Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Húsvétra
  2011-04-23 11:53:21, szombat
 
 


Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szivemnek már a gyász is röpke álom,
S az élet: győzelem az elmuláson.

Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
Virágot áraszt a vérverte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!

Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot,
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágban
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mikor van, volt, lesz húsvét?
  2011-04-23 11:51:47, szombat
 
 


A húsvét a zsidóság és a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. A zsidó húsvét a pászkaünnep, az egyiptomi szabadulásra való emlékezés, míg a keresztény húsvét Jézus Krisztus feltámadásáról való megemlékezés. De mikor van az adott évben húsvét? Mikor lesz húsvét? Melyik napra esik a húsvét? Egyáltalán, hogyan számolják ki, hogy hányadikára esik a Húsvét? Állandóan, évente vissza-visszatérő kérdés, lássuk hát a választ:

A keresztény húsvét eredete

A keresztény húsvét Jézus Krisztus feltámadására való emlékezés, hálaadás az általa elvégzett áldozatért, melyeket értünk, emberekért tett. Jézus helyettesítő áldozata lehetővé tette ugyanis, hogy ne bűneink szerint legyünk megítélve, hanem a Jézusba vetett hit által üdvözülhessünk, kegyelemből. A keresztény húsvét időpontja a 325-ös niceai zsinaton lett meghatározva. Eszerint a tavaszi napéjegyenlőséggel (március 21.) egybeeső, vagy az azt követő holdtölte utáni első vasárnap a húsvétvasárnap. A húsvét így, ellentétben a karácsony ünnepével, minden évben más napra esik, de mindig március 22. és április 25. között. (Sajnos ennek meghatározására nem jelöltek ki módszert, így például az alexandriai és a római pátriárka alá tartozó egyházrész másképpen számította a húsvét időpontját. Később a VI. században Dionysius Exiguus alkotott egy olyan eljárást, amely azóta is az alapját képezi a húsvét időpontja kiszámításának. ) A húsvét meghatározza a többi mozgó ünnep dátumát is: farsangvasárnap, virágvasárnap, áldozócsütörtök, pünkösd, Szentháromság vasárnapja, Úrnapja. A húsvét magyar elnevezése onnan származik, hogy ekkor ér véget a nagyböjt, a hústól való 40 napos tartózkodás.

Húsvét 2011-ben: április 24.
Húsvét 2012-ben: árpilis 8.
Húsvét 2013-ban: március 31.
Húsvét 2014-ben: április 20.
Húsvét 2015-ben: árpilis 5.
Húsvét 2016-ban: március 27.
Húsvét 2017-ben: április 16.
Húsvét 2018-ban: április 1.
Húsvét 2019-ben: április 21.
Húsvét 2020-ben: április 12.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2011 áprílis 11
  2011-04-11 21:43:09, hétfő
 
 

Viccek
Télen, hidegben megkérdezi a fiú a lányt:
- Megnézhetlek meztelenül?
- Jó, de nem fogsz fázni?

Az útépítésen a főnök odamegy a munkásokhoz:
- Fiúk, nem érkeztek meg a lapátok.
- Sebaj, majd egymásra támaszkodunk.




Bemegy a kocsmába egy 16 éves fiú, és így szól a pincérnőnek:
- Kérek egy korsó sört!
A pincérnő - látva a fiú korát - megkérdezi:
- Bajba akarsz keverni?
- Talán majd később, előbb egy sört kérek.

Apáca kihallgatásra jelentkezik a kolostort vezető papnál:
- Atyám, szeretnék prostituált lenni!
- Tessék, hogy mondtad, lányom?
- Szeretnék prostituált lenni.
- Ó, hála Istennek, először úgy értettem, hogy protestáns szeretnél lenni.


Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Menüajánlat
  2011-04-11 21:41:28, hétfő
 
 


Tojásleves
Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. sima liszt, 1 kk. pirospaprika, víz, tojás igény szerint, ecet.
A fokhagymát az olajon az 1 ek. liszttel megpároljuk. Rátesszük a paprikát, és gyorsan lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen. Ezután felöntjük 1,5 liter vízzel, és megsózzuk. Felforraljuk, keverés közben belecsurgatunk 3 felvert tojást, és személyenként 1 egész tojást is beleütünk - ügyeljünk arra, hogy ne keverjük szét őket! Tálalás előtt ecettel ízesíthetjük.

Hátszín mustáros mártással és tepsis burgonyával
Hozzávalók: 50 dkg marhahátszín; a páchoz: bors, mustár, olaj; a barbecue-mártáshoz: 10 dkg mustár, 10 dkg dijoni mustár, 10 dkg (nád)cukor, 1 dl víz, 3 ek. fehérborecet, 1 tk. bors, 1 tk. őrölt csili, ízlés szerint só, 1 ek. vaj; a tepsis burgonyához: 50 dkg krumpli, pár szál rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só.
A hátszínt kétujjnyi szeletekre vágjuk; ezeket borsozzuk (sózni nem kell) mindkét oldalukat vékonyan megkenjük mustárral, majd műanyag dobozba rakjuk őket szorosan egymás mellé. Ha kész egy sor, olajat öntünk rá úgy, hogy teljesen ellepje a szeleteket. Így járunk el, amíg a hús el nem fogy. Legalább 2-3 napig ebben a pácban hagyjuk a hűtőszekrényben.
Sütés előtt 2 órával kivesszük a hűtőből. Közben a krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, enyhén megsózzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. A fokhagymagerezdeket karikára vágjuk, és rászórjuk a krumplira. Meglocsoljuk olívaolajjal, rozmaringot tépkedünk rá, és 200 °C-on 1 órán keresztül sütjük.
A barbecue-mártáshoz a vaj kivételével minden hozzávalót összekeverünk egy kis lábasban, megmelegítjük, kavargatva 20 percig rotyogtatjuk kis lángon. A végén felolvasztjuk benne a vajat, majd elzárjuk alatta a gázt.
Serpenyőben kevés olajon a hússzeletek mindkét oldalát 1-1 percig sütjük nagy lángon, majd 3-3 percig közepesnél kisebben. Sütés közben a húst kicsit megsózzuk. A barbecue-mártással és a rozmaringos krumplival tálaljuk.

Tészta sajtos, sült zöldségekkel
Hozzávalók:1 cukkini, 1 padlizsán, 1 lila hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, só, bors, 20 dkg krémsajt (pl. tömlős Karička), 1 dl tejszín, egy marék rozmaring, egy csokor petrezselyem, fél csomag száraztészta (kb. 25 dkg).
A cukkinit és a padlizsánt felkockázzuk, a hagymákat felkarikázzuk, és tepsibe tesszük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, s jól átforgatjuk az egészet. Sózzuk, borsozzuk. 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 45 percig letakarva sütjük. Utána levesszük róla a fóliát, jól átkeverjük, s még 15 percre visszatoljuk.
A sült zöldségeket beleöntjük egy serpenyőbe, hozzáadjuk a sajtkrémet, a tejszínt, a felaprított rozmaringot. Ha még szükséges, sózzuk, borsozzuk, és jól összeforraljuk az egészet. Végül a kifőtt tésztával tálaljuk, bőven megszórva felaprított petrezselyemmel.

Pizzás csiga
Hozzávalók: 2,8 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 púpos ek. tejföl, 1 ek. olaj, 2,4 dl víz, 2 kk. só, 1 kk. cukor, 1 tubus pizzakrém, 15 dkg sonka, a tetejére 10 dkg reszelt sajt.
A hozzávalókat összegyúrjuk vagy dagasztógépbe tesszük, és a tésztát kétszeresére kelesztjük. Ha kész, téglalap alakúra nyújtjuk. Rátesszük a pizzakrémet és a töltelék részeit, majd feltekerjük, mint a rétest, és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megszórjuk reszelt sajttal, és 20 percig sütjük 200 fokon.

