Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Elültették az első kínai szuperfákat Magyarországon
  2012-06-04 08:42:39, hétfő
 
  Ipari mennyiségben nyeli a szén-dioxidot, rendkívül gyorsan nő, és jobban ég, mint a keményfa. Ezt ígéri a zöldgazdasággal foglalkozó cégek új kedvence, a smaragdfa. Az első ültetvényt már telepítették Magyarországon, noha még csak most indul az a kutatás, amely kideríti, pontosan hogyan viselkedik a hibridnövény hazai klímán.

Gyorsan nő - két szóban így foglalta össze a Budapesti Corvinus Egyetem dísznövény-termesztési tanszékének tanára, miért látnak fantáziát a zöld gazdasággal foglalkozó cégek a császárfában. A fából kifejlesztett fajhibridből, az úgynevezett smaragdfából először telepítettek egy egész ültetvényt Zsanán. A Kiskunhalas melletti településen 560 darab fát ültettek el több mint egy hektáron.

A fejlesztés mögött álló cég szerint a smaragdfa nagy mennyiségben köti meg a szén-dioxidot. Törzséből nyolcéves növekedés után már egy köbméter faanyagot lehet kitermelni, amely csomómentessége miatt előnyös a bútoripar számára. Egy kiló száraz faanyag energiatartalma 4500 kilokalória (kcal), ami jelentősen több, mint egy kiló nyárfa 700 és egy kiló keményfa 2600 kilokalóriája. Emiatt a smaragdfát forgalmazó cégek szerint az anyag a barnaszenet is helyettesítheti, illetve energianövényként (fűtőanyagként vagy a biodízelgyártásban) is beválik.

Smaragdfa - császárfaLink
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Palacsintarekorder plébános
  2012-06-04 08:30:24, hétfő
 
  Palacsintarekorder plébános.Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Nézd meg  
Cukitól a furcsáig – az Állatkölykök világában
  2012-06-04 08:25:21, hétfő
 
 


Cukitól a furcsáig - az Állatkölykök világában Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
„Az év arany megtévesztése” cím a Kinder tejszel
  2012-06-04 08:16:08, hétfő
 
  A Foodwatch minden évben olvasói szavazatok alapján díjat ad a legfélrevezetőbb termék gyártójának és természetesen építő kritikája mellett ésszerű, vásárló- és egészségbarát javaslatokkal látja el. Az idei győztes a Kinder tejszelet, tavaly a Monte tejital, előtte pedig a Danone Actimel volt.

A Foodwatch idei nagydíját, ,,Az év arany megtévesztése" címet a Kinder tejszelet gyártójának, a Ferrerónak adományozta. Ennek oka, hogy a ,,könnyű"-nek titulált és étkezések között javasolt ,,sok tejből és mézből készült" szelet valójában több kalóriát tartalmaz magas cukor- és zsírtartalmának köszönhetően, mint egy csokis tejszíntorta szelet. A Foodwatch ajánlása szerint akkor nem lenne félrevezető a termék ismertetése, ha sima édességnek lenne definiálva.

Második helyezett a Danone Actívia lett. A Danone termékét mindenki ismeri, sőt még azt a bizonyos
kimondhatatlan nevű baktériumot, a bifidus actiregularist is többé-kevésbé minden televízió néző megtanulta már, ami minden reklámszpotban mintegy varázsszóként hangzik el. A Danone reklámjai, reklámarcai azt sugallják, hogy egy egészséges, magára valamit is adó nőnek, ezt kell ennie. A reklámkampány elismerésre méltó, hiszen annyira képes beszuggerálni a vásárlókba a csodatévő hatást, hogy még azok is ezt veszik le a polcról, akik nehezen engedhetik meg maguknak. A valóság pedig nem ilyen barátságos. Az Actívia sokkal többe kerül, mint egy sima natúr joghurt, hatása mégsem jobb egy fokkal sem. Semmiféle emésztési zavart nem képes gyógyítani, sem pedig megelőzni jobban, mint a hagyományos társai. A vásárlók pusztán ezt a hatalmas marketingkampányt kénytelenek megfizetni és nem a benne rejlő csodát. Az egészséges étkezéshez senkinek nincs szüksége Actíviára. .....

