Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
pácok és fűszerkeverékek
  2012-05-07 11:00:42, hétfő
 
  Flekken fűszerkeverék

A nyár egyik legkedveltebb esti programja a flekkensütés. Kertben, erkélyen, teraszon,
sőt, rossz idő esetén a lakásban is megoldható. A flekken főszerkeverék, amely sót,
fokhagymát, vöröshagymát, pirospaprikát, borsot, köményt, és még sok minden mást
tartalmaz, nem csak flekkensütésre használható.
Illata: erősen fűszeres
Íze: harmonikus.
Felhasználási javaslat: Sertés- és marhahús, Gulyáslevesek, Pörköltek, Vagdalt húsok,
Tojásételek, Lecsó.
Jó tanács: húsok beszórásához bıven használjuk, így a hús nem igényel külön sózást.
Csínján bánjunk vele, ha ételt ízesítünk, mert a keverék sót tartalmaz.

FRANCIA NÉGYFŰSZERKEVERÉK
Quatre-épices
Hozzávalók: 5 kávéskanál szemes fekete bors, 2 kávéskanál reszelt szerecsendió, 1
kávéskanál szegfőszeg, 1 kávéskanál szárított gyömbér
Az alkotórészeket finom porrá őröljük. Légmentesen 3-4 hónapig tárolható. Kevés leírás
is tartozik hozzá: Franciaországban a Quatre-épices máig a legnépszerűbb fűszerkeverék.
Az állandó összetételű francia négyes főszerkeverék a borson alapul. Állandó jelleggel használják sültekhez, párolt ételekhez.
Előfordulhat fahéj vagy szegfőbors is a keverékben.

FŰSZERES SÓ
Ezt a keveréket úgynevezett "zöldfűszerek" felhasználásával állíthatjuk össze.
Összeállítása: Petrezselymet, bazsalikomot, kakukkfüvet, lestyánt, majoránnát,
rozmaringot, babért és szurokfüvet tartalmaz. Ezek a főszerek különleges ízt adnak az
ételeknek, s ráadásul gyógyhatásuk is van, így bátran használhatjuk őket.
Illata: enyhén főszeres.
Íze: harmonikusan aromás.
Jó tanács: ha ezt a főszerkeveréket használjuk, legfeljebb borsot tegyünk még az
ételbe, mert más főszerek elronthatják az íz hatást.
Felhasználási javaslat: Sültek, Tojásételek, Olasz tészták, Majonézes mártások, saláták.

PÁSZTORSÓ
Összetétel: 6 rész finom só, 2 rész granulált fokhagyma, 2 rész édesnemes pirospaprika, 1
rész fehér- és feketebors (őrölt) vegyesen
Elkészítése: Egy rész bármennyi lehet, a dekától a teáskanálig. Kiválóan alkalmas zsíros
kenyér, szendvics, sült húsok ízesítésére, stb. A kész kocsonyára szórva is remek! Ha csak
kizárólag sült húsokhoz akarják használni, akkor bele lehet még keverni 1 rész őrölt
köményt is. Mivel enyhén csípős a borsféléktől, a bors mennyiségét felére is lehet csökkenteni, de az eredeti keverék az igazi.

GRILLFŰSZEREK
Ezekkel vagy nem sokkal sütés előtt dörzsöljük be a húst, vagy pácot készítünk belőlük.
Szárazon, üvegbe zárva, hónapokig elállnak.

BARBECUE FŰSZERKEVERÉK
Hozzávalók: 2 tk. összetört zellermag, 1-1 tk. paprika, őrölt szerecsendió, chilipor,
fokhagymapor, hagymás só, só, frissen őrölt fekete bors, 2 tk. száraz majoránna, 1-2 tk.
barna cukor.
Pác: a főszerkeveréket 1 pohár vörös vagy fehérborral keverjük össze és belekeverünk 4
ek. fokhagyma ízesítéső olajat.

BORÓKÁS BARBECUE
Kacsahúshoz, marhához, vadakhoz. Sütés előtt dörzsöljük be vele a húst.
Hozzávalók: 2 ek. őrölt borókabogyó, 1-1 tk. frissen őrölt fekete bors, őrölt szegfőbors, 1
ek. barna cukor, 1/2 tk. só.
Pác: a keveréket összekeverjük 1 pohárka ginnel, 2 aprított mogyoróhagymával,
néhány rozmaring ággal.

