Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Az akaraterő sajnos olyan, mint a hit: vagy megvan benned, vagy nem is lesz." Moldova György Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/76 oldal   Bejegyzések száma: 759 
Allergia: Háborog a lélek,
  2011-06-30 19:36:31, csütörtök
 
  2011. április 6.
Takács János

Címkék: allergia, alternatív gyógymód, víz, egészség, allergiás reakció, tejtermékek, jóga, alvásT, Takács János
5. A kapcsolatokból rengeteg energiát nyerhet az ember, de sok feszültséget is kaphat. Vizsgáld meg ezt a területet is, majd azt is, hogy ki mennyire fontos neked. Mi az, ami megoldható, feloldható, és mi az, ami nem.

6. Az alvás az egyik legfontosabb pont, hiszen éjjel tud az ember leginkább feltöltődni, erőt gyűjteni, és persze a feszültségeket elengedni. Ehhez szükség van 6-8 óra megszakítás nélküli alvásra. Van aki kevesebbel is beéri és van akinek több az igénye. Érdemes megfigyelni és kitartani emellett! Kiállni amellett, ami vagy. Ez sokat segíthet az allergiás tünetek csökkentésében, vagy akár elmulasztásában!
Néhány segítő kérdés még az allergia kutatásában
Kit, mit, milyen szituációt, élethelyzetet nem tudunk elviselni? Elfogadni? Méghozzá annyira, hogy minden erőt bevetve (sőt még ezen felül is) próbáljuk kidobni magunkból?

Ha ezekre a kérdésekre választ tudsz adni, akkor már el lehet indulni a ön-kezelésének útján.

Hogy mit nem fogadsz el? Az már hosszasabb vizsgálódás, meditáció folyománya lesz. Kapcsolat a szüleiddel? Világgal? Önmagaddal? Bizalom? Önbizalom? Pénz? Hatalom?

Lényeg, hogy légy őszinte önmagaddal, vállald a tetteidért a felelősséget és dönts legjobb meglátásod szerint. Ha ezeket vállalod és megteszed, akkor az allergia is kikopik az életedből.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Allergia: Háborog a lélek,
  2011-06-30 19:35:20, csütörtök
 
  Allergia: Háborog a lélek, fuldoklik a szív
2011. április 6.
Takács János

Nagyító alá vettem azt a reakciót, amikor az emberi test elkezd lázadozni, gyulladásos reakciókat előidézni, védekezni, fájni, tüsszögni, prüszkölni. És ez még csak a kezdet. Rengetegféle tünet van, egytől egyig kellemetlen a "viselőjének".
Címkék: allergia, alternatív gyógymód, víz, egészség, allergiás reakció, tejtermékek, jóga, alvásT, Takács János
Lássuk csak mi van a sok allergiás reakció mögött. Mostanra már sokan tudják, hogy a fizikai betegségek csupán jelzések arra, hogy valami nincs rendben a lélekben, és a szívügyekben. Valami gond van az elfogadással, a szeretettel, és az önbizalommal.

Próbálkoznak azzal, hogy magát a kiváltó dolgot megszüntetik (például a gyomok irtásával, vagy fertőtlenítéssel, étrendváltással), de az allergia olyan makacs, hogy amint egyik helyen elnyomjuk, másik helyen üti fel a fejét. Egyelőre kézzelfogható magyarázatot sehol nem találtak rá, mégis az alternatív gyógymódok körében vannak enyhítő megoldások, illetve olyanok is, melyekkel több hónapig tartó önismereti és lelki munkával fel lehet oldani az allergia kiváltó okát. Ami nem más, mint egy régről húzódó stressz.

Minél több teher van az ember testén, lelkén, annál inkább előtör a probléma. Ezért az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy enyhítsünk a tüneteken, ha könnyítünk az életünkön.

Érdemes elővenni egy papírt és egy ceruzát, és listát írni arról, amit 1 nap csinálsz.
1. Mit eszem, mikor és mennyit?
2. Mit iszom, mikor és mennyit?
3. Mit és mennyit mozgok?
4. Milyen terhek, feszültségek érnek? Hogy bírom ezt?
5. Egyedül vagy kapcsolatban élek? Vannak barátaim? Szórakozom eleget?
6. Mikor alszom el este és meddig pihenek éjjel? Jól alszom?

Miután a fenti alap kérdésekre válaszoltál magadnak, azután nézd meg az alábbi kis listát:

1. a régi mondás hatékonyan használható allergiás embereknél is. Fontos, hogy inkább délelőtt és ebédre legyen a nagyobb ételmennyiség, este 5-6 óra után inkább keveset, vagy semmit.

Fontos az is, hogy megfigyeld, mi az, ami megterhelőbb a testednek, és mi az, ami könnyebb. 1-2 hét odafigyeléssel megfigyelhető mivel tudod könnyebbé tenni az életed, a testedet => ezáltal enyhébb testi reakcióid lesznek. Érdemes a tejtermékeket csökkenteni (legalábbis a tej, túró és zsírosabb sajtokat), ugyanis a test számára megterhelő az emésztésük, emiatt az allergia is erőteljesebb reakciókkal jön elő, ha sokat fogyasztasz belőle

2. Hűvösebb időszakokban érdemes napi 2 liter folyadékot meginni VÍZ formájában. Emellett persze lehet teát, levest, gyümölcsleveket is fogyasztani. Arra mindenképp figyelj oda, hogy a vízfogyasztás meglegyen és arra is, hogy ha tea/kávé fogyasztó vagy, akkor mellette mindenképp több vizet igyál, ugyanis a tea és kávé vízhajtó hatású (természetesen, ha gyógynövényes teákat iszol, abban is érdemes megnézni a tartalmat, hiszen az is lehet az alapvető testi gondod, hogy az innivalóiddal kihajtod magadból a vitaminokat, ásványi anyagokat. Viszont az allergiás tünetekre gyakran használnak kalcium és magnézium tartalmú szereket, kapszulákat .) Tehát jobb benn tartani, mint kihajtani és utána pótolni! Melegebb időszakokban, nyáron (vagy edzés közben) akár 3-4 litert is megihatsz.

