Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 237 
Oldalas sült babbal
  2011-06-30 20:48:01, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 adaghoz:

1,5 kg sertésoldalas

3 gerezd fokhagyma

2 kávéskanál paradicsompüré

1 kávéskanál méz

1 dl olaj

só, őrölt bors

2 doboz főtt fehér- vagy barna babkonzerv /400 g/

1 fej vöröshagyma

5 dkg húsos szalonna

1 evőkanál barna cukor

1 evőkanál fehérborecet

1 csipet kömény



Az oldalast megmossuk és leitatjuk. Akkora darabokra vágjuk, hogy mindegyiken 2-3 csont legyen. A fokhagymát megtisztítjuk, kis tálkába nyomjuk. A paradicsompürével, a mézzel és az olajjal simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A grillsütőt előmelegítjük, a húst a rácsra fektetjük, és a zsírfelfogó edényt alátéve a sütőbe toljuk. Az oldalast néhányszor megfordítva kb. 25 percig sütjük. Az első 10 perc után a fokhagymás olajjal többször megkenjük.

A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kevergetve kisütjük. A hagymát hozzáadjuk, és üvegesre pároljuk benne.

A babot szűrőn lecsepegtetjük. A hagymába keverjük , és a cukorral, az ecettel, a köménnyel ízesítjük. Kb. 5 evőkanál vízzel felöntjük, megsózzuk, és kevergetve felforraljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mustáros-zöldfűszeres pác
  2011-06-30 20:47:29, csütörtök
 
  Sertés-, marha- vagy bárányhúshoz


1 dl olívaolaj

2 evőkanál balzsamecet

2 teáskanál barna cukor

2-3 teáskanál mustár

2 teáskanál fűszerkeverék

1 teáskanál törött bors
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Vörösboros, zöldfűszeres páclé
  2011-06-30 20:47:00, csütörtök
 
  Natúr vagy füstölt húshoz



3 evőkanál vörösbor

6 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj

2 evőkanál citromlé

1 evőkanál mustár

1 evőkanál vágott petrezselyemzöld

1 teáskanál őrölt fehér bors

1 teáskanál oregano

1 teáskanál kakukkfű

1 teáskanál rozmaring

1 teáskanál konyak

2 gerezd zúzott fokhagyma
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Grillezett májtekercsek
  2011-06-30 20:46:06, csütörtök
 
  Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg sertésmáj

12 vékony szelet nyers sonka

1 evőkanál sűrített paradicsom

1 evőkanál olaj, só

frissen őrölt bors

1 evőkanál friss zsályalevél

4 nagy alma

4 pálcika nyársnak

Előkészítés:

A májból 12 egyforma szeletet vágunk; a zsálya­leveleket megmossuk, leitatjuk és durvára vágjuk; a sűrített paradicsomot olajjal és borssal simára keverjük, majd hozzáadjuk a zsályát is. A sonkaszeleteket egymás mellé terítjük, ráfektetjük a májszeleteket és bekenjük a zsályás krémmel; majd a szeleteket a sonkába csavarjuk.

Elkészítés:

3-3 roládot tűzünk fel egy-egy pálcikára, majd vékonyan bekenjük olajjal. Az almát megmossuk, a magházát eltávolítjuk; majd a húsát egyforma vastag szeletekre vágjuk. A májas nyársakat és az almakarikákat egy grillserpenyőben kis lángon 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk és további 4-5 percig grillezzük. Ha faszenet használunk, egy-egy oldal kb. 15 perc alatt sül át. Friss salátával az igazi.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Marokkói rablóhús
  2011-06-30 20:45:28, csütörtök
 
  Hozzávalók:

1,5 kg bárányhús / lehet más húsból is /

2 db vöröshagyma negyedelt

2 db zöldhagyma nagy kockákra vágva



Pácléhez:

4 ek citromlé

2 ek olíva olaj

1 db reszelt vöröshagyma

1 tk só

1 tk reszelt gyömbér

1 tk fekete bors

Készítsük el a pácot: Minden anyagot tegyünk egy nagy tálba, keverjük össze. Vágjuk kockára a húst és ezzel a páccal keverjük össze, hagyjuk állni legalább 3-4 órát. Nyársra fűzzük fel váltakozva a húst, hagymát és a paprikát. Forró kerti grillsütőn süssük pirosra, sütés kőben kenegessük a megmaradt páclével.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sonkába göngyölt spárga
  2011-06-30 20:44:48, csütörtök
 
  Sonkába göngyölt spárga galambbegysalátával

Hozzávalók:

1,5 kg fehér spárga

15 dkg gépsonka

4 ek. tejföl

2 tojássárgája

15 dkg reszelt trappista

bors, só, szerecsendió

50 dkg galambbegysaláta

15 dkg eper

olívaolaj



A spárgát óvatosan megtisztítjuk, a végéből 2,5 cm-t levágunk. A salátának való darabokat sós, enyhén citromos, cukros vízben 3 percig főzzük. Nem kell puhára főzni, ha a főzővízben hagyjuk kihűlni, akkor "pont jóra" puhul. A tejfölt kikeverjük a tojássárgákkal, a sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A spárgából kettőt-hármat összefogunk, sonkába göngyöljük, nyílt grillen kicsit elősütjük, majd lapra tesszük, sajtos krémmel megkenjük, s letakarva sütjük, míg a sajt ráolvad. Az eperszeleteket cikkekre vágjuk, meghintjük a durvára őrölt színes borssal, elkeverjük kevés fehér balzsamkrémmel, madársaláta-fészekbe szedve kínáljuk, tálaláskor olívaolajjal meglocsoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Baconbe tekert csirkemell
  2011-06-30 20:43:18, csütörtök
 
