Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Gyors, hideg gyümölcsleves
  2012-06-21 12:23:18, csütörtök
 
  Kedves Cicmojgó !

Gyors hideg gyümölcsleves " nem érek rá módra "
Ebben a hőségben nagyon praktikus és finom.

Nagyon kevés( 3-4 evőkanálnyi) vízben 5-6 szem szegfűszeget forralok,
Aranka krémport elkeverek hideg tejjel , beleöntök egy befőttet levével együtt, a szegfűszeg levét hozzáöntöm és kész is , szóval nem kell főzőcskélni


Ha nem szereted a szegfűszeget helyette mehet őrölt fahéj is. Ha a hűtőben volt a tej a végén egy kis citromlevet is tehetsz hozzá, ettől üdítőbb lesz. Aranka krémporból a legegyszerűbb a vanília, mert ahhoz minden gyümölcs jó.
( kb addig tart elkészíteni amíg ezt leírtam )

Egészségünkre
 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
Fogyókúrát segítő gyógynövények:
  2012-06-21 11:49:23, csütörtök
 
  Ha az ember meg akar szabadulni felesleges kilóitól, és lehetőleg nem kínlódások közepette, érdemes utánanéznie néhány gyógynövénynek!

A hosszas koplalásokhoz képest meglehetősen szelíd módszernek tűnik a gyógynövényekkel való fogyás. Lássuk, melyek azok, amelyekkel tea vagy egyéb formában lefaraghatunk pár kilót.

Gyermekláncfű:
Itt van mindjárt a mezőkről jól ismert, csinos sárga virág - Nem is hinnénk, milyen jó hatással lehet szervezetünkre - és elősegíti a fogyást. Gyökere kiváló a máj és az emésztési rendszer panaszaira. A szárában levő nedv keserű anyagai pedig gyulladáscsökkentő hatásúak.

Citromfű:
A bélműködést javítja és az epe munkáját is serkenti - gyomorrontás, gyomorsav-túltengés ellen ajánlott, s mivel csökkenti a belső feszültséget, a stresszt, a szívpanaszokkal küzdőknek is segít. Ismert méregtelenítő és izzasztó hatása.

Menta:
Különösen az emésztési problémákra van jótékony hatással, gyorsítja az anyagcserét, tisztít, a felfúvódást megszünteti, az epére gyakorolt hatása miatt zsíros ételek után csökkenti a telítettség-érzetet. A hányingeren, gyomorgörcsökön is segít.

Medvehagyma:
A gyomorra és a bélrendszerre van jó hatással. Nagyjából hasonló a hatása, mint a fokhagymának, de gyógyereje hatékonyabb.

Zsálya:
Az emésztést segíti és serkenti az anyagcserét, hasznos a zsír lebontásában. Leveleit salátákba, szószokba keverve, magját halételekhez érdemes fogyasztani.

Ezerjófű:
Szintén az anyagcserét gyorsítja antioxidáns-tartalmának köszönhetően, hatékonyabb működésre késztetve az epét. Gyomor- és májbántalmak, puffadás esetén ajánlott, de méregtelenít is.

Csipkebogyó:
A C-vitaminkirály jelentős gyulladáscsökkentő, gyenge vizelethajtó és élénkítő gyógynövény, a benne levő pektinnek köszönhetően pedig akadályozza a koleszterin- és zsírfelszívódást.

Édeskömény és tarka bogyó:
Előbbi méregtelenítő hatása miatt jó a fogyókúrában. A tarka bogyó hatóanyaga azonban a szénhidrátok zsírrá alakulását gátolja, a kalóriaégetést fokozza - a rossz hír csak az, hogy hazánkban nem honos ez az ázsiai növény.

Csalán:
A legjobb méregtelenítő. Tisztítja a vért, az emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert. Serkenti az anyagcserét, az emésztés során létrejött salakanyagokat kiüríti. Amellett, hogy hasznos gyomor- és bélhurut, valamint vese és hólyagkő-képződés ellen és gyorsan felélénkít, a szervezet védekezőképességét is javítja.

Bojtorján:
Az epe és a vese jó barátja - szintén vértisztító, vizelethajtó hatású, izzasztással méregtelenít. Az immunrendszert is erősíti, az ízületekre is jó hatással van.

Tárnics:
Ahogyan a pitypangban, a tárnicsban is keserű anyag van. Ezáltal serkenti az anyagcserét és emésztést, a teltség-érzés megszüntetésével. Bélrendszer-tisztító és májvédő, a gyomornedv-kiválasztást fokozza.


