Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Jézus, feltámadásod világosság a népeknek, fény
  2012-08-29 22:24:00, szerda
 
  Jézus, feltámadásod világosság a népeknek, fény az embereknek! Hadd legyenéletem is fény a sötétségben: szeressek ott, ahol gyűlölnek, megbocsássak, ahol sértegetnek, összekössek, ahol szakadás van, reményt ébresszek, ahol elkeserednek, vigasz legyek, ahol szenvednek, örömet vigyek, ahol szomorúak. Uram, add, hogy fény legyek  
 
1 komment , kategória:  vallás  
Elhunyt Scott McKenzie 73 éves korában
  2012-08-29 22:04:16, szerda
 
  Scott McKenzie



Belehalt súlyos autoimmun-betegségébe a hatvanas évek legendás énekes-dalszerzője.
Többévnyi szenvedést követően feladta a harcot Scott McKenzie a Guillain-Barré szindrómával szemben. A hetvenhárom esztendős énekest teljesen tönkretette az idegrendszert megtámadó ritka kór, így barátai szerint megváltás volt számára a halál.
McKenzie a hatvanas években kezdte karrierjét a később szintén legendává váló John Phillipsszel. Több sikeres bandájuk is volt, többek közt az Abstracts és a Journeymen szerepelt közös projektjeik között. Aztán sikereik csúcsán részben elváltak az útjaik. McKenzie szólókarrierbe kezdett, Philips pedig megalapította a Mamas and the Papast. De a későbbiekben is sokat dolgoztak együtt, és egymás albumaira írtak dalokat. Scott legnagyobb slágerét, a San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)-t például barátja szerezte. A mű mai napig az amerikaiak egyik kedvenc népdala. McKenzie háttérmunkásként a Beach Boys Kokomo című daláért felelős, ami Tom Cruise Koktéljában vált sokak kedvencévé.

San Francisco videó Link


Guillen-Barré-kór
A Guillain-Barré syndroma a perifériás idegek és ideggyökök akutan (viszonylag gyorsan) fellépő gyulladásos folyamata, amely mind az érző, mind a mozgató, mind a vegetatív idegeket érintheti. A betegség kapcsán elsődlegesen az idegszálakat körbevevő myelinhüvely károsodik. E miatt az érző funkciók, valamint a váz- és simaizmok működése is károsodnak. A betegség általában 1-2 hónap alatt spontán is javul és többnyire maradványtünetek nélkül vagy minimális maradványtünetekkel gyógyul. Azonban az esetek kisebb részében súlyos szimmetrikus végtagbénulás marad vissza, illetve amikor a légzőizmok működése is érintett, vagy az autonóm idegrendszer összeomlik, a betegség végzetes is lehet.

Okok
Az idegrendszer (agy, gerincvelő és a belőlük kiinduló egész testet behálózó idegek) alapegységei az idegsejtek (neuronok), ezek nyúlványokkal rendelkeznek. A sejt egyetlen hosszú nyúlványát axonnak, a sok rövidet dendritnek nevezzük. Az idegsejtek a nyúlványok végén felszabadul ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) segítségével kommunikálnak egymással és a többi sejttel. Az idegsejtek információkat (hőmérséklet, fájdalom, tapintás, nyomás, hangok, ízek) közvetítenek az agy felé ill. irányítják az akaratunktól függetlenül működő (erek és zsigerek simaizmai) és akaratlagos működésre is képes izmokat (vázizomzat). Az axonok döntő többségét velőshüvely, ún. "myelinhüvely" (ezt az idegszálak mellett elhelyezkedő ún. "Schwann-sejtek" hozzák létre) veszi körbe, ami biztosítja az idegsejt táplálását, működését és a hatékony ingerületvezetést.
Guillan-Barré syndroma kapcsán elsődlegesen ez a myelinhüvely károsodik, mind az érző, mind a mozgató axonok esetében. Gyakran, a betegség kialakulását megelőzően 1-3 héttel enyhe lefolyású felső légúti vagy gyomor-bélrendszeri fertőzés zajlik le. Leggyakoribb kórokozók, melyek ezekben szerepet játszanak: Campylobacter jejuni, Mycoplasma pneumoniae, Cytomegalovirus (CMV), Epstein-Barr vírus (EBV). Ezt követően a szervezet saját védelmi rendszere, azaz immunrendszere megtámadja a szervezet saját szöveteit, mivel valamilyen okból kifolyólag testidegennek véli őket. Ennek az a feltételezett oka, hogy a fent említett kórokozók felszínén elhelyezkedő antigén (ami alapján felismeri az immunrendszerünk a testidegen sejteket) szerkezetében hasonlít valamelyik saját testi sejtünk felszínén lévő antigénhez. Ez megtévesztheti az immunrendszert, és a saját sejtet is "ellenségnek" vélve elpusztítja (ezt nevezzük autóimmun mechanizmusnak), így károsodnak az idegszálakat beborító velőshüvelyek.

