Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Nyúl lapocka vadász módra
  2012-01-29 23:32:26, vasárnap
 
  Hozzávalók, 4 személyre:
1 kg nyúl lapocka
1 fej fehér főző hagyma (vagy egy kisebb vöröshagyma)
2 ek apróra vágott füstölt, húsos szalonna
2-3 paradicsom
2 ek sűrített paradicsom
1 csipet cukor
Olaj, só, bors, bazsalikom és kakukkfű
1 tk vaj (elhagyható)

Elkészítés:
A húst mossuk meg, és válasszuk ketté, itassuk fel róla a nedvességet, sózzuk és borsozzuk, majd pihentessük legalább 15 percet. A hagymát vágjuk fel apróra, és kevés olajon a szalonnával pároljuk meg.
Adjuk hozzá a pihentetett lapockát, pirítsuk le mindkét oldalát.
Adjuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk le azt is, majd öntsük fel kevés vízzel. Kis lángon, fedő alatt főzzük 10 percet, majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, a cukrot és a felaprított fűszernövényeket.
Lefedve føzzük még 8-10 percet, míg a hús teljesen megpuhul. A végén egy darabka
vajjal selymesítsük a szaftját.
Főtt rizzsel vagy vajas galuskával tálaljuk




A hozzávalók egy átlagos háztartásban megtalálhatóak, ha a hús a rendelkezésre áll, könnyedén elkészíthetjük az ételt.
Felöntéshez használhatunk vörösbort, vagy egy könnyebb rozét. Ha van gomba otthon, azzal is dúsíthatjuk.
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
Napraforgó kenyér
  2012-01-29 23:19:18, vasárnap
 
  Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
2 tojás
1 EK cukor
1 TK só
1 TK 10%-os ételecet (vagy fehérbor ecet)
2 EK olívaolaj
25 dkg tej
2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított) A kenéséhez, díszítéséhez:
6-7 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
1 EK tej
2-3 EK lenmag vagy szezámmag

Elkészítés:
Kenyérsütő gépben: Szitáljuk át a liszteket, tegyük a tartály aljába, erre tegyük az egyik sarokba a sót, a másikba a cukrot, arra az élesztőt. Középre csurgassuk az olajat, és öntsük rá a tejet és a tojást. Nyitott tetővel, tészta programon dolgozzuk össze és dagasszuk sima, rugalmas gombóccá. Akkor jó, ha a felülete sima, és nem tapad az edény falához. 15-17 perc alatt el kell készülnie a tésztának. Ekkor tegyük át a gombócot egy fedeles kelesztő tálba, és lefedve kelesszük, langyos helyen a duplájára.
Kézzel vagy robotgéppel: Egy mély tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük el benne a sót, és csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ebbe tegyük a cukrot, erre az élesztőt és az olajat. Öntsük rá a tejet és a tojást, majd kívülrøl befelé haladva dolgozzuk össze az anyagokat, és puha rugalmas tésztát dagasszunk, ami elválik a tál falától. Letakarva
kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk egy gyengén lisztezett gyúródeszkára, és osszuk 16 egyforma részre.
Ezeket formázzuk gombóc alakúra, és egyenként nyújtsuk ki, kb. 20-22 cm átmérőjű korongokra.
Rakjunk egymásra 4-4 korongot úgy, hogy a lapok között kenjük meg olvasztott vajjal, és a tetejét se feledjük. Sodorjunk az egymásra terített lapokból 4 hengert. Ezeket vágjuk fel egy éles késsel, háromszög alakra. Sütőpapírral bélelt formába helyezzük a tészta darabokat. Langyos helyen kelesszük
35-40 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
A megkelt tésztát kenjük meg a tojássárgája és tej keverékével, és szórjuk meg a maggal. Tegyük a forró sütőbe, vegyük vissza a hőfokot 180 C-ra, és süssük 15 percet így. Takarjuk le a tésztát egy alufóliával, és süssük tovább 25-30 percet. Ha már szépen megsült a teteje, vegyük ki, de hagyjuk még a formában, mert szétdőlhet. Ha kihűlt, tegyük át rácsra.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Zöldséges grill mártás
  2012-01-29 23:05:58, vasárnap
 
