Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Ella naplója IX. rész
  2011-04-30 21:34:47, szombat
 
  Reggel iskolába indulás előtt Teó nem adta oda a füzetem, pedig kértem, hogy nézze meg az ő táskáját, biztosan benne lesz. Verekedtünk, lekarmoltam az arcát, ő pedig a hajamba kapaszkodott. Ezért sem szeretem a hosszú hajamat.
Anya hazajött a busszal, egyedül a nagy hasával. - Nem akar meglenni a gyerekk! - mondta. Apa mellé kellett feküdnöm, mert Anyának fájt a hasa, és csak Bence maradhatott mellette. Apának mindig jó szaga volt. Hazahozta az üzletből az arcvizek illatát.
Apa nem örült, hogy vele alszom. Kiabált, hogy kicsi a lakás, minek a sok gyerek, ráadásul Anya mind szőkéket szül, és fiúkat. Neki csak fekete hajú gyereke lehet. Ki látott már fekete hajú embernek szőke gyereket. Egyedül Bence volt kékszemű és szőke. Teóval arról beszéltünk, hogy nincs igaza, mert a nagyanyánk is szőke és kékszemű. Anya sohasem megy sehova, nem öltözik ünnepi ruhába és a haját is összefonva viseli. Teó azt mondta, az biztos, hogy Anya nem csalta meg Apát. Ráadásul úgy hasonlítunk egymásra, mint a tojások. Nagyanya azt mondja, Apának az Apja is kékszemű.
Anya újra bement a kórházba, megszületett Andor. Minden nap főztem, amikor hazjöttem az iskolából. Apa most sem evett itthon. Hetvenkét gombócot főztem. Nem fogyott el másnap sem. Azt mondta Teó, hogy adjuk a kutyának, hogy ne kelljen holnap is ezt enni. Tücsök keveset evett meg belőle. Ő is elásta a többit másnapra.
Apa késő éjjel jött haza. Nem nyitottam ki a szemem, féltem, hogy részeg. Lefeküdt, majd felkönyökölt az ágyba, cigarettára gyújtott, lekapcsolta a villanyt. Sokáig forgolódott és sóhajtozott. Elaludtunk.
Arra ébredtem, hogy Apa öltözködik. Kinyitottam a szemem egy picit. Nagyon dühösnek láttam az arcát. Féltem tőle, pedig sohasem bántott.
- Mi a baj, Apa? - kérdeztem.
- Aludj! Te ezt nem értenéd!
Azt gondoltam, hogy Anyának el fogom mondani, ha hazajön. De nem mondtam el.
Apa keze be volt kötve, mikor hazajött, véres volt a akötés. Az orvos összekapcsozta a kezét.
Nem sajnáltam.
Hazajött Anya Andorral. Andor a fehér pólyába bele volt csúszva, alig látszott ki belőle. Már nem haragudtam, hogy fiú lett. Nem sírt és nem kellett dajkálni.
Április volt, Anyának krumplit kellett ültetni a kertbe. Én főztem Andornak tápszert, Anya őt már nem tudta szoptatni.
Fábián udvarolni járt a faluba egy copfos lánynak. Ilyenkor nagy lázban készülődött. Borotválkozás után mindent széjjel hagyott, a cipőjét is velem tisztíttatta ki.
Bencét óvodába adtuk. Teóval cipeltük el. Mindig bőgött. Utálta az óvodát.
Andort én fürdettem a teknőben. Szerettem vele pancsolni a vízben. Sohasem bőgött, lehetett vele játszani. Énekeltem és meséltem neki.
Apa csak éjszakára járt haza aludni. Ha Anyával veszekedett, Fábián közéjük állt. Pénzt csak Fábián adott haza a fizetéséből, de ő is keveset. Udvarólt, és mindig annak a lánynak vett valamit.
Nem szerettem azt a lányt, amig ő nem volt, Fábiántól kaptam könyveket, labdát és retikült, és a családnak is segített.

Kedves Barátaim, kedves Olvasó! Április hava a mai nappal elköszön. Én nem! Holnap május 1. Majális és Anyáknapja! Én még holnap este jelentkezek Ella naplójának folytatásával!

