Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Kovászos uborka télire
  2012-07-22 23:56:14, vasárnap
 
  Kovászos uborka télire

Hozzávalók:
uborka
kapor
víz

kenyérszelet
ízlés szerint esetleg fokhagyma

Elkészítés:
A szokott módon elkészítjük a kovászos uborkát. Amikor már jó íze van, leszűrjük a levét egy tálba. Egyenként megmossuk benne a kovászolt uborkákat, és üvegbe tesszük őket. Ha kész, a levet sűrű szövésű anyagon ismét átszűrjük, kevés tartósítószert keverünk bele, és az uborkákra öntjük. Lekötjük az üveget, és kész. Évekig is eláll.

Megjegyzés:
A receptet Etelka66 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
1 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Kétnapos kovászos uborka
  2012-07-22 23:53:08, vasárnap
 
  Kétnapos kovászos uborka

Hozzávalók:
kovászolni való uborka

friss kapor
kenyér csücske

Elkészítés:
Az üveg aljára lerakjuk a kenyér csücskét, egy adag kaprot és elkezdjük rakosgatni a végüktől megszabadított, és nem egészen négybe vágott uborkákat. Majd a tetejére ismét teszünk kaprot, ide már csak az tesz kenyeret, aki úgy gondolja. Az uborkákra rászórunk annyi kanál sót, ahány literes az üveg, és felöntjük meleg vízzel. Teszünk egy tálat az üveg alá és kirakjuk a napra. Nagy melegben akár másnap megkóstolhatjuk, de általában 2-3 nap alatt lesz teljesen jó!





Megjegyzés:
Ez az eredeti recept, és az eredeti íz!
Lehet bele fokhagymát, babérlevelet, ecetet stb. rakni, de minden egyes hozzávaló változtat a ízén. Először érdemes így kipróbálni, majd a magunk ízlésére finomítani. Zárható dobozban, kicsi lével, hűtőben tovább eláll.

A receptet Szyvyke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Zöld és savanyú, mégis imádjuk
  2012-07-22 23:48:31, vasárnap
 
  Zöld és savanyú, mégis imádjuk

Találós kérdésünk: kevés és könnyen beszerezhető hozzávaló, majdnem mindenki szereti és ráadásul el is áll. Mi az? Eltaláltad: a koviubi.


Kovászos uborka:

A nyár egyik kedvence ez az erjesztett savanyúság. Ilyenkor sok teraszon, erkélyen, ablakpárkányon díszelegnek kisebb-nagyobb befőttesüvegek, tányérkával leszorítva. Napoznak a koviubik. Miután picit lebarnultak, hideg lében fürdenek, majd lecsúsznak a torkokon zsíros kenyér, paprikás krumpli, hideg sültek mellé vagy a savanyú lé nyári üdítő gyanánt. Készülhet belőle isteni frissítő leves is, darabolhatjuk salátába is az uborkát, de ne felejtsük el azonnal legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen. 96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.




Egy nagy üveg, uborka és fűszerek

Az uborka, császárok kedvence:
A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából ez egy tökféle és ezek közöl is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon.

Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával. A kovászoláshoz 8-10 cm-es fürtös csemege fajtát használunk. A zöldségesek, áruházak szerencsére ,,kovászolni való" jelzővel segítik a kezdő kovászolókat.




Kell neki a meleg

De mi is az a kovászolás?
Egy olyan kémiai folyamat, amely során a cukorból alkohol lesz az élesztő segítségével. Az okosok ezt tejsavas erjedésnek hívják, amiben a sónak is nagy szerepe van. Kenyér nélkül, csak liszttel, tehát ne nagyon álljunk neki kovászolni, viszont a napfény nem kötelező, inkább csak a meleg. Az uborkán kívül kovászolhatunk patisszont, cukkinit, fokhagymát és káposztát is.




Kovászoljunk!

Kovászos uborka készítése:

Az uborkát jól megmossuk, két végén félig bevágjuk. Így 4 részre vágtuk az uborkát, de egyik végén sem esik szét.

Egy nagy befőttes üveg aljára rakjuk a kaprot, szép sorban beleállítjuk az uborkákat. Borsot, fokhagymát is tehetünk bele, van, aki más fűszereket (csombort, babérlevelet, tormát) is tesz bele, majd a tetejére egy darab kenyeret. Langyos, sós vízzel felöntjük. Lefedjük, de nem teljesen légmentesen, és kitesszük a napra. 2-3 nap alatt jó időben megérik.

Ekkor kidobjuk a kenyeret, az uborkákat egy zárható edénybe szedjük, leszűrjük a levét, amit aztán az uborkákra öntünk, és hűtőben tároljuk.

Van, aki kenyér helyett krumplival készíti, így ropogósabb uborkákat kapunk. Télire is eltehetünk kovászos uborkát.

Forrás:Mindmegette,hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat – 2012 július 23 - 29.
  2012-07-22 23:30:37, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2012 július 23 - 29.

Hétfő:

Előétel: Gombaleves csirkehússal
Főétel: Burgonyafelfújt tejföllel
Desszert: Sárgabarack
Vegetáriánus ajánlat: Burgonyafelfújt


Kedd - nézzünk szét az Alföldön, mi kerül a tányérba:

Előétel: Alföldi gombócleves
Főétel: Alföldi zúzapörkölt
Desszert: Alföldi vargabéles
Vegetáriánus ajánlat: Zöldborsós-paprikás galuska (Alföldi galuska)


Szerda:

Előétel: Viharsarki húsgombócleves
Főétel: Lecsó bogyiszlói paprikával, vagy bárhogy, ahogyan kedvelitek
Desszert: Sajtos rúd
Vegetáriánus ajánlat: Cukkini-lecsó petrezselymes rizzsel


Csütörtök:

Előétel: Fejtett bableves füstölt oldalassal
Főétel: Finomfőzelék sült virslivel
Desszert: Sárgadinnye
Vegetáriánus ajánlat: Gabonakása sárgarépába töltve, tejszínes parajjal


Péntek:

Előétel: Paradicsomleves
Főétel: Gombás-húsos canelloni
Desszert: Főtt kukorica
Vegetáriánus ajánlat: Zöldséges rakott makaróni


Szombat:

Reggeli: Padlizsánkrém pirítóson, jeges tea
Előétel: Fűszeres kelkáposztaleves
Főétel: Harcsapaprikás túróscsuszával
Desszert: Görögdinnye vaníliafagyival
Vacsora: Színes fejtettbab-saláta, olívás-fokhagymás baguette, száraz fehérborral kísérve
Vegetáriánus ajánlat: Bakonyi gombapaprikás galuskával


Vasárnap:

Reggeli: Kolbászkrém friss kenyérrel, zöldpaprika, paradicsom
Előétel: Erőleves cérnametélttel
Főétel: Dinsztelt marhafelsál burgonyagombóccal
Desszert: Barackos-túrós rétes
Vacsora: Könnyű nyári gyümölcssaláta
Vegetáriánus ajánlat: Rántott tök hasábburgonyával, kovászos uborka

A részletes recepteket megnézhetitek itt:
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2012.06 2012. Július 2012.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4686
  • e Hét: 9267
  • e Hónap: 23172
  • e Év: 152879
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.