Kevert mákos-almás bögrés
Hozzávalók: 4 bögre apró kockára vágott alma, 1 bögre magozott, apró darabokra vágott szilva (befőtt), fél bögre darált mák, fél bögre aszalt sárgabarack apró darabokra vágva, 3-4 ek. sárgabaracklekvár, fél bögre kristálycukor, 2 bögre finomliszt, fél bögre étolaj, 4 db tojás, 2 kk. mézeskalács-fűszerkeverék (vagy fahéj), 1 kk. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna.
A tojásokat a cukorral és az olajjal habosra keverjük. Összevegyítjük az összes többi hozzávalót is, majd hozzáöntjük a tojásos-cukros-olajos masszát. Megkeverjük, és sütőpapírral kibélelt 32 x 23 cm-es tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, és megszórjuk porcukorral.

Kukoricaprósza
Hozzávalók: 25 dkg kukoricadara, 5 dl forró tej, 3 tojás, 1-1,5 pohár natúr joghurt, 5 dkg nádcukor (vagy 4-5 ek. méz), fél csomag sütőpor, szilva-, esetleg meggylekvár, tejföl.
A darát leforrázzuk a forró tejjel, és 1 órán át állni hagyjuk, hogy jól megduzzadjon. Utána a tojásokat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a sütőporral, majd a natúr joghurtot is belevegyítjük, s az egészet beleforgatjuk a megduzzadt darába.
A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, tetejére lekvár- és tejfölpöttyöket teszünk, s előmelegített sütőben 170 fokon (kb. 50 perc alatt) megsütjük. Ne süssük túl, mert kiszáradhat.

Narancsos forró fehér csokoládé
Hozzávalók (2 személyre): 6 dl tej, 8 dkg fehér csokoládé, 1 dl tejszín, 5 ek. narancslé vagy -likőr, a díszítéshez narancshéj.
A tejet felforraljuk, aztán beletörjük a csokoládét, és addig kevergetjük, míg fel nem olvad. A csokoládés tejet poharakba töltjük, hozzáadjuk a narancslevet vagy -likőrt. Tetejére felvert tejszínhabot teszünk, és megszórjuk apróra vágott narancshéjjal.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Megérkezett a Nokia E7
  2011-04-11 21:39:33, hétfő
 
  Péntektől már hazánkban és Csehországban is kapható a Nokia legújabb telefonja, amely az E7-es nevet kapta. Az érintőkijelzős telefon az utolsó olyan készülék, amelyen még a Symbian operációs rendszer fut.

A QWERTY billentyűzettel lényegesen gyorsabban és kényelmesebben lehet hosszabb üzeneteket, leveleket megírni, mint tisztán az érintőképernyőt használva




Az új okostelefon az N8-asra hasonlít, igaz, a célcsoport nem azonos, míg az előbbinél a multimédiás alkalmazásokra helyezték a legnagyobb súlyt, az E7-es főleg az üzletembereknek készült.

Az E7 érintőképernyős okostelefon, amelynek vonzerejét a 4 hüvelykes, ,,ClearBlack" fantázianevű, 360x640 pixel felbontású AMOLED kijelző mellett a kihúzható négysoros QWERTY billentyűzet jelenti, amivel lényegesen gyorsabban és kényelmesebben lehet hosszabb üzeneteket, leveleket megírni, mint tisztán az érintőképernyőt használva. A Nokia az üzleti képességek közül a VPN-klienst, az Office-állományokkal kompatibilis dokumentumszerkesztőt, a PDF-olvasót, a Mail for Exchange levelezőklienst emelte ki az E7 ismertetésekor.