X. rész, 1956 volt...... ..........
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ella naplója VIII. rész
  2011-04-30 10:20:29, szombat
 
  Apa reggel rosszul volt. Anya orvosért ment. Azt mondta az orvos, hogy májgyulladása van a sok italtól. Apa egész nap hányt. Büdös volt az egész szoba, mint az iskolába menet a kocsmai vécé előtt. Varga Manyi azt mondta a részegek pisilnek ilyen büdöset.
Apa abbahagyta a hányást, és elment az üzletbe. Minden szombaton és vasárnap elvitt magával a borbéyüzletbe. Megtanított szappanozni a vendégek arcát. Mindig nagyon sokan voltak az üzletében.
Apa gyakran adott egy üvegpoharat a kezembe, mellé pedig négy forintot. A kocsmából hoztam fél deci rumot. Azt szerette, egyszerre itta ki a poharat. A vendéketől kaptam borravalót, fehér kötényem volt, és a zsebembe tették a pénzt. Ebből a pénzből jártam orosz különórákra. Hat forintot kellett egy hónapra fizetni. Amióta az üzletbe járok mindig van pénzem.
Anyát elvitte a mentő már két hete. Apa volt nála a kórházban, és azt mondta, még nincs semmi, nem jön a gyerek. Szeretném ha kislányunk születne. Az nem lehet, hogy ennyi gyerekből egy se legyen lány. Apa is lányt szeretne, azt mondja.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ella naplója VII. rész
  2011-04-29 18:30:40, péntek
 
  Varga Manyi citromos teát és vajas kenyeret reggelizik. Én még nem ettem vajaskenyeret. A citrom biztosan savanyú, talán nem is szeretném. Varga Manyinak az apja meghalt gyomorrákban. Az anyja egyedül neveli őket. Egy üzemi potán dolgozik két műszakban. Varga Manyinak van egy bátyja is, építőipari technikumot végez. Ritkán jön haza. Van egy huga is Magdus, aki egy kicsit nyafogós és akaratos lány. Nálunk soha nincs nyafogás, igaz mind fiúk a testvéreim.
Anya megint sok rétest sütött. Meggyeset, darát is tett bele, mert így laktatóbb.

Attól félek, hogy testvérem lesz megint. Apa az éjjel adajött az ágyunkhoz, és ráfeküdt Anyára. Az iskolában mondta Zsolnay Ica, hogy ettől lesz a gyerek. Én sosem engedem majd, hogy rám feküdjenek.
Teóval kimentünk a kiserdőnbe, találtunk egy robbanószert. Teó nem engedett hozzányúlni. Elment a rendőrségre, én vigyáztam addig a gránátra. Kijött a rendőr és azt mondta, hogy beviszik megsemmisíteni. Nem adtak semmit a bejelentésért, pedig azt hittük kapunk valamit. El is határoztuk, ha legközelebb találunk lőszert, eladjuk, így biztosan lesz pénzünk.
Fábián hazajött szabadságra. Csodaszép ruhája volt. Színes csíkokkal volt díszítve a gallérja és a sapkája. Fábián azt mondta, ezzel van megkülömböztetve, hogy melyik intézethez tartozik.
Fábián kérdezte tőlem: - Tudod -e, hogy Anyának megint gyereke lesz? Mondtam, hogy tudom, mert Apa egyik éjjel ráfeküdt.
- Hülye! - mondta Fábián. Nem értem miért haragudott meg rám ilyen hirtelen, ő kérdezte, hogy tudom-e? Anya gyakran volt rosszul. Az áruházban is leültették. Ájulásig rosszul volt.
Apa csak éjjel járt haza, mindig ivott, és gyakran jött részegen. Előfordult, hogy vacsorát keresett. Ha nem talált húst , a földhöz vágta a az edényeket. Nagyon féltem ilyenkor. Anya is kiabált, hogy ne csapkodjon, mert alszanak a gyereekek. Minden lekváros buktát földhöz vágott. Teó és Bence összebújtak a paplan alatt. Kár, hogy Fábián nincs itthon ilyenkor.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ella naplója VI. rész.
  2011-04-28 21:31:11, csütörtök
 