  Hozzávalók:
4-5 db, közepes méretű sárgarépa
2-3 fej közepes vöröshagyma
2 szál újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5-6 db kemény paradicsom
4 EK cukor vagy Xukor (nyírfacukor)
1,5 dl tokaji tárkonyos borecet
2-3 TK aprított rozmaring, bazsalikom és kakukkfű keveréke (lehet szárított is)
1 TK aprított, szárított metélő hagyma
Kevés olaj, só és ørölt színes bors

Elkészítés:
A hagymákat és a fokhagymát lereszeljük, a répát és a paradicsomot megtisztítjuk. A
répát lereszeljük, a paradicsomot pedig felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy mélyebb lábosba, és azon a hagymákat üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, pirítsuk le egy kicsit, majd hintsük meg a cukorral. Főzzük össze, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a
paradicsomot, a zöldfűszereket, a metélő hagymát és az ecetet. Itt tudjuk beállítani,
hogy mennyire legyen pikáns, és leveses a szószunk. Ha szeretnénk még sűríteni,akkor egy kis keményítővel korrigáljunk nyugodtan. Kis energián főzzük össze, ha a répa már puha, akkor készen is vagyunk.
Zárt edényben, hűvös helyen 2-3 hónapig eltárolhatjuk.




Jól illik grillekhez, sültekhez, szendvicsekbe. Kenhetjük pikáns krémként is, de akár mártogatósnak is kitűnő.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Almás puding
  2012-01-29 22:46:02, vasárnap
 
  Hozzávalók, 4 személyre:
Almás réteg:
3 db alma;
2 ek vaj;
2 ek méz vagy édesítőszer;
Pár csepp vanília kivonat, vagy 1 tk vaníliás cukor;
2 tk citromlé

A vaníliás Flan-hoz:
3 ek cukor vagy édesítőszer;
2 ek kukoricakeményítő;
0,7 l tej;
1 tk vanília kivonat vagy 2-3 tk vaníliás cukor

Piskóta morzsához:
20 dkg babapiskóta morzsásra zúzva vagy reszelve;
5 dkg étcsokoládé;
5 ek tejszín
Tálaláshoz 4 db, vastag falú, kb. 2 dl-es pohár, és csoki reszelék.

Elkészítés:
Először főzzük meg a Flan-t. A cukrot és a keményítőt keverjük ki pár kanál hideg tejjel, a maradék
tejet pedig melegítsük fel. A meleg tejet húzzuk le a tűzhelyről, és keverjük bele a keményítős alapot.
Tegyük vissza, és folyamatos keverés mellett főzzük fel, de vigyázzunk, ne forrjon. Nem kell keményre főzni, inkább egy kicsit folyékony maradjon, mert hülés közben úgy is fog keményedni. Mikor a kellő sűrűséget elértük, vegyük le a tűzről, és egy háztartási fóliát simítsunk a tetejére, így nem bőrösödik be hülés közben.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, és vékony szeletekre daraboljuk.
Egy kis edényben a vajat és a cukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá az almát. Kis energián,
időnként megkeverve, pároljuk meg. Nem kell teljesen puhára párolni, maradjon meg a gyümölcs
struktúrája. Közben locsoljuk meg a citromlével, és a végén adjuk hozzá a vaníliát. Vigyázzunk, ha kivonatot használunk, miután hozzáadtuk, ne főzzük a gyümölcsöt, mert akkor a vanília aromája elpárolog.
Az alma krémet is tegyük félre egy kicsit, hogy kihűljön. Készítsük el közben a csokoládés morzsát.
Olvasszuk meg gøz felett a csokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Adjuk hozzá a babapiskóta morzsa felét és alaposan keverjük össze.
Állítsuk össze a pohár desszertet. Vegyünk elő négy poharat, és mindegyik aljába tegyünk a csokis
morzsából. Osszuk a morzsát nyugodtan el, majd arra az alma krémet, szintén négyfelé osztva. Erre
szórjunk a sima babapiskóta morzsából egyformán.
Erre halmozzuk a krémet, igazítsuk szép púposra, azon majd szépen mutat a csokoládé reszelék.




