Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
omlós tészták
  2012-02-10 20:45:45, péntek
 
  Olcsó omlós tészták

Csudajó
2 egész tojást, 35 dkg cukrot és 7 evőkanál barackízt keverj habosra. Adj hozzá 70 dkg sima
lisztet s a lisztben eldörzsölt 2 kávéskanál szódabikarbónát, majd 15 dkg tisztított, jól
megmosott mazsolát, 15 dkg vágott diót és végül lassacskán, mindig keverve 6 dl tejet. Jól
kizsírozott és lisztezett tepsibe öntsd kétujjnyi vastagra, és lassan süsd meg.

Habos szelet
Egy tálban morzsolj el 40 dkg lisztben 20 dkg vajat, vagy 18 dkg zsírt, tégy bele 4 tojás
sárgáját, 2 evőkanál porcukrot, 2 dkg cukros tejben futtatott élesztőt, egy kis citromhéjat, és
gyúrd össze 2 dl. tejföllel. Ujjnyi vastagon egyengesd egy gyengén kizsírozott tepsibe, és
kend meg barackízzel. Így keljen 2 óra hosszáig. Tedd sütőbe, s amíg félig kisül, verj kemény
habot a 4 tojás fehérjéből, keverj bele 20 dkg vaníliás cukrot, kend a félig kisült tésztára, és
szórd meg kristálycukorral. Csendes tűznél süsd meg.

Kakaós tészta
1 egész tojást dörzsölj el 5 dkg vajjal, 3dkg kakaóval és 25 dkg porcukorral. Azután tégy
hozzá 25 dkg lisztet, egy fél citrom reszelt héját, fél zacskó sütőport, és keverd habosra. Jól
kizsírozott, lisztezett püspökkenyér- vagy őzgerincformában lassan süsd meg.

Keksz
Tégy a deszkára 60 dkg lisztet, és morzsolj el benne 12 dkg vajat, üss hozzá 3 tojás sárgáját,
25 dkg vaníliás porcukorral, pici sóval, egy késhegynyi szódabikarbónával és 2 dl tejföllel
gyúrd simára. Készíts 2 cipót belőle, és letakarva pihentesd 1 óra hosszat. Egy óra múlva
nyújtsd ki késfoknyi vékonyságúra, és szúrd ki kekszvágóval, vagy vágd fel
derelyemetszővel. Gyors tűznél süsd, vigyázva, mert könnyen megég.

Kemenesi lepény
Keverj habosra 15 dkg vajat 1 egész tojással és 2 tojás sárgájával. Adj hozzá 2dkg cukros
tejjel futtatott élesztőt, egy csipet sót, 40 dkg lisztet és egy fél pohár langyos tejet. jól dolgozd
ki, de puha legyen a tészta, és tedd kizsírozott tepsibe. Letakarva meleg helyen pihentesd 1
óra hosszat. Ha megkelt kend meg barackízzel, és tedd a sütőbe.
2 tojás sárgáját keverj habosra 12 dkg porcukorral, tégy hozzá egy kevés citromhéjat, 12 dkg
őrölt diót, végül verd fel a 4 tojás fehérjét 12 dkg vaníliás cukorral keményre, majd lapátold
bele könnyedén a diós keverékbe, és kend a félig kisült tésztára. Lassú tűznél süsd meg, ha
kihűlt, akkor vágd csinos, nem nagyon kicsi kockákra.

Kisoroszi lepény
Keverj el habosra 6 tojás sárgáját, 35 dkg cukrot, 10 dkg vajat, egy citrom reszelt héját, és egy
fél citrom levét. Tégy hozzá 0,5 kg lisztet, 1 cs. sütőport, és lassan elegyítsd hozzá 4 dl tejet,
végül a 6 tojásfehérje keményre vert habját. Jó nagy zsírral megkent, kilisztezett tepsibe öntsd
a tészta felét. A másik felébe tégy 2 púpozott kávéskanál kakaót, ami előbb egy evőkanálnyi
forró vízzel simára kevertél. Ezt a masszát öntsd a másik felébe, és lassú tűznél süsd meg. Ha
kihűlt vágd ketté és ragaszd össze barackízzel.