  Apa elszámította magát. Délutántól estig jártuk a házakat. Tél volt, nehéz volt a kiskocsit húzni. Teó folyton bele akart ülni. Mérleget is vittünk magunkkal. Három forintot kértünk egy kiló hagymáért. Kevesen vettek hagymát.
Tíz éves voltam, negyedik osztályos. Horváthné lett az osztályfőnököm. Gyakran beírt a füzetembe. A sok pirosbetűs beírástól lett csúnya a füzetem.
Teóval, a testvéremmel mindenkinek köszöntünk. Aki nem köszönt vissza, annak eléje futottunk, és újra köszöntönk, amíg vissza nem köszönt. Azért tesszük ezt, mert szeretjük tudni, kinek milyen hangja van, na meg azért is, hogy ne legyen ránk panasz.

Gál Cili is a barátnőm volt. Gyakran jött hozzánk játszani. Neki két nővére volt. Gál Cili anyja idegbeteg lehetett. Cili nagyon sokszor megszökött otthonról. Kötéllel verte el ilyenkor az apja, mégis megszökött.
Sajnos igaza volt Csaplárnéninek. Árpád meghalt félévesen. Láttam a pici arcát, amint rángatózott a pólyában. Nem sírt, csak meghalt. Nagybátyám vitte a kicsi fehér koporsót a temetőbe. Az egész iskola ott volt a temetésen. Remélem több testvérem nem születik.
Apa eladott mindent a háztól. Eladta a kerti öntözőgépeket, a górét lebontatta, eladta az épületanyagot is. Anya mondta, hogy ne adjon el mindent. Ilyenkor veszekedtek. Apa becsapta az ajtót és elment. Gyakran kitörte az ablakot, Anya nem győzte csináltatni. Később keménypapírral beszögeztük, hogy a hideg szél ne fújjon be.
Anya negyvenkét éves volt. Teljesen fehér volt a haja. Sokat dolgozott a kertben, gyümölcsöt mért egész nap. Nagyon elfáradt a keze a húzós-mérlegtől, egyik kezében mindig ott volt a mérleg, a másikkal rakta a gyümölcsöt a mérlegtányérba.
Apa gombát hozott ebédre. Anya elkészítette, de Apa nem evett belőle. Anya azt mondta, mi sem ehetünk belőle akkor.
Éjjel megint részegen jött haza, véres volt az arca és a keze. Azt mondta, hogy motorkerékpáron hozták, és elestek. Biztosan részeg volt és megverték a kártya miatt, gondoltuk Anyával. Én szerettem Apát. Mindig elengedett moziba, adott rá pénzt is. Ha eléje futottam az utcán, felkapott és összecsókolta az arcomat. Anya sohasem csókolt meg.
Apa éjszaka hívta Anyát, hogy feküdjön az ágyába. Anya nem akart menni. Ha átmenne, nagyobb lenne a helyem. Szeretnék nyújtózkodni, egyedül feküdni, hogy ne érjen hozzám senkinek a lába.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ella naplója V. rész
  2011-04-27 23:05:38, szerda
 
  Teó kitalálta, hogy ő ráül a gereblyére, én húzzam akkor jobban kiszedi a gazt a földből.
Nem bírtam húzni.
Fábián délután mindig visszament az iskolába kémia kísérleteket végezni. Anya őt mindig elengedte. Fábián nagyon jó tanuló volt.
Bencét megetettem cseresznyével. Nagyon beteg lett. Kórházba kellett vinni. Nem mondtam meg, hogy cseresznyét adtam neki. A magját is kivettem, akkor nem értem, miért lett beteg.