Könnyű pohárkrém, amit elkészíthetünk akár előző nap, így a vendégekre tudunk figyelni a jeles napon.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Pizza mufin
  2012-01-29 22:24:35, vasárnap
 
  Hozzávalók 12 db-hoz:
5 dkg hagyma
5 dkg sonka
5 dkg gomba
5 dkg reszelt sajt
1 EK olívaolaj

A tésztához:
37 dkg liszt
10 dkg langyos tej
1 EK langyos víz
1 TK só
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2-3 TK pizza szósz
2 dkg élesztő

Elkészítés:
Az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, de ne pirítsuk. Adjuk hozzá a kis kockákra
vágott sonkát és gombát, majd zárjuk el az energiát, és hagyjuk kihűlni.
A tejet és a vizet keverjük össze, és adjuk hozzá az élesztőt, és hagyjuk pár percet dolgozni.
A liszttel, a sóval, és a vajjal dagasszuk össze, és puha lágy tésztát gyúrjunk.
Hagyjuk pihenni 30 percet. Gyúrjuk össze a lesütött hagymás sonkával, és a reszelt sajt felével. Ne használjunk sok lisztet, mert attól kemény lesz a tészta.
Csináljunk beløle 12 egyforma gombócot, és ültessük bele muffin papírba, azzal együtt pedig a fém sütøformába.
A félre tett sajttal szórjuk meg a gombócok tetejét.
Elømelegített sütøben 185-190 C-on, 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.




Nem a klasszikus muffin recept, hanem az angol stílusú, kelt tésztás, sós reggeli sütemény. Teljesen visszaadja a pizza íz világát, és egy pohár tejjel akár kitünő uzsonna is lehet.
Én sonkás, gombás hagymást csináltam, de természetesen mindenki a saját íz világa szerint variálja.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Esti ima lefekvéskor
  2012-01-29 22:15:28, vasárnap
 
  Édes jó Istenem, mindnyájunknak Atyja,
Te vagy az én lelkem minden gondolatja.

Mikor a fejemet álomra lehajtom,
nyugvó párnámon is nevedet sóhajtom.

Mikor az ég alján kél a piros hajnal,
Téged hívlak, Atyám hálaadó sóhajjal.

Téged hívlak Atyám mindig segítségül,
nálad nélkül minden csak homokra épül.

Gyönge a mi munkánk, erőd nélkül elvész,
ha Te meg nem áldod, elfújja a szélvész.

Mindenütt erődnek őrködő hatalma,
a Napot, a Holdat a Te kezed tartja.

Gondviselője vagy az egész világnak,
Mennyei jó Atyám, a porban imádlak.
Ámen
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Tyúkláb fánk
  2012-01-29 22:04:20, vasárnap
 
  Hozzávalók:
4 kisebb, egész tojás
18 dkg tejföl
1 csipet só
1 EK porcukor
50 dkg liszt
1 dkg élesztő

