Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Feketeerdő-torta 6
  2011-05-12 17:29:35, csütörtök
 
  Feketeerdő-torta 6. -fehér csokis

hozzávalók 12 főre

A tésztához:

* 18 dkg cukor
* 4 tojás
* 15 dkg liszt
* 1 kk sütőpor
* 1,5 ek kakaópor
* 8 dkg olvasztott vaj/ margarin

A töltelékhez:

* 2 x 2,5 dl tejszín
* 10 dkg étcsoki
* 10 dkg fehér csoki
* 2 cs vaníliás cukor
* 2 cs habfixáló
* 5-6 ek meggylekvár
* 3-4 ek meggylikőr (opcionális)
* meggybefőtt ízlés szerint

A csokilapocskákhoz:

* 10 dkg étcsoki
* 10 dkg fehér csoki



elkészítés

A csokilapocskák készítése:

1. Felolvasztjuk gőz fölött a a két tábla csokit külön edényekben, és egy fóliával körbetekert lapos tepsi aljára csíkokat csorgatunk belőle egymás mellé (vigyázva, hogy ne csorogjon le sehol), majd egy fogpiszkálóval márványos mintát huzigálunk bele.
2. Félretesszük, és hagyjuk megdermedni (érdemes félúton - amíg nem keményedik meg a csoki teljesen - bejelölni, hogy hol akarjuk majd széttördelni, erre a legalkalmasabb eszköz a pizzavágó, de egy vékony kés is jó lehet).

A krém készítése:

1. A tejszínt két külön edényben felforraljuk 1-1 cs vaníliás cukorral, és ha felforrt, az egyikbe a fehér, a másikba az étcsokit tördeljük bele, és kevergetve felolvasztjuk, amíg teljesen csomómentes forrócsokikat nem kapunk.
2. A fehér csokisnál különösen oda kell figyelni, mert könnyen leéghet.
3. A csokis tejszíneket hagyjuk kihűlni teljesen, majd rakjuk a hűtőszekrénybe jól lezárt edényben legalább 6 órára (de az egész éjszaka is nagyon jó), mert a tejszínhabot úgy lehet a legjobban felverni, ha jó hideg.

A tészta készítése:

1. A vajat olvasszuk fel, sütőpapírral béleljük ki egy kis kapcsos tortaforma alját és oldalát, és kapcsoljuk be a sütőt. A tojások fehérjét a cukorral verjük kemény habbá, óvatosan keverjük hozzá a sárgákat, majd felváltva adjuk hozzá az átszitált sütőporos-kakaós lisztet és az olvasztott vajat. Kézi habverővel keverjük óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. 30-40 percig vagy tűpróbáig süssük.

Összeállítás:

1. Ha a tészta kihűlt, vágjuk fel három lapra, és verjük fel a tejszíneket a habfixálóval keményre.
2. A lekvárt a likőrrel keverjük össze, és kenjük meg az alsó és a középső lapot.
3. Az alsó lapot tegyük tálcára, és kenjük meg az étcsokis tejszínhab kétharmadával, és szórjunk rá pár szem meggyet.
4. A középső lappal és a fehér csokis tejszínhabbal ezt ismételjük meg.
5. A torta tetejét és oldalát kenjük meg a maradék étcsokis habbal, a fehér csokis habból pedig tegyünk rá habrózsákat.
6. Az oldalát díszítsük a csokilapocskákkal.

sütési hőfok: 185 °C
tepsi mérete: 24 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Húsvéti szendvicsek
  2011-05-12 17:28:01, csütörtök
 
  Húsvéti szendvicsek medvehagymás vajjal

hozzávalók 12 főre

(Vendégmennyiségtől függően)

