Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/72 oldal   Bejegyzések száma: 711 
Meglepő segítség rákos betegek
  2011-08-31 21:45:54, szerda
 
  Meglepő segítség rákos betegek számára
2011.08.31. | Ötvenentúl.hu
A legújabb kutatások szerint a zenehallgatás és a zeneterápiás foglalkozások enyhíthetik a rákos betegek szorongásos tüneteit.

Joke Bradt, a Dexel Egyetem kreatív művészeti tanszékének munkatársa szerint a zene javítja a betegek közérzetét és életminőségét, valamint csökkenti a fájdalmaikat. Bradt és kollegái összesen 1891 rákbeteg önkéntes adatait vizsgálták meg, akik 13 zeneterápiás foglalkozáson és 17 közös zenehallgatáson vettek részt.

A Cochrane Collaboration szisztémás elemzése szerint a hagyományos terápiás módszerekkel összehasonlítva a zeneterápiával kezelt betegek szorongásszintje alacsonyabb volt, kedélyállapotuk javult, fájdalmaik csökkentek, és általános életfunkcióik (pulzus, vérnyomás, légzés) is jobbak voltak - adta hírül a MediPress.

- Ez is bizonyítja, hogy a zenei foglalkozások remekül használhatóak kiegészítő kezelésként rákos betegek esetében - nyilatkozta Bradt. - Úgy tűnik, a zeneterapeuta segítségével végzett zenei gyakorlatok és a szimpla zenehallgatás is jótékony, a mostani kutatás során nem láttunk különbséget a két módszer között, a lényeg minden esetben a zene.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
9 érdekes tény az orvosokról
  2011-08-31 21:43:55, szerda
 
  9 érdekes tény az orvosokról
2011.01.22. | Lám Luca
Orvosaink nem csak gyógyítanak. Rengeteg érdekes kísérletben és felfedezésben vesznek részt. Ráadásul szinte mindenről felmérést készítenek.

Amióta világ a világ, az orvosok fontos szerepet játszanak a különböző tudományokkal kapcsolatban tett felfedezésekben. Mintha kíváncsiságuk nem csak az orvostudományra terjedne ki. Orvosaink repültek, száguldottak, sőt évről évre érdekesebb felmérésekkel szórakoztatják a nagyérdemű közönséget. Vajon mióta van sztetoszkóp? Ki látta először egyben a Napot és a Holdat? És mit keres egy orvos rakétameghajtású szánkón?

Tudtad? Az első sztetoszkópot 1816-ban használta egy francia orvos, amikor egyik betege szívhangját egy összetekert újsággal hallgatta meg. Az újságot később kifúrt facsövekkel helyettesítette. A mai sztetoszkóp csak hosszú évekkel később került forgalomba.

Tudtad? Egy 2006-os felmérés szerint a pszichiáterek közel felét életveszélyesen megfenyegette vagy megtámadta valamelyik betegük.

Tudtad? Karl Landsteiner osztrák orvos fedezte fel az A-s, a B-s és a nullás vércsoportot 1900 és 1901 között. Ezért a felfedezésért 30 évvel később Nobel-díjat kapott.

Tudtad? Két svájci orvos, Sylvia Mohr és Philippe Huguelet átfogó felmérést végzett skizofrén betegeik körében, melyben a betegség eredetét igyekeztek vizsgálni. Az eredmények azt mutatták, hogy pácienseik több mint fele mélyen vallásos volt.

Tudtad? A korai egyiptomi kultúrából csak a fáraók nevét ismerjük. Az első ember, aki nem fáraó volt, de a nevét mindenki hallotta már, Imhotep, orvos volt.

Tudtad? Egy orvos, John Stapp, érdekes kísérletet hajtott végre önmagán. Egy rakétameghajtású szánkóra kötözte magát, melyet mozgása közben hirtelen megállítottak. Ennek eredményeként 46 g-nyi negatív gyorsulásnak tette ki magát. A megállítás pillanatában testtömege 3500 kilónak felelt meg.

Tudtad? Az emberi szem szivárványhártyáján minden szervezetet érő inger, ütés, nyomás, vagy csonttörés jól behatárolható jelet hagy maga után. A felfedezés pedig egy magyar orvos, dr. Péczely Ignác nevéhez fűződik.

