Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 83 
Díszítők
  2011-09-24 23:17:02, szombat
 
 























 
 
0 komment , kategória:  Sorelválasztók, díszítők  
Sorelválasztók
  2011-09-24 23:14:31, szombat
 
 

















 
 
0 komment , kategória:  Sorelválasztók, díszítők  
Tejfölben pácolt csirkemell
  2011-09-24 23:09:04, szombat
 
  A húshoz:
1 kg csirkemellfilé
1 kis pohár tejföl
2 tojás
4 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika

bors
liszt
Sütéshez
olaj

A körethez:
1 kg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg margarin
5-10 dkg füstölt sajt

1 kis pohár tejföl
zsemlemorzsa



Egy mélyebb edényben elkészítjük a pácot: a tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
A csirkemelleket felszeleteljük, a vastagabb részeket enyhén kiklopfoljuk, és alaposan beleforgatjuk a pácba.
Lefedjük, és egy napra hűtőbe tesszük.
Másnap a köretet készítjük el először, amihez a krumplit jól megmossuk, héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.
Egy jénait kikenünk margarinnal, és a kihűlt krumpli harmadát nagy lyukú reszelőn belereszeljük. Megsózzuk, beterítjük vékonyra szelt hagymával, ráreszeljük a sajt felét, és margarindarabkákat is teszünk rá. (Én azt is reszelni szoktam nagy lyukú reszelőn.) Ezt végigcsináljuk a krumpli második harmadával is, majd az utolsó adag krumplit már csak tejföllel locsoljuk meg, és megszórjuk zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
Amíg a köret a sütőben van, a húsokat a pácból kiemeljük, lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük.
Tálaláskor olvaszthatunk rá füstölt sajtot, de ez el is maradhat.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Sztroganoff húsgombócok
  2011-09-24 23:07:49, szombat
 
  Hozzávalók:
50 dkg darált hús, (fél adagból, 25 dekából 20 gombócka)
1 szikkadt zsemle, (helyette jobb lenne megfőzött rizs)
1 tojás, 30-40 dkg csiperkegomba (kb 6-8 közepes fej)
25 dkg sárgarépa,
5 fej vöröshagyma, (ebből 1 kicsi fej a húsgombóchoz)
10 dkg csemegeuborka 3-4 centis csíkokban, kb 2-3 kis uborka
1 dl tejszín,
4 dl zöldséges erőleves, (én vegetás vízben főztem 10 percig a sárgarépát)
1-2 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyemzöld,
csipetnyi cukor, 1 teáskanál mustár, só, bors,
1-2 teáskanál édes nemes paprika



A zsemlét hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, 1 fejet felkockázunk, a többit cikkekre vágjuk.
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felszeleteljük. Forrásban lévő, vegetás vízben 10 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. A levére szükség lesz.
A csiperkegombát megtisztítjuk, megmossuk és félbevágjuk.
Ha nagyok akkor négybe. A lecsöpögtetett csemegeuborkát felszeleteljük. A beáztatott zsemlét kinyomkodjuk.

A darált húst összegyúrjuk a zsemlével, a dinsztelt hagymakockákkal és a tojással. Sóval, borssal, 2 teáskanál édesnemes paprikával és egy kk mustárral ízesítjük. A húsmasszából kicsi gombócokat formálunk.

Tűzálló tálon kevés, 1-2 evőkanálnyi olajra sorba rakjuk a kicsike gombócokat és megsütjük sütőben 25 perc alatt, fél ideig lefedve, majd pirítva, óvatosan lapáttal megforgatva.
Amíg sül, elkészítjük a ragut.
Egy másik serpenyőben a hagymacikkeket gombával együtt kb. 10 percig sütjük, majd kivesszük a serpenyőből, rátesszük a közben megsült húsgombócra. Rárakjuk a főtt sárgarépa karikákat is.