* 5-6 zsúrkenyér (bagett is akár)
* 4 és fél teavaj
* só
* őrölt tarka bors
* őrölt édes pirospaprika
* 2 g fokhagyma, zúzva
* 1 nagy fej reszelt vöröshagyma
* 35-40 dkg tehéntúró
* 1 tk őrölt kömény
* 3 dl 20 %-os tejföl
* egy nagy csokor mosott medvehagyma-levél , lecsepegtetve, turmixolva, leszűrve
* 1 g fokhagyma, turmixolva v. összezúzva
* trappista sajt (szelet/reszelve)
* füstölt-főtt sonka (kis szelet)
* paprikás kolbász (egy karika)
* csemegeuborka (egy szelet)
* főtt tojás (egy karika)



elkészítés

1. Egy tálban a túrót áttörjük, beletesszük a szobameleg vajat, sót, őrölt borsot, őrölt köményt, őrölt édes pirospaprikát, fokhagymát, vöröshagymát, tejfölt, alaposan elkeverjük, és félretesszük (másfél teavaj).
2. 2-3 csipet sóval kikeverjük a vajat egy kis tálban, és félretesszük (másfél teavaj).
3. A medvehagymát mossuk, szárát levesszük, turmixoljuk, és leszűrjük, a leve még jó lesz másra (másik recept!).
4. A tálban a másfél adag puha teavajat sóval, őrölt tarkaborssal ízesítjük, és a medvehagymalevelet, a zúzott fokhagymát jó alaposan összekeverjük.
5. A kolbászokat szeleteljük, a sonkát szeleteljük, a főtt kemény tojást pucolás után felkarikázzuk, a sajtot szeleteljük, vagy reszeljük, és az uborkát vékonyra felkarikázzuk. Ez a szendvicsek feltéte.
6. A zsúrkenyereket szép, kissé ferde mód felszeleteljük.
7. A harmadát a sima vajjal, másik harmadát a körözöttel, harmadik harmadát pedig a medvehagymás vajjal kenjük meg.
8. Mindegyikre teszünk egy szelet sonkát, egy szelet kolbászt, egy szelet főtt tojást, egy szeletke sajtot és egy szelet uborkát.
9. Szép nagy tálaló tányéron, szalvétával letakarva azt, a szendvicseket vegyesen rárakva, tálaljuk, lehet egymás tetejére, szépen mutat.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Epres-túrós kosárka
  2011-05-12 17:26:55, csütörtök
 
  hozzávalók 4 főre

* egy cs réteslap (150 g)
* 25 dkg túró
* 7,5 dkg cukor
* 1 ek búzadara
* 10 dkg eper
* 1 tojás
* egy kisebb citrom reszelt héja
* 1 vaníliarúd
* kevés napraforgó olaj a muffin forma kikenéséhez
* kb. 5 dkg vaj a réteslapok megkenéséhez



elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük.
2. Az epret apróra daraboljuk, a túrót összetörjük.
3. A cukrot és a tojást kézi robotgéppel 1-2 perc alatt elkeverjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a citrom reszelt héját, a búzadarát, illetve a krémesre összetört túrót. Jól elkeverjük a robotgéppel, majd beleforgatjuk az eperdarabkákat, és hagyjuk állni pár percig.
4. Közben előkészítjük a kosárkákat. Ehhez először az olajjal kikenjük a muffinforma mélyedéseit. Aztán kiterítünk egy réteslapot, vékonyan megkenjünk olvasztott vajjal, felvágjuk kb. 10x10 centis lapocskákra. A sütőforma egyik mélyedésébe helyezünk egy lapocskát, majd egy következőt úgy, hogy kicsit elfordítjuk az elsőként berakotthoz képest. Így járunk el a többi lapocskával, valamint a többi mélyedéssel is. Egy kosárkához 6-8 lapot kell felhasználni. Nekem a fenti hozzávalókból 8 kosárnyi jött ki. (2 réteslap kimaradt)
5. Ha kész vannak a kosarak, megtöltjük a túrós-epres keverékkel.
6. Betesszük a sütőbe, és készre sütjük ( én csak alul sütést használtam, mert hamar megpirultak a réteslapok szélei).
7. Ha kész, hagyjuk pár percig állni, hogy könnyen kivehetők legyenek a formából.