Napok óta játszhatok az utcán és a réten. Nem kell Bencére vigyáznom, mivel ő még kórházban van.
Anyát elvitte a mető. Megszületett a testvérem. Árpádnak keresztelték. Biztosan azért szülte Anya, hogy legyen az első Árpád helyett, aki meghalt. Csaplárné azt mondta, ő is meg fog halni. nem lett volna szabad a halott Árpád nevére keresztelni. Talán mégsem hal meg. Csaplárné jó asszony, akkor meg miért mondott ilyen ijesztő dolgot?
Megint nem mentem iskolába. Bencét meghozta Apa a kórházból. Darakását főztem neki. Én is szeretem a darakását, de Bence mind megette.
Apa azt mondta, tegyem a kulcsot az ablakba, mielőtt lefekszünk aludni, hogy be tudjon jönni éjjel.
Fábián, a bátyám már pesten tanult, én voltam így a legidősebb itthon. Bezártam az ajtót, de nem húztam ki a kulcsot. Teó azt mondta, a betörők álkulccsakl jönnek be a alkásba, ha nem hagyom a zárban a kulcsot elfordítva.
Apa betörte az ablakot, és égő gyufákat dobált a szobába, hogy felébredjek. Egy vasutas vette észre, aki szolgálatban volt a síneken. Segített dörömbölni Apának. Mikor felébredtem és beengedtem, nagyon megvert. Most vert meg először és soha többet.
Végre megjött Anya a kórházból. Fábián helyére fektette Teót és Bencét. Én Anya lábánál feküdtem, mert Árpádnak kellett helyet csinálni a szoptatás miatt. A kicsi ágyat kitették az udvarra, mert kellett a hely a mosóteknőnek. Anya állandóan mosott.

Nagyon szerettem Csaplárékhoz járni. Minden nap átszöktem. Ott is volt három gyerek. Nagy lakásuk volt és mindennek volt helye. Ha férjhez megyek, én is ilyen nagy lakást szeretnék. Csaplárné mindig megkínált süteménnyel.. Anya csak rétest és kalácsot sütött, de azt is csak ünnepeken. Varga Manyi a barátnőm volt. Minden reggel beszóltam neki az iskolába menet, folyton várni kellett rá. Manyinak minden reggel kivasalta az anyukája a kötényét.

A vöröshagyma kezdett a kamrában csírázni. A kert is gazos lett újra. Apa azt mondta, menjünk Teóval hagymát árulni, mert mind elrohad.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ella naplója IV. rész
  2011-04-27 22:35:21, szerda
 
  Apa nem nézte meg Bencét. Szerette volna, ha lánya születik Bence helyett. Benedek volt Bence igazi neve, de ez annyira ronda volt, hogy nem mondtuk ki sohasem. Ekkor már hét éves voltam.
Bencére sokat kellett vigyáznom. Akkor mehettem játszani, ha Bencét sikerült elaltatnom. Ilyenkor kitettem a napra a kocsiját, így becsukta a szemét. Olyan volt, mintha aludna. Kiszaladtam az utcára játszani. Bence miatt Anya mindig megbüntetett. Nem tehettem róla, hogy nem szeretett a napon lenni.
Anyának, úgy látom, megint nő a hasa. Igazán nem kellene több gyerek nekünk. Kiváncsi vagyok, hova tesszük. A kicsi ágyban nem fér el két gyerek. Én még sohasem ültem Anya ölében. Amíg szoptatott, a kissámlit vittem oda és arra álltam. Teó volt az ölében. Két gyereket nem lehetett egyszerre ölbe fogni. Ezt én is értettem már akkor is. Biztosan az új testvéremmel is úgy lesz. Akkor meg minek megint egy gyerek?
Apa jókedvűen jött megint haza, már az utcán fütyült. Azt mondta, menjünk Teóval a kertbe és gereblyézzük el a felásott földet. Vett egy kocsi vöröshagymát, majd azt ültetjük el.
- Nagy üzlet! - mondta Apa. A gereblyézés nagyon nehéz volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ella naplója III. rész
  2011-04-26 22:59:50, kedd
 
