Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Montessori
  2012-08-31 17:32:44, péntek
 
  Montessori pedagógiájának alaptézise máig nem avult el:

,,a gyermek tisztelete, mert Maria Montessori szerint minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell számukra a spontán, szabad tevékenység lehetőségeit, a megfelelő környezetet. A gyermek maga végezzen el mindent, ami fejlődését elősegíti, önmaga alkossa meg képzeteit, fejlessze érzékszerveit, építse fel tudatát. A nevelő nem 'informátor' hanem a tanulók individuális önművelési folyamatának hátterében tevékenykedő 'organizátor.' Az öntevékenységhez a pedagógiai célok megvalósításához szükségesek a nevelés tartalmát hordozó, önerősítésre, önfejlesztésre épülő speciális fejlesztő eszközök, amelyekkel a gyermek szabadon, saját időbeosztása szerint tevékenykedik, szem előtt tartva társai érdekeit."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Előnyben a hazai!
  2012-08-31 16:33:16, péntek
 
  MAGYAR HÍRLAP online


Előnyben a hazai!


2012.08.28.


Pártolni a magyar ipart épeszű emberek körében teljesen természetes. Ha valamiből akad jó hazai, céltalan, sőt, élesebben mondva bűn a külföldit erőltetni - s totálisan mindegy, hogy tikmonyról, hatos csavarhoz tartozó alátétről, elektrolitkondenzátorról vagy ne adj' isten UAV-ról, azaz pilóta nélküli robotrepülőről beszélünk.

Utóbbi azért kiváló - és egyben szomorú - példa, mert az elmúlt hetekben bizonyos körök egész pályás letámadást indítottak a Honvédelmi Minisztérium egyik zártkörűen működő részvénytársasága, az EI Zrt. ellen. Nevezett vállalkozás egyebek mellett méltán híres arról, hogy hazánkban ott folyik legnagyobb iramban az UAV-ok fejlesztése. E szárnyaló szerkezetek égi, kihelyezett, előretolt szemekként segítik katonáinkat a harcban és a békében egyaránt. Póriasan fogalmazva az UAV egy a technika legújabb vívmányaival felszerelt masszív modellrepülőgép, amely viszonylag nagy magasságból és jelentős távolságról képes élő videoadást biztosítani, műszaki és vegyi felderítést, továbbá helymeghatározást végezni. Mindezt az ellenséges radarok számára érzékelhetetlenül vagy roppant kis célt mutatva teszi. Azaz egy olyan készülékről beszélünk, amely nem hiányozhat egyetlen magát modernnek valló, gondoló hadsereg kelléktárából sem.

Érdemes közbevetni, hogy az EI-s fejlesztésekről mi magunk is számtalanszor beszámoltunk. A Salgótarjáni úti boszorkánykonyhában - talán nem sértődik meg a jelzőn senki - tipikus magyar megoldások születnek. Pofonegyszerűek, a kereskedelemben is elérhető, de profi eszközökből készülnek - épp ezért olcsók, tartósak és teljességgel megbízhatók. Nem mellékesen pedig felbecsülhetetlen műszaki tapasztalatokhoz juttatják azokat a honfitárs mérnököket, akik a kialakításukban, továbbfejlesztésükben részt vállalnak.

Szomorú jelképnek is tekinthető, hogy e magyar munka legádázabb ellenzői, támadói jelen pillanatban a baloldali párt ,,honvédelmi" köreiből kerülnek ki. Ott valamiért ugyanis nagyon azt szeretnék, ha nem hazai, hanem izraeli robotrepülőket rendszeresítene - persze drága pénzen - a hadseregünk. Tudják, arról a hadseregről van most szó, amelyik 2010-ben, a választások után elsősorban azért harcolt, hogy az előző vezetés által örökül hagyott ürülékkupac alól kikecmeregjen, s a rászórt szennyet eltakarítsa az egyenruhájáról.

Nagyot változott a világ. A hazájuk ellen forduló embereket a középkorban fölhúzták az első fára - ma pedig politikusok, zsurnaliszták lehetnek, s nem mellékesen büszkén hangoztathatják eszement nézeteiket. Félreértés ne essék, ezért nyomatékkal leírom, nem a gyártó országgal támadt bajom - pusztán azt mondom, marhaság lenne pont a kertkapuból, a cél előtt visszafordulni és másik terméket keresni csak azért, mert néhány politikusnak és környezetének ez az egyéni érdeke. A miérteken történő morfondírozást teljességgel önökre bízom. Szerintem egy szellemi fogyatékosnak sem kell több öt másodpercnél a megoldáshoz...


Lázin Miklós András


--------------------------------------------------------------------------------


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van még idő gondolkodni
  2012-08-31 16:31:39, péntek
 
  MAGYAR HÍRLAP online

Van még idő gondolkodni


2012.08.27.


Magyarország sorsát már néhányszor megpecsételték külső erők és honi árulók, idegenek és hazai idegenvezetők, felelőtlen politikusok és elszánt fosztogatók, baj- és méregkeverők, de mindennél többet ártott a magyar balekság. Nemcsak akkor, amikor olyanokra szavazott, olyanok mellé állt tájékozatlanságában, akik a vesztére törtek, hanem olyankor is, amikor csalódottságában és keserűségében hagyta veszni azokat, akik ugyan messze a tökéletességtől, de mégiscsak magyar ügyekért dolgoztak vagy emeltek szót. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy amikor éppen - a történelem ritka pillanataiban - módjában áll dönteni, akkor a magyarság ösztönei jól működnek-e, azaz képes-e érzékelni, hogy ki tartozik hozzá emberségében és magyarságában, és ki nem a vezetésére jelentkezők közül.

