Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
fehérboros ponty
  2011-12-19 20:28:04, hétfő
 
 




1,5-2 kg ponty egészben
A páchoz:

kilónként 3 gerezd fokhagyma
2 csomag petrezselyem
1 tk őrölt babér
1 tk kakukkfű
1 tk őrölt kapor
1,5 dl olívaolaj
só, bors (ízlés szerint)
1 ek mustár
1,5-2 dl fehér bor (lehetőleg száraz)
A szószhoz:

3 paradicsom
1 kaliforniai paprika
2 közepes fej vöröshagyma
1,5 dl tejszín

A halat letisztítjuk, belső szerveitől megszabadítjuk, kopoltyúját kiszedjük, 0,5 cm-ként beirdaljuk. Sózzuk-borsozzuk.
A páchoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd az előkészített nyers halat bekenjük a páclével és alufóliába tekerve egy napot pácoljuk.
Sütéskor olajozott tepsibe fektetjük a bepácolt halat, és mellétesszük a szószhoz való zöldségeket, majd ráöntjük a fehérbort. Alufóliával lefedve fél óra alatt összepároljuk. Fél óra elteltével a halat átrakjuk egy kiolajozott tepsibe és így sütjük tovább, hogy a bőre kicsit ropogós legyen. A zöldségeket a haltól külön, de ugyanabban a sütőben még kb. fél óráig fólia nélkül tovább sütjük.
Amikor a zöldségek megpuhultak edénybe tesszük a levével együtt, majd összeturmixoljuk, és a tejszínnel felöntve összeforraljuk.
A halat a sütőben néha óvatosan megforgatva ropogósra sütjük, és az elkészült szósszal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
harcsa karácsonyra
  2011-12-19 20:25:33, hétfő
 
 


A rántott halhoz:

1 kg nyúzott afrikai harcsa (fej nélkül)
só, ízlés szerint
2 tojás
1 tk ételízesítő
ízlés szerint bors
10 dkg finomliszt
20 dkg zsemlemorzsa
1/2 l olaj

A tepsis burgonyához:
2 kg "öreg" burgonya
3-4 tk ételízesítő
2-3 dl olaj
Tálaláshoz:

Remoulade-mártás

A rántott hal elkészítése:

A halról eltávolítjuk az uszonyokat, és felszeleteljük.
Ízlés szerint besózzuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A tojásokat felverjük az ételízesítővel és a borssal.
Kimérjük a lisztet és a morzsát.
A halszeleteket lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatjuk.
Bő, forró olajban pirosra sütjük.
Papírkendőre szedjük.
A tepsis burgonya elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, és felnegyedeljük.
Egy gáztepsibe kb. 1 dl olajat öntünk, és beleforgatjuk a krumplinegyedeket úgy, hogy minden oldalon érje őket az olaj.
A tepsiben a krumplinegyedeket szorosan egymás mellé rakjuk.
Ha fogy az olaj, pótoljuk.
Ételízesítővel megszórjuk a burgonyát.
Forró sütőben kb. 1,5 óra alatt pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
csokis süti
  2011-12-19 19:59:57, hétfő
 
 


A tésztához:

20 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
12 dkg demerara (=barna nádcukor)
40g őrölt mandula
2 tojásfehérje
2 vaníliarúd
1 csipet só
A masszához:

2 dl édes tejszín
1 dl tej
20 dkg étcsokoládé
1 tojás

1. A vaníliarudakat hosszában elfelezzük, majd a belsejét egy kiskanállal kikaparjuk. A tojásfehérjékkel együtt egy edénybe tesszük, és habverővel felverjük.

2. Az őrölt mandulát és az őrölt nádcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, majd a vajat is hozzákeverjük. Végül beletesszük a vaníliás tojásfehérjét, és addig keverjük egyenletesen, majd gyúrjuk, amíg a tészta teljesen összeáll. Beletesszük egy tortaformába, majd a hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük.

3. A sütőt 180°C -ra előmelegítjük. A tésztát a már forró sütőben 15 percig sütjük.

4. A tejszínt a tejjel együtt egy edényben felforraljuk. Miután levettük a tűzről, beletesszük az apróra darabolt csokoládét, és addig kevergetjük, míg sűrű, egyenletes masszát nem kapunk. Egy tojást is hozzákeverünk. A krémet a kihűlt tésztára öntjük.

5. Az egészet újra a sütőbe tesszük, és 190°C-on 12-15 percig sütjük. Teljesen hihűlve kínáljuk.

A barna nádcukrot azért őrlöm meg, hogy jól összeálljon a tésztája. Szoktam fele-fele arányban dióval és mandulával is készíteni a csak mandula helyett. És mindig szem előtt tartom az alábbi tippeket, különben a linzertészta nem akar "működni":

Öt linzertészta trükk

Polcz Alaine "Főzzünk örömmel" könyvében olvastam és nagyon hasznos:

Gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, nehogy felmelegedjen és olvadni kezdjen a benne lévő zsiradék (ha mégis és morzsalékos lesz, 1 tojásfehérjét kell hozzáadni, azzal átgyúrva nyirkos konyharuhában a hűtőbe tenni).
Az összedolgozás addig tartson, amíg a tésztában semmiféle szemcse nem marad, színe, tapintása teljesen egyöntetű.
Sütés előtt nyersen szurkáljuk meg, hogy a keletkező gőz ne púposítsa fel, legyen hol elpárolognia.
A sütőt 10 percig teljes lánggal, nagy hőfokkal hevítsük fel, majd amikor a tésztát betettük, közepes hőfokon süssük.
Az omlós tésztát mindig kihűlve daraboljuk, különben törik, morzsolódik.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2011.11 2011. December 2012.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 34 db bejegyzés
e év: 569 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 346
  • e Hét: 2021
  • e Hónap: 3013
  • e Év: 34742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.