2009-ben a Danone Actimel kapta a legtöbb szavazatot a legmegtévesztőbb termékek versenyében. Ez a joghurtital szintén mindenki által ismerős, hiszen nap mint nap találkozunk reklámjaival, hirdetéseivel. Állításuk szerint mindennapi fogyasztásukkal növekszik immunrendszerünk ellenálló képessége. A valóságban viszont a natúr joghurtnál sokkalta magasabb áron értékesített joghurtital, hasonlóan a már tárgyalt Actíviához - a magas cukortartalma mellett - semmiféle prémium hatást nem biztosít, ugyanazt tudja csak, mint az egyszerű társai. A Danone sajnos ezzel a termékkel éppen a kisgyerekeket célozza meg, akiket pedig nem etikus egészségesnek titulált cukrozott, méregdrága joghurtitallal itatni.

A gyerekek komoly célcsoportot képeznek a gyártók félrevezetésekor. A különféle édességek, tejtermékek, melyeket az egészséges életmód jegyében reklámoznak magas cukor- és zsírtartalmuk miatt éppen ellenkező hatással bírnak. Például a Kinder csokoládé szelet extra tej- és kalcium tartalmával reklámozza magát. A valóságban viszont egy gyereknek 13 szeletet kellene megennie ahhoz, hogy a napi kalcium szükségletét fedezze belőle. Ha így tenne, akkor az olyan lenne, mintha 48 darab kockacukrot és egy fél csomag vajat is megenne közben. Mindezek tudatában jobban gondoljuk át, milyen termékeket teszük bevásárlókocsinkba legközelebb.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Lény-akták
  2012-06-04 08:13:59, hétfő
 
  A Nagylábú? A Molyember? A vérszívó Csupakabra? És még annyi más furcsaság! Számtalanszor hallunk róluk a szenzációhajhász bulvárlapok híreiben, de vajon tényleg léteznek? Ha igen, akkor kifélék, mifélék? Állatok, vagy akadnak köztük emberszerű lények is?

És előfordulhat-e, hogy az egykor Ausztráliában élt, de valószínűleg kipusztult erszényes farkas mégis fennmaradt? A kutatók nem elégednek meg a puszta legendákkal. A tudomány legmodernebb eszközeit: videotelefonokat, laptopokat, GPS készülékeket, infravörös kamerákat hadrendbe állítva bevetésre indulnak, hogy megpróbáljanak utánajárni a rejtélyeknek, és legalább részben kielégíthessék a nézők kíváncsiságát.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Akár fogpótlást és koponyaprotézist is lehet nyomtatni
  2012-06-04 07:57:40, hétfő
 
  Villáskulcsot és koponyaprotézist is készít a zuglói 3D-nyomtató

Láncfűrészházat, autóalkatrészeket, akciófigurát, de akár fogpótlást és koponyaprotézist is lehet nyomtatni azokkal a professzionális 3D-nyomtatókkal, amelyek a technológia hazai úttörőjének számító zuglói cég műhelyében működnek.

"Eltört? Nyomtatunk újat!" - mondta Falk György, a Varinex Zrt. gyors prototípusgyártással foglalkozó részlegének vezetője, miután videokameránkról nagy csattanással leesett a lámpát rögzítő apró műanyag konzol. Nem viccel, egy szobával arrébb dolgozik két darab harmincmillió forintos 3D-nyomtató, amellyel fogpótlások mintáitól a negyvencentis Transformers-szoborig mindent elő lehet állítani.

Koponyaprotézist is nyomtat

Miért akar valaki távirányítót vagy, mondjuk, motoros fűrészt kinyomtatni? Falk György szerint a termékeket gyártó cégek jelentős összegeket spórolhatnak azzal, ha a prototípusokat műgyantából nyomtatják ki, ehhez ugyanis nem kell gyártósort kiépíteni, így az esetleges illeszkedési hibák bagóért kiszűrhetők. A 3D-nyomtatóval egy prototípus alkatrészeit néhány százezer forintból el lehet készíteni, míg a műanyag elemeket gyártó acél szerszámok elkészítése több tízmillió forintba kerül, a hibák korrigálása pedig szintén milliós tétel. A 3D-nyomtatással elejét lehet venni a drága javítgatásnak. Videó: Link

A 3D-printer alkalmas például fogpótlások mintáinak előállítására, ezek alapján a végleges porcelánkorona is elkészíthető. A 3D-nyomat alapján olcsó alumínium öntőformákat lehet készíteni, egy német cég már a sokadik generációját rendeli ugyanannak az új váltószerkezetnek, és mindegyiken apróbb javításokat eszközölnek.