Tudtad? A narkolepszia igen ritka, alvászavarral járó betegség. A beteg nem képes ellenállni a hirtelen fellépő alvásrohamnak, álmosságnak, így a legváratlanabb pillanatokban összeesik és elalszik. A kórképet 1880-ban fedezte fel egy francia orvos, Gelineau.

Tudtad? Az első ember, aki 30 kilométer magasságba repült egy speciális léggömb segítségével, egy orvos, David G. Simons volt. Abból a magasságból elsőként láthatta a Napot és a Holdat egyszerre, valamint azt is, hogy a Föld valóban gömb alakú.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
7 érdekes tény a magzatokról
  2011-08-31 21:42:23, szerda
 
  7 érdekes tény a magzatokról
2011.03.12. | Lám Luca
A magzat édesanyja hasában hallja a zenét - ez ma már köztudott. De azt tudtad, hogy ízeket is érez, sőt emlékei is vannak magzati korából?

Ha valaki megtudja, hogy babát vár, minden vonatkozó szakirodalmat beszerez, és szabad óráiban ezeket lapozgatja. Utánaolvas, milyen ételeket fogyasszon, milyen élvezetekről kell lemondania, milyen rosszullétekre számíthat, és tanulmányozza, hogy a kicsinek melyik héten milyen szervei fejlődnek ki. Vannak azonban olyan kutatási eredmények, amelyeket gyakran kifelejtenek a könyvekből, vagy a ,,fontosabb" információk mellett elkerülik az olvasók figyelmét. Nemcsak érdekesek, hanem rettentő szívmelengetőek is, akár kismama vagy, akár nagymama.

Sokat segíthetsz gyermekeidnek a babavárásban, ha te is kiveszed a részed a terhességből, és olyan érdekességekkel ismerteted meg őket, amelyek felkutatására nekik talán a sok izgalom és intézni való közben nem jut idejük.

Tudtad? A terhesség 16. hetében, amikor a baba szeme még zárva van, érzékeli a napsugarat. Ha édesanyja pocakján keresztül fénysugár éri, heves szívdobogással reagál.

Tudtad? A babák már a 10. héten tökéletesen hallanak mindent, ami a külvilágban történik. Ekkor ugyanis a belső fülben található hallószerv, a csiga már kifejlődött. A 26. héttől pedig már reagálnak is a hallottakra. Ebben a korban a hangos zenére heves mozdulatokkal reagálnak, a kellemes, nyugtató zenére pedig megnyugszanak és elernyednek.

Tudtad? A magzat azonban nemcsak hallja, de meg is jegyzi azt, ami történik. Egy vizsgálat kimutatta, hogy igenis rendelkezünk magzati korból származó emlékekkel. Ha a terhesség utolsó heteiben a mama ugyanazt a mesét mindennap felolvassa, a babák születésük után felismerik, és mérhetően reagálnak a mesére, ha újra hallják.

Tudtad? Ha a kismama által elfogyasztott gyümölcslébe keserű anyagot tesznek, a magzat kevesebbet iszik, sőt el is fintorítja az arcát. A szacharinnal ízesített gyümölcsléből viszont a szokásosnál többet iszik. A magzatok ugyanis éreznek ízeket: nyelvükön a 16. hétre már 5000 ízlelőbimbó található.

Tudtad? Nemcsak hangokat hallanak és ízeket éreznek, hanem fájdalmat is. Azokat a magzatokat, akiknek magzati korban vérátömlesztésre van szükségük, úgy szúrják meg, hogy a tű átmegy a hasfalukon. Ilyenkor vérükben a kortizol és az endorfin szintje három-ötszörösére növekszik. Ezzel szemben, ha a köldökzsinórból vesznek vért, a baba szervezete nem reagál.

Tudtad? Egyes orvosok szerint a babák megérzik és átérzik mindazt, amit édesanyjuk érez a terhesség idején. Ezen érzések pedig kihatnak egész életükre. Feldmár András, a Kanadában élő magyar pszichológus, pszichoterapeuta szerint például, ha egy anya abortálni szerette volna gyermekét, a gyermek felnőttként nagy eséllyel követ el öngyilkossági kísérletet - úgymond abortálja önmagát.