A napokban közzétett hírekben az áll, hogy a Szonda Ipsos közvélemény-kutató felmérése szerint a biztos pártválasztók között ma az MSZP-re szavazna a választók 31 százaléka, a Fideszre 37, de a többség hátat fordított a pártoknak, és arányuk növekedett. Hogy bármely közvélemény-kutatás adatait mennyire lehet komolyan venni, az persze kérdés. Az országban sok a csalódott, megkeseredett ember, s ennek természetes, bár sajnálatos következménye lehet, hogy sokan válnak legalábbis közömbössé a pártok, de általában a politika iránt is. Az a 31 százalék azonban - ha igaz - lesújtó adat, minden érthető érzelmet, indulatot beszámítva is. Nem csak azért, mert e szerint a magyar állampolgárok jelentős száma hajlamos elfelejteni, hogy éppen ennek a pártnak és elődeinek tulajdoníthatóan került olyan helyzetbe az ország, amelynek minden nyomorúságos következményét (az eladósodást, a korrupció révén, a gondatlan gazdálkodás következtében elvesztett, ellopott milliárdokat stb.) most egyénenként és családonként mindenki megsínyli. Függetlenül tehát attól, hogy mennyi hibát és milyen hibákat lehet valóban felróni a jelenlegi kormánynak, s ezzel együtt milyen erényeket és erőfeszítéseket lehetne méltányolni és támogatni, az a 31 százalék kétségbeesésében, tudatlanságában vagy végletes elfogultságában önmaga ellen szavazna.

Mért önmaga ellen? Azért elsősorban, mert - az előbb mondottakon túl - ez a párt adott menedéket mindig azoknak a személyeknek és csoportoknak (az SZDSZ megszűnte után részben annak is), akik és amelyek soha nem tudtak és nem is akartak a magyarság ügyében gondolkodni és cselekedni. Ellene viszont annál inkább és annál gyakrabban, amint a szabadságot a magyarság gyalázásának és elárulásának a szabadságaként is értelmezhették. Nemcsak az ország kifosztásában, legyengítésében játszott szerepükről van szó, hanem arról is, hogy hagyományosan ez a párt volt hol nyílt, hol félig-meddig titkolt szövetségben a liberálisokkal, akiknek lételemük az idegen hatalmakkal való kollaboráció. Egy önmagát szocialistának nevező párt lehetne valóban szociális gondolkodású és akár nemzeti elkötelezettségű is, de ez nem ilyen, nem is volt az soha, és egyelőre nincs jele, hogy valaha is ilyenné válna. Ők szabadították az országra Gyurcsányt és cinkostársait, Kókát és Demszkyt, és ők küldtek olyan képviselőket az Európai Parlamentbe, akik ott ,,hivatásuknak" tartják az ország lejáratását, a szervezkedést minden olyan ügyben, amelyről úgy vélik, hogy árthatnak a kormányzatnak és általa az országnak.

Az természetes lenne, hogy ez a párt mint ellenzéki erő - még akkor is, ha egyéni választókerületben közülük mindössze ketten jutottak be a több száz fős parlamentbe - minden olyan ügyben bírálja a kormányt, amelyben az eltér az általa képviselt elvektől. De hol vannak ezek az elvek? Ha voltak is száz-százötven évvel korábban, azokat ők maguk küldték már rég a süllyesztőbe. Most többnyire azzal foglalkoznak, hogy saját korábbi bűneik következményeit hárítják másokra, a mai kormányra elsősorban. És azzal, hogy minden eszközzel megpróbálják akadályozni a kormányzat munkáját. Akár közvetlenül, a maguk ténykedésével, demagóg szónoklataikkal, akár úgynevezett civilszervezetek, szakszervezetek felhasználásával, a ,,minél rosszabb, annál jobb" politikája jegyében. Nem kétséges, hogy ott állnak azok mögött is, akik most A hatodik koporsó című Csurka-dráma, illetve az Új Színház ellen, betiltásáért szervezkednek mint jó liberálisok, s ennek ürügyén igyekeznek a főpolgármestert, a kulturális minisztériumot és minden ,,illetékesnek" gondolt állami vezetőt antiszemita hírbe keverni, ha nem úgy dönt, nem úgy nyilatkozik, ahogy ők diktálják. Régi trükk: az ellenségemet antiszemitának kell bélyegezni, majd ezen a címen Nyugatról gazdaságilag, pénzügyileg ellehetetleníteni. A Népszava liberális bolsevikjai már ezt is kilátásba helyezték. Pedig csak egy színdarabról és egy kis színházról van szó, de ebben az ügyben is benne van az egész ország, az egész magyarság. Versailles, Trianon így folytatódik. Ezt kellene észrevennie minden magyarnak.

Mert ha sikerülne nekik újból összehozni egy ,,liberális" pártot, és Bajnaival, akárkivel egy szociálliberális uniót, négymilliónál több választópolgár közömbössége kíséretében és ama 31 százaléknyi pártot választó voksával, akkor könnyen lehet, hogy megint sikerül kiiktatni a nemzetet a nemzet sorsának alakításából. Akkor nem egy drámát, egy színházat, hanem magát a magyarságot fogják ismét betiltani. Ez a tét. A választásokig még van idő gondolkodni.


