Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Ausztriában jártam.
  2011-09-29 21:11:02, csütörtök
 
  SZÜRETI DAL

Az ősz csodálatos!
Sárguló, avaros.
Levél a szőnyegünk!
Vidáman lépkedünk.

Hulljál,te falevél!
Fújjál te, őszi szél!
Csodára ébredünk:
Szőnyegen lépkedünk.

Kamránk már jól tele,
Folyik a must leve.
Szüretre meghivunk,
Együtt majd jót iszunk!

l986.szeptember.

L.Burda Zsuzsanna

Ma Ausztriába jártam, Burgenlandi területen jöttem hazafelé, szüreteltek mindenütt! Ez a versem jutott eszembe. Nagyon szép területeket jártam be a nap folyamán, valamikor mindez a miénk volt!
Gyönyörű őszi napsütés volt egész nap, mégis bennem maradt valami szürkeség.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Képtáram építése.
  2011-09-28 20:47:24, szerda
 
  Ma az őszi napsütésben sok fotót készítettünk, készítettek a kertemről, a munkáimról. Amennyire nem szeretem ha engem fotóznak, ma jól viseltem. A fotós kedves ismerősöm, az Arcok című könyvem egyik szereplője. Lévai József!
Melegszívű kedves ember, jó közösségi érzékkel rendelkezik, segítőkészségéhez nem fér kétség.

Megfestettem a nevelő" Mamáját," akiről Józsi ma is nagyon nagy tisztelettel, szeretettel beszél, rá emlékezik. Én tisztelem az Ő ragaszkodását ahhoz az asszonyhoz, aki Őt felnevelte és "Fiának fogadta". Erről írtam egy interjút, Józsival való beszélgetésem nyomán. Ígértem, hogy megfestem a Mamáját, aki már nagyon régen nincsen köztünk. Elkészült a kép!

Józsi fotózik, alkalmanként ünnepélyeken, előadásokon, lakodalomban és mindenhol ahova meghívják. Nekem azt ígérte, hogy szeretne egy portré sorozatot rólam:"Egy napomról".
Ma volt itt az ideje, gyönyörű őszi napsütésben.
A képek nagyobb része a kertemben készült, majd a kis galériámban, a műtermemben, ami szintén nem nagyméretű, de én nagyon szeretem.
A képeim, könyveim között, is készített fotókat, ahol az életem nagyobb részét töltöm. A másik a szívemhez közeli a kertem, amiről gyakran említést teszek. A képtáramban elkezdem a feltöltést a napokban, egy új mappába, akit érdekel szívesen mutatom meg!

Holnapi napomat Kastélyok és Múzeum látogatással töltöm, egy meghívásra megyek Ausztriába.
Péntek délutánt Simon Zsuzsával töltöm, van közös munkánk is. Ezután 18-órakor, Nády Mária kamara kiállítását nézzük meg.
Szombaton délelőtt egy régen látott, kedves barátom látogatására készülök. Vasárnap a gyerekeimnek főzök ebédet, sütök valami finomságot nekik a kávé mellé. Ezután megpróbálok pihenni egy kicsit. Pályázatra is készülök! Telik a jövőhetem!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kertem szépsége a természet.
  2011-09-26 22:17:49, hétfő
 
  1946-ban hatalmas rét , sok- sok bokrocska, agyaggödör és a Szórádiféle Hengermalom vizes -árkából állt az a terület, ahova Apám költöztette a családját, engem és testvéreimet. Ez a terület akkor még a birkák, kiskacsák és a libák legelője volt. Szemben velünk pajták, górék és hatalmas dudva volt.
Azóta sem láttam akkora tüskés bokrokat, bogáncsot mint azokban az években.

Jól emlékszem még 1956-ra, a "menekülők útjára" a vasútállomástól az utcánkon át jöttek a menekülők itt a réten át, a pajták között keskeny csapásokon haladtak tovább. Néhány házból állt az utca. A bal oldalon laktunk mi, és még egy nagyobb kastélyszerű épület. Szembeni oldalon két ház volt.

