Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Edd magad okosra
  2012-03-14 13:31:58, szerda
 
  - A leghatásosabb ételek listája
Az ételek nem csak a karcsúság elérésében és megtartásában segítenek: bizonyos típusú élelmiszerekkel az agyműködésedet is serkentheted. Ismerd meg a leghatásosabbakat!
Lassítsd az öregedést!

Ha gyakran előfordul, hogy beszélgetés közben nem ugranak be szavak vagy kifejezések, úgy érezheted magad, mintha kezdenél "berozsdásodni". Ekkor nem is jársz olyan messze az igazságtól. Az évek múlásával az oxidációs folyamatok hatására valóban felhalmozódnak bizonyos fémek az agyban, és azok, mint a rozsda, károsítják a sejteket. Sőt, akár Alzheimer- vagy Parkinson-kór is kialakulhat az oxidáció és a gyulladás hatására.
A C-, az A- és az E-vitamin - valamint még számos vegyület - olyan antioxidánsok, amelyek valóban segíthetik csökkenteni a szabad gyökök számát, javítva ezáltal az agytevékenységet. Ezért fogyassz tehát sok málnát, epret és feketeáfonyát: ezekben a gyümölcsökben ellagitannin található, amely serkenti a memória működését. A szőlőben, az áfonyában, valamint a vörösborban proantocianidin található, ami az agy térbeli memóriáját erősíti, így ezeket is érdemes beépítened az étrendedbe. Az alma is hasznos: több, állatokon végzett vizsgálat is kimutatta, hogy az almában megtalálható quercetin csökkenti a neurodegeneratív betegségek - mint amilyen az Alzheimer-kór is - kockázatát az agyban.

Fűszerek közül a kurkuma és a curry az igazi csodafegyver a szabad gyökök ellen, mivel olyan anyagot tartalmaznak, mely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Patkánykísérletekből az is kiderült, hogy az Alzheimer-kór ellen is nagyon hatásos.
Élénkítsd a memóriád!

Bizonyos zsírsavakat, mint amilyen az omega-3 zsírsav, a szervezeted képtelen előállítani, habár nagy szüksége van rá. Ezért ezt az étkezéssel kell pótolnod. Az omega-3 zsírsav segíti az agyi neuronok kommunikációját, ami szintén javítja a memóriát, így fontos szerepe lehet a tanulásban. Többnyire halakban, például a lazacban, a makrélában, a heringben, a szardíniában és a tonhalban található, de a növények közül a lenmag, a dió, az avokádó és egyes olajok, például a repceolaj is bőségesen tartalmazza. Ezek ráadásul csökkentik a koleszterinszintet is, ezzel elősegítik a vér áramlását is, ami elengedhetetlen a kiváló agyi működéshez.
Pörgesd fel az agyműködésed!

A kutatók már régen kimutatták, hogy a B-vitamin és a folsav nagyon fontos a terhes nők számára, mert megakadályozhatják a méhen belüli, az agyat és a gerincvelőt érintő rendellenességek kialakulását. Nemrég az is kiderült, hogy a későbbiekben is hatásosak lehetnek, hiszen mérséklik az időskori kognitív hanyatlást, többek között a memória elvesztését. Sőt, a B-vitamin és a folsav csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét is. A B-vitaminokat megtalálod a zöld leveles zöldségekben és hüvelyesekben, vagyis a salátákban, a parajban, a babokban, a borsóban és a lencsékben Fogyaszd ezeket minél gyakrabban!

Javítsd a koncentrációs képességed!

Ha gyakran elkalandoznak a gondolataid, képtelen vagy összpontosítani, lehet, hogy több cinkre és vasra lenne szükséged. A vashiány ugyanis csökkenti a koncentrációs képességet, miközben a cink hiánya lassítja az agyműködést. Bár a vas többnyire állati eredetű ételekben, főként a vörös húsokban található meg, bizonyos növények fogyasztásával is pótolhatod. A tofu, a tökmag, a pisztácia például remek vasforrás. A jobb felszívódás érdekében fogyassz sok C-vitaminban gazdag ételt is hozzájuk. A cinket - hasonlóan a vashoz -, a vörös- és egyéb húsok fogyasztásával tudod pótolni, illetve a növények közül tökmaggal, szójával és búzacsírával.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A leghatásosabb ételek
  2012-03-14 13:30:13, szerda
 
  Edd magad szépre !