  Apa mindig jókedvű volt, fütyörészett és énekelt. Ritkán ebbédelt velünk.A vendéglő közel volt az üzletéhez, ott mindig húst ehetett. Anya mindig azt főzött ,ami a kertben megtermett.
Volt a faluban néhány nagyságos asszony, ők is hozzánk jártak vásárolni. Ilyenkor ruhafélét hoztak Teónak és nekem. Nem értettem, miért szólítja Anya nagyságos asszonynak őket, mikor nem tudtak jó pénzzel fizetni. Anya azért elfogadta a ruhákat, mert nekünk sok ruha kellett, és minden drága volt.
Egy alkalommal egy szép fehér ruhát hoztak nekem. Szép voltam abban a ruhában. Anya templomba küldött Teóval. Apától kaptunk pénzt, és mi inkább moziba mentünk. Mikor hazaérkeztünk, zárva volt a kapú. Átmásztam a kerítésen, hogy belülről eltoljam a reteszt. Elszakadt az új ruhám. Eldugtam a szekrénybe és kimentem hintázni az udvarra. Anya megjött, látta, hogy nincs rajtam a fehér ruha. Biztosan furcsának találta, mert bement a lakásba.
Főzőkanállal vert el.
Két ágyunk volt, és még egy sezlon, meg még egy kisebb ágy. Az egyik ágyban én aludtam Anya mellett, Teó az ágy végében, Fábián a sezlonon. Apa mindig egyedül aludt, mert neki pihennie kell rendesen, ezt mondta Anya. Fából készült kiságyban feküdt a kisöcsém, aki közben megszületett.
Most a kórházban szült Anya, mert elmondtam, hogy láttam, amikor Árpád született. Nem akarta, hogy megint végignézzem a szülést.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ella naplója II. rész
  2011-04-26 18:35:19, kedd
 
  Anya sokat dolgozott a kertben. Nagy kertünk volt. Apa sohasem ment ki segíteni Anyának.
- Nekem ott a fodrászüzlet - mondta ilyenkor apám. A fodrászüzlet részére a sok fehér szalvétát, és köpenyt is Anya mosta. A teknő mindig ott állt a konyhában.
Mikor Anya a kertben dolgozott, Fábián vigyázott rám és Teóra. A kútnál mosott le, ha becsináltam. Hideg volt a víz, Fábián sietett, hogy mielőbb túl legyünk rajta.
1945 végén elköltöztünk egy másik faluba. Itt is nagy kert volt és kicsi ház. Földes volt ez a szoba is. Nem értettem, miért költöztünk ide. Apának itt is a faluban lett fodrászüzlete, a kocsma messze volt, akkor meg minek költöztünk megint? Itt is született mindjárt egy testvérem, Árpád. Anya a hasát fogta és kiabált: - nem bírom már, húzzátok ki belőlem ezt a gyereket!
Véres volt az ágya. Egy idegen asszony vizet melegített, és a teknőbe öntötte. Hallottam, hogy Árpád sírt. Apa nem volt otthon, mert nem akarta nézni Anyát a nagy hasával, hogyan kinlódik.

Fábián egy sezlonon feküdt a sarokban. Teó és én Apa ágyában voltunk. Befogtam Teó szemét, hogy ne lássa a szülést. Én már majdnem hét éves voltam, és tudtam, hogy nem a gólya hozza a gyereket.
Nem szerettem a kedvesnővéreket az iskolában. Mindig beírtak a füzetembe, hogy forgolódok, csereberélek, és beszélgetek az órákon. A kedvesnővérek odajártak hozzánk a kertünkből zöldségfélét vásárólni. Ilyenkor panaszkodtak rám, hogy figyelmetlen vagyok. Nem mindig kötötte le a figyelmemet, amiről beszéltek az órákon. Fábiánt mindig megdicsérték. Teóval vittük fel az iskolába a kedvesnővérek által megrendelt zöldségféléket. Szerettünk felmenni, mert ilyenkor bevittek a házikápolnába. Mindig imádkozni kellettt. Maga a kápolna nagyon tetszett. Gyönyörű bordószínű szőnyeg volt az oltár előtti lépcsőn. Minden alkalommal kaptunk egy szentképet, ha csendesen imádkoztunk. Másnap elcseréltem a szentképet színes ceruzákra, nagyon szerettem a színeseket.
Gyakran kellett Árpádra vigyáznom. Fábián a kertben segített Anyának. Az üvegházban kellett gondozni a palántákat.
Árpád sokat volt beteg. Nagyon gyenge volt, nagyon okosnak tartották Anyáék. Az orvos azt mondta, gyenge a tüdeje, és még asztmás is. Sokat kellett sétálni vele a napon.
Árpádnak megint tüdőgyulladása lett. Én a diófán hintáztam és énekeltem.
- Nem illik énekelni, amikor ilyen beteg a testvéred! - mondta Anya.
Jött megint az orvos. Vizespalackokat tettek jó melegen Árpád teste köré, mégis meghalt.
Tizenegyszer volt tüdőgyulladása. Csupán öt éves volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ella naplója I.rész.
  2011-04-25 22:10:43, hétfő
 
