Regisztráció  Belépés
madlen23.blog.xfree.hu
Az élet legyen bármilyen mostoha, szeretni megtanit, de feledni soha....... CSIZA JÓZSEFNÉ
1955.09.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 433 
Szigorú ellenörzések
  2011-06-30 18:32:48, csütörtök
 
 
73 millió forint is lehet az ittas vezetés - Júliustól jönnek az új közúti bírságolási szabályok: magasabb összegek, több büntetőpont és a külföldieknél még a kocsit is visszatarthatják. De lehet majd bankkártyával fizetni.
M. M.
2011. június 30. 14:20

Jelentősen szigorodnak a közúti közlekedés egyes szabályai július elsejétől. Az új rendszerben már nem szabálysértésnek, hanem közigazgatási bírsággal sújtandónak számít a gyorshajtás, az ittas vezetés, a tilos jelzésen áthajtás vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása.

A közigazgatási bírság pedig esetenként magasabb összegeket és több büntetőpontot jelent. Óberling József, az ORFK közeledésrendészeti főosztályának vezetője megjegyezte, hogy júliustól akár 2-3 súlyos szabálysértéssel összejöhet a 18 büntetőpont, amely fél évre megszabadít a jogosítványunktól.
Vissza is tarthatják. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

Vissza is tarthatják. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
Aki az ötvenes táblánál legalább 126-tal hajt annak 300 ezer forintja és 8 büntetőpontja bánja, ahogy az autópályán megengedett maximum 110-zel történő túllépése esetén is. De már egy enyhébb 15-20 kilométeres sebességtúllépésért is jár a 4 büntetőpont.

A fokozott balesetveszély miatt eddig is nagy felelőtlenség volt ittasan vezetni, de remélhetőleg a megnövekedett bírságok miatt egyre kevesebb lesz a próbálkozó. Július elsejétől ugyanis fix bírságtételeket vezettek be, melyek összege 150, 200 és 300 ezer forint lehet. Ennél olcsóbban csak azok ússzák meg, akik nem gépi meghajtású járművet - vagyis biciklit, esetleg lovas kocsit - irányítanak. Fontos, hogy az elektromos kerékpárt is gép hajtja - a rendőri megítélés szerint.

A jogosítványt ugyan nem minden esetben veszik el azonnal, nem árt azonban észben tartani, hogy az ittas vezetésért kiszabható maximális bírság akár 73 millió forint is lehet - igaz, ezt már a bíróság szabja ki.

Tiloson át, öv nélkül

100 ezer forint és 8 büntetőpont jár a tiloson áthajtásért, Óberling József arra figyelmeztet, hogy már a sárgán áthajtás is büntetést hordozhat maga után - mérlegelés esetén.

Fontos tudni, hogy a kicsatolt biztonsági övvel közlekedőket egyesével is megbüntethetik, az autó négy utasából mindenki külön-külön kaphat 15 és 40 ezer forint közötti büntetést - függően, hogy milyen úton haladtak, a büntetőpont azonban csak a sofőrnek jár.

Objektív felelősség

Új tényezők is megjelentek, melyek ezen túl az objektív felelősség körébe tartoznak. Így szigorúbban kezelik az útpadkán való megállást - ha tábla tiltja, a járdán való szabálytalan megállás egyes típusait és azt, ha valaki lakott területen kívül, az úttesten hagyja a kocsit.

Visszatartó erő

Jelentős újítás, hogy az eddig a büntetést rendre figyelmen kívül
újra szabálysértés

Visszakerül a legfeljebb 30 ezer forinttal sújtandó szabálysértések közé a vezetés közbeni mobilozás, a bukósisak nélküli motorozás és a gyermekbiztonsági rendszer mellőzése.
hagyó külföldiek esetében a rendőrség visszatarthatja a járművet. Erre akkor van mód, ha a sofőrnek vagy a jármű üzembentartójának már van korábbi, be nem fizetett bírsága. A rendőrök ekkor kijelölnek egy várakozóhelyet a járműnek és elveszik a forgalmit.

Extrém esetben egy olyan kamiont is visszatarthatnak, melynek tulajdonosának egy másik járműve halmozott fel bírságot. Ugyanakkor Óberling ezredes aláhúzta, hogy a rendőröknek van módjuk mérlegelni és enyhébb esetekben - ha a visszatartás túlzott hátrányokkal járna - eltekintenek a kocsi leállításától.

A külföldi sofőröknek ugyanakkor a jövőben lesz lehetőségük ilyen esetekben is továbbhaladni, ha egy pénzintézet bankgaranciát vagy kezességet vállal értük.

Közös lista

A jövőben a rendőrség, az adóhatóság és a közlekedési felügyelet egy közös bírságnyilvántartásba gyűjti az adatokat, így könnyen bajba kerülhet az az autós, aki például az adóbírságával tartozik.