Tudtad? A babák édesanyjuk hasában igen nagy zajnak vannak kitéve. Naponta legalább 80-95 decibeles ricsajban kell fejlődniük, pihenniük. És ez nem csak a külvilágból szűrődik be: a hangok nagy részét az anya bélzörejei, szívhangjai, a lüktető véredények adják. Összehasonlításképp: két felnőtt ember beszélgetése átlagosan 10-50 decibel erősségű.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
5 érdekes tény a születésről
  2011-08-31 21:38:13, szerda
 
  5 érdekes tény a születésről
2010.12.25. | Lám Luca
A születés egy csoda. A mama életét kiteljesíti, a babáé pedig ezáltal kezdődik el. Telis-tele érdekességekkel és rejtélyekkel.

A terhesség és a szülés rengeteg izgalommal jár. Kezdve azzal, hogy egészséges lesz-e a baba, egészen odáig, hogy fiú lesz-e vagy lány. Az általános elképzelés és ösztöneink alapján a szülés a női lét kiteljesedése, életet adni egy másik embernek a legcsodálatosabb dolog a világon. Mégis, az orvosi beszámolók szerint rengeteg nő van, aki nem egészen így éli meg terhességét. Egyre többen undorodnak olyan dolgoktól, mint a köldökzsinór maradványa, vagy a baba fején kialakuló koszmó. A szüléssel kapcsolatos érzések megváltozása rengeteg okra vezethető vissza. A fiatalabb generációk szocializációja, a születés mesterséges, kórházi körülményei, a szülő nő és a születendő gyermek kezdeti kapcsolathiánya mind okot szolgáltathatnak arra, hogy nehezen találjunk rá legősibb ösztöneinkre.

Ugyanakkor nehéz az általánosítás, hiszen a szülés kultúrája is kultúránként változik. Változik az anyák viszonyulása, a család önként vállalt szerepe, illetve az orvosok által biztosított segítség és tudásátadás mértéke.

A születés csodáját nem lehet összefoglalni, ezért a megszokott klisék helyett 5 érdekes apróságot gyűjtöttünk össze, remélve, hogy tudunk még újat mondani.

Tudtad? A népi hagyomány szerint a mama hasának formájáról meg lehet állapítani a születendő kisbaba nemét. Ha a pocak gömbölyű, kislányt, ha inkább csúcsos, kisfiút rejt magában. Az indiai szexkultúra szerint, ha a férfi közvetlenül a gyermek fogantatását eredményező szeretkezés után a nő bal oldalára fekszik, akkor fiút nemzett. Amennyiben a jobb oldalon pihen meg, a kisbaba minden bizonnyal lány lesz.

Tudtad? Az ujjlenyomat még jóval a születésünk előtt kialakul. A magzati kor 10. hetének végén megjelennek a különálló ujjbegyek, majd az ujjlenyomat, mely egész életünkön át elkísér bennünket.

Tudtad? Sok szülész-nőgyógyász törekszik arra, hogy a születést követő néhány órában intenzív ismerkedési lehetőséget biztosítson a babának és a szülőknek. Az újszülött ebben az időszakban sokkal élénkebb, mint a következő néhány napban, így az első szoros kötelékek ebben a néhány órában már kialakulhatnak.

Tudtad? Nem is kell távoli kultúrákig elmennünk ahhoz, hogy más szülési attitűdöket fedezzünk fel. Finnországban például a szülő nő olyan testhelyzetben szülhet, amilyenben csak szeretne. Sőt még a szaunát is választhatja a szülés helyszínéül. Egyre gyakoribbak az apás szülések, de az sem ritka, hogy egyéb családtagok is részt vesznek a születés csodájában.

Tudtad? A köldökzsinór maradványának leesése a gyermekgyógyászati szakkönyvek szerint a gyermek külvilághoz való alkalmazkodásának első lépése, melynek idegen érzések helyett boldogsággal kellene eltöltenie minden anyukát. A keleti kultúrákban az ehhez hasonló - első körömvágás, hajvágás - mérföldköveket szó szerint megünneplik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
7 érdekes tény a memóriáról
  2011-08-31 21:36:11, szerda
 
  7 érdekes tény a memóriáról
2010.08.07. | Lám Luca
Természetesnek vesszük, pedig nem az. Ha nem lenne, gyakorlatilag életképtelenné válnánk. Idővel romlik, de jól edzhető. Mi az?