Kőttes kifli
2 dkg élesztőt lassacskán keverj el egy csésze langyos cukros tejet. Ha felfutott, öntsd hozzá a
28 dkg liszthez, és keverd jó simára. Ha ez is megkelt, adj még hozzá 28 dkg lisztet, 28 dkg
vajat, vagy 25 dkg zsírt, egy csipet sót, és dolgozd jól el, azután letakarva hagyd kelni. Hamegkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki fél kisujjnyira, vágj 10 cm. átmérőjű kockákat, kend
meg szilva-, vagy barack-, vagy csipkeízzel, formálj belőlük kis kifliket, és tedd tepsibe. Ha
megkeltek, kend meg tojásfehérjével, és hintsd be gorombára tört cukros dióval. Mérsékelt
tűznél süsd ki.

Krumplis popronyú
Gyúrj össze 30 dkg lisztet, 30 dkg sült, áttört krumplit, 20 dkg porcukrot, 6 dkg zsírt, 2 db
tojást, egy csipet sót, 1 kiskanál liszttel jól eldörzsölt szódabikarbónát és egy citrom reszelt
héját. Dolgozd simára, és 2/3 -át ujjnyi vastagon tedd a tepsibe, kend meg bőven barackízzel,
a maradék tésztából készíts rácsot reá. A rácsot kend meg felvert tojással, és hintsd meg az
egészet gorombára tört cukros dióval. Mérsékelt tűznél süsd meg.

Kullogó
Tégy a gyúródeszkára 60 dkg lisztet, s morzsolj el benne 20 dkg zsírt és 2 dkg élesztőt. Tégy
bele egy csapott evőkanál sót, és gyúrd simára 2 dl tejföllel. Most tégy egy fazékba hideg
vizet, és tedd bele a tésztát. Mikor a tészta feljön a víz színére, kb. 1,5 - 2 óra múlva, vedd ki a
vízből, tedd jól meglisztezett deszkára, nyújtsd ki 5 mm vékonyra, vágj ki belőle kb. 10 cm.
átmérőjű kockákat, töltsd meg diós töltelékkel, és formálj belőle kis kifliket.
Töltelék: 20 dkg őrölt diót és öntsd le 1/2 dl rummal, cukrozd meg ízlés szerint, és töltsd meg
a kockákat. Olcsóbb, ha mákkal töltöd, vagy lekvárral kened meg.
Máktöltelék: 2 evőkanál cukorból egy evőkanál vizzel készíts szirupot, főzz bele 10 dkg
mákot, ízesítsd egy kevés reszelt citromhéjjal és egy késhegynyi őrölt fahéjjal, s ha nagyon
sűrű lenne, hígítsd meg egy-két evőkanál tejjel. Mérsékelt tűznél süsd pirosra, hintsd meg
vaníliás porcukorral.

Matild tészta
Piríts meg szép világosbarnára 0,5 kg cukrot. Lassan engedd fel egy csésze tejjel, s tedd
hűlni. Most keverj habosra 2 tojás sárgáját 5 dkg vajjal, és 5 dkg porcukorral, tégy hozzá 2
csésze lisztet, és egy késhegynyi fahéjat, egy kis narancs, vagy citromhéjat reszelve, 1 cs.
sütőport. Lassan elegyítsd hozzá a karamelles tejet, végül a 2 tojás kemény habját és 7 dkg
vékonyra vágott diót. Kizsírozott, lisztezett tepsiben lassan süsd ki.

Szegedi papucs
40 dkg lisztben morzsolj el 20 dkg zsírt. Tégy hozzá egy csipet sót, 2 evőkanál porcukrot, 2
dkg, cukros tejjel futtatott élesztőt, és gyúrd meg 2 dl tejföllel. Félórai pihentetés után nyújtsd
ki dupla késfoknyira /kb. 2 - 3 mm / vágj belőle 6 - 8 cm átmérőjű kockákat. Tégy minden
kockára egy késfoknyi szilvaízt, és hajtsd össze papucsformára. Hogy jobban ragadjon, meg
lehet kenni egy kis tojás fehérjével a csücskét. Tepsibe téve jó tűznél süsd meg, és még
melegen forgasd meg vaníliás cukorba.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 878
  • e Hét: 2777
  • e Hónap: 7181
  • e Év: 38910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.