sütési hőfok: 180 °C
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Indiai csirkeragu
  2011-05-12 17:25:39, csütörtök
 
  hozzávalók 4 főre

* 75 dkg csirkemellfilé
* 2 fej vöröshagyma
* 3 el napraforgó olaj
* 2 kk só
* 1 ek cukor
* 1 db 5 cm-es friss gyömbér
* 2 piros, friss csilipaprika
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 ek őrölt pirospaprika
* 4 szem szegfűszeg vagy kevés őrölt szegfűszeg
* 1 ek köménymag
* 1 kk őrölt fahéj
* 1/2 kk őrölt bors
* 1 dl vörösborecet
* 3 szál újhagyma a tálaláshoz



elkészítés

1. A fűszeres keverékhez a gyömbért meghámozzuk, felszeleteljük, apróbb darabokra vágjuk. A csilipaprikát kimagozzuk, vékonyan felcsíkozzuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. Ezután az összes hozzávalót kis robotgépben pépesítjük.
2. A csirkemellfilét 2x2 cm-es darabokra vágjuk, összeforgatjuk a fűszeres keverékkel. A vöröshagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk.
3. Kezdhetjük a főzést. A hagymát egy lábosban mérsékelt tűzön kevergetve üvegesre pároljuk az olajon. Hozzáadjuk a felkockázott, fűszerkeverékes csirkemellet. Megsózzuk, megcukrozzuk, és hozzáöntünk 1 és 1/2 dl meleg vizet. Az egészet jól összevegyítjük, nagy lángon felforraljuk, aztán lefedjük, és kifejezetten mérsékelt tűzön 25 perc alatt készre főzzük. A csirke így omlósra párolódik, de közben néha megkeverjük, és ha kicsit száraznak találjuk, pár kanál meleg vizet adunk hozzá. A végén esetleg újra megsózzuk.
4. Tálalás előtt az újhagymát megpucoljuk, majd rézsútosan, vékonyan felkarikázzuk. Ha kész a csirke, rászórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Papajás-avokádós saláta
  2011-05-12 17:24:41, csütörtök
 
  hozzávalók 2 főre

* 2 avokádó
* 1 nagy papaja
* 200 g rák (tisztítva)
* 1 kis fej hagyma
* friss korianderlevél vagy petrezselyem
* olívaolaj
* 1/2 citrom vagy lime
* só
* bors



elkészítés

1. Ha a rák fagyasztott, akkor kiengedjük. Papírtörlővel felitatjuk róla a vizet. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és a rákokat gyorsan megpirítjuk mindkét oldalukon. Nagyon rövid ideig, kb. 50 mp oldalanként, amikor éppen elkezdenek "összekunkorodni".
2. A papaját meghámozzuk, kettévágjuk, kikaparjuk a fekete magjait, és kockára vágjuk.
3. Az avokádót négybe vágjuk, lehúzzuk a héját, és felkockázzuk. Apróra vágjuk a hagymát is, majd mindezt egy salátástálban összekeverjük.
4. Egy pici tálkában az olívaolajat, a citrom lereszelt héját és a levét habverővel összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a salátával. Az apróra vágott korianderlevéllel megszórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Saláták  
Csokoládékrém 2.
  2011-05-12 17:23:42, csütörtök
 
  hozzávalók 4 főre

* 6 dkg liszt
* 6 dkg keserű kakaó
* 6 dkg kristálycukor
* 6 dkg vaj
* 5 dkg mazsola
* 3 ek rum
* 1 db vaníliarúd
* 5 dl tej
* tejszínhab a díszítéshez