Az, hogy mennyire jó a memóriád, minden napodat befolyásolja. Képzeld el, milyen lenne, ha egy óránál tovább semmit sem tudnánk megjegyezni. Hogy találnál haza? Honnan tudnád a neved? Nem jutna eszedbe, hova írtad fel a bevásárló listát. Sőt azt sem tudnád, hogy írtál listát, vagy hogy a boltba indultál egyáltalán. Gyakorlatilag lehetetlenné válna az emberi lét. Felborulna a rendszer, káosz uralkodna el az egész bolygón.

Ezzel szemben memóriánk - optimális esetben - maximálisan kiszolgál bennünket. Sőt még túl is teljesít, hiszen rengeteg dolgot megjegyzel, amiről nem is tudsz. Tudat alatt az egész napod beléd ivódik anélkül, hogy ebből bármit is észlelnél. Hogyan vagyunk erre képesek? Hogyan tudunk filmeket, könyveket kívülről fújni? Neveket, számokat, képeket, címeket, szagokat megjegyezni? Sokszor ismétlés nélkül. Akár egy életen át. Az emberi test újabb csodája... evolúció, avagy Isten? Mindegy, akkor is csoda!

Tudtad? Ha nem akarod elfelejteni azt, amit megtanultál, aludj rá egyet. Ideális esetben 90 perces szunyókálások segítenek abban, hogy a nap eseményei és az elsajátított ismeretek rögzüljenek. Az éjszakai alváskor aztán az agy a nap során történtekből emlékképeket gyárt.

Tudtad? Egyes kutatók szerint a gyermeki gondolkodásmód fejleszti a memóriát. Igyekezz képekben, színekben, szagokban gondolkozni. A tények ezekhez kapcsolódva könnyebben rögzülnek.

Tudtad? A férfiak felidéző képessége általában gyengébb, mint a nőké.

Tudtad? Mivel az agynak ugyanazt a részét használjuk az emlékezés és a képzelet működésekor, idős korban az is gondot okozhat, hogy feltételes eseményeket elképzeljünk.

Tudtad? Az iskolázott emberek tudása általában később is magasabb szinten áll. Vizsgálatok kimutatták, hogy minél többet tudunk, annál könnyebben tanuljuk meg a kapcsolódó ismereteket.

Tudtad? A kellemetlen, megrázó eseményeket tovább rögzíti az agy. A rossz emlékek elfelejtése nagy erőfeszítést igényel. Ha sikerül, az agy először tagadja az emlék érzékeléssel kapcsolatos összetevőit, mielőtt magát az emléket eltávolítaná.

Tudtad? Érdekes módon az elbutulás kockázati tényezői - az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint - egybevágnak a szív- és érrendszeri betegségekével. A tudósok felfedezték, hogy már egy tényező jelenléte is megkétszerezi az elbutulás lehetőségét. Egyszerre mindhárom faktor hatszorosára növeli az esélyt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb megpróbáltatás vár
  2011-08-31 21:32:25, szerda
 
  Újabb megpróbáltatás vár minden köztisztviselőre
2011.08.31. | Ötvenentúl.hu / MTI
Ismét közigazgatási alapvizsgát kell tenniük a köztisztviselőknek szeptember 1-jétől munkahelyük megtartása érdekében. Az Országgyűlés által márciusban elfogadott, csütörtökön életbe lépő törvénymódosítás értelmében a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezőknek a kinevezést követő első, a középiskolai végzettségűeknek pedig két éven belül kell megmérettetniük magukat, ennek elmulasztása, vagy többszöri sikertelen próbálkozás után ugyanis megszűnik a jogviszonyuk.

A köztisztviselői törvényt a közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezte, a változtatás célja pedig, hogy az eltérő szakirányú alapképzettséggel rendelkező köztisztviselők egyaránt jártasak legyenek a feladatuk ellátásához szükséges, alapvető igazgatási és jogi ismeretekben.