Sót helyettesít a tárkony, bors, rozmaring...
A fogyókúrázóknál nem ajánlott a sófogyasztás. Más gyógy- és fűszernövény is jó szolgálatot tehet, a paradicsomos ételekhez például bazsalikom ajánlott, a tojással készülőkhöz tárkony. Sültekre kiváló a rozmaring, kakkukkfű vagy bors. A levesnek remek ízt ad a kömény!
Édesség helyett fekete ürömöt!
A fogyókúrás ételeket lehet ízesíteni olyasmivel, ami csökkenti az édesség utáni sóvárgást. Az emésztést könnyíti és a zsírokat semlegesíti, ha gyógynövényt keverünk az ételbe. A gombás és káposztás fogásokat, sertés-, liba- vagy kacsasülteket például fekete ürömmel ízesítsük!
Vigyázzunk azonban vele, van, aki nem bírja ezt a növényt, és allergiát okoz nála. Jobb tájékozódni a használata előtt.

Forrás:napidoktor.hu
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mi a teendő köszvény ellen?
  2012-06-21 11:32:34, csütörtök
 
  A már kialakult köszvényt nem lehet pusztán az életmód megváltoztatásával teljesen meggyógyítani, de a gyógyszeres kezelés mellett számos életmódbeli változtatás is enyhíthet a tüneteken. Általánosságban a köszvény és a köszvényes roham megelőzésének lényege az húgysav normál tartományban való tartása. A rendelhető gyógyszerek kétféleképpen hathatnak: egyrészt lassíthatják az húgysav termelődését a szervezetben, másfelől fokozhatják a húgysav ürítését a vesében.

Hogyan tudjuk minimálisra csökkenteni a köszvény kockázatát?
Érje el és tartsa az ideális testsúlyát! Az esetleges túlsúly lefaragása csökkenti a teherviselő ízületek igénybevételét. A fogyás csökkentheti a húgysav szintjét is.
Kerülje az állati fehérje túlzott bevitelét! A magas fehérjetartalmú ételek fokozzák a vér húgysav szintjét.Bár a gyógyszerek szedése mellett nincs szükség komoly étrendi megszorításra, az állati eredetű fehérjebevitel megszorítása segíthet a köszvényes roham enyhítésében, sőt a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszereket szedni nem tudóknál még terápiás hatást is el lehet érni vele.
A belső szervek, például a máj, az agyvelő, a vese, a szardella, a hering és a makréla különösen növeli a húgysav-szintet.

Korlátozza az alkoholbevitelt! A túlzott mértékű alkoholfogyasztás gátolja a húgysav vesén keresztüli ürítését, ami köszvényhez vezethet. Ha Ön férfi, naponta maximum 1 dl 40 %-os röviditalt vagy 4 dl bort vagy 1 l sört fogyasszon. Nők számára az ajánlott maximum az előbbiek fele. Ha köszvényes rohama van, legjobb, ha annak ideje alatt nem fogyaszt alkoholt.
Igyon bőségesen folyadékot! A bő folyadékbevitel fokozza a vese működését és növeli a vizelet mennyiségét, így elősegíti a húgysav ürülését is.

Forrás: WebBeteg / szerző : Dr. Szamosi Szilvia
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Természetes praktikák pajzsmirigybetegség kezelésére:
  2012-06-21 11:18:28, csütörtök
 
  Pajzsmirigy problémák esetén a gyógyszeres kezelés mellett is sokat tehetünk a gyógyulásért, néhány apró változtatással is jelentősen csökkenthetjük a panaszokat. De hogyan segít mindebben a brazil dió és miért együnk, vagy ne együnk brokkolit?

Brazil dió és szelén-pótlás:
A pajzsmirigy elváltozások népbetegségnek számítanak, különösen nők körében jelentkezik gyakran a pajzsmirigy-gyulladás. A gyulladás megelőzésében és kezelésében egyaránt fontos szerepet játszik a megfelelő ásványi anyagpótlás - magyarázza dr. Bérczy Judit endokrinológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa.

E szempontból a szelén különös jelentőséggel bír, mely amellett, hogy kiváló antioxidáns és antivirális hatású ásványi anyag, nagy jelentősége van a pajzsmirigy hormon képzésben, aktív T3 előállításában és felhasználásában. Pozitív hatásait napi 200 mikrogramm szelén pótlással biztosíthatjuk, mely mindössze két brazil dió fogyasztásával megoldható.