elkészítés

1. A mazsolát megmossuk, és egy csészébe tesszük, majd ráöntjük a 3 ek rumot.
2. Egy lábosba tesszük a lisztet, a kakaót és a cukrot, ezeket jól összekeverjük.
3. Apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesen eldolgozzuk.
4. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, kikaparjuk, és a belsejét, valamint a rudat is a tejes masszába tesszük.
5. A lábast a tűzhelyre tesszük, és mérsékelt lángon állandó kevergetés közben 8 percig főzzük, a 4. percben a mazsolából 3 dkg-ot hozzáadunk.
6. Levesszük a tűzhelyről, a vaníliarudakat kiemeljük belőle, és hagyjuk kihűlni.
7. A kihűlt krémet 4 pohárba elosztjuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
8. Tálalás előtt díszítjük tejszínhabbal és a megmaradt mazsolával.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Pingvines torta
  2011-05-12 17:22:47, csütörtök
 
  hozzávalók 8 főre

Tésztához

* 37,5 dkg étcsokoládé
* 15 dkg margarin
* 6 tojás
* 45 dkg cukor
* 3 cs vaníliás cukor
* 27,5 dkg liszt

Krémhez

* 2 tojás
* 2 ek liszt
* 20 dkg porcukor
* 2 dl + 2-3 ek hideg tej
* 3 ek kakaópor
* 1 cs vaníliás cukor
* 10 dkg margarin

Díszítéshez

* 40 dkg marcipán
* ételfesték (kék, fekete, narancssárga)



elkészítés

1. A tészta valójában brownie, melyhez a csokit gőz fölött megolvasztjuk a margarinnal. A tojást kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáöntjük a kicsit kihűlt csokit, elkeverjük, majd hozzáadagoljuk a lisztet is. 2 laposabb sütit sütünk belőle. Kb. 20-25 percig sütjük.
2. A krémhez a tojást, a lisztet, a porcukrot és a 2-3 ek tejet elkeverjük, hozzáadjuk a kakaóport, majd a 2 dl vaníliás cukorral elkevert tejjel felöntjük, és kis lángon sűrűre főzzük. A tűzről levéve, belemorzsoljuk a margarint.
3. Összeállítjuk a tortát. Az alsó sütire kenünk a krémből, ráhelyezzük a felső réteget, és bevonjuk a maradék krémmel, hogy jól tapadjon rá a marcipán.
4. Ételfestékkel megfestjük a pingvinekhez és a jeges tóhoz szükséges részeket (feketével és narancssárgával a pingvineket és kékkel a tavat).
5. A tavat úgy készítjük, hogy vágunk egy tetszőleges lyukat a kinyújtott fehér marcipánra, alátesszük a kinyújtott kék marcipánt, és összetapasztjuk őket (átmegyünk rajta többször a nyújtófával).
6. Összerakjuk a pingvineket, kialakítjuk az iglo házikót, és a bevont tortára helyezzük őket.

sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 40x30 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Betyárgombóc nokedlivel
  2011-05-12 17:21:24, csütörtök
 
  hozzávalók 4 főre

Húsgombóchoz:

* 40 dkg darált hús (lehet sertés, pulyka, csirke)
* 3 egész tojás
* kb. 15 dkg zsemlemorzsa
* só
* bors
* 1 nagyobb fej hagyma
* 20 dkg gomba
* 1 kis pohár tejföl
* 1 ek liszt
* napraforgó olaj
* pirospaprika
* bors ízlés szerint
* petrezselyemzöld

Nokedlihez:

* fél kg liszt
* egy tojás
* só
* víz szükség szerint



elkészítés

1. A darált húshoz keverjük a hozzávalókat, pici gombócokat formálunk belőle, és félretesszük.
2. Elkészítjük a pörkölt alapot: a hagymát apróra vágjuk, 3 ek olajon megpároljuk, beleszórunk pirospaprikát, ízlés szerint sót, borsot, petrezselyemzöldjét, felöntjük 2 dl vízzel, és jól kiforraljuk, kb.fél óráig főzzük.
3. Amikor a hagyma szétfőtt, beletesszük a feldarabolt gombát, azzal is főzzük 5 percig, ha kell utána fűszerezzük, majd behabarjuk tejföllel.
4. Ekkor beletesszük a gombócokat, és 20 perc alatt lassú tűzön készre főzzük.
5. A nokedlit összeállítjuk, kifőzzük, és tálalhatjuk az ebédet.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Pizza
  2011-05-12 17:20:10, csütörtök
 
  hozzávalók 8 főre

A tésztához:

