Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Elhunyt Csurka István
  2012-02-05 11:00:06, vasárnap
 
 





ELHUNYT CSURKA ISTVÁN


Tegnap délelőtt életének 78. évében elhunyt Csurka István író, politikus, a MIÉP elnöke.


Az író életének utolsó nyilvános megszólalása február 2-án volt, a budapesti Új Színház társulati ülésén, amikor Dörner György, az új igazgató felolvasta a kórházban fekvő Csurka István a társulathoz intézett levelét.

A politikus legutóbb január közepén jelent meg a nyilvánosság előtt - megszakítva gyógykezelését - Szegeden, egy kormány melletti szimpátiafelvonuláson mondott beszédet.

Csurka István 1934. március 27-én született Budapesten. 1957-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán szerzett diplomát. 1956-ban a főiskolai nemzetőrség vezetője volt, emiatt fél évre Kistarcsára internálták.

Tanulmányai befejeztével szabadfoglalkozású íróként dolgozott. Igen fiatalon, 1954-ben debütált, s regényeket, filmforgatókönyveket (Hét tonna dollár, Amerikai cigaretta), rádióhangjátékokat, elbeszéléseket, színműveket (Ki lesz a bálanya?, Deficit, Döglött aknák, Házmestersirató) írt. Irodalmi munkásságáért 1969-ben és 1980-ban József Attila-díjat kapott, 1980-ban elnyerte a színikritikusok díját. 2011-ben, több évtizedes kihagyás után új drámával jelentkezett, melynek címe: A hatodik koporsó.

Újságíróként 1973-86 között a Magyar Nemzet szerződéses munkatársa, tárcaírója volt. 1988-89-ben a Hitel című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja volt, 1989-90-ben az általa alapított Magyar Fórum című hetilap főszerkesztője, a lap 1991. januári újraindulásától a szerkesztőbizottság elnöke, a Magyar Fórum Kft. ügyvezető igazgatója volt.

Politikai megnyilvánulásai miatt többször került szembe a hatalommal: 1972-ben szilenciumra ítélték rendszerellenesnek és antiszemitának minősített kijelentései miatt, 1986-ban pedig azért, mert a kisebbségek érdekében való összefogásról szóló, Elfogadhatatlan realitás című esszéje megjelent a New York-i Püski Kiadónál.

1985-ben egyik szervezője volt az ellenzék monori találkozójának, 1986-ban részt vett az Európai Kulturális Fórummal egy időben zajló ellenfórumon, s 1987 szeptemberében - a lakiteleki találkozón - a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja volt. Ezután részt vett az MDF ideiglenes elnökségének munkájában, majd az MDF országos elnökségének tagjaként tevékenykedett, közben két évig az ügyvezető elnökségnek is tagja volt. 1991 decemberétől egy évig a párt alelnöki teendőit látta el. 1990-94, és 1998-2002 között országgyűlési képviselőként dolgozott.

1993-ban kizárták az MDF-ből. Már 1992-ben életre hívta a Magyar Út Alapítványt, majd elindította a Magyar Út Körök Mozgalmat, amelynek 1993 júliusában elnöke lett. Ugyanebben az évben megalakította a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP), melynek kezdetben elnökségi tagja volt, majd 1993 novemberétől társelnöke, 1994 októberétől elnöke.

2011 októberében az Új Színház vezetésére kinevezett Dörner György Csurka Istvánt nevezte meg intendánsának, de Tarlós István főpolgármester a tiltakozások hatására felkérte, hogy ne alkalmazza a színházban. Dörner György erre úgy reagált, hogy ő maga is pusztán szellemi jelenlétnek tekintette Csurka intendánsi szerepét. A kórházban lévő Csurka István február 1-jén a társulathoz intézett levelében arra biztatta a társulati ülésen jelen lévőket, hogy attól függetlenül, ki hova érzi magát tartozónak, mit gondol a politikáról, szeretetben dolgozzanak együtt.