Tünetek
Általában a lábujjak - lábfej, ritkán kezek többé-kevésbé szimmetrikus zsibbadása ill. gyengesége (enyhébb vagy súlyosabb bénulása) az első tünet. Ezután a lábfejeken vagy karokon kezdődött érzészavar és izomgyengeség fokozatosan (napok vagy akár órák alatt) terjed felfelé a végtagokon a törzs irányába. A törzs, bordaközi, nyak- és arcizmok gyengesége később jelentkezik (a légzőizmok bénulása esetén gépi lélegeztetés szükségesé válhat). A gyengeség általában a 12-14. napon a legsúlyosabb, ezt követően a tünetek stagnálnak. Sok beteg izomfájdalmakról is beszámol a gyengeség mellett. Vegetatív idegrendszeri eltérések is gyakoriak: csökkent verejtékezés, arckipirulás, normálisnál gyorsabb, illetve lassabb szívverés, vérnyomás-ingadozás, vizelet- és székletürítési nehézség, nyelési nehézség, belek mozgásnak megszűnése, ilyen tünetek esetén a betegeket intenzív osztályon ápolják. A javulás a tünetektől számított kb. 1 hónap múlva kezdődik, és a felszálló bénulás fordított sorrendjében következik be.
Kezelés
1.Minthogy spontán javulás 8-12 hét alatt a legtöbb esetben bekövetkezik, a gondos ápolás és a másodlagos szövődmények (lég- és húgyúti fertőzések, felfekvés, lábszárak mélyvénás trombózisa) kivédése gyakran elegendő.
2.A légzőizmok gyengesége miatti lélegeztetés válhat szükségessé.
3.Plazmacsere: a vérplazmát egy speciális gép segítségével megszűrik, ezáltal kiszűrik azokat a fehérjéket, amelyek részt vesznek az idegszálak károsításában, majd az így "megtisztított" vérplazmát adják vissza a betegnek.
4.Immunglobulinok: fehérje jellegű anyagok, melyek meggátolják az idegszálakat károsító anyagok és az idegszálak kapcsolódását, kivédve ezáltal az idegkárosodást


Scott McKenzie, Philip Blondheim (Jacksonville, Florida, 1939. január 10. - Los Angeles, 2012. augusztus 18.)
......


McKenzie még Blondheimként Észak-Karolinában és Virginiában nőtt fel, ahol az anyja jó barátjának fiával, John Phillipssel, barátok lett. Az 1950-es évek közepén rövid ideig énekelt Tim Rose rockzenész egyik középiskolai bandájában, a The Singing Stringsetben, és később Phillipssel, Mike Boran és Bill Clearyvel alakítottak együttest, nevük, The Abstracts. New Yorkba költözésükkor nevük The Smoothies lett és a banda két női vokalistával bővült.
1961-ben Phillips és McKenzie találkoztak Dick Weissmannel és megalakították a The Journeymentet, amely három albumot vett fel a Capitol Recordsal. Ennek feloszlása után 1964-ben, szerzőtársai létrehozták a nagy sikerű The Mamas And The Papas-t. McKenzie azonban szólókarrierre vágyott, úgyhogy Phillipsék Denny Dohertyvel, Cass Elliottal és Michelle Phillipssel (aki Phillips második feleségével volt), alakították meg a zenekart, majd hamarosan elköltöztek Kaliforniába.
2012. augusztus 18.-án 73 éves korában hunyt el.

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Nagy Magyaország vízrajzi térképe
  2012-08-29 21:46:46, szerda
 
  ........

 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Zsókanitától kaptam
  2012-08-29 21:15:39, szerda
 
  Kattints a linkre, majd a play-re
Link

Karádi Katalin: Mindig az a perc

Köszi szépen ezt a gyönyörű dalt. Karádit amúgy is kedvelem,Maroka
 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2012.07 2012. Augusztus 2012.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 235 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 968
  • e Hét: 3149
  • e Hónap: 36303
  • e Év: 270050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.