2012-06-13 20:45:03, szerda
|
|
|
Hozzávalók (2 adag főétel vagy 3-4 adag köret)
1 kg krumpli
3 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
2-3 evőkanál fehérbor (elhagyható)
1 teáskanál szárított rozmaring
só
darált bors
1 fej fokhagyma (elhagyható)
Meghámozom és nagyobb hasábokra vágom a krumplit. Annyi vízben, amennyi ellepi, forrás után 2 percig főzöm, majd leszűröm és alaposan lecsepegtetem.
Nagy tálban összekeverem az olajat, a citromlét, a bort és a fűszereket, majd beleborítom a krumplit, és óvatosan összeforgatom, hogy mindenütt bevonja a fűszeres folyadék. (Ha használok fokhagymát, akkor gerezdekre szedve megtisztítom, és azt is a krumplihoz keverem.) Állni hagyom, amíg fölmelegszik a sütő 180 fokra. Szilikon sütőlappal bélelt tepsire terítem (ha nem szívta fel az összes lét, azt is rácsorgatom), és légkeveréssel szép pirosra sütöm. Ez körülbelül 25 percet vesz igénybe; közben egyszer átforgatom lapátkanállal.
Szűk 1 kg újkrumplit körömkefével megsikáltam, majd megszárítottam, és héjastól kis hasábokra vágtam. Ehhez most egy hullámos vágót használtam, mert így jobban tapad rá az öntet, amivel ezután összeforgattam. Ehhez a következőket kevertem össze egy bögrében: 2 evőkanál magos mustár, 3 evőkanál olívaolaj, 1/2 citrom kifacsart leve, 1 nagy csokor petrezselyemzöld összevágva, pár tekerésnyi frissen darált tarkabors. Enyhén kiolajozott tepsire terítettem vékony rétegben, és 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem, 20 perc tájékán átforgatva egy lapáttal (a kisült kekszek után tettem be, így kivételesen előmelegített sütőben indult a dolog). A tányéron enyhén sóztam |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|