Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Kenyérlángos (langalló)
  2012-09-17 16:57:24, hétfő
 
  Kenyérlángos (langalló)


Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg liszt
kb. 2 dl víz
5 dkg só
2,5 dkg élesztő
5 dl tej
1 dkg porcukor

A feltéthez:
5 dl tejföl
10 gerezd fokhagyma
8 fej közepes vöröshagyma
kolbász, szalonna, sonka, sajt, egyéb feltét ízlés szerint

Elkészítés:
A 2,5 dkg élesztőt beletesszük a 7 dl langyos tejbe, a tetejére rászórunk 2 marék lisztet és az 1 dkg porcukrot, egy kicsit összekeverjük kézzel, és hagyjuk szaporodni (kb. 15 perc). Ez lesz a kovász (bár régen nem ilyet csináltak, de ez is jó lesz bele, gyors kovásznak nevezik). Az 1 kg lisztet beletesszük egy nagy keverőtálba, belekeverjük az 5 dkg sót. Ha feljött a kovász, ráöntjük a lisztre, és elkezdjük összedolgozni. Kézzel kell gyúrni a tésztát, fakanállal semmiképpen se próbálkozzunk! Folyamatosan öntjük hozzá a vizet, ahogy a tészta fokozatosan magába veszi. Nem biztos, hogy kell bele a 7 dl víz, de az is lehet, hogy egy kicsit több kell majd. Olyan állagúnak kell lennie, mint a lángostésztának (félkemény). Ez tulajdonképpen kenyértészta. A keverőtálban lévő tésztát letakarjuk egy konyharuhával, és 2 órán át kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára tesszük a tésztát, egy kicsit átgyúrjuk, majd három részre szedjük szét, és 1 órán át keresztül kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a feltétet. 4-5 szelet szalonnát serpenyőben kisütünk, majd a szalonnákat kitesszük egy kis tányérra. A kisült szalonna zsírjába beletesszük a felkarikázott hagymát, üvegesre pirítjuk, majd beletesszük az előzőleg apróra vágott fokhagymát, megsózzuk, aztán tovább pirítjuk, ízlés szerint tehetünk bele 1-2 csipet borsot is. Ha jól összepirult, ráöntjük a tejfölt, és 1-2 percig főzzük. Ezek után már csak annyi a feladatunk, hogy bekapcsoljuk a sütőt 250 fokra.

Amíg melegszik a sütő, előveszünk egy tepsit, és az egyik különválasztott tésztát a gyúródeszka közepére tesszük, kinyújtjuk a tepsi méretére a tészta kb. 1-1,5 cm vastagra. Rátesszük a tepsire, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük, majd kivesszük, és rákenjük a tejfölös mártást, ízlés szerint kolbászt, sonkát, szalonnát és sajtot teszünk rá. Betesszük a sütőbe, és 250 fokon 35-40 percig sütjük. Így járunk el a másik két rész tésztával is. Melegen tálaljuk.





Megjegyzés:
Egy kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot. Kb. 1500-2000 Ft-ból kijön a 3 tepsi, ebbe benne van a villanysütő áramfogyasztási költsége is. A 3 tepsi kb. 18 személynek elég.

A receptet és a fotót Herczeg Zsolt küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
2 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Kenyérlángos egyszerűen
  2012-09-17 16:52:59, hétfő
 
  Kenyérlángos egyszerűen


Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg élesztő
kevés langyos tej
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
A feltéthez:
1 nagy pohár tejföl
3-4 gerezd fokhagyma

bors
20 dkg sonka felvágott, bacon vagy szalonna (ízlés szerint variálható)
1 fej hagyma
20 dkg sajt

Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben (1 csipet cukor tehető bele) felfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe a többi hozzávalóval együtt. Összedolgozzuk, még langyos vizet öntünk hozzá. Átgyúrjuk, és fél órát kelesztjük.