Bíró Zoltán


--------------------------------------------------------------------------------

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az 1970-es évektől kölcsönökből fizettek bért...
  2012-08-26 06:03:16, vasárnap
 
  Bogár Lászlónak válaszul...


Az 1990-ben, az első "szabadon választott" párt (MDF) vezetője szerint, az elmúlt 16 évben "kiépültek a demokrácia intézményei".
Igaza lenne, csakhogy ezekben az intézményekben régi-új kompetensék gyakorolják a szocializmusban megszokott, demokráciának hazudott - valójában kontraszelektív - bürokráciát!

Ezzel a fajta hatalom-gyakorlással kettős uralom alakult ki Magyarországon.

Ezt a kettős nyomást már nem sokáig bírja a magyarság elviselni.

Mi célt szolgál az egyik ill. a másik nyomásgyakorlás?

Mindkét irányultságú hatalomnak addig van "létjogosultsága", legitimitása, míg vannak, akik rájuk szavaznak. Ezért követnek el mindent a parlamenti pártok, hogy meggyőzzék választópolgáraikat arról, hogy egyedül ők érdemlegesek az ő képviseletükre.

Csakhogy, egyik sem tud mást nyújtani, csak, mi lényege.

1.) A baloldalnak nevezett, de már réges-régen nem az, hanem a volt bolsevik, új burzsuj hatalom a régi módszereivel másodszor is teljes gazdasági csődbe vitte az országot. (Lásd: az MSZMP KB 1989-es jegyzőkönyveinek szövegeit!)
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=663&n=furaila&blog
2.) A jobboldalnak mondott, de néppárti szövetséggé bővült politikai oldalon is vannak öncélú politikusok, de a fő irányvonal a polgári középosztályon nyugvó "jóléti" polgári demokrácia megvalósítása, ami abban a bizonyos, csontig lejáratott Horthy -korszakban már egyszer megvalósult.
Ezért aztán nagyon nehéz modellizálni az akkor kiépült oktatási, egészségügyi, kulturális intézményrendszerét! Nem azt mondom, hogy át kell venni az összes negatívumával, kritika nélkül mindent, hanem meg kell nézni mi az, ami ,,magyar" módon működhet a mai viszonyok között is?

3.) A harmadik probléma az, amit külső nyomásnak nevezünk és az első hatalmi elitet segíti a nyomásgyakorlásban. Mert úgy tűnik, hogy sem Kelet Európának, sem a nyugatinak egyáltalán nem érdeke egy, a saját lábán is megállni tudó, vagyis, gazdaságilag és politikailag önálló magyar nemzetállam létrejötte! Ezért aztán, mi: akik ezt szeretnénk, szemben találjuk magunkat a külső érdekcsoportokat kiszolgáló politikusokkal és az őket támogató média-birodalommal, valamint az általuk, együttes erővel megdolgozott szavazókkal, szimpatizánsaikkal.
A modern, lélektani hadviselés módszerével - ennek a külső érdekcsoportnak/oknak nagyon kényelmes megoldás lenne, ha sikerülne bennünket olymértékben egymás ellen hangolni, uszítani, hogy szépen, de biztosan kipusztítsuk egymást.
Az effajta népirtó technikák ellen nem lehet semmilyen nemzetközi bírósághoz fordulni...még fegyverre is csak minimálisra van szükség.

Azt gondolom, hogy ebbe nem szabad beletörődni! Sőt, minden eszközzel meg kell akadályozni! Mint pl. ezt a több-biztosítós rendszer bevezetését is!

Miért létkérdés ennek megakadályozása?

Azért, mert a társadalombiztosítási (egészségügyi biztosítás, meg nyugdíjjárulék) alapba a befizetések az elmúlt évtizedekben, de főleg az 1970-1980-as években csak munka-jogviszony után járt a munkát végzőknek.

Azért volt oly fontos, hogy legyen ÁLLAMI CÉGNÉL (termelőszövetkezetnél, illetve vállalatnál) munkaviszonya minden aktív korú munkavállalónak - munkásnak és parasztnak - mert a betegbiztosítást és a nyugdíjjárulékot az a cég fizette utánuk.

Ebből következik az a NAGYON FONTOS TÉNYÁLLÁS, hogy ez a korosztály, melynek tagjai az 1960-as években vált munkavállalóvá és arra kényszerült, hogy a 2. illetve a 3. gazdaságban dolgozva keresse meg a MAEGÉLHETÉSRE VALÓT, ez után a munkája után nem fizethetett sem egészségügyi biztosítást, sem nyugdíjjárulékot!

Következésképpen, ez a korosztály - 2008-tól kezdődően nyugdíjba vonulva - ha ilyen (ön)kizsákmányoló életvitel után még megélte ezt a kort, minimál-nyugdíjra lesz ítélve.
Vagy még arra sem, mert teljességgel kiürítette a Gyurcsány-kormány a nyugdíjalap kasszáját is. Azért is volt olyan sürgős nekik az egészségügy gyors átalakítása, hátha a tömegesen ellátatlanul maradók meghalnak közben és ,,megoldódik" a fizetésképtelenség problémája...

Miért volt szükség a PARASZTSÁG - a háztájiban - ilyen mértékű kizsákmányolásával megtermelt terményekre???

