Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Indoklás (Új gazdasági mechanizmus - gebinben)
  2012-01-22 06:08:19, vasárnap
 
  Azért, hogy ez a bizonyos "magyar összefogás" megszülethessen, egy egész nemzedék az életével fizetett.
Nemrég halt meg Vaclav Havel, aki az 1968-as Prágai Tavasz nevezetű mozgalom egyik élharcosa volt. Ezt a ,,prágai tavasz"-t tiporta el 1968 augusztus 20-án - a szovjetekkel közösen - a magyar néphadsereg páncélos alakulata. Ezeket a sorköteles kiskatonákat azután tartalékos állományba helyezték és 50 éves korukig bármikor mozgósíthatóak voltak akár a lengyelek felkelésének leverésére... stb. Ők már mind meghaltak... a hozzátartozóiknak, pedig soha nem volt ünnep augusztus 20-a! Ez a korosztály valósította meg az un. Új gazdasági mechanizmust 1968-tól kezdődően - gebinben.
Erről is mélyen hallgatnak a közgazdászok és a történészek. Ráadásul, az általam tisztelt Kun Miklós történész megírta a Prágai Tavasz történetét és a könyvének egyik ismertető videójában azt nyilatkozta, hogy az egyetlen nép volt Kelet-Európában a cseh, amelyik 1968-ban kísérletet tett a szocialistának nevezett gazdasági és politikai rendszer reformjára... Ezt a fajta történelmi csúsztatást NEM HAGYHATOM SZÓ NÉLKÜL!!! Annál is inkább NEM, mert az 1968-as új gazdasági mechanizmust megvalósító magyar munkásnak és parasztnak köszönhető, hogy Magyarország a legvidámabb barakk lehetett ebben az un. szocialista táborban!!! Ennek a nemzedéknek az önfeláldozó munkálkodásának lehet köszönni a VALÓDI MAGYAR MEGMARADÁST és mindazt, ami előkészítette az 1990-es rendszerváltozást, amit több, mint 20 éve elsikkasztottak a "régi-új" politikusok...

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=95912&n=furaila&blog
_cim=Új gazdasági mechanizmus - gebinben, parasztság, munkásság

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=95911&n=furaila&blog
_cim=Az új gazdasági mechanizmus - gebinben, társadalombiztosítás
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Új gazdasági mechanizmus - gebinben, parasztság, munkásság
  2012-01-22 02:56:32, vasárnap
 
  Miért volt szükség a PARASZTSÁG ilyen mértékű kizsákmányolásával megtermelt terményekre???
Ugyanazért, amiért az IPARI MUNKÁSSÁGéra!

A nagy- iparvállalatoknál és egyéb intézményeknél, cégeknél megtermelt és előállított anyagi javak bevételi forrásaiból tartották fenn a minden iparvállalat és intézmény élére telepített, FÜGGETLENÍTETT KISZ- (MSZMP)ÁRT, SZAKSZERVEZETI BIZOTTSÁGOK tisztségviselőinek bérét, munkahelyi infrastrukturális hátterét!!!

Minél nagyobb létszámú dolgozóval dolgoztatott egy cég, annál nagyobb létszámú FÜGGETLENÍTETT kisz- párt- és szakszervezeti apparátust tarthatott fenn.
Ezen apparátusok titkárai aztán tagjai voltak a vállalat vagy intézmény igazgatói tanácsának és mindenbe beleszólhattak, ha mégoly kontár módon is - a szavuk döntő módon érvényesült. Pedig, sokszor, egy-egy párttitkár (a fényes szelek nemzedékére jellemző módon) pár hónapos tanfolyamon juthatott ,,diplomához"!

A valóságban ez volt a GAZDASÁGI ALAPJA az EGYPÁRTI DIKTATÚRÁNAK.

Vagyis, amikor ez a rettenetes méreteket öltő pártapparátus felélte, amit a DOLGOZÓ MUNKÁSSÁG és PARASZTSÁG megtermelt a napi- kötelező nyolc órai munkájával, kénytelen volt ezen dolgozókkal másodállási szerződést kötni, hogy a közben - az állami vállalatoknál létrehozott GMK-kban (Gazdasági Munka Közösség), illetve VGM-ben (Vállalati Gazdasági Munkaközösség) kereshették meg a megélhetésre valót. Vagy, ami még ennél is fontosabb: az úgynevezett FUSIBAN.

A FUSI-ban (fuserálással) végzett munka lényege az volt, hogy az ipari MUNKÁS az iparvállaltnál ledolgozva a napi nyolc órás, KÖTELEZŐ MUNKAIDŐT, az úgynevezett ,,szabadidejében" - szóbeli megállapodás alapján végezhetett szolgáltató- szakmai tevékenységet. Ez főleg az építőipari szakmák szakmunkásaira volt jellemző, de a textilipari tevékenységet folytató kötszövő- szabó-varró szakmunkások is tömegesen dolgoztak fusiban.
Főleg a gyermekgondozási segélyen lévő kismamák körében terjedt el a ,,bedolgozás"-nak ez az illegális formája.

(folyt. Köv.)

Bóna Mária Ilona
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Az új gazdasági mechanizmus - gebinben, társadalombiztosítás
  2012-01-22 02:47:40, vasárnap
 
  Társadalombiztosítás az ÚJ GAZDASÁGI MECHANIZMUS idején (1970-1980-as évek)

A társadalombiztosítás, vagyis: egészségügyi biztosítás, meg nyugdíjjárulék fizetése csak jogviszony után járt a munkát végzőknek. Azért volt oly fontos, hogy legyen ÁLLAMI CÉGNÉL (termelőszövetkezetnél, illetve vállalatnál) munkaviszonya minden aktív korú munkavállalónak, mert a betegbiztosítást és a nyugdíjjárulékot az a cég fizette utánuk.

Ebből következik az a NAGYON FONTOS TÉNYÁLLÁS, hogy ez a korosztály, melynek tagjai az 1960-as években váltak munkavállalóvá és arra kényszerültek, hogy a 2. illetve a 3. gazdaságban dolgozva keressék meg a MEGÉLHETÉSRE VALÓT, ez után a munkájuk után nem fizethettek sem egészségügyi biztosítást, sem nyugdíjjárulékot. Viszont, tartalékolni sem tudott a többletjövedelméből, mert kénytelen volt felélni azt...
Következésképpen, ez a korosztály - 2008-tól kezdődően nyugdíjba vonulva - ha ilyen (ön)kizsákmányoló életvitel után még megélte ezt a kort, minimál-nyugdíjra lesz ítélve.

Vagy még arra sem, mert teljességgel kiürítette a Gyurcsány-kormány a nyugdíjalap kasszáját is.
Azért is volt oly sürgős nekik az egészségügy gyors átalakítása, hátha a tömegesen ellátatlanul maradók meghalnak közben és ,,megoldódik" a fizetésképtelenség problémája...

(folyt.köv.)

Bóna Mária Ilona
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2011.12 2012. Január 2012.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 104 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1006
  • e Hét: 2716
  • e Hónap: 11320
  • e Év: 47261
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.