A zsiradékot felöntjük a félretett vegetás sárgarépa lével., 1 dl uborkalével sóval, borssal, pici pirospaprikával, cukorral ízesítjük.(cukor nem kell, ha édeskés az uborkalé). Összerottyantjuk és ráöntjük a zöldséges húsgombócokra, s az egészet visszatesszük a sütőbe 10 percre.
Legyen leve, pótolni kell.
Majd 1 teáskanál keményítőt (vagy lisztet) csészébe teszel, kicsi vízzel csomómentesre kevered és beleteszel 1-1,5 dl tejszínt, beleöntöd a raguba, elkevergeted (inkább összerázod) és 5 percig még tovább összerottyantod. Kiveszed, rászórod a kis petrezselyemzöldet. Legyen jó leveses tocsogós szaftú, ne túl sűrű.

Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk, vékony metélttel vagy galuskával kínáljuk.
Én kefirrel készült (rest asszony) nokedlivel tálaltam. De nem kézzel szaggattam, hanem a szokott nokedliszaggatóval
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Tejszínes sonkás tészta
  2011-09-24 22:46:35, szombat
 
  1cs penna tészta
30-40 dkg sonka, vagy szalámi /amit szeretsz/
30 dkg t.sajt/Trappista/
Knorr rafinéria /tejszínes sonkás tészta alap/
2dl főzőtejszín



Atésztát kifőzöm,felét olajozott tepsibe, rárakom a kockára vágot sonkát, t.sajt felét,majd ujra tészta és t.sajt. Az alapot összekeverem a tejszínnel, pici vízzel és ráöntöm a tetejére, sütőbe tesszük.Kevés idő kell neki /20 perc/, hogy átsüljön, mivel kifőztem a tésztát.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Sió szelet
  2011-09-24 22:45:05, szombat
 
  Piskótához:
6 tojás csipet só 15 dkg cukor 1 cs vaníliás cukor 15 dkg liszt 1 cs sütőpor

Krémhez:
3 cs vaníliás pudingpor 10 dkg cukor 1 l rostos őszibaracklé 5 dkg margarin

Tejszínhabhoz:
5 dl habtejszín 2 cs habfixáló

Teteje:
likőrbe mártott omlós keksz 1 tortabevonó kevés napraforgó olaj


elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is. A tojásfehérjéket egy csipet sóval keményre verjük és óvatosan összekeverjük a sárga masszával. Előmelegített sütőben közepes lángon kb 10 percig sütjük.
A vaníliás pudingport, a cukrot a baracklével felfőzzük, langyosan margarint keverünk bele. Amikor kihűlt a tésztára kenjük.
A tejszínt keményre verjük és a krém tetejére símítjuk.
Édes omlós kekszet likőrbe mártunk és sorba a tetejére rakjuk. A kekszek között hagyjuk ki kb 5 mm-t, hogy ha vágjuk a sütit akkor a késnek legyen helye. Gőz fölött felolvasztjuk a csokit, belekeverünk egy kevés étolajat. A kekszeken egy kis kanál segítségével szoktam eloszlatni a csokit. Így nem folyik le a kekszek közé és könnyű szeletelni.

sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 27x37 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Meggyes lepény
  2011-09-24 22:43:59, szombat
 
  hozzávalók
tésztához
35 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg, langyos tejben megfuttatott élesztő, (vagy helyette 1 cs, sütőpor,akkor omlós tészta az alap)
1/2 dl tej
2-3 ek kristálycukor
csipet só
1 tojás

töltelékhez
1 kg meggy , kimagozva
10 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 lapos tk őrölt fahéj
tészta kenéséhez, szórásához



elkészítés
A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt.
A lisztet elkeverjük a csipet sóval, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az megfuttatott élesztőt, a tojást és jól összegyúrjuk. A tésztát két cipóba osztjuk: az egyik kicsit nagyobb legyen (ez lesz a lepény alja).
A nagyobb cipót kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit. Megszórjuk a tésztát darált dióval.
A kimagozott, levétől kissé kicsavart meggyel beterítjük, a meggyet megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukorral és a maradék darált dióval.
Kinyújtjuk a másik cipót és lefedjük a tölteléket a tésztalappal, kicsit rányomkodjuk.
Megkenjük a lepény tetejét enyhén felvert tojással, rászórjuk a durvára vágott diót és villával megszurkáljuk.
200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (a sütési idő felénél 180 fokra mérsékeljük a hőt).
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra szeleteljük. Porcukorral meghintjük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Kókuszos krémes
  2011-09-24 22:42:43, szombat
 
