|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2011-12-19 20:28:04, hétfő
|
|
|
1,5-2 kg ponty egészben
A páchoz:
kilónként 3 gerezd fokhagyma
2 csomag petrezselyem
1 tk őrölt babér
1 tk kakukkfű
1 tk őrölt kapor
1,5 dl olívaolaj
só, bors (ízlés szerint)
1 ek mustár
1,5-2 dl fehér bor (lehetőleg száraz)
A szószhoz:
3 paradicsom
1 kaliforniai paprika
2 közepes fej vöröshagyma
1,5 dl tejszín
A halat letisztítjuk, belső szerveitől megszabadítjuk, kopoltyúját kiszedjük, 0,5 cm-ként beirdaljuk. Sózzuk-borsozzuk.
A páchoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd az előkészített nyers halat bekenjük a páclével és alufóliába tekerve egy napot pácoljuk.
Sütéskor olajozott tepsibe fektetjük a bepácolt halat, és mellétesszük a szószhoz való zöldségeket, majd ráöntjük a fehérbort. Alufóliával lefedve fél óra alatt összepároljuk. Fél óra elteltével a halat átrakjuk egy kiolajozott tepsibe és így sütjük tovább, hogy a bőre kicsit ropogós legyen. A zöldségeket a haltól külön, de ugyanabban a sütőben még kb. fél óráig fólia nélkül tovább sütjük.
Amikor a zöldségek megpuhultak edénybe tesszük a levével együtt, majd összeturmixoljuk, és a tejszínnel felöntve összeforraljuk.
A halat a sütőben néha óvatosan megforgatva ropogósra sütjük, és az elkészült szósszal tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-19 20:25:33, hétfő
|
|
|
A rántott halhoz:
1 kg nyúzott afrikai harcsa (fej nélkül)
só, ízlés szerint
2 tojás
1 tk ételízesítő
ízlés szerint bors
10 dkg finomliszt
20 dkg zsemlemorzsa
1/2 l olaj
A tepsis burgonyához:
2 kg "öreg" burgonya
3-4 tk ételízesítő
2-3 dl olaj
Tálaláshoz:
Remoulade-mártás
A rántott hal elkészítése:
A halról eltávolítjuk az uszonyokat, és felszeleteljük.
Ízlés szerint besózzuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A tojásokat felverjük az ételízesítővel és a borssal.
Kimérjük a lisztet és a morzsát.
A halszeleteket lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatjuk.
Bő, forró olajban pirosra sütjük.
Papírkendőre szedjük.
A tepsis burgonya elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és felnegyedeljük.
Egy gáztepsibe kb. 1 dl olajat öntünk, és beleforgatjuk a krumplinegyedeket úgy, hogy minden oldalon érje őket az olaj.
A tepsiben a krumplinegyedeket szorosan egymás mellé rakjuk.
Ha fogy az olaj, pótoljuk.
Ételízesítővel megszórjuk a burgonyát.
Forró sütőben kb. 1,5 óra alatt pirosra sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2011-12-19 19:59:57, hétfő
|
|
|
A tésztához:
20 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
12 dkg demerara (=barna nádcukor)
40g őrölt mandula
2 tojásfehérje
2 vaníliarúd
1 csipet só
A masszához:
2 dl édes tejszín
1 dl tej
20 dkg étcsokoládé
1 tojás
1. A vaníliarudakat hosszában elfelezzük, majd a belsejét egy kiskanállal kikaparjuk. A tojásfehérjékkel együtt egy edénybe tesszük, és habverővel felverjük.
2. Az őrölt mandulát és az őrölt nádcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót, majd a vajat is hozzákeverjük. Végül beletesszük a vaníliás tojásfehérjét, és addig keverjük egyenletesen, majd gyúrjuk, amíg a tészta teljesen összeáll. Beletesszük egy tortaformába, majd a hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük.
3. A sütőt 180°C -ra előmelegítjük. A tésztát a már forró sütőben 15 percig sütjük.
4. A tejszínt a tejjel együtt egy edényben felforraljuk. Miután levettük a tűzről, beletesszük az apróra darabolt csokoládét, és addig kevergetjük, míg sűrű, egyenletes masszát nem kapunk. Egy tojást is hozzákeverünk. A krémet a kihűlt tésztára öntjük.
5. Az egészet újra a sütőbe tesszük, és 190°C-on 12-15 percig sütjük. Teljesen hihűlve kínáljuk.
A barna nádcukrot azért őrlöm meg, hogy jól összeálljon a tésztája. Szoktam fele-fele arányban dióval és mandulával is készíteni a csak mandula helyett. És mindig szem előtt tartom az alábbi tippeket, különben a linzertészta nem akar "működni":
Öt linzertészta trükk
Polcz Alaine "Főzzünk örömmel" könyvében olvastam és nagyon hasznos:
Gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, nehogy felmelegedjen és olvadni kezdjen a benne lévő zsiradék (ha mégis és morzsalékos lesz, 1 tojásfehérjét kell hozzáadni, azzal átgyúrva nyirkos konyharuhában a hűtőbe tenni).
Az összedolgozás addig tartson, amíg a tésztában semmiféle szemcse nem marad, színe, tapintása teljesen egyöntetű.
Sütés előtt nyersen szurkáljuk meg, hogy a keletkező gőz ne púposítsa fel, legyen hol elpárolognia.
A sütőt 10 percig teljes lánggal, nagy hőfokkal hevítsük fel, majd amikor a tésztát betettük, közepes hőfokon süssük.
Az omlós tésztát mindig kihűlve daraboljuk, különben törik, morzsolódik. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2011. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
34 db bejegyzés |
e év: |
569 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 346
- e Hét: 2021
- e Hónap: 3013
- e Év: 34742
|
|
|