Az E7 menendzsereknek szánt telefon, és előny lehet a Symbian elterjedtsége, ismertsége és széles körű támogatottsága. A Nokia egyébként az üzleti alkalmazások terén évek óta együttműködik a Microsofttal, például a Mail for Exchange segítségével minden e-mail, naptárbejegyzés és névjegy a telefonra kerül, és csatlakozni lehet a vállalati címtárakhoz. A készüléken látható a munkatársak naptár szerinti státusa is, tehát kiderül, hogy érdemes-e ötvenszer megcsörgetni a kolléga mobilját, vagy jobb e-mailt küldeni neki.

A multimédiás csúcsmodellnél, az N8-nál kisebb felbontású, de még így is 8 megapixeles az E7 fényképezője, amihez dupla LED-s vaku is tartozik. Ezzel akár 720p videókat is lehet rögzíteni. Médiafogyasztási lehetőségek tekintetében az E7 nem marad el az N8-tól, ugyanúgy van benne HDMI-kimenet és a sztereó FM-rádió. A többi, mondhatni, a szokásos: az E7 is képes HSPA hálózaton 10 Mbps sebességű letöltésre és 2 Mbps feltöltésre, Wi-Fi vezérlője 802.11 b/g/n szabványokkal kompatibilis, ismeri a Bluetooth 3.0 A2DP szabványt, van benne iránytű, illetve A-GPS is. Egyedülálló, hogy 80 országban lehet ingyen navigálni az E7 segítéségével.

A Nokia E7-es egyik újdonsága, hogy minden országban számtalan, helyi jellegű, ingyenes alkalmazás lesz elérhető a készülékre, lesznek magyar, szlovák, cseh szoftverek, de természetesen nem maradnak ki a nemzetközi alkalmazások, köztük a CNN, Bloomberg vagy az F-Secure sem.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
Első tavaszi zöldségfélénk
  2011-04-11 21:37:24, hétfő
 
  Első tavaszi zöldségfélénk, a spenót

Jótékony hatású, fontos, elterjedt levélzöldségünk a spenót, minden korosztály számára ajánlott a fogyasztása.




Stresszoldó, szinte mindegyik szervünk működését kedvezően befolyásolja. B-, C-, E-vitamint is tartalmaz, amelyek fontosak a cukrok anyagcseréjéhez, az idegrendszer és az agy megfelelő működéséhez. Jelentős a karotin-, magnézium-, kalcium-, kálium-, réz- és vastartalma. Rostjai méregtelenítik a bélrendszert.
Vethetjük kora tavasszal, kora ősszel, de áttelelésre is mint téli spenótot. Tenyészideje rövid, elő- vagy utónövényként is termeszthetjük.
Vetése
Amint talajunk megszikkad, rá lehet menni, elkészítjük a helyét. Február végétől április elejéig vetjük. A növény még szikleveles állapotban is elviseli a rövid ideig tartó fagyokat. Sorba vetjük, 15-20 cm sortávolságra, a tőtávolság 3 cm legyen, a vetés mélysége 3-4 cm. Egy hét múlva csírázik, két héten belül kikel. Kevésbé igényes növény, de elegendő vízre és tápanyagra van szüksége a növekedéshez. Gyengébb gyökérzete sekélyen található, nedvességhiány esetén lassan nő, kevés levelet képez. Árnyékosabb helyen is megterem. Szerves trágyát ne tegyünk közvetlenül alája, a nitrogénnel való trágyázást meghálálja, de ezt is csak mértékkel adjunk neki.
Ápolása
Ne hanyagoljuk el gyomtalanítását. Szárazságban, magas hőmérsékleten levelei kisebbek lesznek, megkeményednek, és hamar virágba szökhet. Gombás megbetegedése a perenoszpóra és a fenésedés, amelyek ellen leghatékonyabban a vetőmag csávázásával védekezhetünk. Tartsuk meg a vetésforgót, kerüljük a nitrogén-túladagolást, és inkább legyen ritkább a növényállományunk az egészségesebb termés végett.
Ha 6-7 levelet képez, már megkezdhetjük szedését, a reggeli órákban, mivel gyorsan hervad. Sokáig még hűtőszekrényben sem tudjuk tárolni. Inkább mélyhűtéssel tartósítható.