3. Olyan mozgásokat végezz, amiben nem csak erősítés van, hanem akár nyújtás és relaxáció is. Manapság népszerű ezek közül a jóga, tai chi, chikung és különféle táncok. Lényeg, hogy legyen benne szórakozás és edzés is. Na és persze friss levegő!

4. Írj egy rövidke listát arról is, hogy milyen terheid vannak. Legyen szó akár kapcsolatról, családról, munkáról, érzelmi dolgokról. Írjad le! Állítsd sorrendbe őket, számokkal! Nézd meg van-e olyan közülük, amit meg tudsz oldani, vagy le tudsz rakni, esetleg feledtetni valahogy. Ha nem egyedül, akkor segítséggel, de érdemes elindulni ezen az úton, hisz ezek a terhek napról napra csak gyülekeznek. Táptalajt adnak az allergiának (és más betegségeknek is)
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
A 7 legnagyobb tévhit az
  2011-06-30 19:31:53, csütörtök
 
  A 7 legnagyobb tévhit az allergiával kapcsolatban
2011. június 30.
Egyes források szerint a világon minden hatodik ember allergiás valamilyen anyagra. Az allergia mára népbetegséggé vált, mégsem tudunk róla eleget. A köztudatban például számos olyan tévhit él, amelynek nincs valóságalapja. Ezekkel számolunk le.
Címkék: allergia, allergiás, tévhit, atkák, élősködők, allergiás reakciók
Az allergia, és az allergiás tünetek akkor jelentkeznek, ha a szervezetbe olyan anyagok kerülnek, amelyekre sokkal érzékenyebb az átlagnál. Ilyenkor a testünk heves védekezési reakcióval felel, melynek során ellenanyag képződik azért, hogy semlegesítse az idegen anyagokat.

Mikor jöhet ki, kezelhető-e egyáltalán és hogyan védekezhetünk ellene? Számos válasz forog közszájon ezekre a kérdésekre, de sokan még mindig nem tudják, mi az igazság.
1. Minél idősebb valaki, annál kisebb az esélye az allergia kialakulásának
Aki így gondolja, az egyik legnagyobb tévhitben ringatja magát. Az allergia kialakulásának ugyanis semmi köze nincs az életkorhoz. Ugyanúgy kialakulhat hat és hatvanhat éves korban is. Az allergiára való hajlam ugyanis minden életkorban jelen van, és csak idő kérdése, hogy az immunrendszer mikor ,,nem bír tovább" az allergén anyagokkal. Ráadásul most, amikor a környezetszennyezés miatt a szervezet védekezőképessége még nagyobb kihívásoknak van kitéve, hamarabb válunk érzékenyebbé.

2. Az allergia gyógyítható

Nem egészen. Bár az allergia tünetei csökkenthetők, vagy akár teljesen el is tüntethetők, az allergiára való hajlam egész életen át megmarad. Az allergia pedig újra és újra előtörhet.
3. A pollenek csak a légutakon kerülnek a szervezetbe
Korábban sokan úgy gondolták, hogy a pollenek elsősorban az orr- és szájüregen keresztül kerülnek a légutakba. A legújabb kutatások szerint ezek a komisz növényi részek a bőrön keresztül is utat törnek maguknak: a szőrszálak tövénél vagy a bőr legfelső hámrétegén található mikroszkopikus nyílásokon keresztül bejutnak a testbe, és allergiás reakciót okoznak. Éppen azért sokan azt állítják, hogy ha PH-semleges készítményekkel krémezik magukat, megvédik magukat a szénanátha ellen.

4. Az allergia újkori betegség

Sokszor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy régen minden jobb volt, akkor még az allergia sem létezett. Ez így nem igaz: allergia és allergiások mindig is voltak. Az viszont igaz, hogy korábban nem volt ilyen gyakori az allergia és nem voltak ilyen sokan érintettek a kérdésben.
5. Az állatok nem allergiásak
Ma már azért tudjuk, hogy ez nem igaz. A háziállatoknak is lehet szénanáthája vagy étel-allergiája. Nem egyszer az olyan élősködök, mint a bolhák vagy az atkák is allergiás reakciókat váltanak ki náluk. Ilyenkor fulladnak, vakaróznak, és csúnya, kiütéses lesz a bőrük. Az állatorvos vérkép vagy bőrteszt alapján bővebb felvilágosítást tud adni arról, mitől vakarózik vagy prüszköl folyamatosan házi kedvencünk.

6. Az allergiához közvetlen kapcsolat kell

Nem feltétlenül. Gondoljunk csak arra, hogy az allergiás tünetek pszichés eredetűek is lehetnek. Ha például tudjuk, hogy olyanokhoz megyünk vendégségbe, akik otthon macskát tartanak, még a házhoz sem értünk, máris hevesen tüsszenteni kezdünk. Ugyanez a tünet felléphet akkor is, ha csak ránézünk egy macska fotójára - bár ez már tényleg súlyos eset.