Ennél jóval komolyabb célokra is alkalmas a professzionális 3D-printer: a debreceni orvosi egyetemen koponyaprotézisek mintáit tudják elkészíteni a fejről készített CT-felvételek alapján. Így még a műtét előtt el lehet készíteni a teljesen méretpontos csontpótlékot, míg hagyományos beavatkozás esetében apró darabokból, sok órán át kellene felépíteni. A kinyomtatott protézis alapján készült csontpótlékkal egy ilyen beavatkozás időtartama a negyedére rövidül.

Az otthoni 3D-nyomtatók még nem elég pontosak

Az egyszerű szövegekhez vagy képekhez képest akár teljes műanyag tárgyak előállítására is alkalmas eszközökből az elmúlt hónapokban dobták piacra az első, otthoni felhasználásra is alkalmas típusokat. Ezen nemrég a világ egyik legnépszerűbb torrentoldala, a Pirate Bay működtetői is annyira fellelkesültek, hogy a filmek, zenék és szoftverek mellett már külön kategóriát nyitottak a kinyomtatható tárgyak alapjául szolgáló letölthető tervrajzoknak.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Most az egyszer keljen korán, vagy aludjon száz évet!
  2012-06-04 07:50:17, hétfő
 
  A ma élő emberek utolsó alkalommal láthatják a Vénuszt, amint elhalad a Nap korongja előtt. A ritka csillagászati jelenséget Magyarországon június 6-án kora reggel lehet megfigyelni, a következőre pedig több mint egy évszázadot kell várni. Mikor, mit és honnan kell nézni, és hogyan kell megóvni a szemet?

Reménykedjünk, hogy 2012. június 6-án hajnalban felhőtlen lesz az ég! Aki ekkor meglesi a kelő napkorongot, pici, sötét, kerek foltot láthat rajta, távcső nélkül is. Ekkor ugyanis a Vénusz bolygó - népies nevén Esthajnalcsillag - a Földről nézve épp a Nap előtt fog elvonulni. Mivel naptevékenységi maximum közelében járunk, valószínűleg más sötét foltok is lesznek a Napon, ezek az ún. napfoltok azonban kisebbek, rendszerint nem szabályos kör alakúak, és a Nap forgásával együtt viszonylag lassan látszanak elmozdulni. A "Fekete Vénusz" viszont gyorsabb lesz, és néhány óra alatt végigsétál a Nap előtt, majd (nyári időszámítás szerint) 7 óra előtt pár perccel már elhagyja a napkorongot.

FIGYELEM! SOHA NE NÉZZÜNK MEGFELELŐ VÉDŐESZKÖZ NÉLKÜL A NAPBA, SE TÁVCSŐVEL, SE KAMERA KERESŐJÉVEL, SE SZABAD SZEMMEL!

Mi történik június 6-án?

Naprendszerünk nagybolygói - köztük a Föld - a Nap körül keringenek. Pályájuk síkja, ha nem is pontosan, de nagyjából azonos. (Ha a Naprendszert nagy, korong alakú dobozba képzelnénk, a doboz vastagsága az átmérőjének csupán a 60-ad része lenne. Ebből a dobozból a kisbolygók, üstökösök pályája kilógna, de a nagybolygóké mind benne volna.)

A Vénusz közelebb kering a Naphoz, mint a Föld, hiszen közepes naptávolsága 108 millió km (a Földé 150 millió km). Keringési ideje kb. 225 nap, de mivel a mozgó Földről figyeljük, úgy látjuk, mintha 584 nap alatt kerülné meg a Napot. Ha a Föld és a Vénusz pályasíkja egybeesne, akkor a Vénusz minden keringés során egyszer elhaladna a Föld és a Nap között, vagyis a Földről nézve a napkorong előtt.

A két bolygó keringési síkja azonban 3,4 fokos szöget zár be, ezért általában úgy látjuk (azaz látnánk, ha erre nem a nappali égen kerülne sor, és a Vénusz nem az árnyékos oldalát fordítaná felénk), hogy a Vénusz a Nap alatt vagy fölött halad el. A Föld, a Vénusz és a Nap csak ritkán kerül egy egyenesbe, és ha ekkor a Vénusz van középen, sötét korongját megpillanthatjuk a Nap előtt. Ez (ahogy a csillagászok sokszor nevezik: fedés vagy okkultáció, illetve átvonulás avagy tranzit) következik be június 6-án reggel is.

A Vénusz 2004. június 8-án is átvonult a Nap előtt (Hingyi Gábor, MCSE)


Mikor figyelhetjük meg a jelenséget?

