Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Édi kis cica vagyok
  2012-01-06 22:25:37, péntek
 
  ....

 
 
1 komment , kategória:  saját készítés  
Farsang ideje 2012 évben
  2012-01-06 20:55:29, péntek
 
  Farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (Húsvét előtti 40. nap, február 22.), a nagyböjt kezdetéig tart. A nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök).

...... ......

 
 
1 komment , kategória:  Farsang  
Január 06 - Vízkereszt
  2012-01-06 20:37:08, péntek
 
  A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet általában január 6-án ünnepelnek.
A római katolikus egyházban sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el az egyházi ünneplését.
A nyugati kereszténység minden évben ekkor emlékezik meg a napkeleti bölcsekről - a hagyomány szerint a nevük: Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Ezeknek a neveknek mind január 6-án van a névnapja.
A keleti keresztény egyházak Jézusnak a Jordán folyóban Keresztelő Szent János által való megkeresztelkedését ünneplik ezen a napon.
...... ........



Vízkereszt ünnepe a ,,karácsonyi tizenketted" utolsó napja és a farsang kezdete.
Ezen a napon a nyugati egyházakban három eseményt ünnepelnek: a napkeleti bölcsek vagy a hagyomány szerint háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit.
Népszokások:
Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon.
Házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel, így: G + M + B. Ez egy 15. századi eredetű szokás. A 16. századtól kezdve pedig a csillagének éneklése vált az ünnep részévé.

A napkeleti bölcsek
Amikor a júdeai Betlehemben Heródes király idejében Jézus megszületett, bölcsek jöttek napkeletről Jeruzsálembe és kérdezősködtek: "Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat." Ennek hallatára Heródes király megriadt, s vele egész Jeruzsálem. Összehívta tehát a főpapokat és a nép írástudóit, és tudakozódott tőlük, hol kell a Messiásnak születnie. "Júda Betlehemében - válaszolták -, mert így jövendölt a próféta: Te Betlehem, Júda földje, egyáltalán nem vagy oly kicsi Júda nemzetségei közt, hisz belőled származik majd a vezér, aki népemnek, Izraelnek pásztora lesz." Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket és pontosan megtudakolta tőlük a csillag feltűnésének idejét. Aztán elküldte őket Betlehembe: "Menjetek - mondta -, s szerezzetek pontos értesülést a gyermek felől! Ha megtaláljátok, jelentsétek nekem, hogy én is elmenjek és hódoljak neki." Azok meghallgatták a királyt és útra keltek. S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. A csillagot megpillantva nagyon megörültek. Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.
 
 
1 komment , kategória:  vallás  
Jézus elmegy Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék
  2012-01-06 20:06:33, péntek
 
  Mielőtt Jézus megkezdte nyilvános működését, Keresztelő János ezt hirdette: ,,Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam a saruszíját. Én vízzel keresztellek titeket, ő pedig Szentlélekkel keresztel majd meg benneteket!" Ezekben a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkeresztelkedett Jánosnál a Jordánban. És mindjárt, amint feljött a vízből, látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek, mint egy galamb, leszáll rá. Az égből pedig szózat hallatszott: ,,Te vagy az én szeretett Fiam, benned kedvem telik!"

Jézus nyilvános működésének közvetlen előzményéről hallottunk a mai evangéliumban. Mielőtt elkezdte volna hirdetni Isten országát és véghezvinni csodatetteit, Jézus elmegy Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék nála a Jordán folyóban. Ez egyúttal János működésének befejezése, aki utolsó tetteként megkereszteli Jézust, majd hamarosan elfogják és lefejezik. János küldetése tehát befejeződik és megkezdődik Jézusé, aki nagyobb, mint János, és akinek a feladata sokkal jelentősebb. János Isten küldötte volt, Jézus viszont Isten szeretett Fia, aki minden cselekedetével véghezviszi az Atya akaratát, aki őt a világba küldte. Bár Jézusnak nincsenek bűnei, mégis megkeresztelkedik, ezzel is jelezvén, hogy beáll a bűnös emberek sorába, de nem azért, hogy ő is a bűn útján járjon, hanem éppen ellenkezőleg, azért, hogy az embereket a bűn útjairól a bűnbánatra vezesse. A bűnbánat bennünket is kedvessé tesz Isten előtt, aki olyan irgalmas Atyaként tekint ránk, aki kész megbocsátani nekünk, és visszavár minket atyai házába.
Horváth István Sándor

Imádság
Uram, Jézus Krisztus, boldog vagyok és köszönöm, hogy meghívtál egyházad közösségébe. Köszönöm értem elszenvedett fájdalmaidat, dicsőséges feltámadásodat, amelyek mindezt a boldogságot szolgálták. Köszönöm az azóta rám fordított gondot és törődést; Szűzanyánknak, édesanyádnak köszönöm, hogy oltalmába vett és vigyázott rám.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2011.12 2012. Január 2012.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3751
  • e Hét: 10441
  • e Hónap: 23117
  • e Év: 256864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.