Az allergiás tüneteket az ellenanyag során, a különböző sejtekben keletkező nagy mennyiségű hisztamin és más vegyületek felszabadulása okozza. Ezek az antihisztaminokat tartalmazó gyógyszerekkel kezelhetővé válnak. Az allergiát gyakran egy kalap alá veszik az érzékenységi reakcióval, amely attól függ, hogy mekkora mennyiségű allergén anyag kerül a szervezetbe. Ugyanígy az intolerancia jelensége sem jelent feltétlenül egyet az allergiával. Ez előbbi ugyanis csak bizonyos kiváltó anyagok esetén lép fel - például valakinek csak bizonyos sajtokkal van baja, a többi fajtát képes megenni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyümölcsös-túrós tésztatorta
  2011-06-30 19:28:27, csütörtök
 
  Gyümölcsös-túrós tésztatorta

Hozzávalók:

50 dkg kockatészta
3 dl tejföl
50 dkg túró
3 tojás
15 dkg cukor
reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg szeder
A formához:
vaj
zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm. A tojásokat a cukorral alaposan kikeverem. A túrót villával összetöröm, belekeverem a reszelt citromhéjat és a tejfölt, hozzáadom a tojást. Ebbe a masszába forgatom a tésztát, majd óvatosan beleforgatom a megmosott, lecsöpögtetett gyümölcsöt, de rétegezni is lehet.

Kivajazott, zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba vagy tortaformába töltöm, a tetejét elsimítom. 180 fokos sütőben 40 percig sütöm. Melegen, de akár hidegen is fogyaszthatjuk.
Megjegyzés:

Bármilyen befőttel vagy fagyasztott gyümölccsel is készíthető. Ezt gluténmentes tésztával szoktam csinálni, ilyenkor csak vajazom a formát, és a tejfölből is gluténmenteset használok!

A receptet és a fotót Ciluska77 küldte. Köszönjük!
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Bor, mint női élvezet
  2011-06-30 19:23:30, csütörtök
 
  Bor, mint női élvezet

Egy kis pohár fehérbor lehet egészséges, a Tokaji olykor száraz, egy fiatal nő is vezethet borászatot - felejtsük el a sztereotípiákat!

A bor szeretete ezeréves tradíció és modern trend egyszerre. E téren lassan sikerül összekötni a múltat a jelennel, az ősöket a fiatal generációkkal. Béres Melinda egy nagy múltú család tagjaként borászatot vezet, és mint mondja, nő-mivolta csak hozzáad a feladathoz.

Mióta fogyasztasz bort?

15-16 éves koromban már engedték a szüleim, hogy egy-egy pohárral megigyak a vasárnapi családi ebédek mellé. Ekkor már gyakran jártunk bortúrákra is, Somlóra, Szekszárdra, Egerbe és persze Hegyaljára, így már fiatalon kapcsolatba kerültem a borral és a hozzá kapcsolódó kulturális értékekkel. Nagyapám, id. dr. Béres József, a Béres Csepp ,,atyja" egész életében növényekkel foglalkozott tudományosan és kedvtelésből is. A kertjében termett szőlő, és volt egy saját prése is. Rendszeresen járt Kisvárdáról Hegyaljára a kedvenc boraiért - még a Béres Cseppet is borral szerette bevenni... Ha úgy adódik, én is minden nap szívesen megiszom egy pohár bort, elsősorban az étkezés mellé, de előfordul az is, hogy barátokkal csak a bor kedvéért borozunk. A borban benne van a borász személyisége, odaadása és mindazoké, akik a megszületése körül bábáskodtak. Emellett az évszázados hagyomány, a kultúra, minden, ami a borfogyasztáshoz kapcsolódik. A borozás embereket köt össze, megnyitja a lelkeket, közelebb visz egymáshoz.

Mik a kedvenc fajtáid?

Természetesen a hegyaljaiak, elsősorban a furmint és a hárslevelű, nagyon szép száraz bort ad mindkettő. A vörösek közül nagyon kedvelem a kadarkát és a merlot - cabernet sauvignon házasításokat.

Akár el is tudnád készíteni valamelyiket?

Nem, sajnos még nem, hiszen közgazdászként végeztem, de az elméletet természetesen ismerem. Vonz a borászat, és ha egyszer lenne egy kis időm, akkor feltétlen megtanulnék bort készíteni is...

Többször említetted Hegyalját, hiszen itt, Tokaj közelében, Erdőbényén lettél a családi borászat vezetője egy évvel ezelőtt - noha családod eredetileg mással foglalkozik. Miért épp ezt a helyszínt választottátok?

Egy szerencsés véletlen hozta így, épp ott találtunk eladó földterületre. De azért mindig is úgy gondoltuk, hogy ha borászkodnánk, akkor Hegyalján tennénk. Tokaj-Hegyalja nemcsak egy a borvidékek közül, hanem világszinten is egyedi borvidék, a Világörökség része, külföldön is talán az egyik legismertebb magyar márka a Tokaji. Sőt, több ez, mint borvidék; nemzeti ügy, hungarikum, amit fontosnak tartottunk megőrizni a magunk eszközeivel az utókor számára.
A család vagy a te gondolatod volt, hogy vezesd a borászatot?
A ,,történelem" úgy hozta, hogy szükség lett új vezetőre. Igazság szerint nem nekem jutott eszembe, de szívesen elvállaltam, bár tudtam, hogy nem lesz könnyű. Már korábban is besegítettem a munkába, például tartottam borkóstolókat, így nem volt teljesen idegen a dolog. Mindig fontos volt nekem a borászat sorsa és éreztem, hogy jó lenne, ha valaki a családból folyamatosan foglalkozna vele. Úgyhogy szinte rögtön igent mondtam és nem bántam meg.

És úgy lett, ahogy gondoltad? Valóban nem könnyű?