Június 6-án reggel 4.37 és 4.59 között emelkedik a látóhatár fölé a napkorong Magyarországon (lásd a táblázatot), azaz nálunk csak ekkortól lehet próbálkozni a megfigyeléssel. Napkeltekor a Vénusz korongja már a Nap előtt lesz, így Magyarországról az átvonulásnak csak az utolsó óráját láthatjuk.

A Vénusz a napkorong felső részén lesz, és jobbra felfelé fog levonulni róla.

Nem sokkal 7 óra előtt a jelenség már véget is ér: 6.37-kor a Vénusz belülről érinti a napkorongot, 6.55-kor pedig a Naptól távolodó Vénusz kívülről érinti a napkorongot.

Honnan érdemes megfigyelni a jelenséget?

A Vénusz átvonulása bárhonnan megfigyelhető, ahonnan a felkelő, a horizonton lévő napkorong is látszik. Magasabb fák vagy épületek mellett előfordulhat, hogy mire a Nap elég magasra emelkedik, hogy megpillanthassuk, már vége is a jelenségnek.

Hazánktól északabbra és keletebbre többet figyelhetnek meg a jelenségből: Alaszkából, Kína, Szibéria és Ausztrália keleti részéről például az egész átvonulás látható. Skandinávia legészakibb csücskéből szintén (de ott a Nap alacsony állása miatt a megfigyelés kényelmetlen és bizonytalan).

Unokáink sem fogják látni

A 20. században nem volt Vénusz-átvonulás, legutóbb 2004-ben figyelhettük meg a ritka jelenséget. Ez Magyarországról jól látható volt, mert délelőtt, derült égbolton játszódott le.

Az idei után legközelebb 2117 decemberében lesz Vénusz-átvonulás, de az hazánkból nem látszik majd. A következőnek - 2125 decemberében - is csak a legelejét láthatjuk. Kései utódaink számára Magyarországról 2247 júniusában következik be ismét olyan Vénusz-átvonulás, amelyet jól megfigyelhetnek, ha az idő derült lesz.Link

Fotóim Link 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Hatásos az ősi kínai gyógynövény rákbetegek terápiájában
  2012-06-04 07:44:27, hétfő
 
  A daganatos betegségek kezelése során a páciensek leggyakrabban a tartós fáradtságra panaszkodnak. Jó hír, hogy a legújabb kutatások szerint a ginzeng megoldást jelenthet a problémára.

A ginzenget (Panax quinquefolius) a kínai orvoslás évezredek óta használja természetes energiaserkentő szerként, ezért amerikai kutatók úgy gondolták, érdemes lenne kipróbálni a növény hatását a rákon átesett páciensek 90 százalékánál jelentkező fáradtságérzet enyhítésére. A fáradtságérzetet a gyulladásra adott immunválasz során képződő citokinek megjelenése, illetve a kortizol nevű stresszhormon szintjének ingadozása okozza a szervezetben.

A ginzeng aktív összetevőinek (ginzenozidok) citokin-csökkentő és kortizolszabályozó hatását állatkísérletekben már igazolták, logikus lépés volt tehát a kutatás kiterjesztése a humán gyógyászatra is - hangzott el az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság ezévi ülésén.

A Mayo Klinika vizsgálatában 340 rákkezelésen átesett, vagy kezelés alatt álló páciens vett részt, akik vagy placebót, vagy 2000 milligramm tiszta Amerikai ginzenget tartalmazó kapszulát kaptak minden nap. Azért volt fontos a tiszta ginzeng alkalmazása, mert a kereskedelmi forgalomban recept nélkül kapható ginzeng-készítmények gyakran tartalmaznak etanolt, és ez a kombináció ösztrogénszint-növelő hatása miatt káros lehet a mellrákon átesett páciensek számára.

Négy hét elteltével a páciensek még csak kismértékű változást észleltek, nyolc hét elteltével azonban a placebót fogyasztó kontrollcsoporttal szemben a ginzengfogyasztók a fáradtságérzet jelentős csökkenéséről számoltak be: 100 pontos skálán 20 pontos javulást mértek náluk. A tiszta ginzeng fogyasztása ráadásul kellemetlen mellékhatással sem járt.

A biztató eredmények tükrében a szakemberek szerint érdemes folytatni a vizsgálatokat, és a fáradtságérzet szempontjából fontos biomarkerek mérésével a lehető legjobban számszerűsíteni a ginzeng hatását. Amennyiben ez sikerül, a rákon átesett betegek tömegeinél lehet majd enyhíteni az elhúzódó fáradtságérzetet. Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 794 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 3782
  • e Hónap: 10506
  • e Év: 26561
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.