2. Kinyújtjuk és tepsibe tesszük. Előmelegített tepsiben 5 percig sütjük, majd rátesszük a feltétet. Először rákenjük a fokhagymával, sóval és borssal ízesített tejfölt. A többi hozzávalót kockára vágva, a sajtot reszelve rászórjuk. Végül visszatesszük a sütőbe, és 30-35 percig sütjük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Edina069 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Töltött káposzta Nagymama receptje után
  2012-09-17 16:45:12, hétfő
 
  Töltött káposzta Nagymama receptje után


Hozzávalók:
1,5 kg darált sertéscomb
1 db füstölt csülök (olyan 1,5 kilós)
1 kg sertéscomb (diója vagy slussz)
1 csík sertésoldalas
1 csík füstölt sertésoldalas
1-2 szál lángolt kolbász
30 dkg húsos füstölt szalonna
2 kg szálas savanyú káposzta
10-12 db savanyú káposztalevél
2 fej hagyma
2-3 tojás
2-3 gerezd fokhagyma
3 dl rizs
2-3 evőkanál libazsír
2-3 dl száraz fehérbor

őrölt bors
őrölt pirospaprika
2-4 db szárított cseresznyepaprika
kevés olaj
tejföl bőven
Elkészítés:

A füstölt csülköt és oldalast előző este beáztatom. Szintén akkor felkockázom a sertéscombot, feldarabolom a sertésoldalast, ezeket sózom, borsozom, lefedve, kevés olajjal meglocsolva másnapig a hűtőben pihentetem. A füstölt szalonnát felszeletelem, bőréig a szeleteket beirdalom, a kolbászt felkarikázom. Mindezekkel másnap, főzéskor nem lesz gondom. Jutalomként meglepem magam egy laza fröccsel.

Eljött a készítés napja, hozzá is látok. Elsőként a füstölt csülköt kicsontozom, tetszés szerinti méretűre, én olyan 2x2 centis kockákra vágom, zsíros és bőrös részeivel együtt. A füstölt oldalast felszeletelem, a szálas savanyú káposztát átöblítem, ha kell, akár kétszer is, a káposztaleveleket szintén átmosom, vastag ereit kivágom, majd mindezeket félreteszem.

Apróra vágom a hagymát, a libazsíron kevés sót hozzáadva megfonnyasztom, beleadom az átöblített rizst, kevés vízzel picit összefőzöm, ne puhuljon túlságosan meg!

A darált húst egy méretes keverőtálba teszem, ráütöm a tojásokat, beleadom a hagymán párolt rizst, az összezúzott fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom, és kevés pirospaprikával is meghintem, két dolgos kezemmel alaposan összedolgozom.

Nekilátok a töltelékek készítésének. Kétfélét csinálok, nálunk van, aki káposztalevélbe csomagolva, és van, aki csak úgy, csomagolás nélkül szereti. Vizes kézzel a darált húsos masszámból teniszlabdányi gombócokat formálok, ezek felét belerejtem egy-egy káposztalevélbe, szépen becsomagolva, a többiből csak sima gombócokat formázok. Jó sok lett!

Dzsafi módjára benézek a kredencbe, és előveszem méretes, ovális zománcozott főzőedényemet, ebben készül majd a remekmű! Azt hiszem, most megérdemlek egy laza fröccsöt, töltöm is magamnak!

Jöjjön a második menet! A főzőedényem aljára teszem a szalonnaszeleteket, erre helyezek egy réteget a szálas savanyú káposztából, úgy a negyedét. Lazán, levegősen mehetnek rá a töltelékek, persze vegyesen, ebből és abból is. Közéjük adok az este előkészített, felkockázott sertéscombból, és a felkarikázott kolbászból, de ebbe a rétegbe kerül pár darab füstölt oldalas is. Meghintem pirospaprikával, és meglocsolom 2-3 evőkanálnyi tejföllel, lefedem szálas savanyú káposztával.

