Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
Békacomb tejszínes gombamártás
  2011-03-06 18:32:24, vasárnap
 
  Hozzávalók:
20 pár békacomb
25 dkg csiperkegomba
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1 dkg só
1/2 csomag petrezselyem zöldje
5 dkg liszt
1/2 citrom
őrölt bors

A békacombokat formázzuk, sós citromos vízben puhára főzzük. A főzővíz felhasználásával
tejszínes gombamártást készítünk. A főtt combokat tálra helyezzük. és bevonjuk a mártással. Körete párolt rizs, vagy vajas burgonya.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Békaleves
  2011-03-06 18:31:55, vasárnap
 
  Hozzávalók:
30 pár békacomb
1 dl olaj
5,0 dkg vöröshagyma

törött bors
1 cs petrezselyem zöldje
0,5 kg vegyes csont
30,0 dkg vegyes zöldség
12,0 dkg liszt
2,0 dl tejföl

A főzéshez jól előkészített békacombokat csonttal együtt kisebb darabokra vágjuk, az
esetleges szilánk eltávolítása végett is jól átmossuk. Alaposan lecsepegtetjük, és az
olajon aranysárgára pirított vágott vöröshagymára tesszük. Megsózzuk és csaknem puhára
pároljuk. Közben törött borssal fűszerezzük, gazdagon meghintjük finomra vágott petrezselyem zölddel, és felengedjük a szükséges mennyiségű csontlével. A levest világos, vékony
rántással sűrítjük, végül tejföllel dúsítjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Pontyhalászlé
  2011-03-06 18:31:27, vasárnap
 
  Hozzávalók:
4,0 kg ponty
5,0 dkg só
60,0 dkg vöröshagyma
6,0 dkg pirospaprika
30,0 dkg zöldpaprika
1,0 db cseresznyepaprika
15,0 dkg paradicsom
halfej, farok, haltej, ikra

A megtisztított, kizsigerelt pontyot lapjába kettéhasítva, a súlynak megfelelően
felvágjuk, vagy kersztben patkó alakúra felszeleteljük. Ha van tej, esetleg ikra,
is a húshoz téve, gyengén sózva, a felhasználásig félretesszük. A fejet, farkat, ha
szükséges, kisebb darabokra vágjuk, és hideg vízbe, szeletelt vöröshagymával
feltesszük főni. 2-3 óra főzés után leszűrjü, átpaszírozzuk, meghintjük
piros paprikával egy kevés cseresznyepaprikát teszünk bele, zöldpaprika-,
majd paradicsomszeletekkel felfőzzük, enyhén megsózzuk. E léből kisebb lábasba
átszedünk, melybe beletesszük az előkészített halhúsokat, és igen mérsékelt tűzön
lassan készre főzzük.
Tálaláskor előbb a halat tesszük a tálalóedénybe, ertre az esetleges haltejből,
ikrából rakunk, s végül felöntjük az enyhén csípős, tűzpiros színű halászlével.
Tetejét egy szelet zöldpaprikával díszítjk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Karácsonyi pisztráng
  2011-03-06 18:30:55, vasárnap
 
  2 kis, konyhakész pisztráng,
2 gerezd fokhagyma,
4 dkg liszt,
10 dkg mandula,
1 dl tejszín,
fél citrom leve,
10 dkg vaj,
0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves),


A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rácponty
  2011-03-06 18:29:26, vasárnap
 
  80 dkg filézett pontyszelet (vagy legalább 1,5 kg-os halból házilag filézett halhús),
80 dkg hámozott,főtt burgonya,
25 dkg zöldpaprika,
10 dkg paradicsom (konzervlecsó vagy fagyasztott is lehet),
10 dkg füstölt szalonna,
3 dl tejföl,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál liszt,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
ízlés szerint só.

Előkészítése:
a füstölt szalonnát nagyon vékony, hosszú csíkokra vágom. Felét kis serpenyőben megsütöm, majd a kisült szalonnazsírral kikenek egy tűzálló tálat vagy tepsit, és belekarikázom a főtt burgonyát. Megsózom, és a szalonnapörcöt rászórom. A halszeletek mindkét oldalát sóval, borssal fűszerezem, sűrűn beirdalom (milliméterenként mélyen bevágom), majd lisztbe mártom. A zöldpaprikát meg a paradicsomot is felszeletelem, a hagymát apróra vágom. A tejfölt összekeverem pirospaprikával és egy teáskanálnyi liszttel.