A mi kicsi házunk és hatalmas kertünk volt a megélhetésünk akkor. Sok gyümölcsfa, üvegház, és rengeteg paprika, paradicsom. A rét maradt hosszú ideig a környékbeli gyerekek grundja. Majd édesanyám felosztotta köztünk a kertet a rétet, a legelőt. Én is a legelőből kaptam 320 négyszögölt, hogy elkezdjem a saját életemet építeni. Sok év telt el, sok fotó készült, hogy milyen volt a kertem amikor oda beköltöztünk 1970- ben, az építkezés után. Az évek alatt több funkciót is betöltött a kert, amikor elhatároztuk, hogy nem szeretnénk munkaidő után kapálni, ásni és folyamatosan csak dolgozni. Nem is tudtuk, hogy mit vállalunk azzal, hogy parkosítani kezdtük a kertet.

Negyven éve minden szabadidőmet a kertben töltöttem, töltök a mai napig is. A szépsége a természetessége! Semmi sincs a kertben ami művi lenne, mindenben segít a természet, én meg hagyom. Annyiban segítem a kertemet, hogy próbálom megfékezni a fák túlterjeszkedését, a borostyán elhatalmasodását, a díszcserjék túlnövését, nos meg a heti fűnyírást másra bízom. Lassan úgy érzem, hogy a kertem uralkodik rajtam. A szobrok, amforák és a hatalmas kövek tették igazán ódon hangulatúvá a kertemet.
Minden hétre akad valaki, aki fotózni jön hozzám. A kertem természetessége lett a kertem kiváltsága!
Ami, emeli számomra a kert értékét, hogy a két szomszédomban a testvéreim kertjében is gyönyörködhetek!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kaptam egy verset Mészelytől!
  2011-09-25 19:24:22, vasárnap
 
  József Mészely
Mészely József

Kertedben

Szívélyes emlékül L. Burda Zsuzsának

Május nyomába lépő
június első napja volt.
Egy hintázó ágon
darázs duruzsolt.

Hallgatván a gondból
kiölelő csendet,
hirtelen elbűvölt
a smaragdzöld kerted.

Váratlan a lomb-résen át
a beküllőző napnak fénye,
káprázatot gyújtott
a fáradt szemembe.

Már szinte nem is láttam
a tuják karcsú sudarát,
csak hallottam zengeni
egy madár lüktető dalát.

Ahogy betrillázott
a lélegző csendbe,
éreztem a lelkem
elönti a béke.

Ó, kedvem támadt
áldani a Teremtőt,
hisz ízlelhettem kertedben
az édeni őserőt.

2011 09. 25.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy "ANGYAL"megvalósult álma.
  2011-09-24 11:03:20, szombat
 
  Talán valaki emlékszik a 2011. 09.06. 22.01.21 kedd. - írt cikkemre az "Angyalt" láttam -ra.

Most jött el az ideje, hogy vissza térjek erre az írásom lényegére.

Mosonmagyaróváron a Cselley Ház , Fő utca 19.szám alatt. Gyurkovics- Szalon: 2011. 09. 30.-án 18-órakor:-
-Kedves költőtársam ,Nády Mária 3 kötetes költő, gyűjteményes kamara kiállítása lesz. Miért is ez a felhívás, hogy miért írok Marikáról?
Különleges személyisége, erős kisugárzása nem engedi, hogy elmenjünk mellette. Ezért hívom fel a kedves érdeklődők figyelmét, hogy álljanak meg Mosonmagyaróváron, ha nem éppen a megnyitó napján, de október egész hónapban látogatható ez a sajátos gyűjteményes kamarakiállítás! Nézzék meg!

Mit kap a látogató? Képeket, festményeket, karcolatokat, grafikai rajzokat, mindezekhez verseket, bölcseleteket. Minden alkotás Mária szellemi alkotása, az Ő kétkezi munkája. Nády Mária költő munkái. (Első önálló kiállítása)
Mindig kap valamit az áhítat, az ima, az elmélkedés során, amit nem kaphat egyszerű halandó ember Istentől, a Mindenható ajándékaként. - Marika így fogalmaz: A kegyelem ajándéka.
Ezek a képek, amit láthatunk a kiállítás során, megdöbbentően egyszerűek, mégis felemelően hatalmas erővel rendelkező alkotások. Továbbvivő erővel, gondolatisággal hatnak ránk.
Az alkotások kisugárzása tükrözi a sajátos, különös világú művészt. Én arra bíztatok minden érdeklődőt, ha csodát akar látni Ime: a fenti helyen, a fent leírt időpontban megtapasztalhatja azt!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Városnapi előzetesek!
  2011-09-23 06:37:24, péntek
 
  Jánossomorja 2004-ben elnyerte a városi címet. Azóta sokan megkérdőjelezik, hogy város lettünk e?
Miből, mitől érződik a változás?
Talán valamivel több a kulturális megmozdulás. Megszülettek a honismereti Füzetek, tegnap mutatták be a szerkesztők a VI. megjelent könyvecskét. Kiállítás nyílt ezen az estén a Kozma galériába.

