Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
A Da Vinci kód 29.
  2011-07-31 21:31:21, vasárnap
 
  Sandrine nővér a homlokát ráncolta.
- Persze. Szívesen látom.
Az abbé megköszönte, és letette a telefont.
Az összezavarodott Sandrine nővér egy pillanatig még élvezte az ágya melegét, miközben igyekezett kiűzni az álmot a szeméből. Hatvanéves szervezete már nem ébredt olyan gyorsan, mint régebben, bár a késő esti telefonhívás kétségtelenül felzaklatta. Az Opus Dei mindig rossz érzéseket keltett benne. A rend nemcsak a test sanyargatásának misztikus szertartásához ragaszkodott, hanem a nőkről is középkori nézeteket vallott. A nővér megrendülten értesült arról, hogy a rend nőtagjai kénytelenek fizetség nélkül takarítani a férfiak hálótermeit, amíg a férfiak misén vannak; a nők keményfa padlón alszanak, míg a férfiak szalmazsákon; továbbá a nőket szigorúbb testi fenyítésre kötelezik. újra meg újra meg kell bűnhődniük az eredendő bűnért. Mintha az, hogy Éva evett a tudás fájának almájából, olyan adósságba verte volna a nőket, amelyért az örökkévalóságig fizetniük kell. Szomorú, hogy míg a katolikus egyház java része fokozatosan irányt vett a nők jogainak tiszteletben tartása felé, addig az Opus Dei fellépése a folyamat visszafordításával fenyegetett. Akárhogy is, Sandrine nővér megkapta az utasítást.
Kidugva lábát az ágyból lassan fölállt, és ahogy letette csupasz talpát a kőre, megborzongott. Egész testén végigfutott a hideg, és hirtelen szorongás fogta el.
Női megérzés?
Sandrine nővér istenhívőként megtanulta, hogyan találhat lelki békét a megnyugtató belső hangokra figyelve. Ma este azonban olyan némák voltak azok a belső hangok, mint körülötte az üres templom.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
A Da Vinci kód 28.
  2011-07-29 20:42:48, péntek
 
  Hetedik fejezet

A szerény lakás magában a Saint-Sulpice-templomban kapott helyet, a második szinten, a kórustól balra. A kétszobás lakrészben köves padló és minimális berendezés volt; ezt nevezte otthonának már több mint egy évtizede Sandrine Bieil nővér. Ha bárki megkérdezte, akkor a szomszédos zárdát mondta be hivatalos lakcímeként, de jobban szerette a templom csöndjét, és egy ággyal, egy telefonnal és egy főzőlappal egész kényelmesen berendezkedett oda-fönt.
Mint a templom conservatrice d'affaires-e, Sandrine nővér felelt a templom működtetésének valamennyi, nem vallási vonatkozásáért - az általános karbantartásért, a kisegítő személyzet és az idegenvezetők alkalmazásáért, az épület zárás utáni védelméért, az olyan szükséges kellékek beszerzéséért, mint a misebor vagy az ostya.
Ma este, kis ágyában alva arra ébredt, hogy csöng a telefon. Fáradtan emelte föl a kagylót.
- Soeur Sandrine. Église Saint-Sulpice.
- Jó estét, nővér - mondta a férfi franciául.
Sandrine nővér felült. Hány óra van? Azonnal fölismerte a főnöke hangját, aki tizenöt év alatt még egyszer sem ébresztette fel. Az abbé nagyon jámbor ember volt, aki rögtön a mise után hazament lefeküdni.
- Bocsáss meg, ha felébresztettelek, nővér - mondta az abbé, akinek szintén álmos és feszült volt a hangja. - Egy szívességre szeretnélek kérni. Az imént felhívott egy befolyásos amerikai püspök. Talán ismered is. Manuel Aringarosa.