Ugyanazért, amiért az IPARI MUNKÁSSÁGéra!

A nagy- iparvállalatoknál és egyéb intézményeknél, cégeknél megtermelt és előállított anyagi javak bevételi forrásaiból tartották fenn a minden iparvállalat és intézmény élére telepített, FÜGGETLENÍTETT KISZ- (MSZMP)ÁRT, SZAKSZERVEZETI BIZOTTSÁGOK tisztségviselőinek bérét, munkahelyi infrastrukturális hátterét!!!

Minél nagyobb létszámú dolgozóval dolgoztatott egy cég, annál nagyobb létszámú FÜGGETLENÍTETT kisz- párt- és szakszervezeti apparátust tarthatott fenn.
Ezen apparátusok titkárai aztán tagjai voltak a vállalat vagy intézmény igazgatói tanácsának és mindenbe beleszólhattak, ha mégoly kontár módon is - a szavuk döntő módon érvényesült. Pedig, sokszor, egy-egy párttitkár (a fényes szelek nemzedékére jellemző módon) pár hónapos tanfolyamon juthatott ,,diplomához"!

A valóságban ez volt a GAZDASÁGI ALAPJA az EGYPÁRTI DIKTATÚRÁNAK.

Akkor miből fizettek bért a ,,dolgozó népnek", akik nevében gyakorolták állítólag a hatalmat???

Bizony, már az 1970-es évektől kezdődően, attól a rothadónak hazudott kapitalista nyugattól fölvett kölcsönökből!!! Bizonyítékul lásd az 1989-es MSZMP KB ülésein készült jegyzőkönyvek kivonatolt szövegeit!!!
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=663&n=furaila&blog


Ezért is alakult úgy a sorsuk azoknak, akiket munkás- paraszt státuszban talált a rendszerváltozás nevezetű felfordulás, hogy nem rendelkeztek semmilyen eszközzel - kapcsolati- anyagi és ismereti tőke - az oly nagyon vágyott változáshoz!!!




Mit hozott a történelmi váltás ezen széles néprétegnek?

Egy 1995-ös felnőttoktatási konferencián az egyik előadó A kettészakadó magyar társadalom című tanulmányában kifejtette: "... a kilencvenes évek kezdetétől ... az új helyzetbe került magyar társadalom elenyésző kisebbségének jelent reális kibontakozási lehetőséget. A többség számára a korábbi értékrendek felbomlása és a társadalmi kommunikáció új eszközeinek inadekvát léte"=(hiánya) ,,egyfajta funkcionális analfabétizmust eredményezett. Ha mindezekhez hozzáadjuk, hogy 1990-ben a 15 éves és ennél idősebb népesség 20,7 %-a nem rendelkezett befejezett 8 osztályos általános iskolai végzettséggel, és 1,2 %-uk iskolába sem járt, megállapíthatjuk, hogy Magyarország lakossága kettészakadt: a még mobilizálható tudással rendelkezőkre és a reménytelenül leszakadókra." És akkor még nem is beszéltünk az előbb idézett szociográfia szakmunkásairól. Ők a további 42,5 %-ban találhatók (a középfokú és felsőfokú szakképzettségűekkel együtt) - egy 1990-ben elvégzett statisztikai felmérés szerint.(KSH Statisztikai Évkönyv 1991.)

Vajon mire jutott a felnőttképzési konferencia előadója? "Ebben a helyzetben feltétlenül szükségesnek látszik kiterjedt felnőttoktatási intézményrendszerek létrehozása..." ... "Elsősorban azok helyzetének követése fontos, akiket alulképzettségük miatt ... nő az esélyük arra, hogy végleg "lecsúsznak", leszakadnak ..., teljesen perspektívátlanná válnak még utódaik sorsát tekintve is." ... "Képezhetetlenségükkel erős indítékot adnak az Andorka Rudolf által kétharmad-egyharmad, esetleg az egyharmad-kétharmad típusúnak definiált társadalom kialakulásához, vagy (már) tartósításához."

A következő gondolattal fejezi be a konferencia előadója tanulmányát: "A képző intézmények szerepeinek újragondolása, a képzési tartalmak korszerűsítése, a leszakadók helyzetének javításához eszközök, módszerek és a folyamatos feltáró vizsgálat megszervezése, működtetése feltétlenül állami feladat, amely akkor valósítható meg hatékonyan, ha az kormányprogram szintjére emelkedik. E programnak a feladata a veszélyeztetett rétegek leszakadásának megelőzése, megakadályozása. A program szerves része kell legyen a felnőttoktatást is magába foglaló átfogó oktatási program." (Új Pedagógiai Szemle 1995/2.)