Az elején nem volt az, és még most is rengeteg a kihívás. Az eleje azért nehéz, mert idő kell, mire az ember átlátja a meglévő rendszereket, folyamatokat. Utána meg azért nehéz, mert mindig van, amin lehet javítani, fejleszteni. Nekem meg kellett tanulni okosan beosztani az időmet Budapest és Erdőbénye között. Nagyon fontos, hogy vannak jó, megbízható embereim, akikre számíthatok, de ettől függetlenül, még jelen kell lennem személyesen is, ez sokszor csak ahhoz kell, hogy új lendületet adjon a munkához. Új szakterületeket is meg kellett tanulnom, amikkel korábban nem találkoztam, egy picit mindenhez érteni kell. Emellett nő vagyok és a borászatban az egyik legfiatalabb - ez is kihívás vezetőként. Szerencsére úgy érzem így egy év elteltével, hogy jó a csapatunk és sok minden a helyére került. Mostanság a borok értékesítésében is kezdünk egyre szebb eredményeket elérni, külföldön is, de ez hosszú előkészítő munka eredménye.

A borral és azon belül a tokaji fajtával kapcsolatban elég sok a tévhit...

A nem szőlőtermelő országokban, ahol az emberek nem találkoznak a szőlővel, még az is kérdés is előfordul, hogy ,,jé, többféle szőlőfajta is van?" A tokajival kapcsolatban a legnagyobb tévhit, hogy Tokajban minden bor édes és hogy ezeket valahol a szekrény tetején kell dugdosni, vagy ajándékozni és különleges alkalmakkor fogyasztani. Ez persze igaz az aszúra, ami bár stílusában sokat változott a régi aszúkhoz képest, valóban ünnepi bor (már csak az ára miatt is). Ám ma már nem csak ilyen borok vannak Hegyalján, sőt! Úgy vélem, egy-egy reduktív furmint, hárs vagy sárga muskotály méltán versenyez az illatos sauvignon blanc-okkal és chardonnay-kal. Az is szívfájdalmam szokott lenni, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az aszúbor mitől különleges. Ezért nem értelmezhető számukra az sem, hogy olyan magas ennek a bornak az ára (akkor már kezdik megérteni, amikor megmutatom a szőlőben az aszúszemeket, melyeket fáradságos munkával egyesével szüretelnek le). Ezért lehetséges az, hogy ma Magyarországon el lehet adni tokaji aszút 900 forintért...

Másként viszonyulnak a borhoz a nők mint a férfiak?

Abban a világban, ahol a borokkal professzionális szinten foglalkoznak, én ma már nem látok nagy különbségeket. Gyakran hallani, hogy a nők kifinomultabban kóstolnak, de nem tudom, lehet-e általánosítani. Hagyományosan a borászkodás férfias közeg, de ma már megjelent mindenhol a következő generáció és sok lány előtérbe került.

Saját környezetedben, a laikusok között mit tapasztalsz, a korosztályod hogyan viszonyul a borhoz?

A hozzám hasonló, diplomás fiatalok körében egyre népszerűbbek a jó borok, sokan beiratkoznak tanfolyamokra is, csak úgy hobbiból. Az utóbbi időben megszaporodtak a boros rendezvények országszerte, ez is azt mutatja, hogy az emberek szívesen találkoznak borokkal, borászokkal. Ami viszont gond, hogy egyelőre viszonylag szűk réteg az, amelynek tagjai ,,értik" is a borokat és tudnak is arra költeni, hogy minőségit fogyasszanak napi szinten. Nekünk fontos, hogy a fiatalok is átérezzék ezt, ezért mi is ,,fiatalítunk". Tavaly óta modernebbek a címkéink, már ott vagyunk a közösségi oldalakon, idén nyáron pedig az éttermek teraszain és webáruházunkban is ott lesznek ,,terasz-boraink", színes, trendi borhűtő tasakban.

A Béres Szőlőbirtok egy újdonsággal kívánja kellemesebbé tenni az éttermi vagy éppen otthoni finom ebédek, vacsorák és baráti borozgatások hangulatát. A Béres nyári terasz-bor kampányában a Holdezüst, a Naparany és a Magita borok hűtve érkeznek az asztalra a vidám, színes, jókedvre derítő IceBagben. Ez az új, innovatív és nagyon divatos ,,borhűtő" ideális hőmérsékleten kínálja a Béres-borokat, így a borkedvelők a legjobb minőségben élvezhetik a nagyszerű illatokat és zamatokat. Keresse az éttermek asztalán a Béres terasz-bor ajánlót és rendelje meg a kedvére való Béres-palackot IceBagben lehűtve! Ha pedig otthon szeretné élvezni a hűvös bor élményét, vásároljon a pincészet webáruházában a www.beresbor.hu címen.

Hogyan lehet jól illetve rosszul fogyasztani?

A bor is alkohol (még ha lelke van is) és lehet mértéktelenül fogyasztani. Amikor a mennyiség kerül előtérbe a minőség helyett, akkor valójában a bor bódító tulajdonsága mellett háttérbe szorul mindaz, ami miatt egy bor különleges vagy más mint a többi alkohol. Ha valaki helyesen szeretne bort fogyasztani, akkor először is fontos a ,,minőségi" szemlélet. Aztán vannak alapszabályok, amelyeket be kell tartani, hogy a bor élvezeti értéke teljes legyen. A kulturált borfogyasztáshoz szükség van megfelelő, a borhoz illő pohárra, a bornak megfelelő hőmérsékletűnek kell lenni, nem mindegy, milyen étel kíséri... ezek nem bonyolult dolgok, de megéri odafigyelni rájuk. Egy bor élvezeti értéke többszörösére nőhet, ha megfelelőek a fogyasztás körülményei.

Hogyan áll vajon a magyar bor megítélése Európában és a világon?