- Az Opus Dei vezetője? - Hát persze hogy ismerem. Ki ne ismerné az egyházban? Aringarosa konzervatív szervezete nagy hatalomra tett szert az utóbbi években. Ugrássze
rű felemelkedésük 1982-ben kezdődött, amikor II. János Pál pápa váratlanul "a pápa személyes követévé" tette őket, szentesítve egész működésüket. Gyanúra adhatott okot, hogy az Opus Dei ugyanabban az évben kapta a magas kegyet, amelyben a gazdag szekta állítólag csaknem egymilliárd dollárt utalt át a Vatikán hitéletet támogató intézetének - közkeletű nevén a Vatikáni Banknak -, kimentve azt egy fenyegető csődből. Egy másik lépés, amelyre sokan felvonták a szemöldöküket, hogy a pápa ,,gyorsított eljárással" avatta szentté az Opus Dei alapítóját, mindössze húsz esztendőre csökkentve a kanonizáció gyakran egy évszázadig is elnyúló folyamatát. Sandrine nővér nem tehetett róla, de gyanúsnak találta, hogy az Opus Dei ilyen jól fekszik Rómában, ám a Szentszék döntéseit nem volt szokás vitatni.
- Aringarosa püspök azért telefonált, hogy egy szívességet kérjen - mondta az abbé a nővérnek ideges hangon. - Az egyik híve Párizsban van ma este.
Miközben Sandrine nővér a különös kérést hallgatta, egyre nagyobb zavart érzett.
- Bocsáss meg, de azt mondod, hogy ennek az Opus Dei-testvérnek a látogatása nem várhat holnap reggelig?
- Félek, hogy nem. Nagyon korán indul a gépe. Régi álma, hogy láthassa a Saint-Sulpice-templomot.
- De a templom sokkal érdekesebb nappal. A napsugarak, ahogy beragyognak az oculuson, a változékony árnyékok a napórán, éppen ezek teszik olyan különlegessé a Saint-Sulpice-t.
- Nővér, én egyetértek, mégis hálás lennék, ha megtennéd nekem ezt a szívességet. Odamehet.. mondjuk egy órára? Vagyis húsz percen belül.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
Lord - Örökké
  2011-07-28 19:24:05, csütörtök
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód 27.
  2011-07-28 18:53:23, csütörtök
 
  Meglepetten pillantott fel.
A fekete fényű filc- vagy vízjeltoll egy speciális, nemez-hegyű kiemelő volt, amelyet eredetileg múzeumok, restaurátorok és képhamisítási ügyekkel foglalkozó nyomozók számára terveztek: láthatatlan jelzéseket lehetett vele tenni a tárgyakra. A tollban nem maró, alkohol alapú, fluoreszkáló tinta volt, amelyet csak fekete fényben lehetett látni. Manapság a múzeumok személyzetének napi rutinfelszereléséhez tartoztak ezek a tollak, ezekkel tettek láthatatlan jelzést azon festmények keretére, amelyek restaurálásra szorultak.
Miközben Langdon felállt, Fache odament a reflektorhoz és kikapcsolta. A galéria egyszerre sötétségbe borult.
Langdont növekvő bizonytalanság kerítette hatalmába a vaksötétben. Majd feltűnt Fache sziluettje, élénkvörös megvilágításban. Egy hordozható lámpával a kezében közeledett, amely ibolyaszínű ködbe burkolta az alakját.
- Talán tudja - mondta Fache Langdonra emelve ibolyaszínben világító szemét -, hogy a rendőrség fekete fényű lámpákkal vizsgálja meg a bűncselekmények helyszínét, vérnyomokat és más törvényszéki orvostani bizonyítékokat keresve. Így hát képzelheti a meglepetésünket.. - Fache hirtelen a holttestre irányította a lámpát.
Langdon lenézett, és hátrahőkölt a döbbenettől.
Vadul zakatolt a szíve, miközben befogadta a parkettás padlón a szeme előtt felderengő bizarr látványt. A különleges, lila megvilágításban kusza betűkből rajzolódtak ki a kurátornak a holtteste mellé írott utolsó szavai. Ahogy Langdon bámulta a vibráló szöveget, érezte, hogy egyre sűrűbbé válik a mai éjszakát beburkoló köd.
Langdon újra elolvasta az üzenetet, majd fölnézett a kapitányra.
- Mi az ördögöt jelentsen ez?
Fache szeme fehéren ragyogott.
- Pontosan ez az a kérdés, nonsieur, amire öntől várjuk a választ.
Nem messze onnan, Sauniére irodájában, a Louvre-ba visszatérő Collet hadnagy hevenyészett audio-vezérlőpultot állított fel a kurátor hatalmas íróasztalán. A középkori lovag kísérteties, robotszerű bábujától eltekintve, amely mintha pontosan rámeredt volna Sauniére íróasztala sarkáról, Collet egészen otthonosan érezte magát. Föltette az AKG fejhallgatót, és ellenőrizte a bejövő szinteket a merevlemezes felvevőrendszeren. Minden egység működött. A mikrofonok hibátlanul vettek, a hang kristálytiszta volt.