A rendelkezés értelmében annak is meg kell mérettetnie magát, aki a versenyvizsga megszűnését követően kapott kinevezést, ugyanakkor a kormány határozatban megállapíthatja a vizsga alól mentességet élvezők körét. Az új jogszabály az alapfokú vizsga meglétéhez köti a közigazgatási szakvizsga megszerzését.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az őszes halántékú szívtipró,
  2011-08-31 21:20:13, szerda
 
  Az őszes halántékú szívtipró, Richard Gere
Kis Márta | 2011-08-31 06:00:00
Címkék: Richard Gere, zongora, gitár, torna, trombita, színész, filmszerep, film, sztár, Julia Roberts, Bruce Willis, Cindy Crawford, Carey Lowell, Tibet , buddhista, videó, Oscar-díj, Golden Globe-díj

A Micsoda nő! egykori szívtiprója ma 62 éves, ám férfias sármján nem fog az idő. Ma is a legismertebb és legelismertebb amerikai sztárok egyike. Ő az első férfi, aki a Vogue magazin címlapjára került, 1991-ben beszavazták a világ 50 legszebb embere közé, 1999-ben a legszexisebb férfi lett. 2007-ben óriási vihart kavart, amikor egy AIDS-ellenes rendezvényen Indiában arcon csókolt egy bollywoodi színésznőt.

Richard Gere Philadelphiában született 1949. augusztus 31-én. Édesapja biztosítási ügynök volt, édesanyja otthon vigyázott rá és négy testvérére. Ő volt a második legidősebb a sorban. Egész családja imádta a zenét, így már fiatalon megtanult zongorázni, de játszott trombitán és gitáron is. Iskolás éveiben aktív tagja volt a színjátszó körnek, egy-egy fellépésük alkalmával pedig a zeneszerzés is a feladatai közé tartozott. Másik szenvedélye a torna volt, aminek nagy hasznát vette későbbiekben, színészi pályája során. de ennek is köszönhette, hogy egyetemista lett belőle, miután sportösztöndíjjal jutott be a Massachusettsi Egyetem filozófia szakára, bár az iskolát nem végezte el. Amikor egy helyi színházban kapott főszerepet, azt nehezen tudta összeegyeztetni tanulmányaival. Miután néhány évadot a Provincetown Playhouse-ban, illetve a Seattle Repertory Theatre-ben töltött, New York-i színházakban játszott.Majd amikor 1973-ban Londonban rá osztották a Grease című rockmusical főszerepét kénytelen volt végleg feladni az iskolát. Ezután néhány évig "csak" sikeres színházi színészként jegyezték, széles körben pedig akkor vált ismertté, amikor Danny Zuko szerepét játszotta a Grease-ben, előbb a Broadwayn, majd Londonban is. Később klasszikus szerepeket játszott egy sor Shakespeare-darabban is.

1975-ben végre megkapta első mozis szerepét a Jelentés a felügyelőnek című drámában, majd néhány film után kezdtek el felfigyelni a sármos fiatal színészre Hollywoodban. Néhány éven belül ott is karriert csinált. A legfontosabb filmje a Micsoda nő! (1990.), melynek ő szerezte az emlékezetes zongoraszólóját, s amelyben Julia Roberts oldalán szerepelt. A film egy jóképű üzletember és a Los Angeles utcáin dolgozó, kezdő prostituált szerelmi története.

A film Julia Robertsnek "Legjobb női szereplő" Oscar-díj-jelölést, a Legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat, világhírt és ezzel együtt újabb sikeres filmszerepeket hozott. Richard Gere-t pedig Golden Globra jelölték. A romantikus történet végül meghozta a fordulatot Gere karrierjében is, innentől kezdve az élvonalbeli sztárok közé tartozott. A film lett az USA-ban az év negyedik legnagyobb bevételét hozó filmje, világszerte pedig a harmadik. A rajongók évekig követeltek egy újabb filmet kettejük főszereplésével. 10 évvel később újra együtt játszottak az Oltári nőben (2000.).