- A leghatásosabb ételek listája
mondják, a szépségért meg kell szenvedni. Ebben van is igazság, szerencsére azonban nagyon sok olyan dolgot is tehetsz annak érdekében, hogy ragyogj és nem utolsósorban egészséges is legyél, ami inkább élvezetes, mint kellemetlen - például ehetsz. Íme, a legjobb szépítő táplálékok, melyekkel akár egy hónap alatt szebb lehetsz!

Étcsokoládé

A csokoládé hizlal és pattanásokat okoz - ezt a legtöbben tudják, azt viszont már kevesebben, hogy a csokoládénak jótékony hatásai vannak. A magas kakaótartalmú fekete csokoládé például egészséges, és egyben szépít is. Az étcsokoládé ugyanis tele van fehérjével és vassal, melynek köszönhetően javítja a szervezet oxigénellátását. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat, és nehezíti a méreganyagok felszívódását a szervezetben.
Bár a fekete csokoládéban nyolcszor annyi antioxidáns van, mint a földieperben, együtt azonban nagyon jó párost alkotnak. Igazi szépítő ínyencséget varázsolhatsz, ha a nagy szemű epreket félig olvasztott étcsokoládéba mártod.

Mandula

A mandula, mint az olajos magvak általában, valódi tápanyagbomba. A mandulában különféle vitaminok találhatóak, valamint rengeteg vas és fehérje, de telítetlen omega-zsírsavakban is nagyon gazdag, amelyek a bőrfeszesítő kollagén termelődését segítik. Ezért, ha ráncos vagy petyhüdt a bőröd, fogyassz rendszeresen mandulát. A vékony barna héját azonban soha ne szedd le, hiszen haj- és csonterősítő kalciumot, valamint bőrszépítő cinket, foszfort, magnéziumot és antioxidáns E-vitamint tartalmaz. Ez utóbbi az egyik legismertebb bőrtápláló és fiatalító tápanyag.

Spenót

Van hatásosabb és természetesebb módszer, mint a sztárok által reklámozott kollagéntartalmú italok - például a spenót, mely nemcsak sokkal olcsóbb, mint a különféle mesterséges keverékek, hanem hatásosabb is. A spenótot nyersen vagy párolva érdemes fogyasztanod, hiszen így nem károsodnak a benne lévő értékes tápanyagok, mint a bőrfiatalító és feszesítő, sőt ránctalanító kollagén. A zöld zöldség többek között vasat, folsavat és fehérjét is tartalmaz, ráadásul mindössze 49 kalória van egy csészényi adagban.
Ha ennek ellenére sem kaptál kedvet a spenóthoz, egyél spárgát vagy kelkáposztát, ezek is remek kollagénforrások.

Olívaolaj

Zsírok és zsírok között is van különbség. A telítetlen zsírsavakban gazdag zsírok, olajok például jó zsírnak számítanak, melyekből minél többet érdemes fogyasztani. Az olívaolaj is tartalmaz jó zsírokat, ám fogyasztása elsősorban magas antioxidáns-tartalma miatt ajánlott, melynek köszönhetően védi a bőr sejtjeit a károsodástól. Ráadásul minél tisztább, szüzebb az olaj, annál magasabb a sejtvédő és fiatalító antioxidáns-tartalma is. A szépség és egészség nevében ezért minél hamarabb cseréld le fokozatosan a napraforgóolajat olívára.

Lazac

Szépítő finomság és egyben egészséges ínyencfalat is a lazac. A sovány halhúsban található omega-3 zsírsavak fogyasztása csökkenti a rák, a cukorbetegség és a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és széppé varázsolják a bőrt. Ezeket a zsírsavakat ugyanis a emberi szervezet nem tudja előállítani, így rendszeresen pótolni kell. Ezért ha szereted a halat, fogyassz lazacot hetente legalább kétszer-háromszor. Tovább turbózhatod a hal tápanyagtartalmát, ha néhány csepp citrommal ízesítve, teljes kiőrlésű kenyérrel, sovány, krémes sajttal fogyasztod.

Fokhagyma

A fokhagymát, erős illata miatt, nem mindenki kedveli, pedig a benne található, az illatáért felelős illóolaj az, amelynek köszönhetően a fokhagyma véd a nátha, a köhögés, az influenza vagy más kellemetlen fertőzések és betegségek ellen. Az illatos fokhagyma méregtelenítő antioxidánsokat és allicin nevű aminósavat tartalmaz, előbbi a ráncok elleni harcban segít, utóbbi vírus- és baktériumölő hatású. Ha érzékeny vagy az időjárásváltozásokra vagy a frontokra, egyél meg esténként néhány gerezdet, lehetőleg nyersen.