  Hozzávalók:


A tésztához:

25 dkg liszt

15 dkg porcukor

1 tojás

12,5 dkg margarin

1 csomag sütőpor

1 evőkanál kakaó

A kókuszos töltelékhez:

6 tojásfehérje

porcukor

20 dkg kókuszreszelék

A sárga krémhez:

6 tojássárgája

3 evőkanál liszt

3 dl tej

12,5 dkg margarin

15 dkg porcukor

A csokimázhoz:

6 evőkanál porcukor

2 evőkanál kakaópor

5 dkg margarin

2 evőkanál víz



Elkészítés: A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, a tojást és összegyúrjuk. 2 lapba nyújtjuk, az egyiket margarinnal kikent, lisztezett tepsibe terítjük.



A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, végül a kókuszreszeléket.

A kókuszos habot a tepsiben lévő lapra kenjük, a másik tésztalappal beterítjük, előmelegített sütőben kisütjük.

A kihűlt tésztára sárga krémet kenünk, melyhez a tojássárgákat liszttel elkeverjük, és tejjel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, porcukorral kikevert margarinnal összedolgozzuk.

Végül csokimázzal vonjuk be a süti tetejét.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Máglyarakás
  2011-09-24 22:40:49, szombat
 
  Máglyarakás kicsi

Hozzávalók:

25 dkg kalács

3 dl tej

3 darab egész tojás

2 evőkanál cukor

10 dkg darált dió

néhány szem meggy

egy maréknyi mazsola

fél citrom reszelt héja

3 evőkanál málnalekvár



Elkészítése:

A 3 tojás sárgáját elkeverem a 2 evőkanál cukorral és a 3 dl tejjel, majd a feldarabolt száraz kalácsot ebbe az elegybe beleáztatom és egy kivajazott-zsemlemorzsázott tepsibe elkezdem lerakni, amire szépen rárétegezem a magozott meggyet, a mazsolát és a darált diót, és végül a reszelt citromhéjat is rászórom. Amikor elfogyott az összes hozzávaló, berakom a sütőbe és kb.15 percig sütöm. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verek és ebbe belekeverem a 3 evőkanál málnalekvárt, amit a megsült tészta tetejére egyenletesen elkenek, majd az egészet pár perc alatt aranybarnára sütöm. A sütés után a már kihűlt tésztát tetszőlegesre vágva tálalom. A klasszikus máglyarakás nem ilyen hozzávalókból készül, de bátran merem ajánlani ennek a változatnak is a kipróbálását, mert nagyon finom, hisz óriási eltérés nincs az ízhatás élvezhetőségének szempontjából.
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Somlói galuska
  2011-09-24 22:39:43, szombat
 
  Hozzávalók
1 ek. kakaópor +
1-1,5 dl rum +
8 dkg mazsola +
8 dkg dióbél +
1 dl rum +
20 dkg kristálycukor +
2,5 dl víz +
citromhéj +
0,5 rúd vanília +
8 dkg liszt +
15 dkg kristálycukor +
4 db tojássárgája +
5 dl tej +
3 db vékony piskótalap (sima,diós,kakaós) +
15 dkg étcsokoládé +
25 dkg kristálycukor +
1,5 dl víz +
1 dl rum +
6 dl tejszín +



Elkészítés
1 A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni. A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is. A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba. A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni. Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 83 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 727 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 508
  • e Hét: 508
  • e Hónap: 22443
  • e Év: 126362
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.