Most jön a darabolt füstölt csülökből, bőven, úgy a fele. Ide is kerül töltelék, fele-fele arányban, és a nyers oldalas darabok fele is itt lakik. Beledobom az egyik cseresznyepaprikát is, ne unatkozzon. Pirospaprika szórás lazán és tejföl, majd egy réteg szálas káposzta kerül rá, fedőrétegként.

És ismétlés a tudás anyja, megint, mint az első rétegben: töltelékek, a pörkölthús másik fele, kolbászokkal, füstölt oldalassal, cseresznyepaprika ide is kerülhet. Pirospaprika, tejföl megy rá, mindkettő mértékkel, mint eddig. Ezt is lefedem a maradék szálas káposztával, és akkor jön rá minden maradék. Töltelék, nyers oldalas, füstölt csülök, ha maradt még ki kolbász, hús, bármi, azaz minden. Ráöntöm a bort, lazán összerázom - komoly izomerősítő a benne lévők súlya miatt - felöntöm vízzel, tetejét meghintem még egyszer pirospaprikával, sózom, borsozom, alaposan meglocsolom tejföllel, lefedem.

Belököm a 150-160 fokra előmelegített sütőmbe, olyan 4-5 órányit hagyom főni saját levében. Nem rántom be, nem habarom. Az idő elteltével keményen belekóstolok, tölteléket, húsokat egyaránt tesztelem, ha kell, még megy vissza fedetten a sütőbe, ha jónak ítélem, akkor fedő nélkül tetejét kicsit rápirítom.

Tálaláskor friss ropogós félbarna kenyeret adok mellé, és persze tejföl sem hiányozhat az asztalról!

Megjegyzés:
Tudom, ez nem kispályás adag, de a töltött káposzta, legalább is ez a formátuma azok közé az ételek közé tartozik, amit minél többször melegítünk fel, annál finomabb lesz! Hát ez frissen, melegen tálalva, de felmelegítve, akár többször melegítve is bizton sikerre számíthat vendégeink körében. Arról nem is beszélve, hogy hűtőben jól tárolható, akár fagyasztható is, így ha váratlan látogatók érkeznek, van mit elővennünk.

És persze nekem ez etalon, hisz bármikor készül, kerül a tányérba, drága Nagyimat idézi! Remélem, boldog valahol!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Szüreti köleskása
  2012-09-17 16:37:33, hétfő
 
  Szüreti köleskása


Hozzávalók:
25 dkg köles
1 nagy evőkanál zsír
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 szál zellerzöld
2 csokor petrezselyem
2 db fehér paprika
2 db paradicsom
3 db közepes burgonya

bors
ételízesítő

Elkészítés:
A zsíron megpároljuk a karikára szelt répát, gyökeret és burgonyát, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot és zellerzöldet. Összepároljuk, s felöntjük 1,5 liter vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.

Félóra főzés után beletesszük a megmosott kölest és az apróra vágott zöldségzöldet. Addig főzzük, amíg a köles ki nem fakad. Ha kevés a víz, pótoljuk.

Közepes sűrűre főzzük, majd enyhén összetörve tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Szabó Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Pórés-szőlős húsleves
  2012-09-17 16:34:34, hétfő
 
  Pórés-szőlős húsleves


Hozzávalók 8 személyre:
2 szál póré
2 konzerv (á 425 ml) szeletelt gomba
2 evőkanál Vénusz olaj
20 dkg darált sertéshús
1 liter húsleves
3 kockasajt (natúr)
15 dkg szőlő (fehér és piros)

Elkészítés:
A pórét megtisztítjuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. A gombát lecsepegtetjük.