Élete utolsó éjszakáján azt mondta: tudja, hogy szép, tartalmas élete volt. És e nagy élet során mindvégig írt és írt és írt és írt. Nagyon-nagyon sokat. Értünk. A fajtájáért. Ki merészelné állítani, hogy Csurka István meghalt?

Örökre itt marad közöttünk!

Pótolhatatlan veszteség! Nyugodjék békében!!!







"A kórházból jött Szegedre Csurka - soha nem látott agresszióról beszélt

Nagyjából 5-600 ember hallgatta a MIÉP elnökét Szegeden. Csurka István szerint galád összefogás és soha nem látott agresszió fenyegeti az országot.

- A kórházi ápolásból kéredzkedtem el, hogy itt lehessek - mondta Csurka István, a MIÉP elnöke szombaton délután Szegeden, a kormány mellett rendezett demonstráció főszónokaként. A láthatóan beteg Csurkát támogatták a Klauzál téren, a Kossuth szobor előtt felállított pulpitusig, a közönség pedig ünnepelte: ,,Isten hozta Pista bácsi, de régen láttuk!"

- Azért vagyunk itt, hogy megerősítsük a kormányt, Orbán Viktort és legközelebbi harcostársait. Magyarországot soha nem látott agresszió fenyegeti, mert nemzetközi galád összefogással törvénytelenül akarják az országot visszalökni olyan állapotba, ahol minden az idegeneké - mondta Csurka. Szerinte a magyar keresztény tömegeknek az utcára kell vonulni, hogy megvédjék a kormányt.

- Nem a gazdasági kérdések a lényegesek, Magyarország a határon túli magyarokkal való együttélés, az alkotmány miatt van útban, és azért, mert magyar és keresztény akar lenni - jelentette ki elcsukló hangon.

A beszédre körülbelül 5-600 ember volt kíváncsi, a transzparensek szerint érkeztek résztvevők Orosházáról, Deszkről, Székkutasról. Egy budapesti férfi újságíróknak és a körülötte állóknak arról beszélt, hogy borzalmas, ami az országban folyik a liberalizmus nevében. Ő például elégedett a kormánnyal, és örül a 4,7 százalékos nyugdíjemelésnek. Egy szegedi nő hozzátette: békén kell hagyni a miniszterelnököt, mert másfél év alatt nem lehet csodát tenni.

Csurka előtt Kovács László hódmezővásárhelyi fideszes önkormányzati képviselő, a MIÉP vásárhelyi elnökhelyettese köszöntötte a résztvevőket és a ,,besúgókat". Dobák Lászlóné fideszes Csongrád megyei önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a kormányt anyagi és erkölcsi értelemben is segíteni kell. Az előbbi államkötvények és kincstárjegyek megvásárlását, utóbbi támogató megmozdulásokon való részvételt jelent.

A rendezvényen láttuk többek között Farkas Sándor megyei Fidesz-elnököt és Haág Zalán KDNP-s szegedi önkormányzati képviselőt is.

A tömeg a Csurka-beszéd után oszlani kezdett, de néhány százan meghallgatták a szónokló Kovács Lászlót is. Az emberek kezében tartott táblákon például a ,,Mossuk le a gyalázatot", ,,Sarló vagy kalapács, inkább a szabadság" feliratokat láttuk."

Forrás: delmagyar.hu





Link








2012.1.14. Szeged. Csurka István Úr beszéde a Magyarország függetlenségét, az Alkotmány védelmét és a kormány intézkedéseit támogató szimpátia felvonuláson és nagygyűlésen.
Sok minden kezdődött már Szegeden!





Link



A szegedi jobboldal Csurkával tüntetett Orbán Viktor mellett





Link



Döglött aknák - író: Csurka István





Link



Legyen az Új Színház neve Csurka István Színház





Link











 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 8950
  • e Hónap: 48771
  • e Év: 226646
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.