Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
VAJON ELÉRIK-e :)?
  2011-11-13 21:23:04, vasárnap
 
  VAJON ELÉRIK-E :)?


http://wuk.uw.hu/18/pitsa.jpg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már Járai is megkérdőjelezi Or
  2011-11-13 19:46:52, vasárnap
 
  2011
nov.
13.
12:25
Már Járai is megkérdőjelezi Orbán gazdasági képességeit?


Matolcsy György képességeinek hiánya egyre jobban bebizonyosodik. Sokan reménykednek, hogy Orbán azért hátha jobban értene a gazdasághoz, épp csak rossz napja van (másfél éve) és hagyja Matolcsyt garázdálkodni.

Nos, néhány napja, egy zártabb szakmai konferencián, Járai Zsigmond mesélt a miniszterelnökkel való találkozójáról. Járai az első Fidesz-kormány pénzügyminisztere volt, majd jegybankelnöknek nevezték ki, tavaly pedig a Lex Járaival adott volna neki 400 milliós adókedvezményt a Fidesz - szóval igencsak bizalmi ember. Járai a videóban a kormányfőt mintha az elvont gondolkodásra kevéssé képesnek tüntetné fel. Talán a szavak is elég árulkodóak, de a videón Járai utánzó gesztikulációja és félmosolya még inkább.

"A múltkor a miniszterelnök a maga szokásos módján, azt mondta, hogy: Hát akkor most már nem értem ezt. A költségvetési deficit alacsony, az államadósság csökken, hát akkor mi kell még?"


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=x-EQj0mZ-NY

Járai válaszának több elemében rámutat azokra, a gazdaságban fontos dolgokra, amiket a kormány nagyon nem nyújt: "stabilitás, előreláthatóság, kiszámíthatóság, bizalom". Az ötletszerű adóztatással, a hirtelen irányváltoztatásokkal és a magántulajdon tiszteletben nem tartásával a kormány ezt biztosan nem nyújtja.

Lehet, hogy ezt Orbán a Járaival való beszélgetés után sem értette meg.


Orbán szerint szokatlan gazdaságpolitikájának "eredményei már jelentkeznek".

Ön szerint mire gondolhatott?


A nulla százalékos gazdasági növekedésre a második negyedévben 11% (187)
Az üzemanyagok árára (benzin 397 Ft, gázolaj 421 Ft) 3% (54)
Az államadósság újraindult növekedésére 12% (195)
A forint árfolyamára (Euró - 312 Ft, svájci frank - 252 Ft) 14% (223)
Nem tudom, de félek, Kerényi Imre a gazdasági "sikereket" is megfesteti 1,6 millióért 60% (969)

Total votes: 1628
EasyPolls

http://egyenlito.blog.hu/2011/11/13/mar_jarai_is_orban_gazdasagi_kepessegeit_guny olja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A jövőben az Európai Bíróság é
  2011-11-13 18:12:48, vasárnap
 
  2011-11-13. 16:45
A jövőben az Európai Bíróság érvényteleníthetné a nemzeti költségvetést

A német kancellár fel akarja gyorsítani az Európai Unió alapszerződésének módosítását, szeretné, ha a 27 tagállam már jövő év végig jóváhagyná a változtatásokat.
Német kormánykörökből szerzett értesülései alapján a Reuters hírügynökség azt írta vasárnap, hogy a német kormány szerint az EU-nak jogot kellene kapnia a beavatkozásra a nemzeti költségvetésekbe, ha az euroövezet stabilitása forog kockán, például úgy, hogy az Európai Bíróság érvényteleníthetné a nem megfelelőnek minősített költségvetést.
(MTI)

További részletek: http://kuruc.info/r/1/88013/#ixzz1dbfBOo2q
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lesz keresztény holokauszt! &#
  2011-11-13 18:11:35, vasárnap
 
  : 2011-11-13. 13:18
Lesz keresztény holokauszt! - jelentette ki Németh Sándor

Vasárnap 11 óra után borzalmas időtöltéssel gyötörtem magam: megnéztem a Vidám Vasárnap című eszement produkciót a cionista ATV-ben. Németh Sándor ,,vezető lelkész" sok ostobaságot összehordott, szokása szerint állandóan Izraelt emlegette, az összecsődített agymosott banda pedig bőszen bólogatott. De valami rendkívüli esemény mégiscsak történt.