HARISA
Ez a legismertebb afrikai főszer. Chili-alapú és igen kedvelt a marokkói, tunéziai és
algériai konyhákban. Kínálják mártogatónak grillezett húsokhoz, levesekbe, ragukba
keverik, a kuszkuszhoz szószként adják. Friss paradicsommal keverve kebabok mellé
kínálják. Joghurttal keverve kiváló pác csirkéhez, sertéshez.
Hozzávalók: 12 szárított piros chili, 1 ek. koriander mag, 2 tk. köménymag, 2 gerezd
fokhagyma, 1/4 tk. só, 5 ek. olívaolaj.
Elkészítése: A chilik szárát és magjuk egy részét eltávolítjuk, 30 percig meleg vízben
áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Szárazon megpirítjuk a magokat, megőröljük. A
fokhagymát elkeverjük a sóval, felaprított chilivel. Hozzáadjuk a főszereket, fokozatosan
adagolva az olajat is, majd addig keverjük, míg majonéz sűrűségű lesz. Zárjuk üvegbe,
hűtőben tároljuk, ahol 3 hétig eláll.

LA KAMA
Népszerű marokkói főszerkeverék. Főleg levesekhez, ragukhoz használják, különösen
finom bárányhúshoz.
Hozzávalók: 2, 5 cm fahéj, 2 - 2 tk. szemes fekete bors, őrölt gyömbér, őrölt kurkuma, 1/4
tk. őrölt szerecsendió.
Elkészítése: Vastag aljú edényben a borsot, fahéjat megpirítjuk. Megőröljük.
Összekeverjük a főszerporokkal. Azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen lezárjuk egy
üvegben.

PHILADELPHIAI FŰSZERKEVERÉK
Jóval a sütés előtt dörzsöljük bele a marha-, sertés húsba, tegyük a vagdalthoz.
Hozzávalók: 8 szegfőszeg, 1-1 tk. chilipor, szárított bazsalikom, szárított kakukkfő, 1/2 tk. őrölt
szerecsendió, 2 szárított babérlevél, só - finomra összedarálva.

TSIRE POR
Ezt használják Ny-Afrika szerte kebabokhoz.
A nyers húst először olajba vagy felvert tojásba, majd a főszerkeverékbe mártják.
Tálalás előtt a sült húst kissé megszórják vele.
Hozzávalók: 50 g durvára darált sós földimogyoró, 1 tk. vegyes főszer ( őrölt szegfűszeg,szegűbors, fahéj, gyömbér, szerecsendió), 1/2 - 1 tk. chilipor, só.

HALFŰSZER
Hozzávalók: Két evőkanál olaj, egy-két gerezd tisztított, zúzott fokhagyma, egy mokkáskanál só, fél citrom lereszelt sárga héja, egy mokkáskanál törött fehérbors, egy evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld,
- vagy: két csokor finomra metélt zöld kapor, egy mokkáskanál só, egy mokkáskanál
törött fehérbors összekeverve. A halak pácolásához használjuk.

NEDVES FŰSZERKEVERÉKEK

CSIRKÉHEZ
1. két rész olaj, egy rész apróra vágott petrezselyemzöld, egy rész apróra vágott
kaporzöld, ízlés szerint só, egy rész törött fehérbors;
2. két rész olaj, két rész mustár, ízlés szerint só, egy rész törött feketebors;
3. egy rész mustár, egy rész olaj, egy rész piros főszerpaprika, ízlés szerint só;
4. egy rész paradicsompüré (vagy ketchup), egy rész olaj, egy rész apróra vágott
rozmaring, egy rész apróra vágott petrezselyemzöld, egy rész apróra vágott bazsalikom,
ízlés szerint só;
5. egy rész zúzott fokhagyma, egy rész olaj, ízlés szerint só;
6. egy rész olaj, egy rész darált (cukor nélküli) mák, egy rész zúzott fokhagyma, ízlés
szerint só;
7. egy rész mustár, egy rész nagyon finomra darált mogyoró, ízlés szerint só.
Libához, kacsához:
1. egy rész mustár, egy rész őrölt szegűszeg, két rész zúzott fokhagyma, két rész törött
feketebors, ízlés szerint só;
2. egy rész olaj, egy rész őrölt gyömbér, egy rész őrölt szerecsendió, egy rész törött
feketebors, ízlés szerint só;
3. egy rész olaj, egy rész, csípős paprikakrém, egy rész törött feketebors, két rész zúzott
fokhagyma, egy rész reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só;
4. egy rész mustár, egy rész őrölt koriandermag, egy rész őrölt mustármag, egy rész olaj,
ízlés szerint só.
Sertéshúshoz és marhahúshoz:
Tetszés szerint bármelyik fűszerkeverék alkalmazható.