A burgonyagumók csíráztatása
A vetőburgonya előcsíráztatását 5-6 héttel ültetés előtt végezzük a tenyészidő lerövidítése céljából. Az előhajtatásnak nemcsak a korai burgonyák, hanem a későbbi fajták esetében is van jelentősége, mert a tenyészidő elején csökkenti a fertőző betegségek fellépésének veszélyét.
Ültetés előtt a gumókat a fóliasátrak alatt ládákban vagy fóliazsákokban előhajtatják. A burgonyát 10kg-onként sekély hajtatóládákba, akár egymás fölé is rakhatjuk. A helyiség hőmérsékletét fokozatosan emeljük 8-12 C-fokra, a relatív páratartalom 85-90% legyen. Fontos a napi megvilágítás hossza is: legalább 6-8 óra legyen. A gumók rövidesen elkezdenek csírázni. A csírák ideális nagysága 10-12 mm, színük a fajtának megfelelő legyen (zöld, vöröseslila, kékeslila árnyalatú). A cérnavékony csíra betegségre utal: az ilyen burgonyát nem szabad elültetni.


Az örökzöld kis meténg
Télizöldnek is hívják. 1-2 méteres kúszó hajtásuk 20-70 cm-nél jobban nem emelkedik el a földtől; a talajt érintő szárcsomókon gyakran legyökerezik, így gyorsítva a növény terjedését, a talajon - amiben nem válogat - szinte szőnyeget alkotva. Ibolyaszínű, ritkábban fehér virágai csodás látványt nyújtanak, s mivel a talajt sűrűn beborítja, tűzvisszatartó talajtakarónak is ajánlják.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
A tisztítókúra aranyszabályai
  2011-04-11 21:35:13, hétfő
 
  A tisztítókúra aranyszabályai 2.

A tizenöt aranyszabályból az első öttel a múltkor ismerkedhettek meg. Aki rászánja magát, és belevág, annak a következőket is a figyelmébe ajánljuk:

6. Az élvezeti mérgekről (kávé, fekete tea, cigaretta) is le kellene mondanunk, vagy a lehető legkevesebbet venni magunkhoz belőlük a kúra alatt.
7. Ügyeljünk a rendszeres és rendes székletre. Naponta legalább egyszer, de az volna az ideális, ha kétszer-háromszor is ürítenénk. A belek megtisztítása nélkül a kúra nem olyan hatásos. Az alapos béltisztítás egyik módja a beöntés. Indiai útifűmag (Psyllium - gyógyszertárban kapható) vagy lenmagnyák (kevés vízbe áztatott lenmag) segítségével is elősegíthetjük a rendszeres székelést. Az este beáztatott néhány szem aszalt szilvának vagy fügének a leve ugyancsak segíthet. A savanyú káposztalé is ezt a célt szolgálja; hátránya hogy sót tartalmaz. A reggel megivott 1-2 pohár, esetleg a napközben is iszogatott meleg víz szintén elősegíti a rendszeres székletet. A bélsár eltávolításának legbiztonságosabb módja a béltisztító kapszulák alkalmazása. A bélflóra helyreállításához, a bélbaktériumok pótlására probiotikumokat használjunk.
8. A lepedékes nyelvet reggelente kanál vagy spatula segítségével tisztítsuk meg. Végezhetünk olajos öblögetést egy-két evőkanál hidegen préselt olajjal.
9. A vért főleg aktív és megfelelő légzéstechnikával tudjuk megtisztítani: orron keresztül lélegezzünk be az alhasba. Az alhas megemelkedik. Ne tartsunk szünetet. Szájon keresztül lélegezzünk ki, közben a hasat húzzuk be. Szünet nélkül lélegezzünk ki-be, minél gyorsabban, annál jobb. 50 légzéssel kezdjük, egy hét után fokozatosan emelhetjük a lélegzetvételek számát. A teakúráknál hatásosabban méregtelenít.
10. Anyagcserénket serkentsük napi húszperces testmozgással. Tornázzunk, táncoljunk, jógázzunk, kocogjunk, kerékpározzunk, tegyünk hosszabb sétákat. A testmozgás a kúra egyik legfontosabb része, hiszen a felgyülemlett víztől is meg akarunk szabadulni. A vizet sok esetben a pangó nyirokrendszer köti meg, amelyet mozgással tudunk leginkább aktivizálni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
2011 áprílis 1
  2011-04-01 01:45:32, péntek
 