Elkészítés:
Rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból.
Függ a liszt mennyisége a tojások méretétől, és a tejföl víztartalmától, nekem kellet egy evøkanálnyi liszt még, készítsünk a kezünk ügyébe az ún. mankó lisztet.
Nagyon jó állagú tésztát kapunk, nem ragad. Letakarva pihentessük egy fél órát.
Hat részre osztjuk, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk beløle. Ezeket vágjuk 7-8 cm-es darabokra. Vágjuk be az egyik végét a feléig, majd a másik oldalról is, de előtte fordítsunk rajta 90 fokot (mintha kovászos uborkát vágnánk be). A két vágást fordítsuk ki egymással szemben, így kapjuk meg a kereszt alakot. Pihentessük még 10-15 percet, majd közepesen meleg olajban süssük ki. Elsø felét 2-3 percig, ekkor fedjük le az edényt, majd fordítsuk meg a tésztát és már fedø nélkül süssük meg a másik oldalát is.
A felesleges olajat itassuk le róla. Lekvárral és porcukorral tálaljuk.

.


Különleges fánk. Kevés élesztővel, viszonylag hamar elkészíthető, és az alakja miatt biztosan az asztal dísze lesz. Egy finom fanyar lekvárral igazi csemege.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Egyszer egy gyermek megszületni készült,
  2012-01-29 20:54:29, vasárnap
 
  Egyszer egy gyermek megszületni készült, és így szólt az Istenhez:
"Azt beszélik..., holnap leküldesz a Földre, de hogyan fogok élni ott, hisz kicsi és védtelen vagyok?"
Isten azt válaszolta:
"A sok angyal közül kiválasztottam neked egyet, aki várni fog téged és vigyázni rád."
"De itt a Mennyországban nem csinálok mást, csak énekelek és mosolygok.
... Erre van szükségem, hogy boldog lehessek" - mondta a gyermek.
Isten így felelt:
"Az angyalod mindennap fog énekelni neked. És érezni fogod a szeretetét, és boldog leszel."
"És hogyan fogom megérteni az embereket, ha nem értem a nyelvüket?" - kérdezte a gyermek.
"Az könnyű! Az angyalod meg fogja tanítani neked a legszebb és legédesebb szavakat, amiket valaha is hallani fogsz, és az angyalod türelemmel és gondossággal meg fog tanítani beszélni" - válaszolta Isten.
A gyermek felnézett Istenre és így szólt:
"És mit fogok tenni, ha veled akarok majd beszélni?"
Isten rámosolygott a kisdedre és azt mondta:
"Az angyalod össze fogja tenni a kezeidet, és megtanít imádkozni."
A gyermek kissé szomorúan folytatta:
"Úgy hallottam, hogy a Földön rossz emberek is vannak. Ki fog engem megvédeni tőlük?
Az Isten megölelte a gyermeket és azt válaszolta:
"Az angyalod óvni fog téged akkor is, ha az az élete kockáztatásával jár."
A gyermek elszontyolodva nézett maga elé és így szólt:
"De mindig bánatos leszek, mert nem láthatlak téged."
Isten ismét megölelte a gyermeket:
"Az angyalod mindig beszélni fog neked rólam, és meg fogja mutatni, hogyan juthatsz vissza hozzám, habár én mindig melletted leszek."
Ekkor, bár nagy békesség volt a Mennyben, már hallani lehetett a földi hangokat. A gyermek sietve kérdezte:
"Istenem, ha most mennem kell, kérlek, áruld el nekem az angyalom nevét!"
És ekkor Isten így válaszolt:
"Az angyalod neve nem fontos. Egyszerűen így fogod hívni: Édesanya!"
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Férfi vízilabda EB. bronz mérkőzés
  2012-01-29 19:11:33, vasárnap
 
  Magyarország - Olaszország 12:9 BRONZÉREM (1-1, 4-3, 1-4, 6-1)

A magyar férfi válogatott bronzérmet szerzett az eindhoveni vízilabda Európa-bajnokságon.




Góldobók: Biros 6, Varga Dénes, Kiss G. 2-2, Hosnyánszky, Szivós 1-1
Biros Péter gólt dob
........



