2012-07-22 15:00:00, vasárnap
|
|
|
A gyros eredetileg görög étel, de az utóbbi 15 évben hazánkban is nagyon népszerű lett. A pitát is könnyen elkészíthetitek otthon, ráadásul ez sokkal finomabb, mint a bolti változat. Kiváló fogás lehet egy baráti összejövetelre, vagy családi piknikre.
Hozzávalók 4 db pitához:
20 dkg búzaliszt
5 dkg graham liszt
fél csomag száraz élesztő
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál méz
fél dl tej
1 dl langyos víz
1,5 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint: provance-i fűszerkeverék
Hozzávalók 4 db gyroshoz:
4 db pita
50 dkg csirkemell filé
2 evőkanál olaj (olíva, vagy kókuszolaj)
gyros fűszerkeverék ízlés szerint
friss paradicsom
Hozzávalók a tzatzikihez:
2 kígyóuborka
só
2 dl sűrű tejföl
10 dkg krémes feta sajt
2-3 gerezd fokhagyma
A liszteket keverjük el az élesztővel, sóval. A tejet keverjük el a langyos vízzel, olívaolajjal, és a mézzel. Öntsük a folyadékot a száraz elemekre, és dagasszuk ki jó alaposan a tésztát, 8-10 percen keresztül. Valamivel lazább a tészta állaga a szokásos kenyereknél. Dagasztás után takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájára. Majd gyúrjuk át, és vágjuk 4 egyforma darabra a tésztát.
Formázzunk a tésztadarabokból gömböket. Készítsünk elő 2 db sütőpapírt. A sütőbe egyszerre kb. 2 db pita tud egyszerre sülni. A sütőpapírokat finoman lisztezzük meg, és ezen nyújtsuk a tenyerünkkel kör vagy ovális alakúra a tésztadarabokat. Minden papírra 2 db tésztakorong kerüljön.
Takarjuk őket le, majd kelesszük kb. 30 percet újból. A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. Amikor már forró, tegyük be az első adag pitát. Kb. 6 perc alatt készre sülnek.
Akkor lesz jó a pita, ha megfelelően kidagasztott, átgyúrt, és megkelt a tészta, nagyon forró a sütő, és ha a megkelt korongokat nem piszkáljuk, nem nyomjuk be a közepüket.
A gyros összeállítása:
Az uborkát mossuk meg, majd tökgyalun reszeljük le. Sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Végül nyomkodjuk ki a levét, és a tejföllel, fetával és fokhagymával keverjük ki. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. A húst vágjuk igen vékony csíkokra. Szórjuk meg bőven gyros fűszerrel, majd az olajon pirítsuk át kb. 7-8 perc alatt.
A csirkének ennyi bőven elég kell, hogy legyen. Egy kicsit oda is piríthatjuk, hogy még ízletesebb legyen. A pitalepény tetejét vágjuk le. Az üreges részbe töltsük bele a tzatzikit. Én rákentem az egyik oldalára, és így minden falatra jutott belőle. Utána töltsük bele a húst, és a szeletelt friss paradicsomot is.
A húst egyben grillen is megsüthetjük, majd vágjuk apró darabokra.
|
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|