Németh Sándor ,,szentbeszédében" ugyanis a következő meglepő kijelentést tette: ,,Lesz keresztény holokauszt!" A kinyilatkoztatás elhangzását követően mintha a közönség soraiban is néhányan meghökkentek volna, de aligha várható el a sok agyatlan hitgyülistől, hogy elgondolkozzon azon, amit hallott. Sándorunk meg is ismételte a fenyegető jövendölést, amely, mint mondta, ,,benne van a Bibliában". Hogy pontosan hol van szó a Bibliában a ,,keresztény holokausztról", arra nézve nem adott felvilágosítást. Meg tudná mondani valaki?
Felvetődik természetesen számos kérdés, többek között az, hogy vajon mikorra várja Németh Sándor a ,,keresztény holokauszt" bekövetkeztét, és vajon kik lesznek a végrehajtók? A muzulmánok, a zsidók, a kínaiak, vagy kicsodák? És vajon a Hit Gyülekezetének tagjait is ki fogják irtani, vagy őket megkímélik azért, mert szeretik Izraelt? Természetesen válaszra vár az a kérdés is, hogy nem kellene még azelőtt pszichiátriai kezelésben részesíteni Németh Sándort, mielőtt saját kezűleg kezdene neki a ,,bibliai jövendölések" beteljesítésének?
Perge Ottó

További részletek: http://kuruc.info/r/26/88005/#ixzz1dbepM2e0
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2 milliós adó egy hektár szánt
  2011-11-13 14:06:18, vasárnap
 
  2011. november 10., csütörtök, 13:19

2 milliós adó egy hektár szántó után?


szerző: O. Horváth György
Amennyiben a parlament is jóváhagyja a költségvetési bizottságának javaslatait, úgy 2013-tól a termőföldek után is kell majd fizetni telekadót. Hogy pontosan mennyit, azt még nem tudni, mert elképzelhető négyzetméterre és piaci értékre alapozott adózás is és előbbi alapján hektáronként akár 2 milliós adó is kiszámolható, ami szinte biztos tévedés!

A korábbi ötletekhez képest nem akar 2012-ben települési ingatlanadót a parlament költségvetési bizottsága. A grémium olyan javaslatot nyújtott be az adótörvények módosításai között, mely csak 2013-tól adna lehetőséget az önkormányzatoknak a helyi adóbevételek ilyetén történő növelésére.

A bizottság a napi.hu értesülései szerint olyan javaslattal él, mely szerint a telekadó maximális mértékét továbbra is a helyiadó-törvény szabályozza majd, a telek fogalmába 2013-tól azonban beletartozik majd a termőföld is. Az adót a föld használójának kellene megfizetnie. Ez őrületes nagyságú bevételt jelenthet, mivel ma az országban 6-6,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területet tartanak nyilván, míg a szántóterület 4 millió hektár. Egy hektár 10 ezer négyzetméter, s mivel a tervezet szerint egy négyzetméterre maximum 200 forintot lehetne kivetni, akkor egy hektár után akár 2 millió forintot is kitehet az adó, ami nagyjából négyszerese az átlagos vételárnak! Ha az önkormányzat úgy dönt, hogy érték alapon veti ki az adót, akkor annak 3 százaléka lehet az évenkénti plafon. Ma az országban átlagosan 400-500 ezer forint lehet egy hektár piaci ára, ennek 3 százaléka 13-15 ezer forint. A két érték között akkora a különbség, hogyha igazak az értesülések - a tegnapi biztossági ülés, illetve a módosítók hivataos jegyzőkönyve még nem érhető el -, akkor a bizottság valamit nagyon elnézhetett!