ÖTFŰSZER KEVERÉKEK

Bengáli ötŰőszer-keverék
Hozzávalók: 2-2 ek. köménymag, ánizskapor mag, mustármag, görögszéna mag, fekete köménymag.
Kétféleképpen használják:
- megsütik olajban, hogy átadja aromáját az olajnak, mielőtt beletennék az étel fő alkotóelemeit,
- ghíben sütik meg, melyet a kész dahl - vagy főzelékekbe kevernek közvetlenül a
tálalás előtt.

KÍNAI ÖTFŰSZER KEVERÉK
Elkészítése: Kínai főszerkeverék, készen is kapható, de nagyon könnyen elkészíthető
házilag: egy-egy rész őrölt fahéj, szegfőszeg, csillagánizs, valamint édeskömény,
édesgyökér, szecsuani vagy fekete bors és gyömbér közül kettőnek a keveréke. (Ahány
forrás annyiféle variációban - Nyugodtan lehet a család ízléséhez igazítani.)

SZÁRAZ FŰSZERKEVERÉKEK

Csirkéhez (combhoz vagy mellhez) való
1. Egy rész apróra vágott petrezselyemzöld, egy rész apróra vágott zöldkapor (e
zöldfűszerek lehetnek szárazak, azaz szárítottak is), egy rész apróra vágott tárkonylevél,
egy rész törött feketebors, ízlés szerint só;
2. Egy rész piros, édesnemes főszerpaprika, egy rész törött feketebors, egy rész zúzott
fokhagyma, egy rész apróra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só;
3. Egy rész törött fehérbors, egy rész reszelt gyömbérgyökér (vagy gyömbérpor), egy
rész zúzott fokhagyma, egy rész őrölt szerecsendió-virág, egy rész törött fehér bors, ízlés
szerint só;
4. Egy rész reszelt vöröshagyma, két rész kókuszreszelék, fél rész porcukor, ízlés szerint só.
Libához, kacsához
1. két rész zúzott fokhagyma, két rész törött feketebors, ízlés szerint só;
2. egy rész őrölt koriander, egy rész őrölt szegfőbors, egy rész törött feketebors, ízlés
szerint só;
3. egy rész mustármag, egy rész zúzott fokhagyma, egy rész reszelt vöröshagyma, ízlés
szerint só;
4. egy rész törött feketebors, egy rész piros, csípős főszerpaprika, egy rész zúzott
fokhagyma, egy rész reszelt vöröshagyma, egy rész ırölt köménymag, ízlés szerint só;
5. egy rész őrölt szerecsendió-virág, egy rész majoranna, egy rész apróra vágott
petrezselyemzöld, egy rész törött feketebors, ízlés szerint só.
Sertéshúshoz, marhahúshoz

VADAS PÁCOK

PÁCOK VADASHOZ
Elkészítése: A közönséges páclevet felerész vízből, felerész esetből készítjük, melybe
karikára vágott sárgarépát, ugyanilyen petrezselyemgyökeret, 1-2 babérlevelet, 10-12
szem borsot, 1/2 karikára vágott citromot, 1 kiskanál sót és 1/2 fej vöröshagymát
teszünk. Ez a főszermennyiség körülbelül 2 liter lére elegendő. Jól felforraljuk, és forrón
öntjük a megmosott, megtisztított vad vagy egyéb húsra. 3-4 napig hagyjuk benne,
hideg téli időben esetleg tovább is.

VADASPÁC 1
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 liter víz, 8 szem bors, 5 szem
koriander, 5 szem borókabogyó, 2 babérlevél, 1 szerecsendió-virág
Elkészítése: A felsorolt hozzávalókat 20 percen keresztül főzöm
.
VADASPÁC 2
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 fej hagyma, 2 liter víz, 10 szem bors, 2
babérlevél, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 1 ek. ecet
Elkészítése: A sárga-, és fehérrépát a felkarikázott hagymával együtt az olajon
megpárolom, az összes hozzávalót beleteszem a vízbe és felforralom.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 976
  • e Hét: 2875
  • e Hónap: 7279
  • e Év: 39008
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.