Sütőtök

A sütőtök nemcsak sütve isteni - és most nem a halloween napi dekorációra gondolunk. Mint a tökcsalád minden tagja, ez a narancssárga gömböc is tele van szépítő tápanyagokkal. A sütőtökben a vitaminok közül B5-vitamin, C-vitamin és E-vitamin található, valamint haj- és körömerősítő alfa-karotin, nem beszélve a káliumról, a kalciumról és fehérjéről. És ez még csak a tök húsa! A magjában további hasznos tápanyagok rejlenek, ilyen az omega-3 és omega-6 zsírsavak, a bőrfeszesítő cink, valamint még egy adag E-vitamin és fehérje.

Szója

A szója elsősorban a vegetáriánusok körében népszerű, pedig húsevőként is érdemes fogyasztani. A szójabab és a belőle készült termékek nagyon gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében. A szója kiváló minőségű proteinjei, rostjai és izoflavonoidjai csökkentik a vér koleszterinszintjét és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A szójában lévő fitoösztrogének, azaz növényi eredetű női nemi hormonok pedig csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, sőt, lassítják és csökkentik a szőrnövekedést.

Gyömbér

A távol-keleti országokban a gyömbér az egyik legnépszerűbb fűszer, mely emésztést segítő, gyomorbarát tulajdonságai miatt is kedvelt. Ezért ajánlják a fogyókúrázóknak, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrendjükben kapjon szerepet rendszeresen a gyömbér, hiszen laposabb lesz tőle a has. A gyömbér magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően méregtelenít, vértisztító hatású és javítja a vérkeringést.
Esténként sem kávézni, sem fekete teát inni nem ajánlott, ezért készíts inkább gyömbérteát. Ezt a remek vacsora utáni italt mézzel és citromlével teheted még egészségesebbé.

Gomba

A vegetáriánusok kedvelt húspótlója a gomba, de számtalan, különböző ízű fajta között a húsevők is megtalálhatják a kedvencüket. A gomba a húshoz hasonló minőségű proteint tartalmaz, nagyon gazdag B12- vitaminban, káliumban és vasban. Ráadásul ez a kevés nem állati eredetű, csont- és fogerősítő D-vitamin-források egyike. A gombafélékben található még niacin és szelemin is, melyek az E-vitaminnal együtt szépítő bőrbarátok. Ráadásul a diétába is érdemes beépíteni a gombát, hiszen alacsony a kalóriatartalma, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig kiváló méregtelenítő.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Elhízásról
  2012-03-14 13:28:03, szerda
 
  Korral jár az elhízás - több mozgás az ellenszere

Aki teheti, ne csak heti egy alkalommal mozogjon - tanácsolják a megkérdezett szakértők. Ahogy öregszünk, lassul az alapanyagcserénk: a 30. és a 80. életévünket összehasonlítva idős korra körülbelül egyharmaddal kevesebb energiára van szükségünk alapvető életfunkcióink ellátására. Ha nem akarunk elhízni, az energiaszükséglet csökkenését kétféleképpen ellensúlyozhatjuk: vagy kevesebbet eszünk, vagy többet mozgunk.

Ízületeink számára előnyösebbek azok a sportágak, amelyeknél alsó végtagjainkra nem teljes testsúllyal nehezedünk - magyarázza Holnapy Gergely ortopéd-traumatológus. Ilyen például az úszás vagy a kerékpározás, és ez utóbbit társaságban is lehet űzni. "Persze aki inkább futni vagy focizni szeret, csinálja, a lényeg, hogy mozogjunk."

"A heti egyszeri mozgás mindenképpen több a semminél, de hosszú távon kevés: igazolható pozitív hatása annak lenne, ha hetente legalább háromszor mozognánk intenzíven. A heti egy mozgás, különösen ha valami 'durrbele' mozgásformát választunk, meglehetősen sérülésveszélyes" - mondja Hartmann Gabriella.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
A borról
  2012-03-14 13:26:38, szerda
 
  A bor az ember életében
A borfogyasztás ellenzői elsősorban annak alkoholtartalma miatt tulajdonítják a bort károsnak.
A közismert káros hatások ellenére sem lehet azonban a bort közönséges alkoholnak tekinteni,
s kulturált fogyasztásáról lemondani.
A bor étkezésekkor fogyasztva kedvezően befolyásolja a gyomor-és bélműködést, az emésztést. Mértékletes fogyasztásakor gyógyszerként is tekinthetünk rá jótékony hatásai miatt.