http://www.szabadfold.hu/gazdanet/2_millios_ado_egy_hektar_szanto_utan
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Havi félmilliót kap a fideszes
  2011-11-13 13:42:43, vasárnap
 
  Havi félmilliót kap a fideszes Páva Zsolt beszédírója

Tíz év tanácsadói szerződéseit kérte be a Dunántúli Napló a pécsi önkormányzattól. A városvezetés pártállástól függetlenül támaszkodott külső szakértők, tanácsadók segítségére. A szeptemberben kirobbant jutalombotrány után a Dunántúli Napló kikérte a pécsi önkormányzattól az elmúlt tíz évben kötött szakértői és tanácsadói szerződéseket.
A lista rendkívül hosszú, körülbelül ezer szerződést tartalmaz, köztük sok olyat is, ami nem klasszikus tanácsadói szerződés, hanem feladatátadás vagy épp egy saját városi céggel kötött egyezség. A lap szombaton néhány megbízás tartalmát foglalta össze, azt ígérik, hogy a jövő héten a kifizetésekről és a teljesítésekről számolnak be - írja az Index.

http://www.168ora.hu/landingpage/havi-felmilliot-kap-a-fideszes-pava-zsolt-beszed iroja-85790.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Senki nem ússza meg az egyre d
  2011-11-13 13:11:27, vasárnap
 
  Senki nem ússza meg az egyre durvább forintgyengülést
2011. november 13., vasárnap, 12:02


A folyamatosan gyengülő forint már legalább a felét elvitte annak a pluszpénznek, amelyet az egykulcsos adóval hagyott a kormány az adózók zsebében. A rekordgyenge valuta közvetett hatásai a forinthiteleseket is veszélyeztetik, sőt azokat is, akiknek nincs hitelük, csak egyszerűen vásárolnak a boltban. A közvélekedéssel szemben a gyenge forint az exportőröknek sem csupa öröm.


Az utóbbi napokban az euró árfolyama megközelítette a 2009 márciusában elért eddigi 317 forint feletti csúcsát, vagyis a magyar pénz legutóbb a globális pénzügyi válság csúcspontján, több mint két és fél évvel ezelőtt volt annyira gyenge a közös európai devizával szemben, mint most. A gyengülés számos azonnali vagy valamivel később jelentkező káros következménnyel érezteti a hatását.

A legérzékenyebb terület kétségkívül a devizahiteleké, hiszen a forint szeptember eleje óta nemcsak az euróval, hanem a svájci frankkal és a japán jennel szemben is jelentősen gyengült. (Az euróval szemben durván 15 százalékot, a svájci frankkal szemben 9 százalékot, a japán jennel szemben pedig közel 20 százalékot.) A háztartások mintegy 6500 milliárd forintnyi devizakölcsönének nagyjából kilenctizede frankhitel, a maradék euró- és jenhitel.

Az árfolyam elviszi a pluszpénzt

A forint gyengülése az idén kétszázmilliárd forintot vitt el a magyar családok költségvetéséből, ez csaknem a fele annak az összegnek, amelyet a kormányzati intézkedések összességében az emberek zsebében hagytak - mondta kedden Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett gazdasági fórumon.

Palócz Éva az [origo] kérdésére azt mondta, a kétszázmilliárdos számot a 2010 első felében és 2011 első felében érvényes devizaárfolyamok 12 százalék körüli különbözete adja, a hitelállomány esetében 8-10 éves átlagos futamidővel és nyolcszázalékos átlagos teljes hiteldíjmutatóval (THM) számolva. Hozzátette, a második féléveket összevetve nagyjából hasonló árfolyam-különbözet adódik, így ebben az összehasonlításban is megállja a helyét a kétszázmilliárdos veszteség.