Elkészítése:
a burgonyára sorban ráfektetem a lisztes halszeleteket. A vágatokba belenyomkodom a nyers füstöltszalonna-csíkokat, majd a halat beborítom paradicsomkarikával, hagymával és zöldpaprikaszelettel. Megsózom, és a tejföllel meglocsolom. Előmelegített, közepesen meleg sütőben fedetlenül addig sütöm, amíg a teteje meg nem pirul.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rántott hal dióbundában
  2011-03-06 18:28:54, vasárnap
 
  Hozzávalók: 2 kisebb egész / 4 szelet/ sovány hal / 800g /, 1 citrom leve, 80g liszt, 2 tojás, 100g darált dió,
80g durvára vágott dió, olaj a sütéshez, citromkarikák, petrezselyem, 4 felezett dió a díszítéshez.

Elkészítése: a megtisztított szálkáitól "megfosztott" halat megöntözzük a citromlével, 15 percig pácoljuk benne.
Alaposan lecsepegtetjük, szárazra töröljük, meghintjük sóval és borssal.
Lisztbe, felvert tojásba és -zsemlemorzsa helyett- a vágott, darált dió keverékébe forgatjuk.
Az olajat felhevítjük beletesszük a halakat és mérsékslt tűzön mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, majd papírkendőre
szedve felitatjuk róla az olajat. Előmelegített tálra emeljük, néhány csepp Worcester-szósszal megcsepegtetjűk.
Citromkarikákkal, petrezselyemmel és a diógerezdekkel díszítjük, azonnal tálaljuk.
Petrezselymes vajas burgonya, tartármártás, vagyvagy néhány kanál tartármártással megöntözött fejes saláta illik hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csípős rák
  2011-03-06 18:28:11, vasárnap
 
  A rákhús nagyon egészséges, sok fehérjét és koleszterincsökkentő zsírsavat tartalmaz. Ha avatott kézbe kerül, fantasztikus gasztronómiai csodák készülhetnek belőle. A legfinomabb rákhús a homár, melyet fokhagymával, konyakkal, csípős paprikával fűszereznek a világ mediterrán részein.
Az élelmiszerüzletek mélyhűtőpultjain többféle tisztított rákot találhat. Az első, amit tudni kell ezekről, hogy a szürkés színűek a nyersen fagyasztottak, a rózsaszínűeket pedig gőzölték vagy forrázták.
Ez utóbbiak felengedés után azonnal fogyaszthatók. Az ollónélküliek közül a legapróbb a koktélrák, amit shrimpsnek is
neveznek. Tisztítva célszerű vásárolni, mert apró páncéljából nehéz és munkaigényes kihámozni a húsát. Ha mégis erre a feladatra vállalkozik, akkor készüljön fel rá, hogy a rák jellegzetes illata esetleg napokig érződni fog a kezén. Érdemes még fagyott állapotban petrezselyemmel, sóval, borssal, citromlével ízesített fehérborba tenni, majd felengedés után további néhány órát pácolni. A nyerset 3-4 percig főzzük, vagy ugyanennyi ideig pároljuk vajon. Legyen óvatos, a rákhús a sokáig tartó sütés-főzés hatására megkeményedik. Elsősorban salátákba, tölételékekbe való. A koktélrákhoz hasonlít, de annál nagyobb a garnélarák. Ezt már önálló ételként szokták szervírozni. Előkészítése azonos kisebb társaiéval. Ha páncélban tálalja, a fejét és a farkát kézzel törje le ezután a farokpáncél könnyen lefejthető a húsról. Az asztalra ezesetben tegyen egy külön tányért, amire a feleslegessé váló páncéldarabokat teheti. Az itt következő egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető rákétel. Ha koktélrákból készítjük, akkor leves előtt vagy helyett előételként tálaljuk, ha garnélából, akkor vacsoránál lehet főfogás.