1980-ban az Amerikai dzsigolóval a sztárok és a szex-szimbólumok sorába emelkedett. Erre rátett egy lapáttal 1982-ben a Garni-zóna című bombasiker. Ezt követően Gere a legnagyobb sztárok közé emelkedett, és sorra kapta az újabb és újabb szerepajánlatokat.

Pszichodrámákban és romantikus filmekben egyaránt nagyszerű alakításokat nyújtott, a nők egyik legnagyobb kedvence lett, A Sakál (1997.) .című filmben Bruce Willis partnere volt.

1999-ben a People magazin őt választotta a világ legszexisebb férfijának. 2003-ban pedig a szakma rangos elismerését, a Golden Globe-díjat is megkapta a Chicago (2002.) című film férfi főszerepéért.

Túl a hatvanon is aktív, de már megválogatja, mit vállal el: 2008-ban Diane Lane-nel alakítottak szerelmespárt az Éjjel a parton című romantikus filmben, 2009-ben pedig három alkotásban is feltűnt: Hacsi - A leghűségesebb barát, Amélia - Kalandok szárnyán, Brooklyn mélyén című filmjét a hazai mozik is vetítették.

Richard Gere, a buddhista színész aktívan politizál: Tibet függetlenségének egyik fő szószólója, munkájáért több elismerést is kapott. Sokat tett azért, hogy a kínai megszállást elszenvedő Tibet tragédiájára felhívja a világ figyelmét. az 1993-as Oscar-gálán mondott Kína-ellenes beszédéért néhány évre kitiltották a rendezvényről.

Megalakulásától elnöke a New York-i Tibet Háznak, és már jóval előbb tiltakozott nyilvánosan a kínaiak Tibetben alkalmazott módszerei miatt, mint ezt a kongresszus vagy a szenátus emberi jogi és külügyi bizottságai hivatalosan megtették volna. Tibeti útján készített fotóival illusztrálva 1997-ben Gere könyvet adott ki Zarándok (Pilgrim) címmel, és ennek bevételéből alapítványt hozott létre a tibetiek megsegítésére.

1999-ben önkéntesként dolgozott egy albániai táborban, koszovói menekültek között. Jelentős összegekkel támogatja a Survival International nevű szervezetet. amely az eredeti környezetükben élő őserdei törzsek kultúrájának megőrzéséért küzd.

1991-ben feleségül vette Cindy Crawford szupermodellt, ám négy évvel később el is váltak. A sármos sztár nem sokáig búslakodott: néhány év múlva gyermeket nemzett új barátnőjének, Carey Lowell színésznőnek. A kis Homer James Jigme 2000-ben jött világra. Két évvel később pedig hivatalosan is összeházasodtak. A fiúcskát egyébként, felesége beleegyezésével, a buddhista tanok szerint nevelik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Száz teve és az üvegbúra
  2011-08-31 21:10:38, szerda
 
  Száz teve és az üvegbúra
2011-08-29 06:31:01
Címkék: vendégszerző, karrier, beilleszkedés

Vajon léteznek-e korlátok a más országban boldogulást keresők előtt? Tényleg van-e egy karrierszint, ami fölé a kívülről érkezettek nem kerülhetnek? Mai vendégposztunk szerzője szerint igen.

Anna és párja eddig már 17 országban élt és dolgozott hosszabb-rövidebb ideig, a Szahara közepétől egészen az Északi Sarkkörig. Emailben küldött levele két dologra hívja fel a figyelmet.

Rómában élj úgy, mint a rómaiak

,,Már az ókorban is tudták, hogy ha idegenként érkezel valahova, akkor neked kell alkalmazkodnod, legalábbis az elviselhetőség határáig. Illusztráció az ,,elviselhetőség határára": arab munkatárs a férjemtől meg akarta vásárolni látogatóba érkezett, szőke, kék szemű barátnőmet, negyedik feleségnek.

Első nap négy kecskét ígért érte, harmadik nap estefelé már száz tevénél tartott (a biztonság kedvéért: fenti képünk illusztráció), és sehogy sem értette, miért nem lehetne az egyébként családos nő az ő negyedik felesége, ha ilyen jól fizet érte.