A fentiek alapján meg kell tudni, hogy az új helyzetbe került magyar társadalomban hogyan alakult a sorsuk az adott településükön élő lakosoknak!
(Településstatisztikai és szociológiai adatok összegyűjtése, elemzése; intézményi, infrastrukturális és földrajzi adottságok, hagyományok elemzése; - személyes beszélgetések, interjúk készítése és nyilvános beszélgetések szervezése, majd minden adat publikálása.)
Elsősorban meg kell tudni, milyen az aránya a kibontakozási lehetőséggel már élni tudóknak és a leszakadóknak!
Vagyis, meg kell tudni, hogy az aktív korú népességnek milyen arányú eltartottról kell gondoskodni a körzetben? (Itt Andorka Rudolf "egyharmad-kétharmad-", vagy "kétharmad-egyharmad-" társadalom-meghatározására gondolok, amelyben azt a társadalmat írja le, amelyikben a népesség kétharmada végez munkát, s a népesség egyharmada teljesen leszakad, a kétharmad eltartottjaként él.)
Félő, hogy a magyarországi településeken ez az arány egyharmad-kétharmad, - főleg a Gyurcsány-kormány kormányzása alatt lehet erre számítani. Egészen biztosan azért szeretnék oly módon átalakítani az egészségügyi és betegbiztosítási rendszert is, hogy minél többen maradjanak ellátatlanul ebből a népcsoportból. Ebből következően, minél többen meghaljanak a teljes ELOLÁTATLANSÁG MIATT!!!

A munkások és parasztok, a kétkezi dolgozók többsége egy elhúzódó krízishelyzetben éli át a rendszerváltozást. Pedig, (a mai öregségi nyugellátásban részesülő "eltartottakat") már polgárosodó állapotban érte a második világháború. Ennek bizonyságául, példaértékűek az egyletek, egyesületek és polgári körök (!) tömeges működése 1920 és 1945 között.
Ezekben az egyletekben pl. a közösséghez tartozás ereje olyan erős volt, hogy - a gazdasági világválság idején - volt anyagi és erkölcsi ambíciójuk az ÉPÍTKEZÉSRE!
Ők nemcsak templomok, munkásotthonok építésébe kezdtek, hanem - ami mindig is sokkal nehezebb volt, - közösséget is építettek!
Az Alföldről "feltelepült" protestáns, polgárosodó emberek hozták magukkal a hogyan? tudását! Tudták, hogy hogyan fogjanak hozzá ö n e r ő b ő l az építkezéshez!

Ezt a fajta identitást, ön- és közösségfejlesztő kreativitást irtotta ki a kommunista diktatúra belőlük és utódaikból.

Tudnunk kell tehát, hogy Ők nem azonosak azokkal, akik megvalósították a proletárdiktatúrát, hanem Ők azok, akiken megvalósult az!

Meg kell tanítani ezt a népcsoportot régi-új identitására! Meg kell teremteni azokat a HELYEKET ismét, ahol az egyén megismerheti saját, egyéni értékeit, amellyel megteremtheti saját szocializáltságát, ami alapja lehet minden további elsajátításnak!
A szocializáció (az egyén beilleszkedése a társadalomba, a társadalom életében való hatékony részvételhez szükséges ismeretek tudása) az egyed szociokulturális környezetben elsajátított mindennapi életképessége!

Ettől az életképességtől fosztotta meg és fosztja meg a mai napig a - magát baloldalinak hazudó - politikai erő azzal, hogy hatalmát arra használja, hogy "lenyúlja" a szociokultúrát!

Hogyan teszi ezt?

Például úgy, hogy olyan emberek alapítanak úgynevezett "nonprofit-", civil- (szociokulturális) szervezeteket, polgári köröket, akik az élére állva ezen szerveződéseknek, csak annyira engedik működni azokat, amennyire az a saját, önös - többnyire politikai - érdekeiket szolgálják!



A hátország kiépítésének helyszínei

Meg kell - a lehető legsürgősebben - indítani a helyi kultúrházakban, vagy polgárok házában a minden érdeklődő által elérhető NÉPFŐISKOLAI KURZUSOKAT!
Ezeken a népfőiskolai kurzusokon olyan "művelődési programot" kell összeállítani, amely segíti, ösztönzi az egyént, illetve az adott közösséget fejlődésben, kreativitásban!

A program összeállításánál figyelembe kell venni, hogy - az élet minden követelményével és kényszerével behatárolt emberek - csaknem mindenfajta tevékenységét három alapvető tényező határozza meg:
1./ a család - legyen az meglévő vagy távlati - a házaspár és a gyermeknevelés problémái; idős, beteg szülők otthoni gondozásának összes problémája; az élet négy krízisszakaszának problémái;
2./ a szakmai munka - amelyben gondot okozhat: - a munkahely elvesztése, - a szakértelem elavulása, - a teljesítménnyel járó feszültség oldásának természetes igénye, - a rekreációra való törekvés;
3./ a jövő - helyünk megkeresése a társadalmi-gazdasági valóságban, háttér biztosítása, stabilitás, lakás, megtakarítás, elérhető célok kitűzése, részvétel egy olyan típusú társadalom építésében, amely biztosítja a jövőt és megfelel az EGYÉN vonatkozási kereteinek; a jelen fenyegetéseinek (környezetszennyeződés ártalmai, sugárszennyeződés, az emberi agresszivitás-terrorizmus, a közbiztonság hiánya, modern betegségek) túlélése.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ilona napra, mindenkinek
  2012-08-18 11:29:16, szombat
 
  Időnként belehallgatok- és, ha tetszik akkor végig is hallgatom a Magyar Rádió Kossuth Adóján a Rádiószínház adásait. Most is ez történt, amikor belehallgattam a János vitézbe. Nem tudtam abbahagyni. Alig vártam a következő napi epizódot. Nagy élmény Petőfi csodálatos nyelvi fordulatait, szellemesen elkanyarított gondolatait - olyan szép beszédhangon hallani, mint amilyen Básti Lajos gyönyörű férfi-zöngéjű hangja!