Le moment de vérité, mosolyodott el. Az igazság pillanata.
Majd behunyt szemmel átadta magát a Nagy Galériában folyó, hangszalagra rögzített beszélgetésnek.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
A Da Vinci kód 26.
  2011-07-27 19:42:26, szerda
 
  - Ez meglehetősen gyakori zűrzavaros időkben - mondta tovább Langdon. - Az újonnan megszülető hatalom átveszi a létező szimbólumokat, majd idővel eltorzítja őket, hogy kitörölje az értelmüket. A pogány jelképek és a keresztény jelképek csatájában a pogányok veszítettek; Poszeidón háromágú szigonya átalakult az ördög vasvillájává; a bölcs öreg asszonyok csúcsos kalapja a boszorkányok szimbóluma lett; Venus ötágú csillaga pedig az ördög jelképe. - Langdon szünetet tartott. - Sajnos az Egyesült Államok katonasága szintén eltorzította a pentagrammát: ez ma nálunk a háború legfőbb szimbóluma. Ezt festik rá minden vadászgépre, és ez díszeleg a tábornokaink váll-lapján. - Ennyit a szerelem és a szépség is
tennőjéről.
- Érdekes. - Fache a szétvetett tagú holttest felé bökött a fejével. - És a test elhelyezkedése? Ebből mire következtet?
Langdon vállat vont.
- A test helyzete pusztán megerősíti az ötágú csillagra és a szakrális nőiségre tett utalást.
Fache arca elkomorult.
- Hogy mondja?
- Másolat. Megismételni egy szimbólumot a legegyszerűbb módja a jelentés megerősítésének. Jacques Sauniére ötágú csillag alakzatában helyezkedett el. - Egy pentagramma jó, kettő még jobb.
Fache követte a tekintetével a Sauniére két karja, két lába és feje kirajzolta öt pontot, miközben újra hátrasimította lenyalt haját.
- Érdekes elemzés. - Szünetet tartott. - És miért meztelen? - Felnyögött, ahogy kimondta ezt a szót, a korosodó férfitest látványa nyilvánvalóan visszatetszést keltett benne. - Miért vette le a ruháit?
Átkozottul jó kérdés, gondolta Langdon. Ő is ezen töprengett azóta, amióta először megpillantotta a polaroid képet. Eddigi legjobb tippje az volt, hogy a mezítelen emberi test még jobban alátámasztja a Venusra, mint a nemiség istennőjére tett utalást. Noha a modern kultúra a férfi és a nő fizikai egyesülésének Venusszal való összekapcsolását jórészt kitörölte, az etimológus éles szeme azért felfedezi Venus eredeti jelentésének nyomát az orvostudomány nemi betegségekkel foglalkozó ágát jelentő ,,venerológia" szóban. Langdon úgy döntött, hogy nem tér ki erre a vonatkozásra.
- Mr. Fache, nyilván nem tudok önnek választ adni arra, hogy miért rajzolta magára Mr. Sauniére azt a szimbólumot, vagy miért helyezkedett el ebben az alakzatban, de annyit mondhatok, hogy egy olyan ember, mint Jacques Sauniére, a női istenség jelképének tekintette az ötágú csillagot. A művészettörténészek és a szimbólumkutatók széles körben ismerik ezen jelkép és a szakrális nőiség kapcsolatát.
- Remek. És miért a saját vérét használta tintának?
- Nyilván azért, mert nem volt más, amivel írhatott volna.
Fache egy pillanatig hallgatott.
- A magam részéről azt hiszem, azért használt vért, hogy a rendőrség elvégezzen bizonyos törvényszéki orvostani vizsgálatokat.
- Hogyan?
- Nézze meg a bal kezét.
Langdon végigjártatta a szemét a kurátor sápadt karjától a bal kézfejéig, de nem látott semmit. Bizonytalanul megkerülte a holttestet, leguggolt, és meglepve fedezte föl, hogy a kurátor egy nagy, filchegyű szövegkiemelőt szorongat a markában.