A forintkamatok is elszállhatnak

A forint gyengülése ráadásul nem feltétlenül csak azok számára eredményezheti a törlesztőrészletük emelkedését, akiknek euró- vagy svájcifrank-alapú hitelük van. Ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa úgy ítéli meg, hogy a gyengülés megállításához az alapkamat megemelése szükséges, akkor a forintban eladósodott hitelfelvevők terhei is azonnal megnőnek. A banki kamatszintek ugyanis az alapkamathoz alkalmazkodnak.

Ez az áttételes hatás nem automatikus, hiszen nem lehet tudni, a jegybank kamatdöntő testülete milyen árfolyamszintnél folyamodna a szigorításhoz. Mivel a gazdaság számára egy ilyen, a hitelezést megdrágító lépés nagy károkat okoz, valószínű, hogy csak a legvégső esetben folyamodnak ehhez. Az [origo]-nak korábban nyilatkozó elemzők azt mondták, a tanács tagjai feltehetően nem önmagában az árfolyam aktuális szintjét veszik figyelembe, hanem a dinamikáját is.

Azt is mondták ugyanakkor, hogy a forintgyengülés megállítását célzó kamatemelésnek csak akkor van értelme, ha két vagy három százalékpontos, máskülönben aligha éri el a kívánt hatást. 2008 októberében, amikor az euróárfolyam a 320 forintot közelítette, az MNB 8,5-ről 11,5 százalékra emelte az alapkamatot. Két százalékpontos emelés nagyjából 15 százalékkal, három százalékpontos pedig több mint 20 százalékkal növeli egy átlagos lakáshitel törlesztőrészletét - devizahitel esetén ekkora tehernövekedéshez drasztikus (15-20 százalékos) árfolyamgyengülés kell.

Gyengül a vásárlóerő, az export sem biztos, hogy jó

A törlesztőrészleteken kívül egyéb területeken is érezteti a hatását a forint gyengesége. Amellett, hogy emelkednek a külföldi utazás költségei, ugyanígy drágul elvileg minden import termék, vagyis emelkedik az infláció, a bérek veszítenek vásárlóerejükből. Igaz, a korábbi forintgyengülések alkalmával előfordult már, hogy a jellemzően importból származó tartós fogyasztási cikkeknél csak késleltetve és tompítottan jelentkezett a hatás, mivel lanyha volt a kereslet - idézte fel Palócz Éva.

A drágító hatás általában jól lemérhető a külföldről behozott személyautók árán. Az autóimportőrök többsége 2011-ben körülbelül 270 forintos euróárfolyammal számolva állapította meg az árakat, ehhez a szinthez képest az euró az utóbbi hetekben körülbelül 15 százalékkal erősödött. A nagy hazai importőrök közül a Porsche Hungária első lépésben 3-5 százalékkal már meg is emelte az általa forgalmazott típusok többségének az árát.

A közvélekedés szerint az exportra termelő cégeknek az az előnyös, ha minél gyengébb a forint, így olcsón tudják kínálni a termékeiket és növelik az értékesítésüket. Ez többnyire igaz, de nem mellékes, hogy az exportcégeket is sújtja az import termékek - így például az energia, a nyersanyagok - drágulása.





A Portfolio.hu által szervezett, Budapesti Gazdasági Fórum nevű októberi konferencián Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója azt mondta, a vállalatok számára a "gyengén alulértékelt" nemzeti valuta jó, a Graphisoftot vezető Bojár Gábor pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az import megdrágulása a hazai piacra termelő cégeket segíti. A konferencia résztvevői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy fontos az árfolyam stabilitása, mivel ingadozás esetén nagyon nehéz a tervezés.

A konferencián Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője azt mondta, nem látszik, hogy a gazdasági növekedést érdemben élénkítené a forintgyengülés - az infláció az egyetlen, amire hat, viszont arra kedvezőtlenül. Ráadásul Magyarországon az exportserkentő hatást eleve kioltja a lakossági devizaadósság törlesztési terheinek növekedése. A lakosságtól ugyanis forrásokat von el, így potenciálisan csökkenti a hazai fogyasztást.