Felforrósítjuk az olajat, és morzsásra pirítjuk benne a darált húst. Hozzáadjuk a pórét, és megpároljuk. A húsra öntjük a húslevest (vagy 1 l vizet, és 2 húsleveskockát) és felforraljuk. Beledobjuk a kockasajtot, és kevergetve, lassú tűzön, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. A gombát 5 perccel a főzési idő letelte előtt belekeverjük. A szőlőt megmossuk, ha túl nagy szemek, kettévágjuk, kimagozzuk, és tálaláskor a levesbe keverjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 159 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Töltike szőlőlevélben
  2012-09-17 16:32:02, hétfő
 
  Töltike szőlőlevélben


Hozzávalók:
10-15 db szőlőlevél
1 kg darált sertéslapocka
1 bögre (kb. 2 dl) rizs
3 dl tejföl
húslé vagy leveskocka
liszt
olaj

bors
kevés citromlé

Elkészítés:
A szőlőleveleket megmosom, lobogó vízben leforrázom. A rizst enyhén sós vízben megfőzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, s ha kihűlt, hozzákeverem a darált húshoz. A tölteléket sózom, borsozom (az utóbbit ne sajnáljuk). A megkevert masszával megtöltöm a leforrázott szőlőleveleket. Lábasba teszem, felöntöm húslével - vagy hideg vízzel, s majd főzés közben tegyünk bele húsleveskockát. Gyenge rántást készítek (kevés olaj és liszt) rá. Amikor majdnem elkészült, egy evőkanál citromlét öntök rá. A tejfölt egy kevés liszttel elkeverem csomómentesre, s ráöntöm a már megfőtt gombócokra. Ha egyet-kettőt rottyant, tálalom.

Megjegyzés:
Ha valakinek elég a tejföl savanyúsága, elmaradhat a citromlé.
A töltelék akkor jóízű, ha érződik benne a bors!

A receptet Manyika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Szüreti rétes
  2012-09-17 16:29:40, hétfő
 
  Szüreti rétes


Hozzávalók:
10 dkg durvára vágott dió
50 dkg szőlő
2 db savanykás alma
1-2 evőkanál citromlé
10 dkg darált keksz
10 dkg cukor vagy helyette édesítőszer
1 mokkáskanál őrölt fahéj
réteslap

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tölteléket a réteslapokra halmozzuk hosszában, ugyanúgy készítjük, mint a többi rétest.

Megjegyzés:
Egyszerű, mégis különleges édesség.

A receptet Katka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Mustos birkapecsenye
  2012-09-17 16:27:05, hétfő
 
  Mustos birkapecsenye


Hozzávalók:
(4 személyre):
1 kg kicsontozott birkacomb
1 kis vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
3-4 zöldpaprika
2-3 paradicsom
5-7 dl must

Elkészítés:
A jól megmosott, majd ruhán leszárított birkacombot besózzuk, a megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret összevágva, a megreszelt hagymát, a felszeletelt zöldpaprikát, a darabokra vágott paradicsomot a combbal lábosba tesszük, s fedő alatt megpároljuk. Amikor elfőtte a levét, és a hús már pirulni kezd, felöntjük annyi jó édes musttal, hogy ellepje, s tovább pároljuk, míg a must elfő, és a hús másodszor is pirulni kezd. Újra ráöntjük a mustot, de csak annyit, amennyi ahhoz kell, hogy a mártásnak jó sűrű leve legyen. A húst kiszedjük, a mártást átpasszírozzuk, és ráöntjük a fölszeletelt, tálba rakott húsra. Sós burgonyát kínálunk hozzá.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Homoródi padlizsánkrém
  2012-09-17 16:23:20, hétfő
 
  Homoródi padlizsánkrém

Hozzávalók:
1 kg szép padlizsán
1 kis fej hagyma (lehet lila, de akár pár szál friss zöldhagyma is)

A majonézhez:
1 tojás sárgája
olaj - amennyit felvesz

citrom facsart leve
cukor
mustár
bors

A készítéshez:
Porcelán tál, fa kés (lényeges, hogy fémmel ne érintkezzék, mert kémiai hatásokra elváltozik a padlizsán állaga, keseredik, savanyodik)
Elkészítés:
A padlizsánokat sütőlapon, gáztűzhelyen, rostélyon megsütöm, folyamatosan forgatva, hogy minden oldalát érje a tűz melege. Addig sütöm, amíg lila haját szépen le tudom hámozni róla. Közben elkészítem a majonézt, mindenki szokása szerint ízesítse.