Tudományosan bizonyított, hogy a mérséklet borfogyasztás (kb. 0,3-0,5 liter naponta) gátolja az érelmeszesedést és a magas vérnyomás kialakulását. Ez a kedvező tulajdonság különösképpen a vörösborok fogyasztásakor figyelhető meg. Pozitív hatással van a vérben lévő koleszterinre (zsírokra), amelyek jelentős szerepet játszanak a szívinfarktus kialakulásában. Ez a jótékony hatás a vizsgálatok alapján elsősorban a borban található polifenol vegyületeknek köszönhető.

A bor savai (almasav, citromsav, borkősav, stb.) elősegítik a szénhidrátok és a zsírok emésztését. A bor egyéb összetevői (fehérjék, vas, aminosavak, kalcium, fluor, stb.) sok fontos elemmel gyarapítják az emberi szervezetet.

Fontos megemlíteni a bor antiszeptikus (fertőtlenítő) hatását is. A szervezetben számos baktérium (pl.: kólibacilus vagy tífuszbacilus) különösen érzékeny a bor különböző, szervezetre gyakorolt hatására.

Összességében megállapítható tehát, hogy a mértékletes borfogyasztás számos kedvező hatással bír a szervezetre.

A bor azonban nem csak az étkezéseink kiegészítője, hanem fontos élvezeti cikk is, a vendéglátásban, baráti összejöveteleken, ünnepélyeken a jókedvre hangolás fontos eszköze.

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
A Cékla a Magyar Aloe Vera !
  2012-03-14 13:25:27, szerda
 
  Cékláról


Fogyassz belőle minél többet !
Olcsóbb és finomabb, mint bármelyik Patikai vitamin,
vagy étrend-kiegészítő!!!
A cékla kiváló többek között :
bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra,
keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére,
májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra,
nyirokrendszer zavarainak kezelésére,
szempanaszokra -mint például a szemfáradás vagy szürkehályog -,
szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, vesepanaszokra .
A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a
vérképzésben.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Fahéjas méz
  2012-03-14 13:23:48, szerda
 
  Gondoltad volna, hogy a fahéjas méz ennyi mindenre képes ?

Fogfájás:
Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta
háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

Koleszterinszint:
Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl
forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a
koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas
koleszterinszint lecsökken.
Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.

Megfázás:
Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy
kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a
krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

Gyomorpanaszok:
A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és
megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.

Pattanás:

Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt
kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta
elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.

Bőrfertőzés:
A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés
minden formáját.

Szívbetegség:
A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.

Artritisz:
Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár
meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat.
A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják.
A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.

Hólyagfertőzés:
Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat.
Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

Az immunrendszer erősítése:
A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

Nehéz gyomor:
Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

Nátha:
Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.

Fogyás:
Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

Krónikus fáradtság:
A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.

Cukorbetegek csak orvos engedélyével használják !!!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Az oregánóról
  2012-03-14 13:22:43, szerda
 
  oregánó =szurokfű=vadmajoránna

a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik.
Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré.
Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.
De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket,
valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.
Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj,vagy tea - ideje beszereznie.
A természet tehát egy különleges antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget
- igazán megérdemli a helyét a házi patikában.

Az élet gyógyfüve!
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy:
a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.
A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Egyensúlyban az energiaáramlás !
  2012-03-14 13:21:30, szerda
 
  Jó tudni !

Jártak már úgy, hogy este későn alaposan bevacsoráztak, aztán éjjel 1 - 3 között valamikor arra ébredtek, hogy úgy érzik magukat, mintha súlyos kövek lennének a gyomrukban?

a.. De miért éppen ebben az időben ébredünk fel, ha este megterheltük gyomrunkat?
b.. Az asztmások miért hajnali 3 és 5 között köhögnek a legintenzívebben,
c.. az epeproblémákkal küszködők pedig miért éjfél körül görcsölnek be a legtöbbször?
A kínai orvosok már mintegy négyezer évvel ezelőtt megtalálták ezekre a kérdésekre a választ.

A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. A periódikusan váltakozó bioritmusunk szerint mindennek megvan a maga ideje, így táplálkozásnak, a sportnak, a pihenésnek, akár egy foghúzásnak is.

12 fő szervünk kétórás időközönként "váltja egymást" a munkában, a maga idejében az éppen
aktuális "dolgozó" birtokolja szinte az összes energiánkat. Az energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint állandóan változik.

Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne bontsuk meg az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben, például: ne késztessük bőséges vacsorával éjjel májunkat aktív munkára, MERT éppen pihen.

A kínai szerv-óra, amely testünk 12 csatornáját mutatja.
Mindegyiknél megfigyelhető egy olyan kétórás periódus, amikor az ÉLETERŐ áramlása maximális

1- 3 óra között: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb.
A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni.