- Ez volt a kezében, amikor megtaláltuk - mondta Fache otthagyva Langdont, és elsétálva egy néhány méterre álló, hordozható asztalhoz, amelyen vizsgálati eszközök, kábelek és mindenféle elektromos műszerek sorakoztak. - Nem nyúltunk semmihez. Ismeri ezt a fajta filctollat?
Langdon letérdelt, hogy megnézhesse a toll márkáját.
STYLO DE LUMIERE NOIRE.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
Napsütés helyett
  2011-07-26 13:45:11, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód 25.
  2011-07-25 20:51:16, hétfő
 
  - Langdon odamutatott Sauniére hasára. - Ez az ötszög minden dolgok női felét képviseli...azt a fogalmat, amelyet a vallástörténészek ,,szakrális nőiségnek" vagy ,,istennőkultusznak" neveznek. Sauniére mindenkinél többet tudott erről.
- Sauniére egy istennőszimbólumot rajzolt a hasára?
Langdonnak el kellett ismernie, hogy ez furcsának tűnhet.
- A legszűkebb értelmezésben az ötszög Venust, a testi szerelem és a szépség istennőjét jelképezi.
Fache végigmérte a meztelen férfit, és felnyögött.
- Az ősi vallások a természet isteni rendjén alapultak. Venus, az istennő és Vénusz, a bolygó egy és ugyanaz volt. Az istennőnek megvolt a helye az éjszakai égbolton, ame
lyet számos elnevezéssel illettek: Vénusz, Hajnalcsillag, Istár, Astarta. Mindezek az erőteljesen feminin fogalmak a természethez és a Földanyához kötődnek.
Fache most még zavarodottabbnak tűnt, mintha jobban örült volna a sátánimádó szálnak.
Langdon úgy döntött, hogy nem fedi fel az ötszög legelképesztőbb sajátosságát - a valóságosan is a Vénuszhoz köthető eredetét. Fiatal csillagászhallgatóként Langdon megdöbbenve értesült arról, hogy a Vénusz bolygó nyolcévenként szabályos ötszöget ír le az elliptikus égbolton. A régieket any-nyira lenyűgözte ez a megfigyelés, hogy Vénusz és az ő ötszöge a tökéletesség, a szépség és a testi szerelem ciklikus sajátságainak jelképévé vált. A Vénusz mágikus hatalma előtti tisztelgésből szervezték a régi görögök nyolcévente az olimpiát. Ma már csak kevesen tudják, hogy a modern olimpiai játékok négyévenkénti megrendezése a Vénusz felezett ciklusait követi. És még ennél is kevesebben tudják, hogy majdnem az ötágú csillag lett az olimpia jelképe, és csak az utolsó pillanatban változtatták meg - az öt csúcs helyett öt egymást metsző karika lett, amely jobban tükrözi a versenyek teljességét és harmóniáját.
- Mr. Langdon - szólalt meg váratlanul Fache. - Biztos, hogy az ötszögnek az ördöghöz is van valamilyen köze. Ez világosan kiderült az amerikai horrorfilmekből.
Langdon felvonta a szemöldökét. Hála neked, Hollywood. Az ötágú csillag mára a sátánista sorozatgyilkos mozik elmaradhatatlan kliséje lett, amelyet rendszerint más, állítólagos démoni jelképekkel együtt mázolnak fel a sátánisták lakhelyének falára. Langdon mindig dühöngött, amikor ilyen formában találkozott a szimbólummal; az ötágú csillag eredetét tekintve valójában isteni jelkép volt.
- Biztosíthatom önt - mondta Langdon --, hogy bármit látott is a moziban, az ötágú csillag démoni magyarázata történelmileg hibás. Az eredeti utalás a nőiségre helytálló, de a pentagramma jelképiségét eltorzították az évszázadok során. Ebben az esetben a vérontás által.
- Félek, hogy nem tudom követni.
Langdon Fache keresztjére pillantott, nem tudva, hogyan is fogalmazza meg a mondandóját.
- Az egyház, uram. A szimbólumok nagyon rugalmasak, de az ötágú csillagot a korai római katolikus egyház változtatta meg. A Vatikán irtó hadjáratot indított a pogány vallások ellen, hogy keresztény hitre térítse a tömegeket, amelynek részeként az egyház besározta a pogány isteneket és istennőket, gonosz színben tüntetve fel a jelképeiket.