  Baconbe tekert csirkemell és fűszeres tartja epres zöld-spárga-salátával

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell

20 dkg bacon

20 dkg tarja

1-2g fokhagyma

1 kk.mustár, bors

5 cl olívaolaj

50 dkg zöldspárga

15 dkg eper

3 cl balzsamecet

bors, só

cukor, citromlé


A tarját négy-öt dekás szeletekre vágjuk, s előző nap pácoljuk:zúzott fokhagymával, mustárral, borssal elkevert olajjal bekenjük, letakarva hűtőbe tesszük. A mellfiléket ujjnyi csíkokra vágjuk, fehér borssal meghintjük, egy-egy szelet baconba tekerjük. Sózni nem kell, mert a szalonna sós! A zöld-spárgákat megtisztítjuk, a salátához a zsenge részét /fejétől felfelé 7-8 cm / használjuk. Forrásban lévő, citromlével, sóval, cukorral ízesített vízben 15-21 másodpercig forraljuk, majd rögtön jeges vízbe szedjük, lehűtjük. Ezután 1-1,5 centis darabokra vágjuk, hozzáadjunk 10 dekát a kockára vágott eperből, a maradékot turmixoljuk, leszűrjük, balzsamecettel ízesítve öntjük a salátára. Először a tarját sütjük, a csirkét akkor tesszük a rácsra, amikor megfordítjuk a sertéshúst.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Gombával töltött csirkemell
  2011-06-30 20:41:23, csütörtök
 
  Hozzávalók:

2 csirkemell filézve

25 dkg gomba

20 dkg füstölt szalonna

60 dkg vegyes zöldség/sárgarépa, cukkini, paprika, paradicsom stb./

2 ek. olívaolaj

3 dkg vaj

4 nagyobb szelet kenyér

majoránna

kakukkfű

só, bors



A gombát felszeleteljük, olívaolajon vagy vajon, majoránnával, kakukkfűvel fűszerezve, sóval, borssal megszórva pároljuk, majd jól kihűtjük. A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk, rákenjük a gombát, kivajazott alufóliában feltekerjük, sütésig hűtőben, tároljuk. A zöldségeket szintén daraboljuk, s kivajazott alufóliába csomagoljuk. A szalonnát négy szeletre vágjuk, nyársra húzzuk. A fóliacsomagokat parázsba tesszük, amíg a gombás csirketekercs és a zöldségek puhára párolódnak, a parázs fölött megpirítjuk a szalonnát és a kenyérszeleteket.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Főzelékek:
  2011-06-25 22:47:37, szombat
 
  A főzelékfélék elkészítése igen változatos lehet. Azokat a főzelékféléket, amelyeket nem hámoztunk meg, sokkal nagyobb gonddal mossuk. Ilyenek a saláta, spenót, zöldbab, petrezselyemzöldje, sóska, kelkáposzta stb. ezeket nagyon bő vízben sok lében mossuk meg, hogy homok, föld piszok ne maradjon rajta. Legjobb a csap alatt vízsugárral mosni. Áztatni azonban nem szabad, mert értékes tápanyagokat oldunk ki belőle. A hámozott zöldségféléket nem darabolva, hanem egészben hagyva mossuk és azután daraboljuk fel.
A főzelékek előfőzésénél is fontos tudnivaló, hogy forrázással értékes tápanyagokat veszít a zöldség /ásványi sók, vitaminok/, ezért mindig sós vízzel forrázzuk,, vagy főzzük ezeket, mert a sós víz nagyban csökkenti a tápanyagok kioldását.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Levesek:
  2011-06-25 22:47:16, szombat
 
  A fő étkezéseinket általában levessel kezdjük. A leves tápláló anyagain kivül még élettani szempontból is jelentős. A gyomorban tágító hatást vált ki, gazdag ízanyagai az étvágyat fokozzák és az emésztést elősegíthetik.
Jó leves főzni nem egyszerű dolog, még akkor sem, ha nagyon egyszerűnek látszik. A leves kellő sűrűségét, simaságát és fűszerezését eltalálni, fejlett ízlést kíván. A levest rendszeresen többféle ízanyagokkal fűszerezzük: só, hagyma, paprika, bors, ecet, cukor, zöldpetrezselyem, zellerlevél, tejföl.stb. A helytelenül alkalmazott fűszerezés elrontja a leves jellegét. pl. egy túlédesített paradicsomleves.A leveseknél egy személyre 2-3 dl vizet számítunk. Ha főzés közben a vízből sok elapad, a szükséges mennyiséget főzéskor pótoljuk. a levesfőzés főszabálya, hogy lassan, kellő ideig főzzük. A levesnek a rántás hozzáadása után 15-20 percig főnie kell, mert különben erősen kiérzik a rántás íze. Ha a rántást már hozzáadtuk a leveshez, csendesen, félig lefedve főzzük, mert különben hamar kifut és ilyenkor a legértékesebb anyagok vesznek el. A levesbetétet, galuskát, cérnametéltet, mindig tálalás előtt pár perccel főzzük a levesbe, mert a tészta elázik. habverővel szép simára kavarjuk. Minden esetben sózzuk az ételeket, mert azt tartják általában, hogyha valami sótlan, könnyű utána sózni. Ez azonban nem áll mindenfajta ételre. Levest, főzeléket, mártást könnyű utána sózni, de egy rántott halat
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 237 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 237 db bejegyzés
e év: 727 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 17
  • e Hét: 924
  • e Hónap: 7157
  • e Év: 185468
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.