Dobjuk ki a régi teflon edényeket!
A Scotland's Sterling University kutatói szerint a sérült, karcos teflon bevonatú edények rendszeres használata megduplázza a pajzsmirigybetegségek kialakulásának kockázatát. Az elhasználódott konyhai eszközökből ugyanis két veszélyes vegyi anyag, a perfluoroktán szulfonát (PFOS) és a perfluoroktánsav (PFOA) jut a szervezetbe, melyek a pajzsmirigy hormonok szövetekbe való beépülését gátolják. Megelőzés céljából bánjunk óvatosan a teflon bevonatú edényekkel, de amint sérülést látunk rajtuk, egészségünk érdekében ne habozzunk megválni tőlük!

Káposztafélék: csak alaposan főzve:
Az egészséges táplálkozás alapvető elemei, a pajzsmirigybetegek számára azonban mégsem minden zöldség fogyasztása javasolt. Bizonyos zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, melyek goitrogén, vagyis golyvaképző hatásúak, ezáltal meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Jó hír azonban, hogy a goitrogének igen érzékenyek a magas hőre, így alapos főzés után már fogyaszthatók a brokkoliból, karfiolból és más káposztafélékből készült fogások is.

Fogamzásgátló és pajzsmirigy:
A Case Western Reserve University kutatóinak megfigyelése alapján a fogamzásgátlót szedő hölgyek több mint 30 százalékánál jelentkeznek pajzsmirigy rendellenességre utaló tünetek. A tabletták hatására ilyen esetben idegesség, memóriazavarok, fáradtság, hízás tapasztalható. A készítmények ösztrogén tartalma ugyanis befolyásolja a máj működését, olyan fehérje előállítására ösztönzi, amely megakadályozza, lassítja a pajzsmirigyhormonok szövetekbe történő felszívódását.

Ha a panaszok a tabletta szedését követő első három hónapon belül jelentkeznek, mindenképp érdemes alaposabb kivizsgálás során utána járnunk, mi áll a tünetek hátterében. Ilyen esetekben a fogamzásgátló tapaszok jelenthetnek megoldást, melyek a máj érintése nélkül, közvetlenül a véráramba jutnak, ezáltal sokkal kevésbé valószínű, hogy pajzsmirigy problémákat okoznak.

A palack alját is nézzük!:
A BPA( biszfenol-A) a szervezetbe jutva az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik, ilyen módon pedig beavatkozik a hormonrendszer természetes működésébe. A BPA kioldódását elősegíti a magas hőmérséklet, az erősen savanyú vagy lúgos pH és a hosszú ideig tartó tárolás. A polikarbonátból készült edényekbe és üvegekbe emiatt nem javasolt forró ételt vagy italt beletölteni.

A biszfenol-A eddigi egyik fő forrásainak azokat a műanyag palackokat tekintették, amelyek polikarbonátból készültek - arról, hogy van-e egy ásványvizes palackban BPA, a flakonok alján található, háromszög alakú jelölés tájékoztat. Ha a háromszögben a 7-es szám van, akkor BPA is lehet a műanyagban.

Forrás WebBeteg / Szerző: Orvostkeresek.hu

Megjegyzés : a brazil diót a kereskedelemben paradió néven is árulják
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A depresszió 11 legfontosabb jele :
  2012-06-21 10:52:39, csütörtök
 
  A depresszió tünettana:

A major depresszió, vagy közismert nevén depresszió természetesen nem azonos azzal a hangulati nyomottsággal, amelyről az első kávé után panaszkodunk a hideg januári reggeleken a munkahelyünkön.

Öröm nélkül hosszú távon
Mégis, manapság elárasztotta a köznyelvet a panaszkodás: "olyan depressziós vagyok"! Talán ezért van az, hogy - mint a fiú, aki farkast kiáltott mintájára - ha igazán baj van, nem ismerjük fel a tüneteket. A betegség elsősorban az érzelmi életet érinti. A hangulati nyomottság általában alig változik; viszonylag független a környezettől, ugyanakkor jellegzetes napi ingadozást mutathat. A betegek elutasítottságot és intenzív szomorúságot élnek át, feszültek és idegesebbek, mint mások. Egyes esetekben a szorongás látható jelei, és a gyakori, sok mozdulatban megnyilvánuló nyugtalanság sokkal feltűnőbb lehet, mint maga a depresszív hangulat. A hangulatzavart egyes esetekben olyan jelek, tünetek vagy cselekvéssorok fedhetik el, mint az érzelmi túlérzékenység; fokozott alkoholfogyasztás; szeszélyes, kiszámíthatatlan viselkedés; korábbi valótlan vagy valós félelmek felerősödése; illetve kényszerképzetek megjelenése, és képzelt betegségek megélése. Feltűnő, hogy nem lelnek örömet azokban a tevékenységekben, amelyeket eddig élvezettel űztek: abbahagyják a hobbit, súlyos esetekben a munkát is.