A költségvetésre is hat

A gyenge forintnak a költségvetésen és az államadósságon keresztül érvényesülő hatásai az ország minden lakosa számára hátrányosak. A jövő évi költségvetést 268 forintos átlagos euróárfolyammal tervezték, de végigszámolták 280 és 300 forintossal is. Utóbbi esetben százmilliárd forinttal nőne a hiány, egyebek mellett azért, mert az uniós befizetések forintban jelentősen megugranának. A részben éppen az árfolyamkockázat kivédésére a büdzsébe beépített 300 milliárd forintos tartalék egyharmada ezzel el is tűnne.

Magyarország államadósságának több mint negyven százaléka devizában van (főként euróban, kisebb részt dollárban), vagyis tízszázalékos forintgyengülés négy százalékkal emeli meg a GDP-arányos államadósságot, illetve az éppen aktuális kamatfizetési kötelezettséget.






A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111111-a-rekordgyenge-forint-azonnali-es-kes obbi-karos-kovetkezmenyei.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A brit sajtó tudomást sem vett
  2011-11-13 12:43:37, vasárnap
 
  A brit sajtó tudomást sem vett Orbánról
2011. november 13. 09:17:58

Szívesen beszámolnánk a mérvadó brit napilapokban és hírportálokon - így például a The Economist, The Guardian, The Telegraph, The Independent - megjelent visszhangokról Orbán Viktor londoni látogatása kapcsán, ám - a tévedés kockázatát fenntartva - ilyesféle hosszas keresés után sem volt fellelhető.

Bármely miniszterelnök külföldön tett hivatalos látogatása és találkozása a felkeresett ország miniszterelnökével fontos külpolitikai esemény, amelyről általában mindkét ország sajtója részletesen beszámol. Vajon hogyan fest ez az eseményekben gazdag elmúlt hét a brit illetve a magyar tájékoztatásban?

Amint a magyar médiafogyasztók arról tájékozódhattak, Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke november 10-11-én Londonban járt hivatalos látogatáson, ahol előadást tartott a London School of Economics egyetem hallgatósága előtt, valamint találkozott Nagy-Britannia miniszterelnökével, David Cameronnal.

"Közép-Európa - a növekedés motorja" címmel tartott egyetemi előadásán a magyar kormányfő többek között kifejtette, hogy ,,a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ,,nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez nagyon kockázatos döntés volt, de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják" - mondta Orbán Viktor. /forrás: hír24/
Előadásában Orbán kifejtette, hogy nagyon nehéz lesz elérni jövőre a másfél százalékos gazdasági növekedést, de a cél módosítása előtt a magyar kormány még arra vár, hogy a német kormány lefelé módosítja-e saját GDP-prognózisát."

Mialatt a magyar kormányfő a brit fővárosban tartózkodott, Matolcsy György gazdasági miniszter Budapesten megerősítette Orbán londoni bejelentését a másfél százalékról. Csütörtökön a Matolcsy által kalkulált 1,5 százalékos jövő évi növekedést az Európai Bizottság 0,5 százalékra prognosztizálta.

Pénteken, november 11-én a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásának kilátását az eddigi stabilról a Fitch Ratings. /forrás: figyelőnet/ Azaz, stílszerűen szólva, Magyarország egy inch-re van a bóvli kategóriától.

Negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású osztályzatait szombaton a Standard & Poor's. /forrás: nol/

A magyar kormányfő Londonban annak a véleményének is hangot adott, miszerint ,,nem jó politika" a hitelminősítők és az elemzők kritizálása, ,,együtt kell élnünk a véleményükkel, ez az élet része ..., nekünk az kell bizonyítanunk, hogy amit teszünk, az ésszerű, kiszámítható és sikeres." /forrás: hír24/

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings leminősítéseire reagálva, a magyar kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter november 12-én így reagált: ,,A magyar gazdaság teljesítménye, a kormány gazdaságpolitikája és a költségvetési számok világosan mutatják, hogy semmilyen valódi ok nincs Magyarország leminősítésére." /forrás: nol, MTI/