Aztán, amikor odaért a történet ahhoz a részhez, amikor Jancsi - sok-sok akadályt legyőzve - visszatér szívszerelméhez ILUSKÁJÁHOZ, és őt már akkor nem taláélja az élők sorában...

És, ez az, amiről írni szeretnék, hogyan gondolok erre most, felnőtt- sőt, idősödő fejjel.
Számomra mindenképpen az a tanulsága a történetnek, hogy ha valaki megtalálja azt, akit IGAZÁN szeret, az az ő duálpárja, testének-lekének jobbik fele. Ha ez a kegyelmi állapot bekövetkezik, attól fogva SOHA TÖBBÉ NEM SZABAD ELENGEDNI, SEM ELHAGYNI ŐT, mert könnyen elveszhet örökre és akkor az olyan, mintha a saját jobbik énjét is elveszítené az ember!!!

Az IGAZIT HA MEGTALÁLTAD fogd meg erősen mindkét kezét és mindent együtt-közösen éljetek meg, vagy át! Közösen: jóban-rosszban... és akkor TELJES LESZ AZ ÉLETED!


Mai Jancsik és János vitézek!

Ha szerettek valakit úgy igazán, akkor fogjátok meg a kezét, mondjátok a szemébe és attól fogva el ne engedjétek, mert fél ember az ember az IGAZI társa nélkül és csak félig oldhat meg bármit az életében... Erről a hajléktalanok és a hajléktalan lélekkel élők tudnának igazán sokat beszélni!!

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fohász Magyarország Patrónájához
  2012-08-15 15:59:57, szerda
 
  Mária Országa

http://www.festomuvesz.hu/vargatibor/kepek/002.jpg


BOLDOGASSZONY ANYÁNKHOZ EZÉRT-EZZEL FOHÁSZKODUNK!

Édesanyja, Nagyasszonya Igaz magyar fiaknak,
Pátrónája, Pártfogója Régi magyar hazánknak!
Tehozzád járulunk, sírva leborolunk,
Légy anyja fiaidnak!

Reánk tekints, mert senki sincs, ki sorsunk boldogítsa!
Igaz szívét és jó szemét Aki reánk fordítsa.
Sok véres sebünket, panaszos ügyünket
Aki előbbmozdítsa.

Mindenfelé nyomorúság szorongatja népünket,
Majd száraz ég, majd zápor, jég veri el termésünket.
Most szívünk szomorú, fél, hogy lesz háború,
Kétség gyötör bennünket.

Békességben, csendességben tartsd meg hű szolgáidat,
Becsületben és bőségben Örökös Országodat!
Szánd meg, ó Jó Anya, Magyarok Asszonya,
Hű magyar jobbágyodat!

Jó hírnévnek, magyar vérnek gerjeszd vidám újultát,
Királyáért, hazájáért vitéz vére buzdultát!
Engedd, hogy hős karja mindig föltarthassa
Az ellenség lándzsáját!

Így zokogunk, így hódolunk, Mária, szent nevednek;
Így remélünk, halunk s élünk jó anyai szívednek.
A magyar Szent Hazát s Angyali Koronát
Ajánld föl az egeknek!

A Fohász forrása: Gimesi gyüjtemény, 1844 -Amadé László
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyboldogasszony napja van ma
  2012-08-15 11:26:28, szerda
 
  ezért, bemásoltam képtáramba Varga Tibor festőművész
"Mária Országa" és "Babba Mária" című festményeinek képét:
http://furaila.xfree.hu/64791

Varga Tibor festményei:
Mária országa 60 x 80 cm olaj, vászon
http://www.festomuvesz.hu/vargatibor/kepek/002.jpg

Babba Mária 80 x 100 cm olaj, vászon
http://www.festomuvesz.hu/vargatibor/kepek/03.jpg



BOLDOGASSZONY ANYÁNK

Boldogasszony Anyánk, régi nagy Patrónánk!
Nagy ínségben lévén, így szólít meg hazánk:
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Ó Atya Istennek kedves szép leánya,
Krisztus Jézus Anyja, Szentlélek mátkája!
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Nyisd fel az egeket sok kiáltásunkra,
Anyai palástod fordítsd oltalmunkra.
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Kegyes szemeiddel tekintsd meg népedet,
Segéld meg áldásra magyar nemzetedet.
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Mert sírnak, zokognak árváknak szívei,
Hazánk pusztulásán özvegyek lelkei.
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Vedd el országodról ezt a sok ínséget,
Melyben torkig úszunk. Ó nyerj békességet,
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Irtsd ki, édes Anyánk az eretnekséget,
Magyar nemzetedből a hitetlenséget!
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Hogy mint Isten Anyját régen tiszteltenek,
Úgy minden magyarok most is dicsérjenek.
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Tudod, hogy Szent István örökségben hagyott,
Szent László király is minket reád bízott.
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Fiad ellen sokat, megvalljuk, vétettünk.
De könyörögj értünk, s hozzája megtérünk.
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Jézus fiad előtt hajts térdet érettünk,
Mert ha nem cselekszed, egy lábig elveszünk.
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!

Dicséret, dicsőség legyen az Atyának,
A te szent Fiadnak, s Szentlélek mátkádnak.
Magyarországról, édes hazánkról,
Ne felejtkezzél el szegény magyarokról!