Sajnos most még elég rosszul. De a kérdés nem csak a magyar borokra vonatkozik, hanem általában véve Magyarországra. Nagyon jó lenne tényleg tenni valamit azért, hogy a megkopott országimázsunk végre a múlté legyen. Türelmesnek kell lennünk, hiszen 40 év hosszú idő, és ennyi időre Magyarország lekerült a világ bortérképéről. Közben olyan régiók nőttek fel, mint Chile vagy Új-Zéland, olcsó, megbízható borokkal. Most újra folyik nálunk is a munka, jobbnál jobb borok születnek, de még a folyamat elején vagyunk. Jó borok már vannak, most az a kérdés, hogyan tudunk összefogni és megismertetni ezeket a külvilággal is.

Lehet-e ,,gyógyszer" a bor?

A Tokaji aszúborról a IV. Magyar Gyógyszerkönyv 1934- ezt írta: "Lábadozó, gyenge, vérszegény betegeknek naponta 3-4 pohárkával, mint roboráns valamint fertőző betegeknél, meghűléseknél, influenzánál jó lázcsökkentő." (Egy pohárka: 3-5 centiliter.) A bor már bizonyítottan rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek pozitív élettani hatásúak. Számos vizsgálat igazolta már, és az orvostudomány is tényként kezeli, hogy napi egy-két pohár minőségi bor segíthet többféle érrendszeri megbetegedés kialakulásának megakadályozásában. Ettől még persze nem igazi gyógyszer, ha mégoly egészséges is. Habár... még egy dolgot biztosan elmondhatunk: ha mértékkel fogyasztjuk, a bor a lélek gyógyszere is lehet, hiszen rendkívül jó közösségteremtő ereje van - és mint tudjuk, aki jó közösségben, barátok közt él, az egészségesebben élhet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hererák fenyegetése
  2011-06-30 19:07:20, csütörtök
 
  A hererák fenyegetése

Nagy Tünde
A here- és prosztatarák természetesen tipikus férfibetegség, mégis többnyire a nők kezében van a kiút: sikerül-e rávennie párjukat, hogy időben orvoshoz forduljon.
Címkék: Kiskegyed
Nincs férfi, akit ne verne ki a víz a here- vagy a prosztatarák gondolatától. És a veszély valós: világszerte, így nálunk is nő az e két, mellesleg nagyon különböző kórtól szenvedők száma.
Nincs bajom, csak a stressz!

Még az öklömnyi daganat se fáj. Hajszolt életvitelükkel magyarázzák, vagy életkoruknak tulajdonítják legtöbben szexuális gondjaikat, pedig a tartós erekciós problémák komoly szervi elváltozásokat is jelezhetnek.

Vizelési rendellenességek, lágyéktáji fájdalmak, a herén tapintott eltérések (megnagyobbodás, egyenetlen, kemény felszín) esetén - urológiai, andrológiai szakrendelésre kell bejelentkezni! (Amihez háziorvosi beutaló nem szükséges).
Ha a diagnózis here- vagy prosztatarák, az nem egyenlő a halálos ítélettel!, - ezek a rákfajták korai stádiumban 90-100 százalékban orvosolhatóak.

A hagyományos protokollt (műtét, sugár, hormonkezelés, citosztatikumok) egyre több helyen kombinálják, segítik úgynevezett szelíd gyógymódokkal (radikális életmódváltozás, emelt dózisú vitaminok, nyomelemek, gyógyteák).
Fiatalokat is!

A hererák a 20-30 éveseket, a prosztatarák inkább az 50 év felettieket fenyegeti. Akár a többi rosszindulatú daganatnál, itt is elmondható: a pontos ok ismeretlen. Vagyis bárkit utolérhet a baj. Mivel a legtöbb jelző tünetet (lásd keretes írásunk) a partner is tapasztalja, ezért a nők felelőssége is, hogy párjukat minél előbb kivizsgáltassák.

A korai stádiumban felismert prosztataráknál (ha nincs ellenjavallat) eltávolítják a dülmirigy legnagyobb részét. A rosszindulatú daganattal terhelt szervezet esetében különösen jelentős az új, kíméletes sebészeti út, az úgynevezett laparoszkópos eljárás.
Hasműtét helyett laparoszkóp

Hazánkban az első ilyen műtétet Flaskó Tibor docens, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Urológiai Klinikáján végezte.
- Csupán öt darab 0,5-2 centiméteres metszést ejtünk a betegen (a has teljes feltárása helyett), ezeken át vezetjük be a kamerát és műszereket.
A monitor két dimenzióban vetít, de az ember három dimenzióban dolgozik. Nem könnyű megszokni, hogy a fejünk felett lévő képernyőt nézve vágunk-varrunk a hasban. Az első műtét előtt hónapokig naponta több órát edzettem egy beműszerezett cipős dobozon... A beavatkozás általában két-három óráig tart, és a beteg másnap már felkelhet!
Klinikánkon hat éve alkalmazzuk az új eljárást. Vese, húgyhólyag-, nyirokcsomó műtétek után 2004- végeztük először a tumoros dülmirigy teljes kivételét. A tüdőrák után a prosztatarák szerepel a magyar férfiak rosszindulatú daganatos halállistáján - pedig legtöbbjük élhetne. A prosztataeltávolításon átesettek öt éves túlélési aránya 92, míg a nem kezelteké mindössze 38 százalékos...

Évente kellene!

Ahogy nőknél negyven év felett évente kötelezően ajánlott a nőgyógyászati rákszűrés, úgy a férfiaknál ötven felett el kellene végezni a vérvétellel történő tumor marker vizsgálatot. A prosztatában termelődő PSA (prosztata specifikus antigén) vérbeli koncentrációjának kóros emelkedése daganatot jelezhet! Pontos diagnózist a szövettani vizsgálat (biopszia) ad.