A büntetés kifizetését segíti, hogy bankkártyával is lehet majd fizetni, igaz, ehhez előbb kellenének bankkártya-leolvasók, melyekkel a rendőrség jelenleg nem rendelkezik. Ám a tervek szerint 200 darabot vásárolnak majd a kapitányságok, határállomások és autópálya alosztályok részére.

Addig meg fizethetünk készpénzátutalással vagy készpénzben - ha van az igazoltatásnál olyan személy, - a rendőrség részéről- aki rendelkezik pénzkezelési engedéllyel.

Új eljárási rend

A gyorsabb ügymenet érdekében előfordulhat, hogy a rendőr a helyszínen, szóban közli a büntetés mértékét, ha nincsenek kétségei és, ha az elkövető nem vitatja a büntetés tényét és a bírság mértékét.

Bármely más esetben pedig a hagyományos közigazgatási eljárás keretében állapítják meg a büntetéseket.

A rendőrség az új szabályozástól és a szigorítástól a balesetek drasztikus csökkenését várja, igazodva ahhoz az uniós elváráshoz, hogy 2020-ra ötven százalékkal csökkenjen a közúti balesetek áldozatszáma.


 
 
2 komment , kategória:  27. HIREK-BULVÁR  
Időgép-Szabó család.
  2011-06-30 18:29:06, csütörtök
 
 Rádiós szomszédok - elindul a Szabó család (1959)

Megjelent: 2011.06.30. 07:33 | Frissítve: 2011.06.30. 07:53

Budapest, június 30. - Ezen a napon indult el az a rádiójáték, amely európai rekorder: 48 évig volt jelen az éterben.
Nagyító ikon A Szabó család

A szinte azonnali népszerűséget szerző rádiójáték egy angyalföldi családról szólt. Mint minden újszerű, műfajt teremtő produkció esetében, a hallgatók eleinte valóságos személyeknek tartották a családtagokat, már csak azért is, mert a szereplők nevét csak a 100. adás után ismertette a rádió!

,,Azzal kezdődött, hogy Szabó bácsi 60 éves, s a portás nem engedi be az üzembe, mert már nyugdíjas, nincs szabadbelépési engedélye. Ezután a szemtanúja lesz egy üzemi lopásnak, majd leütik, s az iratait is eltüntetik. Így találnak rá. Szóval én megírtam Szabó bácsit, Baróti Géza pedig a következő adásban kitalálta Szabó nénit" - olvasható az Élet és Tudomány egy 1997-es számában Liska Dénes ötletgazda visszaemlékezése.

Szabó bácsit Szabó Ernő, majd Rajz János alakította, Szabó nénit pedig Gobbi Hilda. Kiváló művészek vettek részt a ,,szappanoperában", így Benkő Gyula (Bandi), Balogh Erzsi (Irén), Zenthe Ferenc (Tibor), Horváth Tivadar (Péteri úr). Epizódszerepet vállalt többek között Bács Ferenc, Csákányi László, Hámori Ildikó, Gózon Gyula, Kállai Ferenc, Őze Lajos, Körmendi János, Szabó Gyula, Szirtes Ádám, Várkonyi Zoltán, Kis Manyi, Moór Marianna. Zenthe Ferenc haláláig játszotta a szerepet, a végén otthonról, az ágyából, telefonon mondta fel a szövegeket.
A rádiós stáb tagjai:
A Szabó család alapítója, ötletgazdája Liska Dénes, de a második adást már Baróti Géza írta, később munkatárs lett Forgács István, és Major Anna. Sokáig, pontosabban 1987-ben bekövetkezett haláláig László Endre volt a műsor rendezője.
Később Bozó László, Erőss Ágota, Kopányi György, Baróti Szabolcs, rendezőként pedig Turián György, Vadász Gyula, Petrik József, Avanesian Alex, Lehoczky Orsolya, Varsányi Anikó, Bognár Mónika és Sárospataki Zsuzsa kapcsolódott be a munkába. A végén Pozsgai Zsolt és Bakonyi Péter írta a történeteket. A legtöbb részt a Rádió 14-es stúdiójában vették fel.


A szereplők természetesen az aktualitásokat is beleszőtték a mindennapi történetekbe, így nem véletlen, hogy a politika is kiszemelte, figyelte, követte, ellenőrizte, értékelte. Ők voltak az átlagemberek, éppen ezért igaz volt a történet - hasonló szerep volt ez, mint a televízióban a rendszerváltozás előtt induló Szomszédok című teleregény.

Az 1997-es NATO-népszavazás például többször is visszatért a műsorban (természetesen mellette érveltek), később kiderült, a Külügyminisztérium szponzorálta a Szabó családot. Az ORTT aztán 400 ezer forintra büntette a sorozatot, mert egyoldalúan érvelt a csatlakozás mellett.