 

Viccek
A dagadt tanárnő a gyerekeket kérdezi:
- Na, ki tudja megmondani nekem, hogy mit ad nektek a tyúk?
- Tojást!
- Nagyon jó! És azt meg tudjátok mondani, mit ad nektek a kecske?
- Kecsketejet!
- Bravó! És mit ad nektek a tehén?
- Mindenféle rohadt házifeladatot meg dolgozatot!

Az ejtőernyős oktató és tanítványa az ejtőernyőzést gyakorolják. Kiugranak a repülőből, és miközben zuhannak, a tanítvány megpróbálja kinyitni az ejtőernyőt de nem sikerül. Odaszól az oktatónak:
- Mester! Nem nyílik az ejtőernyő!
- Nem baj fiam, ez még csak a gyakorlat.




Az alsós évfolyamon nyelvtanversenyt rendeznek. A döntőbe Jancsika, Pistike és Kolompár Dzsunior jut be. Elsőként Jancsika kapja meg a kérdését:
- Jancsika, szótagold el azt a szót, hogy alma!
- AL-MA
A következő kérdést Pistike kapja:
- Pistike, szótagold el azt a szót, hogy körte!
- KÖR-TE
Az utolsó kérdést Dzsunior kapja:
- Na Dzsunior, szótagold el azt, hogy diszkrimináció!

Egy házaspár lakásába éjszaka egy betörő mászik be. Mikor felfedezik, odaugrik a feleséghez és egy kést nyom a torkához, majd felkiált:
- Hogy hívnak? Szeretem tudni az áldozataim nevét!
- Elizabeth - mondja az asszony remegő hangon.
- Ó, az anyámat is Elizabethnek hívják! - mondja a rabló. - Nem tudok megölni valakit, aki rá emlékeztet!
Majd odaugrik a férjhez:
- Na, és téged hogy hívnak?
A férj remegő hangon szól:
- Az én nevem Philip, de a barátaim csak Elizabethnek szólítanak..



Link
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Desszert
  2011-04-01 01:25:32, péntek
 
 