Férjúrnak harmadik nap este támadt az a - megváltónak bizonyult - ötlete, hogy elmagyarázza arabusunknak: nálunk ezekben a dolgokban az asszonyok döntenek, tehát nem vele, hanem velem kellene egyezkednie; másrészt ha sikerül nyélbe ütnie az üzletet, akkor bizony a szöszi lesz, aki pénzügyekben magának vindikálja a döntés jogát. Mondanom sem kell, hogy arabusunk sürgősen visszavonta az összes kecskét és tevét, mondván: "furcsa szokásaitok vannak ott abban a dekadens Európában".

Üvegplafon a bevándorlók felett

Minden országban - Magyarországon is - üvegplafon borul a bevándorlók fölé. Mindenütt van valamennyi lehetőség arra, hogy a bevándorló érvényesüljön, de van egy szint, amit társadalmi kapcsolatok és/vagy nagy vagyon és/vagy nagyon speciális tudás nélkül nem haladhat meg.

A tapasztalat szerint ez Magyarországon elég alacsonyan van (meglepően kis presztízzsel bíró munkákhoz már kell egy ,,kis" ismeretség, sőt, sok esetben a sógorság-komaság fontosabb, mint a képzettség, rátermettség, szorgalom), a Lajtától nyugatra és a skandinávoknál ez valamivel magasabb szinten jelenik meg, és fontosabb a hozzáértés, mint a rokonság-ismeretség, Magyarországtól keletre-délre pedig alacsonyabban - egyre fontosabb, ki kinek a fia-borja.

Tehát azok a magyarországi magyarok, akik nyakukba veszik a világot, számoljanak azzal, hogy bármely nyugati országban elérhetik az ottani alsó középosztályra jellemző életminőséget, de feljebb csak akkor van út, ha valami nagyon speciális és szükséges területen a kiválónál is jobban tudnak teljesíteni (feltételezve, hogy nagy vagyona vagy befolyásos pártfogója nincs... )."

Eddig tehát Anna véleménye. Mai kérdésünk tehát leginkább arra irányul, hogy vajon meddig őrizhetjük meg identitásunkat külföldön és valóban korlátozottak-e a lehetőségek egy idegen országban, legalábbis ami a karriert, az előrejutást illeti?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Odakint farkastörvények
  2011-08-31 21:08:02, szerda
 
  Odakint farkastörvények uralkodnak
2011-08-31
Címkék: vendégszerző, Olaszország, Róma

Mai történetünk arra szolgál példával, hogy nyelvtudással, jó állásba kimenve sem feltétlenül találja meg a boldogságot az ember. Andi története kicsit más, mint az eddigiek, hiszen nem legalulról kellett kezdenie. Induljunk el vele együtt mi is Rómába!

,,Elvágytam külföldre, mert úgy éreztem, itt nem találom a helyem. Megmozgattam minden követ, az iskolaimat, nyelvtanulásomat, mindent ennek szenteltem és céltudatosan készültem a kiköltözésre évekig. Nem csupán az vonzott, hogy máshol legyek, hiszen itthon is jól kerestem, már rögtön a diploma megszerzése után is, és bár nem dúskáltam, anyagi gondjaim sosem voltak.

Nem egyszerűen a pénzkereset vonzott, hanem a pozitív olasz szemlélet és az a vágy, hogy a TENGERNÉL éljek!

Így aztán négy évet lehúztam egy multicégnél, ahonnan egy év bürokratikus hányódás után kijutottam a római irodába. Korábban többször voltam már az olasz fővárosban, öt éven keresztül nyaranta egy-egy hónapot olasz barátoknál töltöttem és mindig feltűnt, hogy milyen vidámak, lazák az emberek, mégis jól élnek, jókat esznek, együtt a család, és szabadidejükben nem kizárólag a munkájukról beszélnek...

Az első csalódás rögtön érkezéskor

Felsőfokú nyelvvizsgával a zsebemben megérkeztem a hőn áhított római irodába... és senki nem foglalkozott velem. Kiküldtek egy csak olaszul beszélő ügyfélhez - akkor jöttem rá, hogy se az írott, üzletiesen választékos nyelvet nem ismerem, se a szakzsargont. De küzdöttem és sokan segítettek is, önzetlenül.