3- 5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb,mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.

5- 7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket csökkenteni.

7- 9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka. Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni, tehát bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz.

9- 11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas.

11- 13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.

13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is, ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz bejelentkezni.

15-17 óra között: a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes folyadékot. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energiabedobással.

17-19 óra között: vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal. SEMMIVEL!!! esetleg: kevés tiszta víz!
Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. ESETLEG, de inkább ne, a könnyű vacsorát!

19- 21 óra között: ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza reggelre.
Energiapályáink lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink kifinomulnak.

21- 23 óra között: az úgynevezett "hármas melegítő" időszakában testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb alvás ideje, tehát ne
végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa.

23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom. A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet energiakeringése harmonikus. Ez az energia az életerő(Qi), a vitalitást, életerőt jelenti.

A keringés akadályoztatása betegséghez vezet!

Érdemes tehát figyelemmel kísérni biológiai óránkat.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A hagyma
  2012-03-14 13:19:57, szerda
 
  A vöröshagyma áldásos hatásáról
A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési
vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben.
A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz:
a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium,vas, réz, cink
megtalálható benne : B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin is.
Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték használatát, de a vikingek körében is
igen kedvelt konyhakerti növénynek számított
Paracelsus azt mondta róla
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika".

Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a
gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől.

A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek :
szemölcs, tyúkszem, hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival,
emésztési problémákkal szemben is.

Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk.
Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük
majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé
fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak egészségünkre.
Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk.
A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.
Torokfájás esetén
Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk.
Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük.
Egy fél nap múlva édes levet ereszt.
Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.
Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.
A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony,
tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn,
majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet.
A nyert borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi
fájdalmakat és reumát.
Álmatlanság ellen
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű
tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.
Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk.
Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk
Migrén
Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.
Hajhullás
Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés
langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat,fejbőrünket befedjük.
Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.
Szemölcs
A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán
át, míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
ALLERGIA ellen
  2012-03-14 13:18:26, szerda
 
  5 természetes gyógymód az allergiákra

1. C-vitamin
Nagyon hatékony természetes gyógymód az allergiára. Iktasd be mindennapi táplálkozásodba a C-vitaminban dús gyümölcsök/zöldségek fogyasztását.

Azok a leghajlamosabbak az allergiákra, akik C-vitamin hiányban szenvednek. Ez a vitamin, mint tudjuk, erősíti az immunrendszert és méregteleníti a szervezetet.

2. Papsajt
Hallottál már a papsajtról? Ez egy olyan növény, amely leginkább Európa, Ázsia és Észak-Amerika mocsaras területein nő.
Számos betegség kezelésére használják, többek között az allergiásokon is segít.

3. Méz
Egy másik hatékony orvosság az allergia ellen a méz, ebből is a legjobb a helyi méz. Miért? Mert tartalmazza kis koncentrációban azokat a polleneket, amelyekre allergiás vagy, így a szervezet természetes módon védekezik a pollenek ellen. Kezd kis mennyiségben fogyasztani, majd fokozatosan növeld az adagot.
Egyes allergiások nem tudnak mézet fogyasztani, mert reakciót okoz szervezetükben. Ha a szervezeted nem reagál negatívan a mézre, kezd el rendszeresen fogyasztani. Kezd egy evőkanállal, majd lassan növeld az adagot.
Ne vásárolj pasztőrizált idegen mézet, csakis a helyi segíthet allergiádon. Ismerd fel milyen évszakban és milyen periódusban van problémád, ez előtt pedig szerezz be mézet és kezd el fogyasztani.

4. Zöld tea
A zöld tea egy jól ismert természetes gyógynövény az allergia orvoslására. Néhány olyan anyagot tartalmaz, amely hasznos pl. a pollen vagy porallergia kezelésében.
Ne adj a zöldteához egyéb gyógynövényt, tejet vagy mézet, mert ezek elpusztítják a zöld tea hasznos elemeit. Kezd napi egy csészével, majd lassan növeld az adagot, majd lassan növeld az adagot.

5. Kasvirág (Echinacea)
Egy másik hatékony gyógynövény az allergia ellen. Régi idők óta ismert a népi orvoslásban.
Segít csökkenteni az allergiás problémákat, csökkenti az orrfolyást, könnyező szemet és a testben kialakuló különböző duzzanatokat. Influenza ellen is igen hatékony, tehát érdemes beszerezni belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 259
  • e Hét: 2475
  • e Hónap: 4370
  • e Év: 55161
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.