* 8,5 dl víz
* 5 dk élesztő
* 1,25 kg liszt (ebben lehet 5-10 dkg korpa)
* 3 púpos kk só (én tengeri sót használok)
* 8 dk napraforgó olaj (lehet olívaolaj is)

Feltét:

* 50 dk ketchup
* 30 dk vékonyan szeletelt kolbász -szalonna-sonka
* 75 dk szeletelt párolt (levét igyuk meg) gomba
* Pizza fűszerkeverék (oregánó, fokhagyma-granulátum, fekete bors, bazsalikom, rozmaring, zsálya - fűszereket kávédarálóban előre porrá lehet őrölni nagyobb mennyiségben)
* 50 dk reszelt sajt (pl. Edami v. Trappista)



elkészítés

1. A pucolt, mosott gombát megpároljuk (pár perc), leöntjük róla pohárba a levét.
2. Megreszeljük a sajtot, kikészítjük a ráteendő kolbászt-szalonnát-felvágottat.
3. Mérőedénybe tesszük a vizet, ráaprítjuk az élesztőt.
4. Kimérjük egy gépi dagasztásra alkalmas edénybe a lisztet a korpával együtt, rátesszük a sót, az olajat.
5. A dagasztógép dagasztószálával kézileg kavarva összekeverjük a már feloldódott élesztős vizet, ráöntjük a tésztára. Kb. 3 perc gépi dagasztást követően pár perc pihentetés, majd nyújtás a kivajazott 3 db tepsibe. (Elhasznált vajak némileg vajasan maradt papírját szoktam félbehajtva a hűtő polcán gyűjteni és tepsikikenésre használni.)
6. A tésztát meglocsoljuk bőven ketchuppal, rátesszük a szalonna-sonka-kolbászt, gombát, megszórjuk a darált fűszerkeverékkel, a reszelt sajttal.
7. Megsütjük a három tepsivel. Lehet kisebbekben is, úgy vastagabb lesz. Lehet természetesen egymás után sütve a tepsik tartalmát alsó sütéssel is hagyományos gázsütőben nagy lángon.

sütési hőfok: 230 °C
tepsi mérete: 43x31 cm
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Spenót
  2011-05-12 17:18:18, csütörtök
 
  Másik nevén paraj. Népszerű levélzöldség, szinte a világ minden részén fogyasztják. Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket valamilyen formában (pl. párolva, főzve) fogyasszuk. A spenót kiváló C-, A-, és B-vitamin forrás és hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat.
A spenót ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Természetesen a spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle spenót levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével, illetve készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. A zsenge spenótlevél nyelét se kell föltétlenül eltávolítani, hanem azt is nyugodtan fogyaszthatjuk. A megfőzött és ízesített spenótot sok háztartásban mélyhűtőbe teszik, és télen hasznosítják.
Régen a spenótot egészségtelennek tartották, sőt fogyasztását a gyerekek számára egyáltalán nem ajánlották. Azt ma már senki nem vonja kétségbe, hogy a spenót egészséges zöldség, az viszont elképzelhető, hogy túlzott nitrogéntrágyázás esetén a spenót leveleiben nitrát halmozódhat fel.



mikor vegyem?

Tavasztól őszig van idénye, azonban máskor is beszerezhető.

hogyan tároljam?

Mosatlanul a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tartava négy-öt napig eláll. Jól fagyasztható.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 727 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 414
  • e Hét: 4588
  • e Hónap: 26523
  • e Év: 130442
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.