|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2012-03-06 22:17:06, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
300 g liszt (lehetőleg a fele rétes-, a másik fele finomliszt legyen, jobb lesz az állaga)
300 g reszelt sajt (ezt is érdemes keverni, vagy mindenféle sajtmaradékból csinálni)
300 g margarin
2 tojás
szerecsendió (nem kell sajnálni, de hozzá kell tegyem a szerecsendió nem játék, mértékkel fogyasszuk! - tanulságos történet a recept végén)
ételízesítő vagy só
esetleg ha van cayenne-bors
A kenéshez:
1 tojás sárgája pici tejjel elkeverve, vagy csak simán tejföl. Attól függően hogy mi van otthon. Ebből igazán nem kell nagy dolgot csinálni.
A szóráshoz:
Sajt, szezámmag, köménymag, fekete kömény, pirospaprika, lenmag stb... A tesóm a pirospaprikával szórtat szereti, én a fekete köményeset.
Elkészítés:
1. Nem nagy dolog, a hozzávalókat összegyúrom. Jó zsíros lesz, meg trutyis, de nem baj, mert fóliába tekerve minimum egy órára visszateszem a hűtőbe és rendes, kezelhető tészta állaga lesz.
2. Ha sietek úgy szoktam, hogy kettéveszem a tésztát - így éppen akkora adagok lesznek, hogy kinyújtva pont ráférnek a deszkára -, becsomagolom fóliába és bedobom a mélyhtőbe. Így hamarabb lehűl és lehet vele dolgozni.
3. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és előmelegítem a sütőt közepes hőfokra.
4. Előveszem az egyik adag tésztát, kinyújtom kb. kisujjnyi vastagságúra és vagy falatnyi formákad szurkálok belőle, vagy - ez a jellemzőbb - derelyevágóval feldarabolom ujjnyi hosszú és kb. másfé ujjnyi széles darabokra.
5. Ha formácskákat szurkálok, akkor utána kirakom a tepsire, megkenem a tetejét a tojásos tejjel, megszórom a sajttal vagy a fűszerekkel, betolom a sütőbe és megsütöm.
6. Ha vagdosom a tésztát, akkor előbb lekenem a tetejét a tojásos tejjel, megszórom a plusz sajttal vagy a fűszerekkel, utána rakom a tepsire, majd kisütöm. Szerintem ez a háziasszonybarát módszer.
7. Nagyon figyelni kell rá, hogy hogyan sül, mert rendkívül zsíros és könnyen megég. Amikor már szép rózsaszín, gyorsan alá kell vágni a süteménynek, mert ha a tepsin hagyjuk tovább sül és megkeseredik a sajt.
|
|
|
0 komment
, kategória: sós sütik |
|
|
|
|
|
2012-03-06 22:06:06, kedd
|
|
|
Ez az én univerzális sütireceptem. Ha tepsibe öntöm és meggyet szórok rá, akkor meggyes süti. Ha elfelezem és az egyik részbe kakaót teszek akkor márványos süti. Ha akarom kókuszos muffin, ha mogyorót, mazsolát és fahéjat teszek bele akkor mogyorós süti.
Hozzávalók egy tepsihez:
500 g liszt,
1 csomag sütőpor,
250 g margarin,
250 g porcukor,
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só,
1 evőkanál reszelt citromhéj (elhagyható),
4 tojás,
2 dl tej
Elkészítés:
1. Bekapcsolom a sütőt közepes hőfokra és sütőpapírral kibélelem a tepsit.
2. A lisztet és a sütőport átszitálom, jól elkeverem.
3. A puha margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval a citromhéjjal habosra keverem.
4. Fokozatosan hozzátkeverem a porcukros margarinhoz a tojásokat és jól elkeverem. Ha kicsit hideg a margarin, egy-két kanál lisztel segítek a masszán, hogy homogén állagú legyen.
5. A liszt harmadát hozzákeverem a margarinhoz, aztán fellazítom a tej felével, utána a liszt második harmada, majd a maradék tej, végül a liszt következik. A lényeg, hogy utoljára a liszt kerüljön a masszába.
6. A tepsibe öntöm a sűrű masszát és betolom a sütőbe, aranybarnára sütöm.
Variációk:
Ha meggyest csinálok, akkor kb. 40 dkg meggyet megszórunk liszttel - így nem süllyed le meggy a tészta aljára sülés közben - és szépen rászórjuk a tészta tetejére.
Ha márványos sütit szeretnék, akkor elfelezem a tésztát, a fehér részét beleöntöm a tepsibe, a másik feléhez pedig egy evőkanál kakaót keverek, aztán azt is beleöntöm a tepsibe és a fakanállal hullámvonalban átkeverem a masszát. Ha felváguk a sütit, akkor márványos mintájú lesz.
Ha muffinra gondolok akkor először is elfelezem az adagot - 250 g liszt, 1 csomag sütőpor, 125 g margarin, 125 g porcukor, 1 vaníliás cukor, csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 tojás, 1 dl tej -, plusz 50 g kókuszreszeléket is keverek hozzá. Muffinsütőbe töltöm és kisütöm. Ez egy tepsire (12 db) való adag lesz.
Ha mogyorós lesz, akkor püspökkenyér formában sütöm, és az alaptésztához még 100 g darált mogyorót, 100 g mazsolát és 1-2 teáskanál fahéjat teszek. Vigyázat, így a kókuszos és a mogyorós már zsírosabb lesz!
Aztán persze lehet belerakni még akár diót, mákot, áfonyát, barackot stb...
|
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2012. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
42 db bejegyzés |
e év: |
488 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1025
- e Hét: 1899
- e Hónap: 6303
- e Év: 38032
|
|
|