Hozzávalók 4 személyre:
5 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 kis chili paprika finomra törve, vagy 1 kk erős pista, vagy egyéb csípős paprikakrém
0,5 kk édes pirospaprika
48 db előfőzött fagyasztott garnélarák
vagy 2 konzerv koktélrák lecsöpögtetve (összesen 200 gramm nettó tömeg)

Elkészítés:
Hagyjuk a rákot felolvadni. A fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk nagyon apróra vagy nyomjuk át fokhagymanyomón. Tegyük fel az olajat a tűzre. Még amíg hideg tegyük bele a fokhagymát, a chilit vagy paprikakrémet és az édes paprikát. Kevergessük, vigyázzunk, hogy nehogy megégjenek. Mikor már az olaj forró tegyük bele a rákot és kevergessük néhány másodpercig, csak amíg átforrósodik. Óvatosan és rövid ideig csináljuk, mert a rákhús hamar megkeményedik, vagy a keveréstől összetörik.

Friss fehérkenyérrel kínáljuk
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mazsolás párolt hal
  2011-03-06 18:27:33, vasárnap
 
  Hozzávalók :
Hozzávalók:
25 dkg harcsafilé
1 db KNORR Halászlé kocka
5 dkg mazsola
1,5 dl tejszín
1/2 citrom leve
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
babérlevél
őrölt bors

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a harcsafilét, a mazsolát és a borsot.
Jól átpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és beledobjuk a leveskockát. Babérlevéllel ízesítjük, és újból átforraljuk. A végén kevés citromlevet adunk hozzá, burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk. A harcsa helyett használhatunk fogast vagy bármilyen tengeri halat is.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szegedi halászlé
  2011-03-06 18:26:56, vasárnap
 
  Hozzávalók:
1,00 kg ponty
0,50 kg kecsege
0,50 kg harcsa
0,60 kg vöröshagyma
5,00 db cseresznyepaprika
0,05 kg pirospaprika
0,20 kg zöldpaprika
0,10 kg paradicsom
halikra, haltej, halfej, -farok

A konyhakész filéket a súlynak megfelelően feldaraboljuk, megsózzuk.
Ha van halikra haltej, aztis hozzá készítjük. Az adott halfejeket, farkat feldaraboljuk,
és a felszeletelt vöröshagymával, bő folyadékba téve feltesszük főni. Gyengén megsózzuk,
és egy kevés cseresznyepaprikát, és a pirospaprika felét hozzáadva ízes, magyaros alaplét
készítünk.belőle. Később leszűrjük, és hogy leve tartalmasabb legyen, a átpaszírozzuk.
Ezt a hallevet meghintjük a maradék pirospaprikával, felfőzzük, egy kevés szeletelt
zöldpaprikát teszünk bele, később a halszeleteket (estleg haltejet, ikrát), a paradicsomot hozzáadjuk (télen konzerv lecsót adunk) és óvatosan főzzük, nehogy a halszeletek összetörjenek.
A tálalás előtt ismét megízleljük, szükség szerint ízesíthetjük még, majd a halat lapátkanállal
a tálalóedénybe tesszük és felöntjük a forró, ízes levével. Külön cseresznyepaprikát adunk
hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szilvával töltött szarvasgerin
  2011-03-06 18:26:20, vasárnap
 
  Hozzávalók/Findings :
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg gerinc
25 dkg aszalt szilva
1 fej vöröshagyma
2 vékony szelet szalonna
fél dl étolaj
2 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál magyaros fűszerkeverék
áfonya/áfonyalekvár

Előkészítés: A húst kicsontozzuk, aszalt szilvát kimagozzuk. A hagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk.

Elkészítés: A húst hosszában éles késsel felszúrjuk, és az üreget megtöltjük a szilvával, sózzuk, borsozzuk. Az így elkészített húst tűzálló tálba tesszük, és beborítjuk a szalonnaszeletekkel. Mellétesszük a hagymát, az olajat és kevés vizet öntünk alá. Lefedjük, és a sütőben 200 fokon (gázsütő 3. fokozat) kb. 50-60 percig sütjük. Időnként meglocsoljuk a levével. Ha a húst megpuhult, a léből kiszedjük. A hús levét az étkezési keményítővel besűrítjük, és egy kis magyaros fűszerkeverékkel ízesítjük. Főtt burgonyát és áfonyát/áfonyalekvárt kínálunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 64 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 64 db bejegyzés
e év: 727 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 68
  • e Hét: 1480
  • e Hónap: 4740
  • e Év: 162815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.