- Folytassa.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
A titok
  2011-07-24 10:48:56, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód 24.
  2011-07-23 17:33:40, szombat
 
  Jacques Sauniére fakó holtteste ugyanúgy hevert a parkettás padlón, ahogy a fénykép mutatta. Miközben Langdon az erős fényben hunyorogva megállt a tetem fölött, ismét eszébe jutott, mennyire elképesztette, hogy Sauniére élete utolsó perceiben ilyen különös pózba igazította a testét.
Sauniére meglepően jó kondícióban volt a korához képest... és most a teljes izomzatát közszemlére tette. Levetett magáról minden ruhadarabot, szépen elrendezte a padlón, majd hanyatt feküdt a széles folyosó közepén, tökéletesen párhuzamosan a helyiség hosszanti tengelyével. Karját kitárta, a lábát szélesre terpesztette, mint a tornászó gyerek, vagy még inkább az az ember, akit megfeszít valamilyen láthatatlan erő.
Közvetlenül Sauniére mellcsontja alatt egy véres folt jelezte azt a pontot, ahol a golyó behatolt a testébe. A seb furcsa módon alig vérzett, csak némi megfeketedett alvadék képezett kis tócsát körülötte.
Sauniére bal mutatóujja is véres volt: nyilvánvalóan belemártotta a sebbe, hogy a legnyugtalanítóbb dolgot művelje haláltusája közben. A saját vérét használta tintaként, és a saját hasa volt a vászon, amelyre Jacques Sauniére egy egyszerű szimbólumot mázolt: öt egyenes vonalat, amely egymást metszve ötágú csillagot ad ki.
Egy pentagrammát.
Sauniére holtteste a köldökét keretező véres csillaggal hátborzongató látványt nyújtott. A korábban látott fényképtől is végigfutott rajta a hideg, de most, hogy a saját szemével látta, egyre fokozódó nyugtalanság kerítette hatalmába Langdont.
Ezt ő tette saját magával.
- Mr. Langdon! - szegeződött rá ismét Fache sötét szeme.
- Egy pentagramma - jelentette ki Langdon, a szavak visszhangosan kongtak a hatalmas térben. - A világ egyik legrégebbi szimbóluma. Már Krisztus előtt négyezer évvel is használták.
- És mit jelent?
Langdon mindig elbizonytalanodott, ha erre a kérdésre került a sor. Közölni valakivel, hogy mit ,jelent" egy szimbólum, olyan volt, mint megmagyarázni, hogy milyen érzést kellene keltenie egy dalnak - ami más és más volt mindenki esetében. A fehér Ku-Klux-Klan-csuklya a gyűlölet és a rasszizmus képzetét keltette az Egyesült Államokban, míg ugyanez a viselet Spanyolországban a vallásos hit jelentését hordozta.
- A szimbólumok eltérő környezetben eltérő jelentést hordoznak - mondta Langdon. - Az ötágú csillag elsődlegesen pogány vallási jelkép.
Fache bólintott.
- A sátánimádásé.
- Nem - igazította ki Langdon, azon nyomban tudatosítva magában, hogy pontosabban kell megválogatnia a szavakat.
Manapság a pogány kifejezés jóformán szinonimájává vált a sátánimádónak - ami közkeletű tévedés. A szó voltaképpen a latin paganusból ered, amely falusit jelent. A ,,pogányok" szó szerinti értelemben a tanulatlan vidéki népek voltak, akik megragadtak a természetimádat régi, vidéki kultuszainál. Valójában az egyház annyira félt a villes lakóitól, hogy az egykor ártatlan falusi - vilain - elnevezés idővel a gonosz lélek megfelelőjévé vált.
- A pentagramma - pontosította Langdon - egy kereszténység előtti szimbólum, amely a természetimádathoz kötődik. A régiek két, egy maszkulin és egy feminin részből állónak képzelték el a világot. Isteneik és istennőik azon munkálkodtak, hogy megőrizzék az erőegyensúlyt. Jin és jang. Amikor a férfi és a női erő egyensúlyban volt, akkor harmónia uralkodott a világban. Ha megbomlott az egyensúly, akkor kitört a káosz.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
J Lo dal
  2011-07-23 13:15:55, szombat
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
2011.06 2011. Július 2011.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 883 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9
  • e Hét: 588
  • e Hónap: 2422
  • e Év: 2422
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.