Szép számmal, de mégsem sokan jöttünk össze az eseményre. Lőrincz György valaki kérdésére azt mondta, hogy" igen kellenek a városi ünnepnapok, hiszen jó alkalom arra, hogy az egész évi munka közben megálljunk. Ilyenkor régen látott ismerősökkel találkozhatunk, eszmecserék, ötletváltásokra is sor kerülhet, ami sehol máskor." Igaz!
Jól élhető város Jánossomorja, üzemek és gyárak sora épült a településre. Azután vonzó az Osztrák határ közelsége. Az ottani rendezett utcák, akár példamutatók is lehetnének, követendők! Ezt én így gondolom. Engem zavar ha Jánossomorján gazosak az utcák, ha felborogatott kukákat látok, eldobott szemetet, elhanyagolt romos házakat. Amikor a szomszédom, aki eddig kellemes szomszéd volt, mert a nap 12 órájában dolgozott, most mióta nyugdíjas ráér zsörtölődni, piszkálódni. Az emberek változnak, nem tolerálják a mások igyekezetét, a szépre törekvést, mindenki könyökölve igyekszik előbbre jutni.

Nem ettől város a város. Azt gondolom hiányzik egy havonta megjelenő folyóirat, amit kézbe lehet venni. Ez hat évig jól működött, azután eltemették, mint oly sok régi jól bevált valamit. Nincsenek színházi esték, bérleti előadások. Nincsen a városnak galériája, kiállító terme,( egy működik privát kézben. ) Nincsenek hangversenyek! De van Zeneiskolánk, Sportcsarnokunk, futballpályánk.
Nincsenek teraszos kávéházak, nincsen kávéház, ahol bármikor beülhetnél egy- egy irodalmi csoporttal beszélgetni, találkozni. Nincsen piacunk, ami gyermekkoromra emlékeztetne. A kiskert tulajdonosokat nem találjuk meg, ahol mindig friss zöldséget vásárolhatnánk a vasárnapi főzéshez.
Ahol ismerősökkel találkozni lehetne, beszélgetni, és lehetne kicsit alkudni is a portékára.

Ezek nem a panasz szavai, ezek megállapítások, észrevételek! Vasutunk is van de belepi a gaz, mert nincs, vagy nem törődő a gazdája. Tíz évente jönnek tisztítani a vasút menti területüket, abban viszont nincsen köszönet, csak végig kell sétálni a sínek mentén a lakott területeken.
Amikor azt kérdezik tőlem mitől lett város Jánossomorja? Nem tudok pontos választ adni a kérdezőnek.


 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Fúj a szél (hidegen.)
  2011-09-22 10:25:32, csütörtök
 
  A meteorológusok megint tévedtek, legalább is a nyugati időjárás megállapításuk terén. Hideg szél fúj!
Nagyon hideg! Ha ebből 23 fok lenne hirtelen, akkor viszont megint felborul a biológiai egyensúlyunk.
Az enyém nehezen viseli ezt a mérlegháztartást, mert folyamatosan billeg a tányér.

Az asztalom megint egy romhalmaz, annyi munkát készítettem ki a mai napra, hogy ha hatan lennénk sem végeznénk. Már ettől is fázom. Ma estefelé talán begyújtom a kazánt, villannyal nem is próbálkozom.
Kezdődik ma este a Jánossomorjai Városnapok ünnepélysorozata. A maira külön meghívást is kaptam. Egy kiállítással kezdődik, ami még nem tiszta előttem, hogy ki vagy kik mutatják meg magukat.