  Ella naplója (Amint igértem a naplóval kezdem, 1-1 fejezetet alkalmanként)
I. rész.
1943-ban hideg, havas február volt, amikor megszülettem az egy utcasorból álló falucska kocsmájának udvarán.
Földes volt a szoba, a konyha, gerendás volt a mennyezet. Apának ez a ház tetszett mégis a legjobban. A szemben lévő épület utcai részén volt a borbélyüzlete. Gyakran ment át a kocsmába, mert csak ott nyitott üzletet, ahol nem kellett messzire mennie, hogy a kocsmát megtalálja.
1944-ben a mi falunkban is voltak orosz katonák. Apa tejeskannában vitte le a bort a pincébe. Így tudott csak bátor lenni. Én a harmadik gyerek voltam a családban. Zsófi 7 éves, Fábián 5 éves és én Ella, a pólyás.
Anya mondta, hogy négyszögletes tollpólyapárnám volt a hideg miatt. A sarkát mindig kirúgtam a pólyának, hideg volt a lábam.
Zsófinak 1944 decemberében gennyes vakbélgyulladása lett. 6-án, Mikulás napján temették.
Ugyanebben az évben született Teó, az öcsém. Október 31-én vagy november 1-én, nem tudja senki. Anya szülés közben elájult, amikor magához tért, az öcsém már bőgött egészségesen.
Egész nap bombázták a kórház környékét. Csak 20 hónappal voltam idősebb Teotól. Még én is szoptam. Nagyon haragudtam Anyára, ha előbb az öcsémet engedte magához. Ilyenkor toporzékoltam, hogy mindenki lássa, mennyire mérges vagyok. Olykor beleállítottak egy felfordított hokedliba, hogy nyugton maradjak.
Ha megszólalt a sziréna, lementünk a bunkerba, Anya, Fábián, én, és Teót is vittük. Bár ő még annyira kicsi volt, hogy félni sem tudott. Nem értettem, miért kell a bunkerba menni, ott mindig sötét volt és nagyon sok ember. Mindenki félt, Apa a tejeskannában hozta magával a bort, mindig később jött csak utánunk.
Puskával jöttek a bunkerba az orosz katonák, negyon fiatal fiúk voltak. Anyától sohasem vettek el semmit. Teót megsimogatták, engem felemelt az egyik katona és megcsókolt. Úgy elkezdtem visítani, hogy azonnal letett. Kockacukrot és pogácsát adott.
A zsíros embert keresték, valahova elásta a búzát, a zsírt és többféle ennivalót.
Végre megtalálták. A katonák szétosztották a sok éhes ember között az élelmett. Mi is éhesek voltunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Husvét! Áldott ünnepünk.
  2011-04-23 22:04:57, szombat
 
  Husvét Áldott ünnepünk!

Barkafa bimbója fakad az ágon,
Aranyeső napsugár virágom!
Hérics és kikerics, akár a pitypang:
Napsugárként sárgán, nekünk virítanak.

Mézédes Husvét,
Csilingelő fények,
Napsugár, kikelet
Földünk Emberének!
Burda Zsuzsanna

Napfényt! Békét! Boldog mosolygós Embereket hozzanak az ünnepek! Nagyon ránk fér, nagyon kell nekünk! Őszinte tisztességet, mert anélkül semmink sincs.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 260 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 151
  • e Hónap: 1231
  • e Év: 1231
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.