A Szabó család 2286. részében pedig Manci (Moór Marianna) az uniós csatlakozás esélyeiről vitázik Lacival (Csurka László).

A Szabó család 1959. június 30-tól 2007-ig, 48 éven át volt jelen a Magyar Rádióban, annak egyik leghallgatottabb (főként a 60-as években volt az, a legutóbbi időkben 30-40 ezren hallgatták) műsoraként. Hétfőn jelentkezett a Kossuthon, de csütörtökön megismételték. A 2500. adást 2007. május 21-én hallhattuk. 150 ezer perc ért véget ekkor.
 
 
0 komment , kategória:  27. HIREK-BULVÁR  
Időjárás
  2011-06-30 18:22:42, csütörtök
 
 Egész Budapest hallotta a megadörgést

Megjelent: 2011.06.30. 17:13 | Frissítve: 2011.06.30. 17:35

Hatalmasat villámlott a belváros fölött délután fél öt körül. A meteorológiai szolgálat szerint szokatlan jelenségről van szó.
Egész Budapest hallotta a megadörgést (Shutterstock)

Rengetegen észlelték a Budapest belvárosa felett lecsapó hatalmas villámot és az azt követő szokatlanul hosszú és hangos mennydörgést.

Valahol az autók riasztói indultak be, de tudomásunkra jutott olyan hír is, hogy egy óbudai irodaház ablaka betört az óriási hanghatás miatt.

A Facebookon jelenleg ez a slágertéma. Több belvárosi kerületből is jelezték a felhasználók, hogy látták és hallották a természeti jelenséget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Hír24-et úgy tájékoztatta: nem volt előjele a főváros felett észlelt hatalmas villámnak; szokatlan jelenségről van szó.


 
 
1 komment , kategória:  27. HIREK-BULVÁR  
Kis hercegből-idézet.
  2011-06-30 18:15:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  70. EMAILBEN KAPOTT KÉPEK.  
Ágika, szép képeket küldött.
  2011-06-30 18:03:10, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  4CZ.BÁLINTNÉ-ÁGIMAMI B.NŐMTŐL.  
Ágikám látogatása..
  2011-06-30 17:50:48, csütörtök
 
  Drága Erzsikém!
Gondolom, túl vagy már a lecsó eltevésen
Én zöldbabot és uborkát tettem ma el a m.hűtőbe. Délután nagy eső volt, de most nagyon párás a levegő!
Nagyon vigyázz magadra!! További kellemes estét, jó éjszakát kívánok sok szeretettel: Ági
 
 
0 komment , kategória:  4CZ.BÁLINTNÉ-ÁGIMAMI B.NŐMTŐL.  
Klárika szép képei.
  2011-06-30 17:47:05, csütörtök
 
  Kedves Barátnőm.
Most sajnos csak így tudok jelentkezni, mert a héten minden össze jött, orvosnál
voltam, férjem haza jött 3 hét után közben még az unokámra kell vigyázni. Ma is
jönnek a lányomék nemsokára, főzés közben gyorsan beugortam elküldeni az
üdvözleteket.
Jó reggelt! Szép napot és további kellemes hetet kívánok neked!
Puszi Klára

"Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly
kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot!
Találd meg azt, akitől szíved mosolyogni fog!"

A lélek bántalmai olyanok, mint a test sebei: akármilyen gondosan gyógyítjuk is,
forradásuk mindig meglátszik, s mindig az a veszély fenyegeti, hogy ismét
felfakadnak! 
 
0 komment , kategória:  48. KAKURDA KLÁRIKA B.NŐMTŐL.  
Esik az eső.
  2011-06-30 17:40:12, csütörtök
 
 Szia Drága Barátnőm! Nálunk ma is esős idő van, ennek ellenére kívánok Neked gyönyörű napot, kellemes időtöltést! Ölellek: Ildykó 
 
1 komment , kategória:  5. VARGA ILDYKÓ BARÁTNŐMTŐL.  
Morzsimamától kaptam.
  2011-06-29 16:37:48, szerda
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS! 
 
1 komment , kategória:  14. BARÁTAIMTÓL KAPOTT VIDEÓ.  
Szép napot kivánok.
  2011-06-29 16:34:37, szerda
 
 Szia drága Erzsike legyen nagyon szép a napod.
Szeretettel puszilak Zsu
 
 
0 komment , kategória:  7. W.ZSUZSIKA BARÁTNŐMTŐL.  
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 433 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 433 db bejegyzés
e év: 6832 db bejegyzés
Összes: 24995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 567
  • e Hét: 567
  • e Hónap: 26100
  • e Év: 132176
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.