Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
vicc
  2012-04-02 21:17:05, hétfő
 
 
Dávid megkérdi a rabbit:
- Rabbi, mit jelent a demokrácia?
- Azt jelenti, hogy mi lenyúljuk az embereket sok-sok pénzzel. - mondja a
rabbi.
- És mondd, nem haragszanak érte? - kérdi meglepődve a gyerek.
- Dehogyisnem, ezt nevezik antiszemitizmusnak.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
húsvét
  2012-04-02 20:44:13, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
túrós réteges süti őzgerincben
  2012-04-02 20:19:11, hétfő
 
  [kephttp://www.nosalty.hu/files/imagecache/img-421x289-v/recept_kepek/turos-ozger inc-iluska_konyhajabol.jpg][/kep]

hozzávalók 5 főre
50 dkg túró
3 dl tejföl
15 dkg cukor
3 ek búzadara
4 ek liszt
2 db tojás
1 tk sütőpor
1 cs vaníliapuding
1 cs vaníliás cukor
1 dl napraforgó olaj
citromhéj reszelve
2 ek kakaópor
forma kenéséhez vaj

A túrókrém hozzávalóit (a kakaó kivételével) egy keverőtálban kézi mixerrel addig keverjük, amíg sima nem lesz.
Megfelezzük a krémet, és az egyik felébe keverjük a kakaót.
Alaposan kivajazzuk és lisztezzük az őzgerincet. Elkezdjük a forma töltését. Egy szedőkanállal felváltva, először a fehér krémből az őzgerinc közepére teszünk, majd a barnából, és így tovább kb a feléig.
180 fokos sütőben kb 40 percig sütjük, tűpróbát végzünk.
Ha kihűlt, egy tálra borítjuk, porcukorral kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
napraforgó kalács
  2012-04-02 19:47:26, hétfő
 
  Napraforgó kalács





60 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2,5 dl langyos tej
1,25 dl napraforgó olaj
2 db tojás
1 kk kristálycukor
2 kk só
4 dkg élesztő
Lekenéshez:

10 dkg olvasztott vaj
1 db tojássárgája
1 dl tej
napraforgómag a díszítéshez

Kevés tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk benne.
A lisztet, réteslisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másikat 5 egyenlő részre osztjuk.
Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó.
Az 5 tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk, és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
Az 5-dik darabot kicsit nagyobbra kb. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és úgy tesszük a többire, hogy a szélei körbe lelógjanak. Éles késsel 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
A tészta félretett másik feléből a negyedét levágjuk, cipóvá formázzuk, és pihentetjük.
A maradék 3/4 részét 5 egyenlő részre osztjuk. Az 5 részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként, és ugyanúgy egymásra rakjuk mint az előző 5 lapot.
Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az 5-dik részt kicsit nagyobbra kb. 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, úgy tesszük a többi négyre, hogy a széle körbe lelógjon.
Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük.
Késsel ismét bevágjuk csillag alakba úgy, hogy a vágás már a kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön.
A félre tett tészta gömböt a kihajtott szirmok közepébe helyezzük.
A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal, és sütjük.
sütési hőfok: 180°C
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
húsvéti kalács koszorú
  2012-04-02 19:41:43, hétfő
 
 



Tésztához:

2 dl tej
1 dl tejföl
1 tojás
2 dkg élesztő
45 dkg liszt
pici só
Krémhez:

10 dkg vaj
1 csapott tk só
1 ek petrezselyem
1 ek medvehagyma
1 ek metélőhagyma
1 ek kapor

Lekenni:
1 tojás sárgája

A tészta hozzávalóiból kissé sűrű állagú tésztát készítünk hidegen (nem kell élesztőt futtatni, tejet melegíteni, csak minden hozzávalót összekeverni,) és kb. 2 órát pihentetni.
Közben elkészítjük a krémet: a vajat a sóval és a fűszerekkel jó habosra keverjük.
Ha a tésztánk legalább a duplájára nőtt, kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, és kicsit nagyobbra, mint egy gáztepsi.
Óvatosan rákenjük a krémet, és feltekerjük roládnak.
Tepsibe tesszük, és mint mikor kakaóscsigát szeletelünk, csak nem vágjuk át a szeleteket, bevagdossuk a végeit, ha nem szépek levághatjuk, hogy szépen össze tudjuk illeszteni a koszorút. A "szeleteket" kissé kifordítjuk, hogy jobban látsszon a csiga.
A koszorú belsejét és a szeletek tetejét tojással lekenjük, pihentetjük 30 percet, majd pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
húsvéti töltött tojás
  2012-04-02 19:35:31, hétfő
 
 



6 nagy tojás
1 ü ecetes cékla
1,5 dl almaecet
2 csapott ek (barna)cukor
1 ek szemesbors
1 tk só
Tojások töltelékéhez:

1,5 tk mustár, lehetőleg dijoni
2 ek majonéz
1 tk curry
1 ek ecet
só és bors ízlés szerint

Keményre főzzük a tojásokat forrástól számított 10 perc alatt, hideg vízfürdőbe tesszük, hogy könnyebben le tudjuk választani a héját.
Közben elkészítjük a "páclét" : az üveg ecetes céklát egy mélyebb tálba öntjük, hozzáadjuk az almaecetet, a cukrot, a borsot és a sót, jól elkeverjük.
Óvatosan belehelyezzük a héjuktól megfosztott egész tojásokat úgy, hogy a lé mindenhol ellepje őket.
Lefedjük, és legalább 12 órára, legfeljebb 2-3 napra a hűtőbe tesszük.
A pácolási idő leteltével kivesszük a tojásokat, hosszában félbevágjuk őket, és a sárgájukat óvatosan kikaparjuk egy tálkába.
Hozzáadjuk a mustárt, a majonézt, a curryt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk, majd villával pépesre-krémesre kavarjuk.
Ha túl kemény lenne, pici vízzel lazítunk az állagán.
Krémkinyomóba vagy műanyagzacskóba (aminek pici lyukat vágunk az egyik csücskénél) kanalazzuk a krémet, és gusztusosan megtöltjük vele a "fehérjéket".
Salátaágyra helyezve rozmaringgal, petrezselyemmel vagy újhagymával megszórva tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2012.03 2012. április 2012.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 192
  • e Hónap: 4596
  • e Év: 36325
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.