Ugyanerről Giró-Szász András kormányszóvivő:,,Ezek a hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országok minősítésére, csak cégekére..." /forrás: m1/

A brit kormányfővel folytatott tárgyalását ismertetve Orbán Viktor kijelentette: ,,Cameronnal egyetértettek abban, hogy Olaszország megsegítése mindenkinek elsőrendű érdeke. ... Ehhez minden segítséget természetesen megadunk."/forrás: hetivalasz.hu, kormány.hu/

Orbán Viktor elmondta: ,,a Fidesz és a brit Konzervatív Párt létrehoz egy olyan munkabizottságot, amely a szorosabb együttműködés érdekében áttekinti majd az egymáshoz hasonló témájú kormányzati intézkedéseket. Nagy-Britannia az oktatásban, az egészségügyben, a szociális ellátásban a magyarországihoz hasonló irányú átalakításokat hajt végre, ezért érdemes szorosabban együttműködni." /forrás: kormany.hu/

A magyar miniszterelnök közölte: ,,várakozása szerint e pártközi együttműködés szorosabb kormányközi együttműködéssé is fejlődhet. Mindkét ország érdekelt ugyanis abban, hogy ha a tizenhét euró-övezeti tagállam valamiről megállapodik, akkor ,,mi ne kerüljünk kész helyzet elé, és ha ránk az ő döntéseik hatással vannak, akkor kellő időben befolyásolni tudjuk e döntéseket, ... itt a brit és magyar érdekek egybeesnek, és készen is állunk arra, hogy együttműködjünk e probléma megoldása érdekében". /forrás: hetivalasz.hu/

A Downing Street 10. november 10-i sajtótájékoztatóján David Cameron szóvivője említést tett a Nagy-Britannia háborúiban elesett katonák megemlékezésének napjáról (Armistice Day), a gazdasági növekedés lehetőségeiről és az emelkedő üzemanyagárakról.

November 11-én az angol szóvivő bejelenti, hogy London elnyerte a 2017-es Atlétikai Világbajnokság megrendezésének jogát.

Szívesen beszámolnánk a mérvadó brit napilapokban és hírportálokon - így például a The Economist, The Guardian, The Telegraph, The Independent - megjelent visszhangokról Orbán Viktor londoni látogatása kapcsán, ám - a tévedés kockázatát fenntartva - ilyesféle hosszas keresés után sem volt fellelhető.

Forrás: 168 Óra Online.hu

http://nemenyi.net/default.asp?SID=1&AID=0&Direkt=91010
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mahbubani Izraelről
  2011-11-13 12:41:28, vasárnap
 
  Mahbubani Izraelről
2011. november 12. 21:10:24

Ha Kishore Mahbubani tollat ragad, az nem szellemi csemege, hanem a szellem ünnepe.

Mahbubani Szingapúrt képviselte az ENSZ-ben és 2001-től másfél éven át az ENSZ Biztonsági Tanácsának volt elnöke. A filozófus-történész jelenleg a Szingapúri Nemzeti Egyetem Lee Kuan Yew (Lí Kuan Jú) Közpolitikai Intézetének dékánja. A Nyugat őt tekinti Ázsia legfontosabb ,,hangjának" és az ázsiai értékek fő képviselőjének.

Három könyve hatalmas feltűnést keltett. Első könyve 2001-ben jelent meg a provokatív Tudnak az ázsiaiak gondolkodni? címmel, amely világsiker lett, és amely nálunk éppen úgy nem jelent meg, mint másik két kötete.

Mahbubani professzor most a Financial Times-ban írt nyílt levelet Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz figyelmeztetve arra - mint írása címe összefoglalja -, hogy ,,az idő nem Izraelnek dolgozik". A geopolitikai erők feltartóztathatatlanul ellene mozognak. Izrael óriási hibát követ el azzal, hogy mindent arra tesz, Amerika úgyis mellette áll. De Izrael a geopolitikai áramlatokat nem tudja megváltoztatni. Amerika hatalma hanyatlik, ahogyan gazdasága, amelynek rossz állapota tovább sietteti az Egyesült Államok politikai hatalmának csökkenését.