Nem fáj, de jelez

A here- és a prosztatarák többnyire nem okoz fájdalmat.
Kísérő tünetei: vizeletürítési zavarok (gyakori inger, csökkent vizeletáramlás, csepegés, csípő vizelet, váladékozó húgycső); gát-, végbél-, lágyéktáji panaszok; szexuális zavarok (libidócsökkenés, -megszűnés, korai magömlés, lanyhuló, fájdalmas ejakuláció); a termékenyítő-képesség romlása, megszűnése.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
A fájdalomcsillapító gömbhal
  2011-06-30 19:05:30, csütörtök
 
  A fájdalomcsillapító gömbhal

A ciánnál is mérgezőbb gömbhal mérge ma már fájdalomcsillapítóként szolgálja az emberiséget. A vancouveri International Wex Technologies cég például rákos betegek fájdalmát csillapítja a halból nyert méreggel. A vállalat 2003- kísérletezett először a méregben található molekulával, és már az első tesztek is ígéretes eredményekkel szolgáltak. A tetrodo toxinból készült gyógyszer már 2 teszten is túljutott, és az első vizsgálatokat végző orvosok szerint hatékonyan csillapította a végső stádiumba jutott rákbetegek fájdalmát, akik esetében más szerek hatástalanok voltak.

Gyilkos halvacsora

A gömbhal - japánul fugu - az ázsiai országokban ínyenc falatnak számít. Bátorságát és elszántságát bizonyítja annak, aki el meri fogyasztani, de a bizalomépítésben is óriási szerepet játszik. Ahhoz ugyanis, hogy valaki megegye egy másodpercig sem kételkedhet a szakács főzőtudományában. A nem megfelelően elkészített étel miatt a vendég akár életével is fizethet. A hal mérge ugyanis a májában, a veséjében és a petefészkében található, amely egy rosszul irányzott vágásnak köszönhetően kiszivároghat, és megmérgezheti az egész hal húsát. Jó pár évtizeddel ezelőtt sok ember halt meg a gömbhal fogyasztása után, ezért ma már csak engedéllyel rendelkező kukták készíthetik el az édeni halvacsorát.

Belőle nem lesz királyfi

A rettentő nyílméregbékát a Föld legmérgezőbb kétéltűi közé sorolják. Mérgét ráadásul bőrén keresztül bocsájtja ki: halálos testnedvének egyetlen milligrammja elegendő 10 ezer egér, és akár 10-20 felnőtt ember megöléséhez.

Amerikai kutatók azonban rájöttek: mérgét az agydaganat gyógyításában is hasznosíthatják. Kísérletük során a méregből előállított gyógyszert közvetlenül egy, a halálos kórral meg fertőződött férfi koponyáján keresztül az agyához fecskendezték. A kísérlet nem várt eredményt hozott: a daganat megállt a fejlődésben, a kialakulásáért felelős sejtek pedig nem szaporodtak tovább a szervezetben. Jelenleg a kutatók további kísérleteket végeznek, hogy bebizonyítsák, a méreg életmentő hatása nem a véletlennek köszönhető.

Az indiánok fegyvere

Kolumbia esőerdőiben őshonos, mindössze 5 centiméteres arany nyílméregbéka a legmérgezőbb gerinces a világon. Mérge egy neurotoxin, mely az idegrendszerre van hatással. Meggátolja, hogy az idegsejtek ingerületet adjanak át egymásnak, az izmok emiatt bénult, összehúzódott állapotban maradnak. A halál rendszerint szívroham miatt következik be. Ennek ellenére ez a kétéltű fontos szerepet játszik a kolumbiai őslakók, az indiánok életében. Belőle nyerik ki ugyanis a vadászatukhoz szükséges nyílmérget. A békát forró láng fölé tartják, mire az állat bőrén át cseppekben szivárogni kezd a méreg. Ezt összegyűjtik, nyilaikat beleforgatják, és kész is a halálos fegyver. Az így elkészített nyílméreg akár két év elteltével is képes véget vetni az ember életének.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Gyógyítás - halálos mérgekkel
  2011-06-30 19:01:57, csütörtök
 
  Gyógyítás - halálos mérgekkel

Tartsd közel a barátaidat, de az ellenségeidet még közelebb - így a mondás. És őseink nem hiába hagyták ránk ezt a bölcsességet. Egyes állatok ugyanis meg is ölhetnek, de meg is menthetnek bennünket.

Ellenségből barát

Az ízeltlábúaktól, hüllőktől, és egyéb csúszó-mászóktól való ösztönös félelmeink jogosnak tűnnek, hiszen ezen állatok között léteznek olyanok is, akiknek egy milligrammnyi mérgük is halálos lehet. A fejlődő orvostudománynak köszönhetően azonban egyes állatfajok mérgező testnedvei ma már életet is menthetnek.

Skorpióval a prosztata rák ellen

A halálos csípésű kék skorpió mérge megállítja egyes rosszindulatú daganatok fejlődését az emberi szervezetben - derül ki a Kubai Onkológiai Intézet tanulmányaiból.
Egy chilei mérnök, Arturo Barrera prosztatarákban szenvedett és már kétszer is megműtötték, de állapota nem javult. Gyógyulásához fűződő reményét már teljesen elveszítette, amikor a televízióból megtudta, hogy Kubában rájöttek: az "Escozul" nevű, kék skorpióból készült méreg hatásos ellenszere lehet halálos betegségének. Hamarosan be is szerezte a desztillált vízzel elkevert mérget a szigetországból, melynek hatására ugyan a rák nem múlt el, de a folyamat megállt, és a fájdalmai is teljesen elmúltak.
Ahhoz azonban, hogy a szer nagy tömegek számára is elérhető legyen, a gyógyító szérumot mesterséges formában kell előállítani - a kutatók most ezen dolgoznak.

