Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A Hanukka - a Fény ünnepe
  2011-12-11 12:36:38, vasárnap
 
  A Hanukka - a Fény ünnepe Link

"Isten jelenléte

Miután egy felkelés győzelemmel végződött, meg kellett gyújtani a hétágú olajmécsest, a Menorát, amely korábban a Szentélyben állt. Sajnos, - a hagyomány szerint - egyetlen korsót találtak, amelyben csak egy napra való megszentelt olaj volt.

Isten azonban csodát tett, mert nyolc napig égett az egy napra való olaj, egész addig, amíg az új megszentelt olaj elkészült. Erre a nyolc napra, és ezzel egyben erre a csodára emlékeztet a kilencágú gyertyatartó. A középső (kilencedik) gyertya a ,,szolga" amellyel naponként egy gyertyát meggyújtanak, és így nyolc napon át égnek a gyertyák.




,,A nép, amely sötétségben jár,nagy világosságot lát.
A halál árnyékának földjén lakóra világosság ragyog." Ézs.9,1.

A Hanukkija - a Hanukkakor használt nyolc ágú gyertyatartó

A nyolc napnak megfelelően a Hannukijának nyolc karja van. Minden nap egy újabb gyertyát nyújtanak meg. A középső kilencedik gyertya szolgáló gyertyaként ég, amely arra való, hogy a többi fényt meggyújtsák. A Hannukkija kiemelt helyet foglal el a házban. A hétágú égő gyertyatartó (menórát) használatát az ortodox zsidók elutasítják abban a formában, ahogy a reformzsinagógákban használják. Csak a messiási üdvösség napjaiban, ha a harmadik Templomot felépítik és felszentelik, akkor fog újra világítani a hétágú menóra a Templomban neki rendelt helyén.

Messiás utáni várakozás

A Hasmoneusok győzelme a zsidó önrendelkezés jelképévé lett, amiért meg kell harcolni a világ közepén, ellenségektől körülvéve.

Sok zsidó a Hasmoneus Júdásban az Izrael által várt Messiást látta, aki a teljesség időszakába vezeti be Izraelt. Nekik e reménységükben csalatkozniuk kellett. Néhány nemzedékkel később a Hasmoneusok által kiharcolt szabadság odaveszett. Kr.e. 63-ben megérkeztek a rómaiak, és 243 évvel az első Hanukka ünnep után a menóra fénye ismét kihunyt, amikor Jeruzsálemet és Templomot Kr.u. 70-ben lerombolták.

A Hanukka ünnepe

A Hanukka napjai a keresztény advent napjaira esnek. Néhányan úgy látják, hogy az adventi gyertyagyújtás tradíciója összefüggésbe hozható a Hanukkával, de ez vitatott. Hanukkakor a gyerekek édességeket kapnak. A pörgettyű is a zsidó hagyományhoz tartozik. A Hanukka ünnepéhez kötődik a lekvárral töltött nagy palacsinták és általában olajban sült sütemények (pl. fánk) fogyasztása is."




 
 
0 komment , kategória:  Jesua HaMassiah  
Az igazság nem egy elv
  2011-12-11 08:54:08, vasárnap
 
  Jézus az Igazság

,,Jézus így válaszolt: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam."(Ján.14,6)




Az igazság nem egy elv. Az igazság egy személy: Jézus Krisztus.

Jézus egyik legegyértelműbb és legismertebb kijelentése ez: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam."(Ján.14,6)

Figyeld meg, hogy Jézus ezt mondja: "Én vagyok az igazság..." Nem azt mondja, hogy az igazság egy vallás, vagy egy szertartás, vagy szabályok és rendeletek összessége. Ő azt mondja : "Én". Tehát, az igazság egy személy.

Ez az, ami megkülönbözteti Jézus Krisztust minden más vallási vezetőtől. A többi vallási vezető azt mondta: ,,keresem az igazságot", vagy ,,tanítom az igazságot", vagy ,,rámutatok az igazságra", vagy hogy ,,én vagyok az igazság prófétája". De ekkor jön Jézus, és azt mondja: ,,Én vagyok az igazság".

Sokan azt mondják: ,,Úgy gondolom, Jézus csak egy nagyszerű tanító volt". De ő nem csak az volt. Egyetlen nagy tanító sem vallaná magát Istennek, ha nem lenne valóban az. Vagyis: vagy arról van szó, hogy Jézus csak ugratja azt 2,3 milliárd embert, akik egy hazugságban hisznek, vagy nem volt teljesen ép elméjű, --- vagy Jézus valóban az, akinek mondja magát.

Mindenki felteszi az életét valamire. Én arra teszem fel az életemet, hogy Jézus az, akinek mondja magát.

Daily Hope by Rick Warren * Napi remény
Link




 
 
1 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2011.11 2011. December 2012.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 805 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1467
  • e Hét: 5171
  • e Hónap: 8972
  • e Év: 70273
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.