Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
krumplifánk
  2012-04-06 22:41:25, péntek
 
 







 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
fák
  2012-04-06 22:31:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
ostoros kalács
  2012-04-06 20:55:42, péntek
 
 





Hozzávalók 35 x 13 cm-es formához

A tésztához
500 g liszt
30 g élesztő
330-350 ml tej
3 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1 tojás

A kencéhez
200 g vaj
150 g cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
3 evőkanál kakaópor

A kenéshez
1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Elkészítés:

100 ml langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük.
Közben kikeverjük a kencét.
Lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő méretű gombócot formázunk.
Egyenként 45 x 10-12 cm-es téglalapokat nyújtunk a gombócokból.
A krémet háromfelé osztva, rákenjük a tésztacsíkokra és bejgliszerűen feltekerjük.
A három, feltekert tésztacsíkból fonatot készítünk, és olajjal vékonyan kikent formába helyezzük. Konyharuhával letakarva még 30 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük a tojás és tej keverékével, és 200 fokos sütőben sütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
húsvéti kalács
  2012-04-06 20:52:46, péntek
 
 


Hozzávalók:

100 g rétesliszt
560 g simaliszt
15 g olaj
60 g vaj
100 g cukor
15 g só
270 ml tej
20 g élesztő
2 tojássárga
vanília
reszelt citromhéj
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, kiveszünk 50 ml-t, ebben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a maradék tejjel összedolgozzuk a tésztát, amit aztán alaposan kidagasztunk.
2 órát kelesztjük ( nekem legalábbis ennyi idő kellett ).
A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és kétfelé vesszük, az egyik rész egy kicsit nagyobb legyen.
Mindkét részt még háromfelé osztjuk.
Előbb a három nagyobb gombócból sodrunk egyforma hosszúságú hengereket és összefonjuk, ez lesz a kalács alsó része.
Ezután a három kisebb gombóccal járunk el ugyanígy és ráhelyezzük az első fonat tetejére, majd az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
A sütőt 50 fokra melegítjük, az aljába egy tálkában vizet teszünk.
Ebben kelesztjük a tésztát 1 órát, majd kivesszük, a sütőt felforrósítjuk, a tálkában a vizet a sütés végéig benn tartjuk.
Visszatesszük a sütőbe a tojással megkent kalácsot, 15 percig maximum hőmérsékleten ( nálam ez 250 fok ), majd további 30 percig 200 fokon sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
húsvéti pite
  2012-04-06 20:45:30, péntek
 
 



Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

A tésztához
350 g liszt
150 g vaj
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só

A töltelékhez
200 g borsó
200 g kockára vágott sárgarépa
200 g brokkoli
300 g tejföl
3 + 3 tojás
50 g trappista sajt
só, bors

A kenéshez
1 tojássárgája
1 kávéskanál tej

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órán át hűtőben pihentetjük.
Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük. Elkeverjük a tejfölt három tojással és a sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Olajjal vékonyan kikenjük a tortaformát. A tészta kétharmad részéből 26-27 cm-es, kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a forma alját és oldalát. Beleöntjük a zöldségeket, majd a tejfölös krémet, és elsimítjuk a tölteléket. Kanállal három egyenlő távolságra lévő mélyedést készítünk a zöldséges krémben, majd mindegyikbe egy-egy nyers tojást ütünk.
A maradék tésztából 22 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, és befedjük vele a tölteléket. Egy vagy több, kisebb méretű lyukat vágunk a tésztába, hogy a sütés alatt keletkező gőz távozhasson.
Lekenjük a tojássárgája és tej keverékével, majd 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
dödölle
  2012-04-06 20:21:32, péntek
 
  Dödölle, vagy gánica:

Hozzávalók: burgonya, liszt, olaj, hagyma, tejföl, só.
Elkészítés: A felkockázott hagymát forró olajon fonnyaszd meg. A meghámozott krumplit főzd meg sós vízben, öntsd le a levét, de egy-két kanálnyi maradjon alatta, s azzal együtt törd át a burgonyát, sózd meg. Keverj hozzá annyi lisztet, hogy egy sűrű pürét legyen. A forró olajos hagymába mártott kanállal szaggass belőle galuskákat, s ezeket tedd (ne túl szorosan egymás mellé) egy kizsírozott tepsibe, majd hintsd rájuk a maradék hagymát. Előmelegített forró sütőben süsd, míg meg nem pirul.(Én egy kicsit rákapcsoltam a grillt is) Tejföllel leöntve tálald.



 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2012.03 2012. április 2012.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 1120
  • e Hónap: 2112
  • e Év: 33841
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.