Eredeti somlói galuska
Három piskótatésztát készítünk - simát, kakaósat és diósat -, laponként 6 tojásból. 6 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg kristálycukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük. 16 dkg liszthez (fele sima, fele rétesliszt) hozzákeverjük egy vagy két citrom reszelt héját, és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz vegyítjük. Óvatosan, fakanállal dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk - az oldalát ne, mert púpos lesz a piskóta -, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben kb.170 C-fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.
A kakaós tésztába 2 kanál liszttel kevesebbet teszünk, helyette 2 kanál kakaóport adunk hozzá, a diós tésztához pedig 3 kanál liszt helyett 4-5 kanál darált diót, és óvatosan összekeverjük. Mindhárom piskótát megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a széleinél késsel fellazítjuk, és alányúlva kiemeljük.
Alapöntet: 20 dkg kristálycukrot, 2,5-3 dl vízzel, 1 dl rummal, 1 vaníliás cukorral, 1 citrom és 1 narancs reszelt héjával összeforralunk, aztán kihűtjük. Vaníliakrémet készítünk, s még melegen hozzáadunk egy kevés 5-6 kanál vízben feloldott zselatint.
Vaníliakrém: Felforralunk fél liter tejet 1 vaníliás cukorral - esetleg egy rúd vaníliát is tehetünk bele -, fél citrom héját reszeljük hozzá, majd langyosra hűtjük. 4 tojássárgáját habosra keverünk 12 dkg kristálycukorral, aztán 7,5 dkg sima lisztet (3-4 ek.) teszünk bele, és elkeverjük. A tejből kivesszük a vaníliarudat, és fokozatosan hozzávegyítjük a tojásos masszához; közben lassú tűzön besűrítjük. Utána kihűtjük, időnként megkevergetve. A feloldott zselatint a még meleg krémbe jól belekeverjük.
Csokoládéöntet: 15 dkg tejcsokoládét darabokra törünk, 25 dkg porcukrot, 1,5 dl vizet és 1 dl rumot adunk hozzá, lassú tűzön forrásig hevítjük, utána kihűtjük.
10 dkg mazsolát forró vízbe áztatunk, és ledarálunk 15 dkg diót.
Egy magasabb szélű tepsibe belehelyezzük a kakaós lapot, jól meglocsoljuk az alapöntettel, megkenjük a vaníliás krém felével, s bőven darált diót és egy rész mazsolát szórunk rá. Ráhelyezzük a sima piskótalapot; szintén alapöntet, a vaníliás krém másik fele, darált dió és mazsola kerül rá. Utána befedjük a diós lappal. Ezt szintén meglocsoljuk alapöntettel, és megkenjük házi baracklekvárral, aztán jó vastagon megszórjuk kakaóporral (rászitáljuk). Egy napra hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek a csodás ízek.
Tálaláskor szeletelhetjük lapos kockákra, és ezeket piramis alakban egymásra borítjuk, vagy kanállal szaggatjuk a ,,galuskákat", s úgy helyezzük őket kúp formában a desszertestányérra. Végül bőven meglocsoljuk a csokoládéöntettel, és friss tejszínhabbal díszítjük. Műtejszínt vétek tenni rá.
Aki megtartja az összes lépést, az élete egyik legfinomabb süteményét készíti el. Semmi sem hasonlítható hozzá. A hűtőben a tepsiben napokig eláll.

Sárika-szelet
Két tésztát készítünk. Az elsőhöz 30 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 10 dkg vajat, 1 csapott kanál kakaót, 1 tojást, késhegynyi szódabikarbónát és 5 kanál tejet összegyúrunk, s egy tepsi hátán (ott ki is lehet nyújtani) két lapot sütünk belőle. Nem kell sokáig sütni, elég 10-12 perc 170 C-fokon.
A másik tészta piskótatészta: 4 tojássárgáját 4 ek. cukorral habossá keverünk, majd a 4 tojásfehérje habját óvatosan hozzáadjuk, és belevegyítünk 4 ek. lisztet. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és (kb.17 perc alatt) megsütjük. A sütőben hagyjuk 5 percig hűlni, félig nyitott ajtónál.
A krémhez 2,5 dl tejben 3 púpozott kanál réteslisztet simára keverünk, majd hozzáadunk 1 tojássárgáját és egy vagy két csomag vaníliás cukrot - ezt is jól elkeverjük; sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Utána 25 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk, apránként hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet, s mixerrel jól kikeverjük.
Az első barna lapot nagy tálcára, deszkára vagy tepsibe helyezzük, rummal jól meglocsoljuk, és rákenjük a krém felét. Erre jön a piskótalap, rá a krém másik fele. Befedjük a másik barna lappal. Ezt szintén rummal locsoljuk meg. 10 perc múlva csokoládémázat készítünk, és leöntjük vele a süteményünket. 1 napra hűvös helyre tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak. Másnap szeleteljük. Igazi ínyencség!

