
1./ Ebéd egy étteremből: Rántott hal! - ritkán eszem halat pedig szerettem. A második falatnál éreztem, hogy idegen íze van a halnak. Sajnos még a harmadik falatot bekaptam, azonnal éreztem az iszapos kellemetlen ízt, ezért már nem nyeltem le.
2./ Vettem egy hajfestéket, mert azt gondoltam ezzel spórolok, hogy nem a fodrásznál festetek. Így nem a megszokott festék került a hajamra pénteken.
3./ Mivel a hal miatt nem ebédeltem, a késődélutáni órákban sütöttem két tojást, pár falat szalonnakocka és egy picike fehér hagyma társaságában. Nagyon éhes voltam, jó ízűen ettem egy zsemlyével.
Estefelé már jött a hidegrázás, hőemelkedés, majd éreztem, hogy fáj a bal karom, piros foltok jöttek
az alsó és felső karom külső oldalára. Még este, meghatározott kisebb borsó nagyságúvá nőttek a foltok, feldagadt a környéke piros udvart képezve a kiütések köré. Rossz éjszakám volt, keveset aludtam, mert nem vettem be semmilyen gyógyszert, mert a( tapasztalatom) nem engedte.

Ma éppen egy hete, hogy ez történt, azóta is vissza jön a láz, a hőemelkedés, hidegrázás. A kiütések nem terjedtek tovább, formájuk, alakjuk nem hasonlít az eddigiekben megélt allergiás kiütésemhez sem. Mindegyik kiütés kráterszerűre változott, valahogyan úgy néznek ki mint egy szemgolyó, szembogárral. Összesen 3 a felsőkaromon, szorosan egymás mellett, az alsókaromon kettő. Tegnap ugyan csak a bal kézfejemen, a mutató ujjamon 4 kisebb, de hasonló kiütés keletkezett. A tünetek hasonlóak. Ami furcsa, hogy fájdalommal jár.

Kérdezhetné valaki, hogy miért nem mentem orvoshoz? Mert már több esetben megtettem, de azok a gyógyszerek, amit ilyen esetben kaptam még sohasem változtatták jobbra az állapotomat. Újabb allergiával válaszolt a szervezetem. Volt olyan, hogy újra élesztettek. Most a sorsomra bíztam magamat. Főztem almakompótot, sütöttem "sütőtököt" ezen éltem a héten, ja és napi 2 zsemlyét ettem üresen, vizet ittam.
Elgondolkodtam azon, hogy mi váltotta ki ezt a nem egyszerű tünetet, még a gyapjú pulóvereimet is kivontam a forgalomból, mert azt is be kellett sorolnom a kiváltó okok listájára. Ha valakinek volt, van hasonló tünetegyüttese, kérem írja meg, ha megtapasztalta a kiváltó okot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Késői vers...
  2011-11-17 21:27:44, csütörtök
 
  Ősszel...

Ökörnyál úszik,
párás a reggel,
fáradt a napsugár
egyre későbben kel.

Melege nincs már
a mezei egérnek.
Télen mit eszik?
Gondja van szegénynek.

Sündisznó az úton
téblábolva jön-megy.
Ősszel mit kell tenni,
ki mondja neki meg?

Ökörnyálas reggel
harmatos fű nyomán,
becsukom ablakom,
hűvös lett a szobám.

Mindörökre Uram? Című, verses kötetemből: 2003/ Accordia Kiadó Budapest
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 260 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1
  • e Hét: 320
  • e Hónap: 1097
  • e Év: 83351
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.