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Konferencia földről, vízről, élelemről augusztus 17-én
  2012-08-10 17:59:50, péntek
 
  Értesítés a földvédelemről és a továbbiakról.


Az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, a Fejér Szövetség és a TAHSZ képviselői a Köztársasági Elnöki Hivatalban a földkérdésről folytatott megbeszéléséről készült emlékeztető:

http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2012/08/emlekezteto-legfobb-kerdes-most-fold.ht ml

2012. augusztus 15-20 között kerül megrendezésre a Magyarok VIII. Világkongresszusa
(Jövő a Szent Korona jegyében).

A Magyarok VIII. Világkongresszusa keretében egy egész napos konferencia lesz

augusztus 17-én

Budapesten a Magyarok Házában (V. Semmelweis u.1-3)

,,Nem én kiáltok, a föld dübörög - Konferencia földről, vízről, élelemről"

címmel melyet minden érdeklődő figyelmébe ajánlunk, hogy vegyen részt ezen.

A ,,Jövő a Szent Korona jegyében - Nemzetstratégiai konferencia" harmadik napján augusztus 19-én (vasárnap) egy egész napos vitanap keretében a TAHSZ határozati javaslatot terjeszt elő a Magyarok VIII. Világkongresszusa Záró-konferenciája elé elfogadásra.

Javasoljuk, hogy minél többen vegyünk részt ezen a TAHSZ részéről.

Javasoljuk, hogy a nemzetünk sorsát szívükön viselő közösségek több taggal vegyenek részt, hogy minden előadáson legyen résztvevőjük, majd augusztus 20 után találkozzanak és osszák meg egymással az információkat, hogy a közös gondolkodás és cselekvés elinduljon nemzetünk tartósan emelkedő pályára helyezése.



Végül engedje meg, hogy egy fontos tudnivalóról tájékoztassuk: Tekintettel arra, hogy az állam egyetlen fillérrel sem támogatja a Magyarok Világkongresszusát, kénytelenek vagyunk a megjelenteket támogató összegek befizetésére kérni.
A Világkonferencia szervezői által javasolt támogató hozzájárulás mértéke napi 2000 forint a Jelentkezési lapot visszaküldők részére.
Kérjük a Magyarok VIII. Világkongresszusának minden részvevőjét - küldötteket, meghívott vendégeket, érdeklődő magyar embereket egyaránt -, hogy töltsék ki az itt csatolt Jelentkezési lapot, és azt juttassák vissza villámpostán a világkongresszus szervező irodájába (elnok@mvsz.hu címre), legkésőbb 2012. augusztus 11-ig.

Tájékoztatásul:
2012 augusztus 17-20 között megrendezésre kerülő IV. Magyarok Országos Gyűlése (MOGY- Bösztörpuszta) és a Magyarok VIII. Világkongresszusa a nemzeti összefogás jegyében együttműködik - kölcsönösen képviseltetve magukat a másik rendezvényén is.

A fentiekről részletesebben a csatolt mellékletekben talál anyagokat.
Tisztelettel: TAHSZ Szervezés
Mellékletekként:
Kongresszusi menetrend
ÖSSZES konferencia
Világkongresszusi progremelőzetes_Nem én kiáltok, a föld dübörög - Konferencia földről, vízről, élelemről
M.VIII.VK - Jelentkezési lap
M.VIII.VK_Jelentkezési_lap
MOGY 2012 programok
Autóbusz megy Ópusztaszerre, az M.VIII.Vk nyitó-eseményére
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Őszintén a hátrányok megszüntetéséért tenni akarásról
  2012-08-04 05:48:12, szombat
 
  Gondolatok, az ŐSZINTÉN A HÁTRÁNYOK MEGSZÜNTETÉSÉÉRT Parlamenti nyílt napról (2008.04.09.)


Vegyes érzések kavarogtak mindvégig bennem, mert egyfolytában az volt az érzésem, hogy mindezt már többször végighallgattam az elmúlt évek során és a helyzet mégis egyre csak rosszabb lesz. Egyre több a halmozottan hátrányos helyzetű ember, vagy család hazánkban.

1997-ben is részese lehettem egy ehhez hasonló konferencián- ugyanott, a Parlamentben, ahol, akkor lehetőségem volt a következőket elmondani:

"1990-ben elvégzett statisztikai felmérés adatait. (KSH Statisztikai Évkönyv 1991.), mely szerint "... a kilencvenes évek kezdetétől ... az új helyzetbe került magyar társadalom elenyésző kisebbségének jelent reális kibontakozási lehetőséget. A többség számára a korábbi értékrendek felbomlása és a társadalmi kommunikáció új eszközeinek hiánya ,,egyfajta funkcionális analfabétizmust eredményezett. Ha mindezekhez hozzáadjuk, hogy 1990-ben a 15 éves és ennél idősebb népesség 20,7 %-a nem rendelkezett befejezett 8 osztályos általános iskolai végzettséggel, és 1,2 %-uk iskolába sem járt, megállapíthatjuk, hogy Magyarország lakossága kettészakadt: a még mobilizálható tudással rendelkezőkre és a reménytelenül leszakadókra." ? (Új Pedagógiai Szemle 1995/2.)"

Kiemelten felhívnám a figyelmet arra a részre, hogy:
"...1990-ben a 15 éves és ennél idősebb népesség 20,7 %-a nem rendelkezett befejezett 8 osztályos általános iskolai végzettséggel, és 1,2 %-uk iskolába sem járt, ..."