Cifra szelet
Az egyik kedvenc sütim. Először elkészítjük a piskótatésztát: 6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 7 dkg sima lisztet, amelyben egy sütőport és egy kanál kakaóport is elkevertünk. Utána óvatosan hozzákeverjük a 6 tojásfehérje keménnyé vert habját. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, s előmelegített sütőben megsütjük (15-20 perc). Ne süssük túl, ne száradjon ki!
Krém: 4 tojássárgáját 2 vaníliás cukorral habosra keverünk, majd 3 dl tejjel elvegyítjük, és egy kanál lisztet adunk hozzá. Lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, mixerrel habosra verünk 1 vajat 10 dkg porcukorral, a kihűlt sárga krémhez adjuk, és jól összemixeljük. Gőz fölött 4-5 tojásfehérjét 20 dkg kristálycukorral kemény habbá verünk. A kihűlt tésztára rákenjük a sárga vajas krémet, majd erre a kemény tojásfehérjehabot, és csokoládét reszelünk rá. Hűtőbe tesszük. Pár óra múlva szeletelhető.

Diós piskótaholdacskák
3 tojássárgáját, 25 dkg kristálycukrot és 12 dkg vajat habosra keverünk, majd apránként, felváltva, hozzáadunk 1 csomag sütőporral elkevert 25 dkg lisztet és 1 dl tejet, végül a tojások kemény habját. A masszát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, s a tetejét sűrűn megszórjuk durvára vágott dióval (én pekándiót használtam). Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok) megsütjük (kb. 15-20 perc). Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd pogácsaszaggatóval kis félholdacskákat vágunk ki belőle. Biztos vagyok benne, hogy a ,,szabáshulladékkal" sem lesz gond: a sütemény illatára besereglő családtagok azonnal elpusztítják. Tetejét meghintjük vaníliás porcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Konyhánk talaja
  2011-04-01 01:23:49, péntek
 
 


A rendelkezésünkre álló anyagok széles választékában mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt.
Kerámialap - Az első helyen áll a képzeletbeli slágerlistán. Köszönhető ez a végtelen szín-, forma- és méretválasztéknak, amelyből minden konyhastílushoz megtalálható a kívánt változat. Könnyen tisztítható, jól bírja a nagy forgalmat.
Laminált padló vagy parketta - Elterjedése megállíthatatlan, gyorsan újjá lehet vele varázsolni padlónkat: két ember egy nap alatt 20 négyzetméternyit gond nélkül le tud fektetni, s hőszigetelést is tehetünk alája, így a járófelület nem lesz hideg. Hátránya, hogy kopás esetén nem csiszolható újra.
Vinil - Sokan tévesen PVC-ként vagy linóleumként emlegetik. A petrolkémia rohamos fejlődésének köszönhetően a konyhai talajburkolás modern lehetőségét hordja magában. Számtalan színben és mintával kapható. Megbízható, járásra a kőnél, csempénél puhább, kényelmesebb.
Természetes kő - A konyha talán legszebb és legtermészetesebb burkolóanyaga. Igen tartós, bírja az állandó igénybevételt. Hátránya, hogy keménysége miatt a rajta állók, járók számára a legmegerőltetőbb változat. A rusztikus kőlapok felszíne nem teljesen sima, a matt felszínre cseppenő színes folyadékok (kávé, tea, kóla, vörösbor...) nyomot hagyhatnak rajta.
Parafa - Puha, kényelmes, olyan rajta a járás, mint a padlószőnyegen. Igen új anyag, ezért évtizedes tapasztalat híján konyhába, fürdőszobába nemigen javasolt.

Választás előtt vegyük figyelembe:
• Allergének szempontjából legjobb burkolat a kő, padlócsempe, laminált padló, vinil.
• Élettartamát tekintve a természetes kő és a padlócsempe állnak a sor elején, ám a modern laminált padló és a parafa is tartós.
• Kopásállósági szempontból természetes kő (a gránit elpusztíthatatlan!), padlócsempe, laminált padló a sorrend.
• Tisztíthatóság: legjobb a vinil és a padlócsempe.
• Vízállóság tekintetében a padlócsempe az első, de a természetes kő, a vinil és a laminált padló is szóba jöhet.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 125 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 329
  • e Hét: 1645
  • e Hónap: 45147
  • e Év: 104763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.