Felharsant a "Ria, ria, Hungária!",
Az utolsó játékrészben egy emberelőnyt parádésan befejezve megint Biros villant, aki ekkor már ötödször volt eredményes, kár, hogy rögtön ez után egy távoli ejtés a magyar kapuba hullott (7-9). Kiss Gergely is bejelentkezett azonban, hatalmas erővel zúdítva a labdát az olasz kapuba (8-9). Öt perc volt hátra, amikor megúszásból Varga Dénes talált be, s kiegyenlített a magyar csapat (9-9). Szécsi szeznzációs védése adott újabb lökést a "feltámadáshoz", majd Szivós Márton - alkalmi centerként, egy olasz fejet is igénybe véve - juttatta a hálóba a labdát, amivel ismét a magyar csapat vezetett (10-9). Aztán - ki más? - jött megint Biros, aki a jobb felsőbe pattintotta a tizenegyedik magyar gólt. Szécsi ragadtatta tapsra a közönséget, miután kiúszva orozta el a megúszó olasztól a labdát, ami döntőnek bizonyult: a taljánoknak innentől már semmi sem sikerült, a kegyelemdöfést pedig Kiss adta meg, ötméteresből lőve be a magyarok 12. gólját (12-9).

Teljes mérkőzés megnézhető MTV videó linkjén
Link

Kemény Dénes


Közepes játékkal maximális eredmény, tömören így jellemezhetném a meccset, amely rendkívül hullámzó volt, hol mi, hol ők álltak jobban. Hogy mit kértem a srácoktól az utolsó szünetben? Hogy nyerjék meg 6-1-re az utolsó negyedet. Megtették. A mérkőzést az tette különösen nehézzé, hogy az olaszok minden, pólón kívüli tudásukat is bevetették, miközben nálunk néhány fontos játékos nem a legjobbját nyújtotta - ma sem" - nyilatkozta a mérkőzés után Kemény Dénes. ,,London? Hirtelenjében Málaga, a 2008-as Eb jut eszembe. Ott hasonlóképpen nagy harcban, nagyon nehéz meccsen szereztük meg ugyancsak a bronzérmet, aztán Pekingben olimpiai bajnokok lettünk..

Biros Péter
"Volt már ilyen az életemben, a 2005-ös montreali vb elődöntőjében a görögöknek is ugyanennyit lőttem. Örülök az "ismétlésnek". Döntő volt, hogy háromgólos hátrányban sem adtuk fel, akartuk nagyon ezt a bronzérmet, és tettünk is érte. És végre nekünk jött ki a lépés, végre meglett az elvégzett sok-sok munka eredménye. Hogy leszek-e négyszeres olimpiai bajnok? Meglátjuk, mit hoz London, én nagyon szeretnék újból aranyérmes lenni. Benne van a csapatban, hogy nyerjünk Londonban is" - mondta Biros Péter, aki egymaga hatot lőtt a tizenkét magyar találatból.

Szécsi Zoltán


A kapuban parádézó Szécsi Zoltán egy szappanoperához hasonlította a bronzmeccset: "Olyan volt ez a meccs, mint egy brazil szappanopera: rendkívül fordulatos..."


.........



........



EURÓPA BAJNOKSÁG Eindhoven 2012 VÉGEREDMÉNYE
...... ........... ........




Érmek rangsora férfiak:
Arany, Ezüst, Bronz
MAGYARORSZÁG 12 5 5
Jugoszlávia/Szerbia és Montenegró/Szerbia 5 9 5
Oroszország/Szovjetunió 5 3 3
Olaszország 3 2 5
Németország/NSZK/NDK 2 4 3
Horvátország 1 2 0
Montenegró 1 1 0
Hollandia 1 0 1
Svédország 0 3 0
Spanyolország 0 1 3
Franciaország 0 1 0
Belgium 0 0 3
Ausztria 0 0 1

 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Hajnal a jeges tavon
  2012-01-29 14:00:24, vasárnap
 
  .

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2011.12 2012. Január 2012.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1763
  • e Hét: 7454
  • e Hónap: 28137
  • e Év: 231050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.