A címben szereplő konferencia fő szervezője Hoffmann Rózsa a KDNP ogy.képv. - Oktatási és tudományos Bizottság tagja volt. Mint tanár - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pedagógiai Intézet, intézetvezető egyetemi docense, folyóirat-főszerkesztője - megnyitójában arról beszélt, hogy a többségi társadalom mennyire lehet felelős a hátrányok megszüntetésében.


A történelmi egyházak szerepét is hangsúlyozta, de nem eléggé... Mert hogyan is tarthatnánk ott, hogy ezen a konferencián, ahol 57, azaz Ötvenhét felszólaló volt, csak egyetlen egy, méghozzá a Hofher József jezsuita atya vezette Jezsuita Cigánymisszió tudott beszámolni egyházi tevékenységéről az adott témakörben???

Ennek a Jezsuita Cigánymissziónak példaértékű a tevékenysége és sürgősen követhetnék példáját az un. történelmi egyházak vezetői!
Rövid filmbemutatót láthattunk a misszió munkáról. Csodálatos volt látni és hallani a Misszió keretén belüli oktatásban résztvevő nem éppen fiatal, lányokat, asszonyokat! Látni azt a boldogságot, hogy ők is megtanulhatnak végre írni, olvasni...!!!
Vagy azon fiatal asszonyokat, akik valamilyen oknál fogva nem tudták a 8 osztályt befejezni és ezért nem tudtak/tudnak szakmát tanulni!!!

Mert ez az alapja minden hátrányos helyzetben lévő felemelkedésének, hogy rendelkezzen a felemelkedéshez SZÜKSÉGES TUDÁSSAL!!

Hallhattunk előadásokat civil kezdeményezésekről is, meg állami iskolákról, melyek mostanra tönkrementek vagy megszüntették őket pénzhiányra hivatkozva. Abban mindenki egyetértett, hogy egy olyan kormányzati oktatás- és szociális- valamint gazdaságpolitikát megvalósító kormányzatra lenne mindehhez szükség, amelyik TENNI és CSELEKEDNI is akar a "HÁTRÁNYOK MEGSZÜNTETÉSÉÉRT".

Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szociális felzárkóztatásra lenne szükség...
  2012-08-03 08:56:37, péntek
 
  A velünk legnagyobb létszámú- ,,kisebbségben" élő cigányság tragikus sorsát meg kell tudnunk érteni ahhoz, hogy orvosolni tudjuk pillanatnyilag az egyik legnagyobb problémánkat.

Arról van szó, hogy évtizedeken keresztül a cigányságot önmaga mennyiségi reprodukciójára kényszerítette a mindenkori hatalom a sajátlagos segélyezési rendszerével. Tette ezt akkor, amikor a többségi társadalom tagjai (saját földjén gazdálkodó parasztság, a saját műhelyében dolgozó és éppen polgárosodó állapotjában lévő kézművesség)

minden önálló életvitelre képes réteg - 1945 után elveszítette fizetőképességét!

Ebből következik, hogy a hagyományosan cigány szakmákat gyakorlók is elveszítették azt a megélhetőségüket, ami fenn- illetve eltartotta őket.
Mihelyt elveszítették a fizetőképes keresletet a munkájukra, földönfutókká váltak.

Abban a pillanatban, hogy megszűntek a mezőgazdasági kis magángazdaságok és egybeszántották ezen gazdák parcelláit, nem csak az erőszakkal téeszekbe teretek lettek az un. szocializmus kárvallottjai, hanem a cigány-szakmák mesteremberei is.

Ráadásul, évtizedeken keresztül a többségi társadalom rovására segélyezték őket és ezzel a többségi társadalom által un. bűnbakokká váltak, akikre minden rosszat rá lehetett fogni és a népharagot ráirányítani.

A cigányság számára kell a felzárkózáshoz a legtöbb erkölcsi támogatást megadni.

Hiszen, ők azok akik még a 8 osztályt sem végezték el a szocializmusnak hazudott társadalmi berendezkedésben!

Minek is tanultak volna tovább, ha pl. az építkezéseken ők órabérben lazább teljesítményt nyújthattak, mint betanított munkások, míg a szakmunkások teljesítménybérben halálra dolgozhatták magukat, hogy a megélhetéshez szükséges minimumot megkeressék! Mihelyt kiugróan magas teljesítményre volt képes valaki, azonnal szigorították a normát... és ezzel egy állandó éhbéren tartották a szakmunkásokat.

A cigány származásúak azonban hamar rájöttek arra, hogy nem érdemes ingázni a nagyvárosokba, ha legalább 6-8 gyermeket nemzenek asszonyaiknak, akik világra hozva ezen gyermekeket, eltarthatták a családfőt az utánuk járó állami támogatásokból. A megoldás, természetesen nem az, hogy mindenféle teljesíthetetlen feltételt szabnak a segélyhez való hozzájutáshoz.

Hanem, iskolák sorát kell megnyitni, hogy a cigányság köreiben felszámolják az analfabétizmust!
Mindenkit érdekeltté kell tenni abban, hogy akarja az önállóság felelősségével megvalósítható életvitelt! Még a cigányságot is!

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2012.07 2012. Augusztus 2012.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 104 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 222
  • e Hét: 358
  • e Hónap: 1305
  • e Év: 37246
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.