A negyedik legmérgezőbb állat

Bár a világon élő 1500 skorpiófaj közül mindössze 25 veszélyes az emberre, ezek az ízeltlábúak mégis 800-2000 ember halálát okozzák évente. A skorpió általában védekezésként támad, amikor odacsap egyet méregtövisével, vagy egy levetett cipő mélyéről szúr. A legveszélyesebb fajok a Szaharában, Arizonában és Mexikóban élnek. A közhiedelemmel ellentétben nem azok a skorpiók a halálosak, amelyeknek hatalmas ollóik vannak, hanem éppenséggel azok, amelyek ollója kicsi. Ezek ugyanis támadáskor a testük végén lévő tüskéjükből kilövellő méregre támaszkodnak.
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Enzim-táplálkozás az egészség
  2011-06-30 18:58:39, csütörtök
 
  Enzim-táplálkozás az egészség titka

Sokan úgy tartják, az enzimek jelenthetik a megoldást a világméretű egészségügyi válságra. Hiszen az enzimek lényege az a biológiai erő, amelyet életenergiának, vitalitásnak is neveznek. De hogyan tudjuk megőrizni, illetve pótolni ezeket?
Miközben szinte naponta jelennek meg a legújabb fogyókúrák - nálunk is - csupán egy valamiről feledkezünk el. Hogy a sok így főzött és úgy párolt, grillezett ételek mellett megfelelő mennyiségű nyers kosztot is magunkhoz vegyünk. Hiszen az egészség, az egészséges táplálkozás - és így a karcsúság, illetve az ideális testsúly - egyik nagy titka pontosan ez: nyers zöldségek és gyümölcsök.
Elherdált enzimek

Az enzimek ugyanis nem mások, mint a test "munkatársai" az anyagcsere folyamatokban - így az egészség megőrzés és a gyógyítás alapvető kellékei. A bibi azonban az, hogy születésünkkor korlátozott mennyiségű test-enzimmel jövünk a világra. És ennek az adagnak kell kitartania ameddig csak élünk. A nagyobb baj az, hogy ezt az enzimkészletet meggondolatlanul pazaroljuk is, illetve nem úgy használjuk, ahogy kellene.
Minden ételt megfőzünk, megsütünk, meg semmisítve az információkat, melyeket a növények vitamin, ásványi anyag, nyomelem és enzim formájában vettek fel a talajból, napfényből, esővízből, levegőből.

Ráadásul az alkohol, a nikotin vagy akár a drog fogyasztás - gyors és szándékos rombolást jelent.

Az enzimeket több csoportra osztják.
A táplálkozás szempontjából a legfontosabbak az úgynevezett hidrolitikus enzimek, azokon belül pedig az emésztő-, étel- és metabolikus enzimek, amelyek további alosztályokra bonthatók.

Az emésztőenzimeknek 3 fő dolga van: a fehérje, a szénhidrát és a zsír megemésztése: a fehérjét a proteázok, a szénhidrátot az amilázok, a zsírt a lipázok dolgozzák fel. Alapesetben az emésztést a táplálékban található enzimek is segítik - így "spórolva" a szervezet a saját enzimkészletével.
A táplálékenzim-elmélet

A betegségek ezen új megközelítése az enzimek - a táplálékban, illetve a szervezetben lévők - szerepét vizsgálja.
A főzött étel, illetve az ehhez használt hő ugyanis tönkre teszi a táplálékenzimeket, így a szervezet arra kényszerül, hogy egyre többet és többet termeljen. Ettől pedig megnagyobbodnak az emésztő szervek, legfőképp a hasnyálmirigy. Ha azonban a szervezetnek túl sok emésztőenzimet kell előállítania, már nem marad energiája megfelelő mennyiségű anyagcsere enzimet kitermelni, nem tudja helyrehozni a szerveket ért károkat, hogy megvédjen a betegségektől.

A megoldás pedig egyszerű: több nyers élelmet, kellene fogyasztani. Ugyanis csak a nyers táplálékokban van enzim, amelyeket, ha csak alacsony hő is ér, elpusztulnak. Az enzimek - a vitaminokkal ellentétben - nem bírják a hőt, és már a pasztörizálás is tönkre teszi őket. A legjobb mérce: ha a víz már túl meleg a kéznek, akkor az a táplálékenzimeket is károsítja.

Enzim-diétás ételek
Legtöbben nyersen salátákat vagy gyümölcsöket eszünk. Ám ezek - bár van bennük némi enzim - fő erénye inkább a vitamintartalom. Azonban vannak olyan ételek, amelyek enzimeket is tartalmaznak, és nyersen is fogyaszthatók.
Ilyenek például:
- banán, avokádó, szőlő, mangó, olívabogyó, nyers datolya, friss, nyers füge,
- méz, nyers vaj, pasztörizálatlan tej,
- csíráztatott magok és gabonák
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
Ételek és étrend rák ellen
  2011-06-30 18:55:26, csütörtök
 
  Ételek és étrend rák ellen

A daganatos betegség kialakulása szorosan összefügg a táplálkozással, az életmóddal. Aki szeretné nagyobb eséllyel elkerülni e komoly betegséget, nem árt, ha meggondolja, mit, mikor, hogyan és mivel eszik.
Egy amerikai rákkutató intézet, az American Institute for Cancer Research, rendkívül fontosnak tartja, hogy a legfrissebb kutatási eredményeket átültesse a mindennapi gyakorlatba. Ennek egyik leghatásosabb módja az egészséges étrend és életmód népszerűsítése, ugyanis mindkettő csökkentheti a daganatos betegség kialakulásának kockázatát.

Az intézet 1989- indította el negyedévenként megjelenő hírlevelét, amely azóta is tájékoztatja olvasóit a helyes táplálkozás, az egészségesebb életmód legfrissebb kutatásokon alapuló elveiről.
E szerint:

Fogyassz több zöldséget!