Az üzleti év végével előléptettek, de rengeteget kellett utaznom Olaszországon belül és külföldre is, én pedig RÓMÁBAN akartam élni, így hát elkezdtem munkát keresni. Rájöttem, hogy mennyire burokban éltem.

A pénz kevesebbre elég

,,Odakint", a munkaerőpiacon farkastörvények uralkodnak, és maguknak a rómaiaknak sincs elég munka középvezetői szinten, de próbálkoztam. Persze a siker mindig elmaradt...

Kiderült, a pénz sokkal kevesebbre elég, mint itthon, ugyanazért a munkáért, így hát gondoltam, marad vagy a hazaköltözés, aminek viszont még nem éreztem, hogy eljött volna az ideje, vagy a csoda.

Ekkor történt, hogy megtudtam, egy nagy magyar cég Olaszországban kezd terjeszkedni, és éppen olyan tudású és tapasztalatú embert keresnek, mint én. El is jutottam az interjúkig, megegyeztünk és északra kellett költöznöm. Magamban sikerként könyveltem el, hogy az országban maradtam, így másfél tapasztalatokat szerezve talán jobban labdába rúgok egy-két év múlva megint Rómában.

Külföldiként nehezebb?

Eltelt az egy-két év, de csak nem vettek fel egyetlen római állásra sem, pedig szinte mindenhol több körre is behívtak. Nem tudom, mi lehetett az oka, talán butaság lenne azt gondolni, hogy külföldi voltom miatt, így hát azt kezdtem érezni, hogy talán a képességeimmel van a gond.

Észak-Olaszországban ragadva úgy éreztem, megfeneklett az életem, se Rómát, se az imádott tengert, se a családomat nem tudhattam magam mellett, így hát nagy nehezen elhatároztam, hogy hazaköltözöm. Ez egy évvel ezelőtt megtörtént, kezemben egy kecsegtető budapesti szerződéssel.

A történethez tartozik, hogy csodálatos helyeken éltem, akkor mentem le a tengerpartra, amikor akartam (bár ez az utolsó időszakban már csak átlag havonta egyszer fordult elő), fantasztikus embereket ismertem meg, egészségesen és jókat ettem és rengeteg élményt szereztem.

Tapasztalatok 4 pontban

Négy évet töltöttem Olaszországban, immár egy éve vagyok újra budapesti lakos. A következtetéseim szép lassan formát öltöttek:

1. Nem üres frázis, hogy máshol sincs kolbászból a kerítés. Kint rosszabbul éltem!

2. Itthon mégis csak itthon van az ember. Kint egy betegség vagy egy közúti baleset is bebizonyította, mennyire elesett és kiszolgáltatott vagyok.

3. Az olasz férfiak sem jobbak. Bevallom, nőként vonzott az olaszok híres charmja, mégis itthon találtam meg az igazit.

4. Beolvasztottam magamba egy darab Itáliát, de a bejárt kálvária után mégis itthon találtam meg az otthonom.

Üzenem tehát mindenkinek: jó itthon, csak meg kell találni mindennek a napos oldalát! Persze semmiért sem adnám ezt a négyéves kalandot...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tisztelt Mezőhegyesiek!
  2011-08-31 16:55:21, szerda
 
  Tisztelt Mezőhegyesiek!

Kedves Lószerető Polgárok!

Ajánlom szíves figyelmükbe az alábbi programot:

A MEZŐHEGYESI ÁLLAMI MÉNES Kft. és a
MAGYAR LOVASSZÖVETSÉG DÍJUGRATÓ SZAKBIZOTTSÁGA

2011. szeptember 2-4. között rendezi MEZŐHEGYESEN a

XXVIII. ORSZÁGOS DÍJUGRATÓ TENYÉSZVERSENYT

A mellékletbe csatolt plakát alapján tájékozódhat a verseny lebonyolításáról...

Mezőhegyes Város Önkormányzata nevében kérem, jöjjön el, legyen részese e nemes versengésnek!

üdvözlettel: Mitykó Zsolt alpolgármester
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/72 oldal   Bejegyzések száma: 711 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 711 db bejegyzés
e év: 13000 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 4381
  • e Hónap: 17810
  • e Év: 17810
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.