A hagymát felaprítom, a lebőrözött padlizsánokat egy fa vágódeszkán a fa késsel pépesítem. Mindkettőt bele adom a majonézembe, fakanállal elkeverem, ha kell sóval, borssal esetleg citrom levével, mustárral még ízesítem.





Porcelán vagy üveg tálban, lefedve a hűtőben tartom, hidegen fogyasztjuk. Pirítóssal, paradicsomszeletekkel tálalom.





Megjegyzés:
A recept erdélyi, homoródszentpáli barátainktól származik.

Reggelire, vacsira, de a nagy melegben akár napközben is friss, hűsítő hatású étel. Mindenkinek, vegetáriusoknak is szívből ajánlom.

Mi Székelyföldön, Hargita megyében tanultuk a receptet, a fa késünk is onnan származik, de ma már itthon is beszerezhető! Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet ésa fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Heti menü ajánlat – 2012 szeptember 17 - 23.
  2012-09-17 16:15:55, hétfő
 
  Heti menü ajánlat - 2012 szeptember 17 - 23.


Hétfő: (egy kicsit megkésett Pasiktól az étlap, de gondolom
jó lesz máskorra a hétfői ajánlat)

Előétel: Mexikói tejszínes kukoricakrémleves
Főétel: Zöldséges rizseshús
Desszert: Körte
Vegetáriánus ajánlat: Stefánia rizottó


Kedd - mára gombát ajánlok:

Előétel: Egyszerű erdei gombaleves
Főétel: Borókás-gombás marhapörkölt
Desszert: Gombás leveles fánk
Vegetáriánus ajánlat: Gazdag saláta gombával és camembert-rel


Szerda:

Előétel: Kiskert leves
Főétel: Resztelt csirkemáj
Desszert: Őszibarack
Vegetáriánus ajánlat: Kivis almasaláta dióval


Csütörtök:

Előétel: Erőleves palacsintatekerccsel
Főétel: Kelkáposzta főzelék tarjaszelettel
Desszert: Gyors rizspuding
Vegetáriánus ajánlat: Kelkáposztafőzelék kakukkfüves csicsókalepénnyel


Péntek:

Előétel: Tejfölös tökleves szalonnafalatokkal
Főétel: Olasz lasagne
Desszert: Borban futtatott szőlőszemek pirított dióbéllel
Vegetáriánus ajánlat: Vegetárius brokkolis lasagne


Szombat - már tart a szüret, jöhetnek a szüreti ételek:

Reggeli: Szalonna, kolbász, paprika, paradicsom, lilahagyma friss kenyérrel, hisz a szürethez kell az erő, a kalória
Előétel: Pórés-szőlős húsleves
Főétel: Mustos birkapecsenye
Desszert: Szüreti rétes, must
Vacsora: Töltike szőlőlevélben
Vegetáriánus ajánlat: Szüreti köleskása


Vasárnap - Édesanyám ma 82 éves, a mai menümet neki ajánlom:

Reggeli: Homoródi padlizsánkrém pirítóson, koktél paradicsommal, gyümölcsteával
Előétel: Tárkonyos csirkemell-leves
Főétel: Töltött káposzta Nagymama receptje után (sok tejföllel, Zsebibaba is imádja!)
Desszert: Főtt kukorica
Vacsora: Színes fejtettbab-saláta
Vegetáriánus ajánlat: Fokhagymás juhtúróval töltött rántott gomba, sült burgonyával, tartármártással

Arészletes recepteket megnézhetitek itt.
Forrás:Mindmegette.hu -Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2012.08 2012. Szeptember 2012.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 114 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3703
  • e Hét: 8284
  • e Hónap: 22189
  • e Év: 151896
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.