Ezután a Jánossomorjai Füzetek VI. számát mutatják be a szerkesztőbizottság tagjai. Helytörténet- Honismeret a Füzet célja, hogy Jánossomorja megmutassa magát, régen és ma: Milyen a város ARCA!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mindennapi kenyerünk...
  2011-09-21 09:54:11, szerda
 
  Nagyanyám soha nem szelte fel a kenyeret anélkül, hogy keresztet ne vetett volna a kenyér alján.
Kemencében sütött kerek, ropogós aranyszínű kenyér volt. Az íze, most így 50-év után is itt van az emlékeimben, a számban érzem. Házi zsírral kente meg nagyanyám a drága, majd kovászos uborkát adott hozzá. Volt olyan, talán ünnepibb, amikor a frissen fejt tejbe mártotta a már kicsit szikkadt kenyérszeletet, azután kristálycukorba . De finom is volt! Nagyon jó, hogy ilyen szép még az emléke is.

Manapság feltűnt, hogy nem látni eldobott kenyérszeleteket az utcán, az Iskola, Óvoda környékén sem. Nagyobb lett a kenyér becsülete, mint volt a 80-as évek közepén, vagy azon túl. Akkor egy gyermekintézményben dolgoztam, bizony előfordult, hogy a kapu előtti kukába dobták az uzsonnakenyeret a gyerekek, vagy éppen a szülők. Azután olyan korszak következett, amikor a szülő kivette a gyerek kezéből az uzsonnát és jókat harapott belé. Ennek szívből ürültem, mert tudtam, hogy visszajött a kenyér becsülete.

Ma már a 23-25 Ft-os zsemlyét, a 260.-Ft/ kg- os kenyeret jobban becsülik a gyerekek is minthogy eldobják, no meg talán több az éhes gyerek, az ember. Én a maradék zsemlyéket megszárítom, majd lereszelem, prézlit készítek belőle. Sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt bezacskózott származék, amitől a panírozott hús pléhkeménységűre kényszerül sütés közben.
Még nagyon finom a száraz kifli, zsemlyét kicsit megpirítva, majd vaníliás tejjel meglocsolva, mákkal, dióval megszórva "guba" ként fogyasztani.
Lehetnek bizony ezen mód elkészítve : A mindennapi kenyerünk!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megérzéseimre figyelnem kell!
  2011-09-19 21:59:55, hétfő
 
  Nagyon érzékeny vagyok a változásokra. Lehet időjárás, emberekkel való találkozás vagy éppen elválás valakitől. Nem kellene tudom, vagy még jobban kellene odafigyelnem a megérzéseimre?

Még mindig a könyveim, irataim rendezésével vagyok elfoglalva. Mikor érek ennek a végére? Nehéz lenne megmondanom, hiszen az elején tartok. Ezt a telet feláldozom a rendezgetés érdekében, hogy múljon az idő.

Felkéréseim vannak, két könyvet kellene befejeznem, menni fog! Ezen kívül néhány festményt, az állványon várnak rám. Ma teljesítettem, már majdnem elkészült képet rosszul fixáltam, nagyon elrontottam, átfestettem az egészet újra. Nem tájkép! Egy idős asszony portréja. Illusztrációkat egy könyvhöz, még megbeszélés tárgya, de biztosan igent mondok!

Néha elfáradok, talán az ősz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megérkezés?
  2011-09-17 20:46:43, szombat
 
  Azt gondolod, erős vagy, mert kitartottál mindazok mellett, akiknek szükségük volt rád. Mindig mellettük voltál segítőkészségeddel. De a mai világban ez kevés, semmit sem tettél az ő szemükben, mert ők a véredet szerették volna.
Amikor leborulsz egy kereszt előtt, meghajolsz, hogy érthetőbb legyen az alázatod, mégsem elég.
Akkor értékeled át az életed, ekkor már tudod, hogy mit ne tegyél. Tudod, hogy a sok nem elég, csak menj az utadon, menj tovább! Nem kell, hogy igazak keresése legyen az örök feladatod.

Már felemelheted a fejedet: "mondják" letetted az asztalra az életed nagyobbik részét, másoknak adtad,amivel erőd lassan de fogyni kezd. Még hosszú az út, menj csak tovább, mert ez még nem a Megérkezés!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 260 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 152
  • e Hónap: 929
  • e Év: 83183
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.