Saláta készítésekor válaszd a sötétzöld salátaleveleket - minél sötétebb ugyanis, annál értékesebb tápanyagokat tartalmaz.
Kísérletezz szokatlan zöldséggel és gyümölccsel is! Próbáld ki a kínai kelkáposztát, a fodorkelt, a vörös levelű salátát, a brokkolit, a pitypang zöldjét, az avokádót, a mangót, a kivit, a csillaghúrt és mindent, ami csak belefér!
A kész gyümölcsjoghurt helyett inkább a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot részesítsd előnyben! Készíts ebből reszelt almával, banánnal és fahéjjal vagy ananászdarabokkal, körtével és szilvával, illetve kevés kókuszreszelékkel mixelt gyümölcsjoghurtot, fogyaszd mazsolával és kedvenc gabonapelyheddel. Légy kreatív, próbálj ki minél több változatot!
Készíts saját ,,gyümölcsmüzlit": keverj össze friss gyümölcslét gyümölcsdarabkákkal, öntsd tálkába, keverj hozzá különféle magokat, és hűtsd le!
Készíts alacsony kalóriatartalmú frissítő italt: készíts frissen préselt gyümölcslét és hígítsd tejjel vagy ásványvízzel. Keverhetsz hozzá friss citromfüvet, mentát, vaníliát, szegfűszeget és fahéjat is.
Az édesítéshez pedig használj mézet.
Tegyél több zöldséget a szendvicsedre! A saláta és a paradicsom, az uborka, a répa, a kelbimbó, a zöldpaprika és a brokkoli is kitűnő.
Az üzletekben kapható félkész vagy készétel öntet helyett készíts mindent frissen! Ha időnként mégis vásárolni kényszerülsz, egészítsd ki finomra vágott zöldséggel: friss hagymával, zöld vagy piros húsú paprikával, spenóttal, zellerrel, gombával, apróra vágott petrezselyemmel.

Tegyél több babot, lencsét vagy borsót a levesbe, párolt ételbe és salátába. Hús helyett is használhatod őket!
Próbáld ki a tofut: jó növényi eredetű fehérjeforrás, mely rákmegelőző hatású anyagokat is tartalmaz. Ha hajlamos vagy a puffadásra, csak mértékkel fogyaszd, és este lehetőleg mindig kerüld.
A csökkentett zsírtartalmú, fagyasztott ételt egészítsd ki mindig friss salátával, joghurttal! Desszertként az étkezések közötti időszakban mindig egyél gyümölcsöt, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájuss.
Ne csak rizst és burgonyát használj köretnek, időnként próbálj ki más, kevésbé mindennapos gabonafélét is: a hajdinát, az árpát, a vadrizst, a köleskását.
A gabonapelyhek növelik a rosttartalmat: szórj a müzlidbe, főzelékedbe egy-két teáskanálnyi korpát, zabpelyhet, lenmagot. Ha növeled a rostbevitelt, ügyelj rá, hogy bőségesen fogyassz mellette folyadékot is - különben székrekedés és puffadás alakulhat ki.
Egyél több héjában sült krumplit!. Fogyassz hozzá zsírszegény sajtot, kevert túrót (joghurttal és friss fűszerekkel), és adj hozzá friss, párolt brokkolit vagy savanyú káposztát!

Jó tudni
- Próbáld kiiktatni életedből a húsféléket. Szerencsétlen vágásra szánt állatok annyiféle gyógyszert, antibiotikumot, vegyszert, növesztő hormont kapnak, hogy az aligha tud kiürülni a szervezetükből.
- A rákmegelőző tápanyagok és gyógyhatású anyagok minden ételnél különbözőek, ezért célszerű minél változatosabban táplálkozni.
- Ha túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy hét közben főzőcskézz, szánj rá időt a hétvégén, készíts alacsony zsírtartalmú zöldséges lasagnét vagy párolt babot, fagyaszd le és az elfoglaltabb napokon gyors ételként ezt vedd elő, ne a gyárit használd!
- Ha étteremben eszel, kérdezd meg, miből áll az étel, hogyan készítik.
- Ha repülőn utazol, a légitársaságnál előre jelezd, hogy alacsony zsírtartalmú, vegetáriánus vagy kalóriaszegény ételt kérsz!
- A grillezett ételt ne pörköld, ne főzd túl! Sütés előtt távolíts el minden látható zsírt, hogy kiküszöböld a zsiradék meggyulladását és rákkeltő anyagok képződését.
- Ha ügyelned kell a testsúlyodra, magas zsírtartalmú kedvenceidből csak ritkán és keveset egyél! Inkább friss gyümölccsel, zöldséggel és teljes őrlésű gabonaétellel lakj jól!
-Csak a társaság, vagy pszichés okok miatt eszel, vagy mert egyszerűen csak megkívánod az étel illatát és ízét? Hallgass a szervezetedre és csak akkor egyél, ha valóban éhes vagy!
-Étvágygerjesztőként aperitif helyett rendelj salátát vagy alacsony zsírtartalmú előételt!
-Használj gyógynövényt és fűszert zsír és só helyett! Próbáld ki a borsót rozmaringgal, a zöldbabot kaporral, a cukkinit oreganóval vagy a paradicsomot bazsalikommal!
- Ha néha kicsit kirúgsz a hámból másnap feltétlenül tedd jóvá! Például zöldség- vagy gyümölcsnappal, esetleg tarthatsz léböjtnapot is. Időszakonként amúgy sem árt, ha belül is alaposabban kitakarítasz: végezz szakember felügyeletével rövidebb-hosszabb méregtelenítő, regeneráló kúrát!
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos,tanácsok  
     1/76 oldal   Bejegyzések száma: 759 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 759 db bejegyzés
e év: 13000 db bejegyzés
Összes: 38478 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 601
  • e Hét: 28334
  • e Hónap: 182707
  • e Év: 1117837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.