|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2012-07-22 19:42:11, vasárnap
|
|
|
hozzávalók 8 főre
30 dkg marhahús
10 dkg marha-, vagy sertéscsont, lehet oldalas is
30 dkg cékla
30 dkg fehér káposzta
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 nagy szem burgonya
1 nagy fej hagyma
2 szem paradicsom
3 dkg vaj
3 dkg szalonnazsír (sertészsír)
6 szem bors
4 szem szegfűbors
3 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 ek sima ecet
1 ek cukor
2-3 tk só
tejföl
petrezselyem
kevés citromlé
elkészítés
A marhahúst egy darabban feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhára főzzük.
Közben: ha nyers céklával dolgozunk, a céklát csíkokra vágjuk. (Gumikesztyű használat erősen javasolt. A hiedelmekkel ellentétben egyébként a cékla leve lejön az ember bőréről. Két-három nap után...) Lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet, vesszük a türelmünket és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ha félkész céklát sikerül szereznünk, vágjuk ugyanígy csíkokra, egyszerűen keverjük össze az előbb felsorolt hozzávalókkal, forraljunk rajta egyet és ezt öntsük majd a levesbe.
Ha a hús félig már puha, kivesszük a léből. A kockára vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük, 15 percig főzzük.
Egy újabb lábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a karikákra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.
Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet.
Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlt húst, tegyük vissza a levesbe, sózzuk és lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlével ízlés szerint savanyítsuk.
Eredetileg itt a recept 4 órás főzést ír - ettől lesz a lé sűrű. Majd legalább 12 órát állni hagyni, és csak másnap felmelegítve fogyasztani. Nyilván ezt nem feltétlenül kell kivárni, de nem árt ha reggel korán odatesszük főni és a tűzhelyen felejtjük ebédig. Közben gyakorlatilag nem kell vele foglalkozni. |
|
|
0 komment
, kategória: főételek |
|
|
|
|
|
2012-07-22 19:26:35, vasárnap
|
|
|
25 dkg liszt
1/4 tk só
3,75 dl tej
3 dkg porcukor
3 tk sütőpor
3 db tojás
8 ek napraforgó olaj
10 dkg kókuszreszelék
elkészítés
A lisztet a sóval, a sütőporral, a porcukorral, a tojások sárgájával és a tejjel csomómentesre keverjük.
Hozzákeverjük az olajat és a kókuszreszeléket is.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához adjuk.
Gofrisütőben megsütjük a gofrikat. |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|
|
|
2012-07-22 18:57:35, vasárnap
|
|
|
Vannak, akik jó génekkel születnek, és erős az immunrendszerük. A kevésbé szerencséseknek azonban sokat kell tenniük az immunrendszer megerősítésért: a megfelelő táplálkozás, aktív életmód, a dohányzás mellőzése és a stressz enyhítése mind hozzájárul a szervezet védekezőképességének erősítéséhez.
Az immunrendszer támogatásának egyik legegyszerűbb módja a tudatos táplálkozás, hisz így természetes módon juttathatjuk a szervezetünkbe az immunerősítő anyagokat. Sok olyan növényt ismerünk, melyek anyagai hatékonyan erősítik az immunrendszert, a következőkben ezekből ajánlunk.
Echinacea
Az echinacea népszerű gyógynövény, amely bizonyítottan erősíti az immunrendszert, önmagában vagy kanadai aranygyökérrel kombinálva teaként fogyasztva. A százszorszépek családjába tartozó növény preventív és terápiás szerepet is játszik a felső-légúti fertőzésekkel és az egyszerű meghűléssel szemben is.
Ginzeng
A növénynek számos fajtája létezik, leggyakrabban a ginseng panax, más néven koreai ginzenggel találkozhatunk. Legfőbb aktív komponense a ginzenozid, mely gyulladásgátló és tumorellenes hatású. Klinikai kutatások kimutatták, hogy a ginzeng erősíti az immunrendszert, javítja a pszichés állapotot és a cukorbetegséggel járó tüneteket.
Fokhagyma
A fokhagymát már régóta használják a gyógyászatban. Egy jelenlegi, Dr. Ellen Tattelmann (Albert Einstein College of Medicine, New York) által vezetett kutatás megerősítette a fokhagyma antimikrobiális és antineoplasztikus tulajdonságait, valamint a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását.
Édes paprika
Az édes paprika nem tartalmaz ugyan kapszaicint, azonban bőségesen található benne a rákos megbetegedések kockázatát csökkentő likopin, az A-vitamin előanyagául szolgáló béta-karotin és Zeaxanthin, amely preventív hatású a makula degenerációval és szürke hályoggal szemben.
Gyömbér
A gyömbér szintén bizonyítottan csökkenti a gyulladást, egy nemrégiben levezetett állatkísérletben pedig azt is megállapították, hogy a gyömbérkivonat jelentős mértékben csökkenti a koleszterinszintet és vérrögképződés mértékét, sőt bizonyos gyulladáskeltő gének működését is gátolja.
Kurkuma
Ez a fűszer kurkumint tartalmaz, amely kiváló antioxidáns, antibakteriális és gyomornyugtató tulajdonságokkal bír, továbbá a mellékvesék stimulációjával megemeli a gyulladáscsökkentő hormonok szintjét. Állatkísérletek bizonyítékai szerint a kurkuma csökkenti az alkohol és bizonyos mérgek májkárosító hatását, valamint az epeáramlás serkentésével javítja az emésztést.
Gingko biloba
A Gingko biloba levele antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek a szabad gyökök sejtkárosító hatásaitól védik a szervezetet. Sőt, állatkísérletek során azt is megállapították, hogy a növény kivonata képes semlegesíteni a sugárzás hatására jelentkező az oxidatív ágenseket és a szabad gyököket, így megakadályozza a sejt pusztulását. A NaturalNews legfrissebb jelentése szerint pedig akár 50%-kal is csökkentheti az agykárosodás mértékét.
Ganoderma
A keserűgomba néven is ismert ganodermát a kínai orvoslás évszázadok óta a hosszú élet és az egészség zálogának tekinti. A jelenlegi kutatások szerint erősíti az immunrendszert, antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően felveszi a harcot a rák ellen is és segít a húgyúti fertőzések leküzdésében.
Asztralagusz
A csűdfűnek is nevezett növény szintén Kínából ered, erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést és a mellékvese funkcióit továbbá kitűnő vízhajtó. Csökkenti a gyomorsavak termelődését, fokozza az anyagcserét és a salakanyagok kiürülését. Segít az influenza és megfázás leküzdésében is. Hatékonyságát a benne lévő poliszacharidoknak, flavonoidoknak és szaponinoknak köszönhetjük.
Macska karom
A Peruból származó növényt leginkább gyomorproblémák enyhítésére használják, azonban egy friss kutatási eredmény szerint a macskakarom hatékonyan stimulálja az immunrendszert, így a szervezet könnyebben leküzdi a fertőzéseket, sőt a degeneratív betegségeket is. Oxidol-alkaloidákat tartalmaz, amelyek növelik az immunrendszer kapacitását, így az eredményesebben veszi fel a harcot a patogénekkel szemben. |
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2012. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
30 db bejegyzés |
e év: |
488 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 422
- e Hét: 1296
- e Hónap: 5700
- e Év: 37429
|
|
|