Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
bölcseletek
  2012-01-04 22:06:23, szerda
 
  Soha ne légy szomorú, ha a valóság túl rideg,
s ne keseredj el, ha nem találod helyed.

A valós élet olyan, mint a csörgedező patak,
előfordul néha, hogy nehezebben halad.

Ha nem találod céljaid, ne gyötörd magad,
idővel majd alakul, mi e percben csak gondolat.

Kérdezhetnéd, miért élünk, de senki nincs, ki választ ad,
minden napunk küzdelem, mely mindhalálig megmarad.

Ha csalódott vagy, s úgy érzed, hogy minden hullám összecsap,
gondolj bele, mennyi ember vállalná sorsodat.

Mindig csak a jóra figyelj, s hibáidat elfeledd,
ha önmagadat elfogadod, könnyebb lesz az életed.

Ha nem látod a fényt, a Napot, nyisd ki jobban a szemed,
gondjaid közt tartogat még csodákat az életed.

Mindig csak a mának élj, s az örök szabályt ne feledd:
A holnap mindig tiszta, mivel nem szennyezi semmi tett.
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
fűszerek
  2012-01-04 21:42:24, szerda
 
 



Bár a fűszereket már több ezer éve ismerjük, jótékony hatásukat még csak most kezdjük igazán felfedezni. Ennek ellenére a többség még mindig abban a tévhitben él, hogy a fűszerek semmivel sem járulnak hozzá életünkhöz azon túl, hogy megízesítik az ételeinket. Pedig ez óriási tévedés!


Tévhit a fűszermentes diéta?

Óriási tévedés, hogy egy fűszer csak ízesítésre alkalmas, legalábbis ezt mondják a táplálkozási szakértők, akik nem győzik felhívni a figyelmet arra, hogy az évezredek óta ismert - sőt sok országban elismert - fűszernövények bizony nemcsak a főzésben, de az egészségünk megőrzésében is komoly szolgálatot tesznek. Vegyük például Indiát, ahol még most is nagyon erős a fűszerkultúra: egy ideje az országban egyre többen hódolnak az úgynevezett ,,nyugati diétának", vagyis egyre többen eszik a zsíros, egészségtelen ételeket. Ezzel párhuzamosan nőni kezdett a szívbetegek és az elhízással kapcsolatos problémák száma, amit az ottani szakértők egyértelműen a fűszermentes ételek számlájára írtak, mondván: akik egészségtelenül (fűszermentesen) étkeznek, elvesztették a védettséget, amit ezek a növények okoznak.

Lássunk most néhány - a világon mindenhol - népszerű növényt, amiknek kiemelkedő a jótékony hatása

A chiliről tudjuk, hogy csíp, és hogy fantasztikusan jó párost alkot a csokoládéval, azt viszont már kevésbé, hogy segíthet felgyorsítani az anyagcserét. Másrészt csillapítja az éhséget, és felgyorsítja az agyban zajló kémiai folyamatokat is, ráadásul kiképzi a gyomrot a különféle bacilusok ellen. A gyömbér nem agresszivitásával, hanem inkább gyengédségével tesz jó szolgálatot. A fűszer ugyanis nyugtatja a gyomrot, csillapítja a hányingert, különösen műtétek és kemoterápiás kezelések után. Emellett tele van olyan anyagokkal, amik hatékonyak a gyulladások ellen, és remek izomláz ellen is például. A fahéj a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek hasznos, hiszen stabilizálja a vércukorszintet, a sáfrány - teába vagy rizsbe szórva - remek kedélyjavító. 
Mindennapi és mégsem hétköznapi zöldfűszereink

Bazsalikom - az indiai eredetű növény leginkább Olaszországban terjedt el. Méghozzá annyira, hogy nélküle az olasz konyhaművészet elképzelhetetlen lenne. Indiában a bazsalikomot a természetgyógyászok és az orvosok egyaránt a megfázásos betegségek esetén használják, illetve szerintük jól alkalmazható a szellem erősítésére is. A bazsalikomból készült illóolajnak pedig hangulatjavító hatást tulajdonítanak.

Kakukkfű - a belőle készülő illóolaj antibakteriális hatású, serkenti az emésztést, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett biztosítja a mély alvást is. Ha gőzfürdőt készítünk belőle az arcunk számára, gyorsan kitisztítja a pórusainkat, és megelőzhetjük vele a torok- és melléküreg-gyulladásokat.

Medvehagyma - az ínyencek titkos fegyvere! A zöld levelek ugyanis enyhén fokhagymaízűek, így kihagyhatatlanok például a pestóból, az ízletes szószokból, salátákból vagy levesekből. Kéntartalmú hatóanyagai miatt óvja a szívet és a keringési rendszert, az emésztőrendszert pedig felpörgeti. C-vitamin tartalma nagyon magas!

Petrezselyem - formáját tekintve kétfélét különböztetünk meg: a fodros, díszítésre alkalmasat, és az intenzívebb ízű, sima levelűt. Mindkét növény rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül erősítik az egész szervezetet, új energiával töltenek fel, és felébresztik a fáradt férfiakat. Egy csokor petrezselyem elfogyasztása háromórányi alvást helyettesít. A legfrissebb vizsgálatok szerint hatékony védelmet nyújt a mellrák kialakulása ellen is.

Amilyen büdös olyan egészséges - gyógyító fokhagyma

A fokhagyma nem csak fűszer, hanem remek orvosság és egészségmegőrző csodaszer is. Hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin nevű illóolaj. Amikor a hagymát aprítjuk vagy törjük, az alliin átalakul allicin nevű vegyületté, melynek a növény azt a jellegzetes szagot köszönheti, melyet a fogyasztása után még másnap is érezni a buszon. De a szagon kívül még más szerepe is van az allicinnek.




Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumokban vagy parazitákban levő kéntartalmú fehérjék csoportjával, és gátolja azok működését. Emellett antioxidáns vegyület is, tehát megköti a szabad gyököket. Hatóanyagainak köszönhetően remek baktérium- és vírusölő szer, de hat a gombák és az élősködők ellen is. Egy gerezd fokhagyma nagyjából 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyezik meg. A fokhagyma tehát remek orvosság, mely nemcsak a légutakat tisztítja és a náthát űzi el, hanem számos, sokak által nem is mert gyógyító hatása van:

Emésztést elősegítő,
bélfertőtlenítő,
bélféregűző,
vérnyomáscsökkentő,
epe- és májműködést elősegítő,
érelmeszesedés ellen is hatásos.

Még szerencse, hogy a magyar konyha nem szűkölködik a fokhagymával készülő ételekben!

Télen még melegítenek is...

A tél derekán járunk, hideg, zimankós az idő, és ez sokunknál együtt jár azzal, hogy majd' megfagy a kezünk, lábunk. Ez ellen azonban tehetünk: aki fázós, figyeljen a táplálkozására, fogyasszon melegítő hatású fűszerelet, vagy olyan ételeket, amik ezeket tartalmazzák. A megfelelő fűszerek: a fahéj, az édeskömény, az ánizs, a csillagánizs, a szegfűszeg, a kardamom, a csili, a fűszerpaprika, a gyömbér és a fokhagyma mind-mind képes ,,befűteni" a testünket a téli időszakban. Ezeket a fűszereket az európaiak is hosszú ideje használják nagyobb mennyiségben, a téli ételek elkészítésénél - gondoljunk csak a forralt borra, a mézeskalácsra vagy más téli finomságokra.


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
bohókás
  2012-01-04 21:38:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2011.12 2012. Január 2012.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 565
  • e Hét: 1439
  • e Hónap: 5843
  • e Év: 37572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.