A világ eközben egyre inkább Izrael ellen fordul azért, mert megszállva tartja Palesztinát. Jellemző, írja Mahbubani, hogy október 31-én az a 107 ország, amely Palesztina UNESCO tagságát megszavazta, a világ népességének 77,5 %-át képviseli. Az ellene szavazó 14 ország e népesség 7,3 %-át. De még ezen országokon belül is mind többen a palesztinok oldalát fogják. Amerika az ,,emberiség" véleményével menetel szembe. A világnak egyre jobban elege van a palesztinokkal szemben tanúsított izraeli magatartással. ,,A világ tudja, hogy míg az amerikaiak és az európaiak imádnak arról az erényről beszélni, hogy 'igazat mondjanak a hatalomnak', teljes gyávaságot mutatnak az izraeli-palesztin témában'", írja.

Műhelyünk véleménye szerint az a puszta tény, hogy Mahbubaninak ez a levele megjelenhetett éppen a Financial Times-ban, vagyis a globális hatalom egyik médiapillérének számító lapban, a napnál fényesebb bizonyítéka annak, hogy a szingapúri tanár tézise cáfolhatatlan.



Ordosz műhely

barikad.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kormány és az adórendszer -
  2011-11-13 12:32:24, vasárnap
 
  A kormány és az adórendszer - A kompenzáció kompenzációja
2011. november 13. - 08:24

Komoly szellemi kapacitást köthetett le a törvényalkotóknál az a javaslat, amely az alkalmazotti adójóváírás kivezetése miatt csökkenő nettó bérek kompenzálására elvárt béremelések költségeit kompenzálná adókedvezmény formájában.

Ha az előző mondat első nekifutásra nem lett volna világos az olvasónak, ne e cikk szerzőjét okolja ezért. Ő ugyanis ugyanolyan értetlenül áll a tervezett módosítás előtt, mint vélhetően a munkaadók. A személyijövedelemadó-rendszer progresszivitását biztosító adójóváírást ugyanis most olyan átmeneti rendszerrel kívánja felváltani a kormány(párt), amelynek adminisztrációja komoly erőfeszítést igényel majd a vállalkozásoktól.

Ráadásul nem csak a bürokrácia növeléséről van szó. A munkaadóknak ugyanis az adókedvezmény elnyeréséhez azokban a jövedelemkategóriákban is végre kell hajtaniuk béremeléseket, amelyek után egyáltalán nem kapnának ellentételezést. A korábbi durva állami beavatkozások után így most ismét csak nekik kellene megfinanszírozniuk a kormány által megfelelőnek tartott bérszínvonalat.

Nem kell különösebb jóstehetség annak megválaszolásához, hogy mindez hova vezethet. Sok, túlélésért küzdő cég csak úgy tudná kigazdálkodni az elvárt béremelést, ha egyes dolgozóit elbocsátja. A magasabb mukaerőköltség rontja Magyarország regionális versenyképességét. Az adminisztráció értelmetlen fokozása is lohasztja a vállalkozói kedvet: a bérkompenzációs rendszer mellett érdemes még megemlíteni az újból elburjánzó ,,kisadókat" vagy a rendszeridegennek kikiáltott egyszerűsített vállalkozói adó vesszőfutását.

Mindez azért különösen lehangoló, mert a kormány másfél évvel ezelőtt helyes irányokat vázolt fel a gazdaságpolitikában: a munkavállalás ösztönzését keresleti és kínálati oldalon egyaránt, a bürokrácia drasztikus leépítését és az üzleti környezet javítását. A kétharmados parlamenti többség ellenére ezekből eddig vajmi kevés valósult meg, és azt is sikerül rendre felülírni rossz döntésekkel. Mert valakit mindig kompenzálni kell...

Forrás: Gaál Csaba - VG.hu


http://szebbjovo.hu/node/9916
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 612 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.