Fásultság és reménytelenség
A motivációs életet érinti, hogy a betegek szinte "megbénulnak": elveszítik kezdeményezőkészségüket és érdeklődésüket a világ dolgai iránt. Ez természetesen a viselkedés szintjén is megnyilvánul: nehezen mozdulnak ki a lakásból, az ágyból, produktivitásuk drámaian csökken. A depressziós betegek úgy érzik magukat, mintha "leszívták volna az energiáikat": lassabban mozognak, és folyamatosan fáradtnak érzik magukat. A motiváció csökkenése a szexuális késztetést is érinti, a betegek a legtöbb esetben a libidó csökkenéséről számolnak be.
Énképük irreálisan negatív. A hibát mindig magukban keresik, és képesek napokig-hetekig rágódni rajtuk. Rossz véleménnyel vannak magukról, csúnyának, haszontalannak tartják magukat, és képtelenek arra, hogy meglássák magukban a szépet és a jót. Jövőképük negatív, vagy nincs. Mindent halogatnak, de ez nem feltétlenül a csökkent motivációs szintben keresendő, hanem abban, hogy meggyőződésük szerint csak rossz történhet velük. Mivel a negatív jövőkép a reménytelenség érzését kelti a depressziós betegekben, nagyon gyakori az ebből eredő öngyilkosság.
A depressziót gyakran testi tünetek kísérik, illetve fedik el. A fejfájás, az emésztési zavarok, a szédülés, a mellkasi szorítás és a fájdalmas testi tünet jelentkezhet a hangulatzavar mellett. Az étvágyban és alvási szokásokban változás állhat be, amelyek a skála mindkét oldalára eltolódhatnak. Előfordul, hogy a fáradtságot a betegek az alvási zavarok számlájára írják.

Érdemes felskiccelni a depresszió legfontosabb tüneteit:
-az örömtelenség érzése ("semminek sem tudok örülni, nincsenek érzelmeim")
-döntésképtelenség, rágódás lényegtelen dolgokon
-dekoncentráltság és figyelemzavarok
-csökkent érdeklődés a világ dolgai iránt
-gátoltság, nehézkesség, meglassultság, "lustaság"
-bűntudat, indokolatlan lelkiismeret-furdalás
-szégyenérzés, gátlásosság, frusztráció érzése ("csak terhére vagyok másoknak")
-fáradtság érzése, fáradékonyság, passzivitás, csökkent energia
-alvászavar, a szexuális működés zavarai
-étvágyváltozás, általában étvágytalanság, fogyás, ritkán túlevés, az édesség fokozott kívánása
-halálvágy, öngyilkossági gondolatok, késztetések

Tünetek, amelyek mögött gyakran depresszió húzódik meg:
-Fáradtság/fáradékonyság, gyengeség. A depressziós betegek 80 százaléka panaszkodik fáradtságra
--Alvászavarok
-Szorongás. A depressziós betegek több mint 50 százaléka mutat súlyos szorongást
-Krónikus fájdalom. A fájdalomküszöb csökkenése, túlérzékenység jellemző. A krónikus szervi eltérésekkel nem magyarázható fájdalmak 60 százaléka mögött depresszió húzódik meg, gyakori kísérője az étvágycsökkenés, a bizonytalan hasi fájdalmak
-Csökkent szexuális érdeklődés, funkciózavarok
-Csökkent munkaképesség érzése


Bármilyen súlyos is legyen egy depressziós periódus, általában elmondhatjuk, hogy a diagnózis felállításának feltétele a tünetek legalább két hetes fennállása. Fontos tényező továbbá, hogy a depressziós tünetek közül legalább öt fennálljon (ám ha valaki kevesebbtől is szenved, ne zárkózzunk el a kezelésétől) - ezek nem lehetnek gyógyszerszedés vagy más társbetegség következményei

Megjelent: 2012.03.09.Szerző: Dr. Szemerédy Viktória Partner: HáziPatika.com

Megjegyzés :a tünetegyüttes természetesen komplexitásban értendő és a diagnózis felállítása szakember feladata
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 10512
  • e Hónap: 24261
  • e Év: 228962
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.